Να αφήσει πίσω οριστικά το «κεφάλαιο Κασσελάκη» θέλει η Κουμουνδούρου, οριστικοποιώντας τις τελικές λεπτομέρειες για το ντιμπέιτ των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων του και για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου στις 24 Νοεμβρίου. Την ίδια ώρα κορυφαίοι του στρατοπέδου Κασσελάκη φαίνεται να αναζητούν βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αν και κάποιοι λοξοκοιτάζουν εμφανώς προς το ΠΑΣΟΚ.
Μισάωρος απευθείας διάλογος στο ντιμπέιτ των υποψηφίων
Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ θα διεξαχθεί η τηλεμαχία ανάμεσα στους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του. Οι Απόστολος Γκλέτσος, Παύλος Πολάκης, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης θα βρεθούν στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ προκειμένου να δεχτούν τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων Απόστολου Μαγγηριάδη και Χριστίνας Βίδου, ενώ το ντιμπέιτ θα μεταδοθεί από το ERTNews και το Ertflix.
Οι εκπρόσωποι των υποψηφίων συμφώνησαν οι τέσσερις να κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους επί τεσσάρων θεματικών ενοτήτων: Την οικονομία, την εξωτερική πολιτική, το Κράτος και την Κλιματική Κρίση. Μετά το πέρας των ερωτήσεων, θα ακολουθήσει μια Πέμπτη ενότητα, στην οποία οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν απευθείας ερωτήσεις σε κάποιον άλλον συνυποψήφιο, χωρίς θεματική δέσμευση.
Με βάση τον αριθμό των υποψηφίων και την διάρκεια των ερωταπαντήσεων, το ντιμπέιτ ουσιαστικά θα χωριστεί σε δύο μέρη, με την ενότητα του απευθείας διαλόγου να καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της συζήτησης.
Ποιοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις 24 Νοεμβρίου
Στο μεταξύ η Κουμουνδούρου προχώρησε σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις λεπτομέρειες για την συμμετοχή των πολιτών στην ψηφοφορία της 24ης Νοεμβρίου. Στις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι πολίτες προσέλθουν στις κάλπες και εγγραφούν μέλη του κόμματος την ίδια μέρα. Εάν απαιτηθεί δεύτερος γύρος, αυτός θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου και δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνον όσοι και όσες ψήφισαν την «πρώτη Κυριακή».
Οι εκλογές και στους δύο γύρους θα γίνουν αποκλειστικά με φυσική παρουσία σε εκλογικά τμήματα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, εκτός από τις οργανώσεις του εξωτερικού, για τις οποίες υπάρχει ήδη ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Συγκεκριμένο στόχο για την προσέλευση στις κάλπες δεν βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κορυφαία στελέχη αναγνωρίζουν πως η συμμετοχή του 2023 μοιάζει απλά ανέφικτη. Επιθυμούν, όμως, να δουν τη συμμετοχή να πλησιάζει ή και να ξεπερνά τον αριθμό των μελών που εν μέσω ακραίας πόλωσης πήγαν στις κάλπες για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του εκτάκτου συνεδρίου.
Οι αριθμοί του συνεδρίου, κατά την Κουμουνδούρου
Πάνω από 43.000 πολίτες συμμετείχαν, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, στις συγκεκριμένες εκλογές. Η Κουμουνδούρου στην προσπάθειά της να κλείσει το κεφάλαιο της διάσπασης και να απαντήσει στις αιτιάσεις Κασσελάκη γνωστοποίησε ενδιαφέρουσες αριθμητικές πληροφορίες για τα όσα προηγήθηκαν του συνεδρίου.
Σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων «έγιναν περισσότερες ενστάσεις για συγκεκριμένες Οργανώσεις Μελών», ενώ πράγματι «ακυρώθηκαν περισσότεροι σύνεδροι, συγκριτικά με προηγούμενα Συνέδρια». «Ο λόγος είναι ότι η ομάδα του έκπτωτου Προέδρου επιχείρησε, σε πανελλαδική κλίμακα, να “γεννήσει” συνέδρους, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει μια καθαρή εναντίον του πλειοψηφία ή να προκαλέσει την ακύρωση συνέδρων και κατόπιν να μιλά για «πραξικόπημα», όπως και έκανε» συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.
Ο αριθμός των συνέδρων που ακυρώθηκαν, αναφέρουν οι ίδιες πηγές «είναι τόσο μικρός συγκριτικά με τους αριθμούς των συνέδρων και της καθαρής πλειοψηφίας, που ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι συγκεκριμένοι κακώς ακυρώθηκαν, και επιπλέον ότι όλοι τους θα καταψήφιζαν την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής, η ψηφοφορία δεν θα επηρεαζόταν σε ποσοστό μεγαλύτερο από 2%». Με βάση το γεγονός πως 3.072 σύνεδροι συμμετείχαν στην ψηφοφορία την πρώτη μέρα του συνεδρίου, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά γνωστοποίησε πως «κόπηκαν» λίγοι παραπάνω από 60 σύνεδροι.
«Είναι σαφές πως και καταλληλότερος να ήταν ο χώρος, ήταν προαποφασισμένο να διαλύσουν το Συνέδριο με μαζική εισβολή συνέδρων και μη, χωρίς καμιά τήρηση της διαδικασίας, και αν δεν τα καταφέρουν, να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας, όπως και έκαναν» σημείωσαν μεταξύ άλλων οι ίδιες πηγές. Κατέληγαν, δε, πως «η παραφιλολογία που αναπαράγεται στις μέρες μετά το Συνέδριο εξυπηρετεί μονάχα την προειλημμένη εδώ και καιρό απόφαση μιας μικρής ομάδας να αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτώντας άλλο κόμμα».
Καθυστερούν οι αποχωρήσεις «κασσελακικών» βουλευτών, λοξοκοιτάζει προς ΠΑΣΟΚ ο Π. Παππάς
Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως επικρατεί η εκτίμηση πως η διάσπαση που προκάλεσε ο Στέφανος Κασσελάκης με την αποχώρησή του δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ορισμένοι εμφάνιζαν. Διαβλέπουν μάλιστα πως το επιτελείο του έχει προβλήματα εσωτερικής συνοχής, ερμηνεύοντας τις δηλώσεις συνεργατών και συνοδοιπόρων τους ως «ιδιαίτερα αμήχανες» και «αναντίστοιχες με το κλίμα που ήθελαν να προκαλέσουν και προβάλλουν στα ΜΜΕ».
Η Θεοδώρα Τζάκρη, πάντως, που συντηρεί την κατάσταση “limbo” για τον Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και την θέση του στην αξιωματική αντιπολίτευση, εμμέσως επιβεβαίωσε ότι στην ομάδα Κασσελάκη αναζητούν τους βουλευτές εκείνους που θα συμπληρώσουν τον αριθμό «10» ώστε να δημιουργηθεί νέα κοινοβουλευτική ομάδα.
«Αυτή τη στιγμή η μέριμνά μου δεν είναι να αποτελέσω τη 19η βουλευτή που ανεξαρτητοποιείται. Το ζητούμενο είναι να πάω σε μια Κ.Ο. ενός κόμματος που να αποτελεί φυσική εξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ» είπε η Θεοδώρα Τζάκρη (Mega), επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως ο αριθμός όσων σκέφτονται να ανεξαρτητοποιηθούν είναι μικρός σε σχέση με το τι διέρρεε η πλευρά Κασσελάκη μέχρι πριν λίγες ημέρες. «Θα φύγω και θα πάρω και άλλους μαζί μου. Θα είναι συντονισμένη έξοδος. Θα είμαστε όσα άτομα χρειάζεται για να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει» συμπλήρωσε.
Την εικόνα της δυστοκίας συμπλήρωσε ο Πέτρος Παππάς, που βρέθηκε στο πλάι του Στέφανου Κασσελάκη από την πρώτη στιγμή και ανεξαρτητοποιήθηκε πρώτος, ενώ ένα 24ωρο μετά τον ακολούθησαν ακόμα τρεις βουλευτές που ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνοντας τα σενάρια που τον φέρουν να μην είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσει τν Στέφανο Κασσελάκη και να λοξοκοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Κιλκίς είπε χτες πως «αυτή η συζήτηση είναι πολύ πρώιμη, τη στιγμή που δεν έχουμε τα δεδομένα για το τι θα είναι αυτό το κίνημα που αυτήν τη στιγμή ξεκινάει ο Κασσελάκης».
Συμπλήρωσε πως πρέπει «να δώσουμε μια εναλλακτική στον κόσμο απέναντι στην διακυβέρνηση της ΝΔ. (…) Προφανώς μια μεγάλη παράταξη δημοκρατική απέναντι στη ΝΔ θα συμπεριλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ».