Πολιτικά

Καλαματιανός: Ο κόσμος της εργασίας χρειάζεται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης

Καλαματιανός: Ο κόσμος της εργασίας χρειάζεται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης
Σημεία από την τοποθέτηση του Τομεάρχη Παιδείας και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στο σ/ν για τον κατώτατο μισθό.

Για το τι προβλέπει πραγματικά η Οδηγία της Ε.Ε., ανέφερε:

«Οι Έλληνες Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρωτοστάτησαν και συμμετείχαν στη θέσπιση αυτής της Κοινοτικής Οδηγίας. Τι προβλέπει η Οδηγία; Τη δυνατότητα για θέσπιση μηχανισμού αυτόματης αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, δηλαδή, αύξηση ανάλογη του κόστους ζωής και της αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού. Ταυτόχρονα, όμως, προβλέπει και τη θέσπιση ενός πλαισίου με τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Εσείς, όμως, ως κυβέρνηση, έχετε καθυστερήσει για την ενσωμάτωσή της δύο χρόνια και ο χρόνος για να το πράξετε τελειώνει σε λίγες μέρες. Το ερώτημα είναι: γιατί καθυστερήσατε; Προφανώς, η κυβέρνηση δεν ήθελε να την ενσωματώσει τόσο καιρό, αλλά και τώρα που την εισάγει, το κάνει με λάθος τρόπο.»

Για το τι επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση, σημείωσε:

«Ο αυτόματος μηχανισμός αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού καταργεί το πάγιο αίτημα των εργαζόμενων για καθορισμό του κατώτατου μισθού μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία αποτελεί και θεμέλιο λίθο των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Άρα τι συμβαίνει με τη σημερινή νομοθέτησή σας; Απόκλιση από τον σκοπό και την ουσία της Οδηγίας. Δεν την ενσωματώνετε ουσιαστικά και επιχειρείτε de facto κατάργηση της δράσης των συνδικάτων. Τι θα συμβεί με τον αυτόματο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού; Ουσιαστικά, το χρόνιο πρόβλημα της χαμηλής παραγωγικότητας της εργασίας, λόγω των περιορισμένων επενδύσεων παγίων κεφαλαίων και χαμηλών επιδόσεων της πλειονότητας των επιχειρήσεων ως προς την ενσωμάτωση καινοτομιών και την εμβάθυνση κεφαλαίου, αναδεικνύεται σε κύριο μοχλό διατήρησης των χαμηλών αμοιβών. Με άλλα λόγια, τι επιχειρείτε να νομοθετήσετε; Έναν μηχανισμό που θα ανταμείβει με χαμηλό εργασιακό κόστος επιχειρήσεις και παραγωγικούς κλάδους, οι οποίοι δεν επενδύουν στην παραγωγική τους αναβάθμιση και συνεχίζουν να βασίζονται σε ένα παραγωγικό πρότυπο έντασης εργασίας, με χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά των θέσεων απασχόλησης. Επί της ουσίας, αυτό που κάνετε είναι να αποκλείετε παντελώς την κουβέντα με τους κοινωνικούς εταίρους και τελικά θα αποφασίζει μόνη της η κυβέρνηση για το ύψος του κατώτατου μισθού. Εμείς έχουμε μια άλλη οπτική. Να επανέλθει το πλαίσιο που ίσχυε πριν το 2012. Λειτουργούσε με συλλογικές διαπραγματεύσεις, με την αρχή της επεκτασιμότητας, της ευνοϊκότερης διάταξης, με την προσφυγή στη διαιτησία και το αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτικό. Χρειάζεται, λοιπόν, η άψογη λειτουργία των Συλλογικών Συμβάσεων και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.»

Για τα αρνητικά πεπραγμένα της κυβέρνησης, εναντίον του κόσμου της εργασίας, επισήμανε:

«Διαχρονικά, έχετε επιδείξει την εναντίωσή σας στον κόσμο της εργασίας, όπως προκύπτει από τις πολιτικές που ασκείτε από την έναρξη της διακυβέρνησής σας έως και τώρα. Μετά τις εκλογές του 2019, η κυβέρνηση προχώρησε στην υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, με δραματικά αποτελέσματα, εξαιτίας της απουσίας αποτελεσματικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς. Επίσης, καταργήσατε τον βάσιμο λόγο της απόλυσης που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να προστατευτούν οι εργαζόμενοι από τις απολύσεις. Προβλέψατε εξαίρεση από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης που είχε αποκατασταθεί από το 2019 με την έξοδο από τα μνημόνια, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επαναφέρατε το δικαίωμα της προσφυγής των εργαζόμενων στη διαιτησία. Προχωρήσατε σε μείωση των προστίμων για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και στην αύξηση του ορίου νόμιμων υπερωριών κατά 60%. Θεσπίσατε και τη δυνατότητα επέκτασης της 6ήμερης εργασίας σχεδόν στο σύνολο των κλάδων. Παράλληλα, υλοποιήσατε και την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Προφανώς με τις επιλογές που έχετε κάνει ως τώρα, στοχεύετε στην υποχώρηση της πλήρους και σταθερής μισθωτής εργασίας.»

Για το εργασιακό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα, τόνισε:

«Δυστυχώς, η Ελλάδα σημειώνει αρνητικά πανευρωπαϊκά ρεκόρ. Οι Έλληνες είναι πρώτοι σε ώρες εργασίας εβδομαδιαίως (41) και τελευταίοι σε επίπεδα μισθών, σε όρους αγοραστικής δύναμης. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο πραγματικός μισθός ανά ώρα εργασίας -με όρους αγοραστικής δύναμης- είναι ο χαμηλότερος στην Ευρώπη των 27. Μας πέρασε και η Βουλγαρία. Την ίδια στιγμή, στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχει μια έντονη συζήτηση για μείωση του χρόνου απασχόλησης χωρίς μείωση των αποδοχών. Επιπλέον, εφαρμόζουν κρατικό παρεμβατισμό για την προστασία στην εργασία ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα, η κυβέρνηση τι κάνει; Φροντίζει και νομοθετεί υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων, και για τους εργαζόμενους προβλέπει ουσιαστικά να γίνει η ζωή τους λάστιχο με καταστρατήγηση του 8ώρου με απλήρωτες υπερωρίες. Προωθεί έως και 13ωρη εργασία, το 6ήμερο και τις συμβάσεις μηδενικών ωρών. Τι θα έπρεπε, λοιπόν, να γίνει; Σήμερα, που υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια, επιβάλλεται να επαναπροσδιοριστεί ο κατώτατος μισθός ως μισθός αξιοπρεπούς διαβίωσης και να γίνει οργανικό συστατικό ενός βιώσιμου και δίκαιου υποδείγματος ανάπτυξης. Ο κατώτατος μισθός είναι ένα εργαλείο πολιτικής που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Όχι, όμως, μόνος του. Μπορεί να το κάνει σε συνδυασμό με την ενίσχυση άλλων θεσμών όπως οι Συλλογικές Διαπραγματεύσεις και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup