Πολιτικά

Safe Youth: Σε λειτουργία το panic button για τους μαθητές - Πως λειτουργεί

Safe Youth: Σε λειτουργία το panic button για τους μαθητές - Πως λειτουργεί Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI
Από σήμερα Δευτέρα τέθηκε σε εφαρμογή το Safe Youth

Από σήμερα Δευτέρα τέθηκε σε εφαρμογή το Safe Youth, το panic button για τους ανήλικους, προκειμένου να προστατευθούν από τα περιστατικά σχολικής βίας.

Μάλιστα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛΑΣ παρουσιάζουν τη νέα αυτή εφαρμογή, που έχει ως στόχο τη μείωση των περιστατικών βίας ανηλίκων.

«Έξυπνη και απλή εφαρμογή»

«Για ένα κοινωνικό ζήτημα απέναντι στο οποίο δεν θα μείνουμε αδιάφοροι» έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην παρουσίαση της εφαρμογής. «Σήμερα, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε το Safe Youth. Μία έξυπνη κι αποτελεσματική εφαρμογή του δίνει τη δυνατότητα να καλέσει το παιδί την Αστυνομία σε λίγα δευτερόλεπτα για να σωθεί. Πρόκειται για μία έξυπνη κι απλή εφαρμογή. Παρότρυνση όλοι να την έχουν, με τη συγκατάθεση των γονιών τους» ανέφερε και πρόσθεσε «Δεν θα αφήσουμε κανένα παιδί, κανέναν ανήλικο σε κίνδυνο. Είναι σκοπός μας να χαίρονται την ηλικία τους και την ασφάλειά τους»

Όπως είπε επίσης «Θα υπάρχει παρουσία της ΕΛΑΣ σε πλατείες, ενώ προχωρήσαμε στην ίδρυση του πενταψήφιου 10201».

Τι είναι το Safe Youth

Το Safe Youth είναι μία ψηφιακή εφαρμογή πανελλαδικής εμβέλειας, η οποία αποτελεί ένα σύνθετο και χρήσιμο εργαλείο με πολλές χρήσεις.

Εγκαθίσταται σε κινητό τηλέφωνο ή συσκευή έξυπνης τεχνολογίας και παρέχει ενημερωτικό υλικό για θέματα προστασίας ανηλίκων. Δυνατότητα υποβολής, επωνύμως ή ανωνύμως, αναφορών για θέματα προστασίας ανηλίκων, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr- EΨΠ), η οποία διαλειτουργεί με το πληροφοριακό σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δυνατότητα τηλεφωνικής συνομιλίας με εκπαιδευμένο και εξουσιοδοτημένο αστυνομικό προσωπικό στην ειδική εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή πανελλαδικής εμβέλειας «10201» για τη λήψη καταγγελιών σχετικά με θέματα προστασίας ανηλίκων. Δυνατότητα κλήσης στην ειδική τηλεφωνική γραμμή της άμεσης δράσης «100». Δυνατότητα ενεργοποίησης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button), σε περίπτωση κατάστασης απειλής ή κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανηλίκου, στην περίπτωση, που δεν δύναται να συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τα ανωτέρω τηλεφωνικά κέντρα, με σκοπό την άμεση επέμβαση αστυνομικής δύναμης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του Safe Youth

Για τη λήψη και εγκατάσταση της εφαρμογής «Safe Youth» στις συσκευές, δικαιούχοι είναι όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας και διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. H λήψη και η εγκατάσταση της εφαρμογής παρέχονται δωρεάν.

Δικαιούχοι ενεργοποίησης και χρήσης του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) της εφαρμογής «Safe Youth» είναι όλοι οι ανήλικοι από 12 έως και 18 ετών, που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια. Για την ενεργοποίηση και χρήση του κομβίου απαιτείται η προεγγραφή των δικαιούχων, με καταχώριση προσωπικών και λοιπών στοιχείων, στο σχετικό πεδίο της εφαρμογής.

Η καταχώριση των προσωπικών δεδομένων

Στο στάδιο της προεγγραφής, καταχωρίζονται τα προσωπικά δεδομένα του δικαιούχου στο πεδίο «κομβίον επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button). Ειδικότερα, είναι το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας και της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτά, η ηλικία, η ημερομηνία γέννησης και προαιρετικά η ομιλούσα γλώσσα.

Στη συνέχεια, τα συγκεκριμένα στοιχεία αποστέλλονται στην Ελληνική Αστυνομία προς επεξεργασία, μόνο όμως μετά την ενεργοποίηση του κομβίου από τον δικαιούχο.

Σημειώνεται, ότι η επεξεργασία των δεδομένων αυτών γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και διατηρούνται για διάστημα έως 10 ετών.

Άμεση η ενημέρωση της Αστυνομίας με το πάτημα του panic button

Με την ενεργοποίηση του «κομβίου επείγουσας ανάγκης» (Emergency Button) της εφαρμογής «Safe Youth» από τον εγγεγραμμένο δικαιούχο, η Ελληνική Αστυνομία πληροφορείται με σύντομο γραπτό κωδικοποιημένο και κρυπτογραφημένο μήνυμα (τύπου SMS) για το είδος της απειλής ή του κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του ανηλίκου και λαμβάνει ταυτόχρονα τα προσωπικά στοιχεία του, καθώς και στοιχεία για τον χωρικό του εντοπισμό, ώστε να επέμβει άμεσα για την προστασία του.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα