Πολιτικά

Ελληνική Αποστολή στην COP29
: Ενδυναμώνοντας τις Γυναίκες για Δράση για το Κλίμα - Διαγενεακή Εκπροσώπηση και Ισχυρές Φωνές

Ελληνική Αποστολή στην COP29 : Ενδυναμώνοντας τις Γυναίκες για Δράση για το Κλίμα - Διαγενεακή Εκπροσώπηση και Ισχυρές Φωνές Φωτογραφία: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού, για τους Ωκεανούς, ως μέλος της ελληνικής αποστολής στην 29η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα.


Ένα δυναμικό side event με τίτλο "Γυναίκες Ηγέτιδες για το Περιβάλλον και το Κλίμα", με επίκεντρο την ενδυνάμωση των γυναικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής διοργάνωσε η Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, ως μέλος της ελληνικής αποστολής στην 29η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP29).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εξέχουσες γυναίκες ηγέτιδες από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Αλεξάνδρα Σδούκου, Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ελλάδα, Senator Dr. Joyelle Trizia Clarke, Υπουργός Βιώσιμης Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Δράσης για το Κλίμα και Ενδυνάμωσης των Περιφερειών, Άγιος Χριστόφορος και Νέβις, Oyun Sanjaasuren, Διευθύντρια Εξωτερικών Υποθέσεων, Green Climate Fund (Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα), Theodora Fiora Tsintzou, Πρόεδρος, Biopolitics Organization (Οργανισμός Βιοπολιτικής), Jane Burston, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Clean Air Fund (Ταμείο Καθαρού Αέρα), Young Global Leader (Νεαρή Παγκόσμια Ηγέτιδα), Chrysa Tsouraki, Διευθύνουσα Σύμβουλος, IN-VR, Stavriana Delipetrou, Νεαρή Ηγέτιδα, European Institute of Law, Science, and Technology (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Δικαίου, Επιστήμης και Τεχνολογίας)

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην διαγενεακή εκπροσώπηση, με τη συμμετοχή νέων γυναικών ηγετών (young leaders) που μοιράστηκαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συνεργασίας και της μετάδοσης γνώσης και εμπειρίας μεταξύ των γενεών.

Η εκδήλωση εστίασε στην κρίσιμη ανάγκη για:

  • Ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων για το κλίμα. Όπως επισημάνθηκε, η γυναικεία οπτική είναι απαραίτητη για την διαμόρφωση αποτελεσματικών και δίκαιων πολιτικών για το κλίμα.
  • Ενίσχυση της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση των γυναικών. Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε την έλλειψη ισότιμης πρόσβασης των γυναικών σε χρηματοδοτικά εργαλεία και την ανάγκη για αλλαγή αυτής της κατάστασης.
  • Ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση της κλιματικής δράσης. Οι ομιλήτριες υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας μεταξύ κρατών, οργανισμών και κοινωνίας των πολιτών για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Η Δρ. Αυγερινοπούλου, στην εισαγωγική της ομιλία, τόνισε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην προώθηση της κλιματικής δράσης και της περιβαλλοντικής πολιτικής. Αναφέρθηκε σε Διεθνείς Μελέτες που αποδεικνύουν ότι οι γυναίκες έχουν την δυνατότητα να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα του περιβάλλοντος και του κλίματος, μέσω της κοινοτικής συμμετοχής, της προώθησης πολιτικών που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών, και της ενίσχυσης της βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον, η Δρ. Αυγερινοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η συμμετοχή των γυναικών στην επιστημονική έρευνα και την καινοτομία, καθώς και στην διαμόρφωση πολιτικών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Τέλος, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο των γυναικών στην ενδυνάμωση των νέων και στην δημιουργία μιας περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένης γενιάς.

Υποεκπροσώπηση Γυναικών στα Παγκόσμια Κλιματικά Forum

Η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κα Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφέρθηκε στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στα παγκόσμια κλιματικά forum, παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Τόνισε ότι η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων είναι απαραίτητη για την διαμόρφωση δίκαιων και αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Προσβάσιμη Χρηματοδότηση στα Νησιωτικά και Παράκτια Κράτη

Η Υπουργός Περιβάλλοντος της Ομοσπονδίας Άγιος Χριστόφος και Νέβις, ενός νησιωτικού κράτους της Καραϊβικής, η Dr. Joyelle Trizia Clarke, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η γυναίκα μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους της στην κοινωνία, έχει αποκτείσει την εμπειρία και την ικανότητα να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κλιματική κρίση. Για αυτό και θα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Τόνισε επίσης την αναγκαιότητα και τη σημασία της συμμετοχής των μικρών νησιωτικών και παράκτιων χωρών, στη συζήτηση για το κλίμα. Πρόσθεσε, εάν η COP29 θέλει να είναι αποτελεσματική, τότε θα πρέπει να στηρίξει το ζήτημα της χρηματοδότησης. Θα πρέπει όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο λόγο της, τα χρήματα να γίνουν προσβάσιμα σε αυτά τα μικρά κράτη και μάλιστα να επενδυθούν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Προγράμματα Χρηματοδότησης Γυναικών

Η βουλευτής της Μογγολίας και πρώην Υπουργός Περιβάλλλοντος & Πράσινης Ανάπτυξης, κα. Oyun Sanjaasuren, επεσήμανε και αυτή ότι η χρηματοδότηση είναι το κλειδί για να αλλάξουν τα πράγματα, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη agenda του Πράσινου Ταμείου για στήριξη projects που στη βάση τους έχουν άνω του 50% γυναίκες εργαζόμενους.

Κλείνοντας, η Δρ. Αυγερινοπούλου κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να συνεργαστούν για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών στην κλιματική δράση.

Σε ένα κλίμα συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας, όλες οι ομιλήτριες τόνισαν τη σημασία της διαγενεακής συνεργασίας και της μετάβασης της "σκυτάλης" στις νεότερες γενιές γυναικών. Η εκδήλωση ανέδειξε τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω δράση και συνεργασία.

Augerinopoulou COP29 1

Augerinopoulou COP29 2

Augerinopoulou COP29 4

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup