Πολιτικά

Βουλή: Πώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Πώς διαμορφώνεται το νέο σκηνικό μετά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι αποχωρήσεις βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να φέρουν το ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ρευστό παραμένει το σκηνικό στη Βουλή, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κρέμεται από μια κλωστή.

Μια ακόμη ενδεχόμενη αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ή μια προσθήκη στο ΠΑΣΟΚ (Μπαρχάτ Μπουράν, Χουρδάκης) θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα, καθιστώντας -και τυπικά- τον Νίκο Ανδρουλάκη επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας  ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου ΠάππαΚυριακής ΜάλαμαΑλέξανδρου Αυλωνίτη και Ραλλίας Χρηστίδου και έτσι  το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ίσο αριθμό εδρών. Ωστόσο, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση, αφού στις τελευταίες εθνικές εκλογές συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους. 

Στο μεταξύ, αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν την παραίτησή τους από κοινοβουλευτικές θέσεις χωρίς να αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκειμένου να μην θεωρηθούν χρεωθούν την απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης Συγκεκριμένα, η Θεοδώρα Τζάκρη παραιτήθηκε από τη θέση της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπως και από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, μέσω επιστολής. Ο Θάνος Μωραΐτης παραιτήθηκε επίσης από τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι Γιώργος ΓαβρήλοςΙωάννης Σαρακιώτης και Γιώτα Παύλου αποχώρησαν από τις θέσεις ευθύνης τους, παραμένοντας όμως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνεται πως η τελευταία ενέργεια του κ. Γαβρήλου ως τομεάρχη Εργασίας θα είναι η κατάθεση νομοθετικής πρωτοβουλίας για τους εποχικούς πυροσβέστες, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.

Πώς «μεταφράζεται» η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Λίγα αλλά… καλά προνόμια φέρνει η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που χαθεί ένας ακόμη βουλευτής από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Παππάς θα μιλάει μετά τον Ν. Ανδρουλάκη στις προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις, ενώ θα αλλάξει και η σύσταση των διαρκών επιτροπών, αφού η σύνθεση προκύπτει ανάλογα με τη δύναμη της εκάστοτε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αντιθέτως, τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων θα μείνουν ίδια, καθώς η σύνθεση είναι προκαθορισμένη και δεν υπάρχει αναλογικότητα ενώ δεν θα αλλάξουν και οι αντιπρόεδροι της Βουλής (αποχωρούν μόνο με πρόταση μομφής ή αν φύγουν από την ΚΟ με την οποία εξελέγησαν). Σημειώνεται ότι η κομματική χρηματοδότηση θα παραμείνει ως έχει, αφού το ύψος της καθορίζεται από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Την ίδια ώρα, κινητικότητα επικρατεί και στους ανεξάρτητους, ο αριθμός των οποίων είναι πλέον 18. Θυμίζουμε ότι απαιτούνται 10 βουλευτές για τη δημιουργία μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία βέβαια αν συσταθεί σίγουρα θα είναι ετερόκλητη. Ο Μιχάλης Χουρδάκης δεν κρύβει ότι ψάχνει την επόμενη πολιτική του στέγη, ενώ τόσο ο διαγραφείς από την Ελληνική ΛύσηΠαύλος Σαράκης και ο πρώην Σπαρτιάτης Χάρης Κατσιβαρδάς δεν θα έλεγαν «όχι» σε περίπτωση που υπήρχε γόνιμο έδαφος για τη σύσταση μιας νέας Κ.Ο. 

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα