Πολιτικά

Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό

Τα δύο σενάρια για την Προεδρία της Δημοκρατίας: Τι θα γίνει με εκλογικό νόμο και ανασχηματισμό Φωτογραφία: EUROKINISSI
Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποδεικνύεται η επιλογή του προσώπου που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί στο Μαξίμου. Παρά το ό,τι από το κυβερνών κόμμα επιχειρούν να μεταθέσουν για αργότερα την συζήτηση, η ονοματολογία έχει φουντώσει καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η εκλογή θα πρέπει να γίνει μέχρι στις 13 Φεβρουαρίου.

Τα σενάρια για εκλογή ΠτΔ

Ουσιαστικά δύο είναι τα βασικά σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

  • Η επιλογή ενός προσώπου με κεντροδεξιό προφίλ που να συνδέεται με τις ρίζες του κόμματος. Μια τέτοια υποψηφιότητα θα συσπείρωνε τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ν.Δ και ενδεχομένως θα μπορούσε να στηριχθεί και από κάποιο δεξιό κόμμα. Ωστόσο μια τέτοια λύση δεν θα έβρισκε υποστηρικτές στο ΠΑΣΟΚ και στο ΣΥΡΙΖΑ και επομένως δεν θα εξέπεμπε μήνυμα ευρύτερων συναινέσεων. Πάντως ειδικά μετά την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας που να «μιλά» στη βάση του κόμματος έχει κερδίσει έδαφος

Να σημειωθεί εδώ πως ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκλεισε τη σχετική συζήτηση, δηλώνοντας καθαρά προς δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Δυνατά παίζει το όνομα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, καθώς θα συσπείρωνε τους βουλευτές της Ν.Δ. και δεν θα υπήρχαν διαρροές. Σενάρια έχουν υπάρξει και για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, αν και ο ίδιος σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται για την Προεδρία της Δημοκρατίας

  • Η επιλογή ενός προσώπου που θα απευθύνεται σε ένα ευρύτερο ακροατήριο και δεν θα «συνδέεται» πολιτικά με τη Ν.Δ. Σε μία τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα εξέπεμπε μήνυμα πως επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν διαρροές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία φαίνεται πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Για παράδειγμα ένα ενδεχόμενο είναι να προταθεί εκ νέου η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ωστόσο σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να υπάρξουν γαλάζιοι βουλευτές που δεν θα υπερψηφίσουν.

Ένα όνομα που έχει ακουστεί εντόνως είναι του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς θεωρείται πως θα μπορούσε να ψηφιστεί και από άλλα κόμματα (όπως το ΠΑΣΟΚ). Στα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει περιλαμβάνεται το όνομα του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου. Πιθανόν θεωρείται πάντως το επόμενο διάστημα να ακουστεί κάποιο πρόσωπο έκπληξη, που να διαθέτει τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί εδώ πως για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι. Αν δεν συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί και δεύτερη ψηφοφορία, ενώ την τρίτη φορά αρκούν 180 ψήφοι. Εφόσον δε συγκεντρωθεί αυτός ο αριθμός ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία, όπου απαιτείται πλειοψηφία 151 βουλευτών. Αν ούτε αυτό καταστεί εφικτό στην πέμπτη ψηφοφορία αρκεί απλά η σχετική πλειοψηφία.

Τα σενάρια για τον εκλογικό νόμο

Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να ανοίξουν σε αυτή την χρονική συγκυρία τη συζήτηση για αλλαγές στον εκλογικό νόμο και μια σειρά κορυφαίων υπουργών σε δηλώσεις τους κλείνουν το θέμα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε στο στρατόπεδο της Ν.Δ. που εκτιμούν πως πρέπει να μπει τέλος στη σχετική σεναριολογία, για να μην περνά η εικόνα πως η κυβέρνηση ανησυχεί για τις επόμενες κάλπες.

Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως - καθώς η Νέα Δημοκρατία σε δημοσκοπήσεις κινείται πέριξ του 30% - κάποιοι γαλάζιοι δεν θα έβλεπαν αρνητικά το ενδεχόμενο κάποιων αλλαγών στον εκλογικό νόμο. Για παράδειγμα θα μπορούσε να εξεταστεί πρώτον το να πέσει το όριο που χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να πάρει το σύνολο του μπόνους (π.χ στο 35 %) και δεύτερον να αυξηθεί το ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή από το 3% στο 5%.

Πάντως όπως ήδη αναφέρθηκε είναι μια συζήτηση που από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να ξεκινήσουν σε αυτό το timing. Πρέπει ακόμα να ληφθεί υπόψη και μία ακόμα παράμετρος: για να εφαρμοστεί νέος εκλογικός νόμος στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να συγκεντρωθούν 200 ψήφοι (διαφορετικά ο νέος εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες κάλπες).

Πότε θα γίνει ανασχηματισμός

Το τελευταίο διάστημα έχουν αναζωπυρωθεί και τα σενάρια για ανασχηματισμό και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων από τον πρωθυπουργό. Είναι βέβαια γνωστό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αρέσκεται σε σαρωτικούς ανασχηματισμός, ωστόσο με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν στασιμότητα στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας θεωρείται πιθανό να επιχειρηθεί ένα… restart.

Σε περίπτωση που κλειδώσει ο ανασχηματισμός δεν αναμένονται πάντως σαρωτικές αλλαγές σε επίπεδο υπουργών και για μια ακόμα φορά τα βλέμματα θα στραφούν πρωτίστως στους υφυπουργούς. Μετά πάντως και την διαγραφή Σαμαρά θα έχει ενδιαφέρον σε ποιο βαθμό θα αξιοποιηθούν βουλευτές που θεωρείται πως είναι κοντά στο πρώην πρωθυπουργό αλλά και αν θα επιλεγούν κυρίως βουλευτές που μιλάνε σε ένα παραδοσιακό ακροατήριο του κόμματος. Και μένει να φανεί αν ο ανασχηματισμός θα πάει μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε μέχρι τότε να έχουν κλείσει όλα τα ανοιχτά θέματα

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup