Την ανάγκη ενός μεγάλου αναπτυξιακού σοκ προκειμένου η χώρα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο 4ο OT FORUM με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”»
«Η χώρα χρειάζεται επειγόντως ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ, αντίστοιχο της περιόδου Τρικούπη, Βενιζέλου αν θέλει να σταθεί στα πόδια της και να μην αντιμετωπίσει υπαρξιακούς κινδύνους και να αρχίσει σταδιακά την πορεία της σύγκλισης με την Ευρώπη» τόνισε.
Όπως είπε αυτό το αναπτυξιακό σοκ «μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής». Περιγράφοντας τους πυλώνες της νέας αυτής πολιτικής ο κ. Τσίπρας μίλησε για τα δικά του τέσσερα «Α»: Ανάπτυξη, Αναδιανομή, Ανθετικότητα, Ασφάλεια. Χρειάζεται, πρόσθεσε υπερθεματίζοντας, ισχυρή ανάπτυξη, αναδιανομή εισοδήματος, ανθεκτικότητα γιατί διάγουμε εποχή πολλαπλών κρίσεων, και ασφάλεια γιατί σήμερα ο πολίτης αισθάνεται εξαιρετικά ανασφαλής μπροστά τις οικονομικές, κοινωνικές, αλλά και γεωπολιτικές προκλήσεις, ενώ προκλήσεις δημιουργούνται και από την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας. Πχ την επόμενη δεκαετία πολλά από τα σημερινά επαγγέλματα δεν θα υπάρχουν.
Για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, απαιτείται ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ριζικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση όλα γίνονται outsourcing, γεγονός που εκτός των άλλων συνεπάγεται και αδιαφάνεια, ενώ δείχνει και έλλειψη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στο περιβόητο επιτελικό κράτος. Αναγκαίες, πρόσθεσε οι μεταρρυθμίσεις και στη Δικαιοσύνη και στην Παιδεία.
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας στο δημογραφικό πρόβλημα, καθώς και στο brain drain και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, συνδέοντας τα και με τη μεταναστευτική πολιτική.
«Δεν είμαι θιασώτης των ανοιχτών συνόρων, πιστεύω ότι πρέπει να περιφρουρούμε τα σύνορά μας, αλλά να έχουμε ελεγχόμενη μετανάστευση» είπε σημειώνοντας ότι έχουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι στη χώρα και δεν έχουμε κανένα σχέδιο ενσωμάτωσης. «Πώς θα αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις με μια τραμπική αντίληψη κάθε ξένος είναι κίνδυνος;»
Εξαιρετικά σημαντική μεταρρύθμιση, στην οποία όπως έσπευσε να πει αρκετοί ίσως διαφωνήσουν, χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας και αυτή που χρειάζεται στο φορολογικό. «Δεν έχουμε δίκαιο φορολογικό σύστημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Έχουμε «φθηνή» ανάπτυξη
Εστιάζοντας στο ζήτημα της ανάπτυξης και το παραγωγικό πρότυπο που αποτελούσε και το θέμα του συνεδρίου του ΟΤ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ανάπτυξη που έχουμε αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο υποτονική αλλά και χαμηλής ποιότητας, Είναι «φθηνή ανάπτυξη», τόνισε μιλώντας για το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων (ξένων και εγχώριων), και για τη σημαντική αύξηση του ελλείματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Τσίπρας και στο είδος των επενδύσεων που γίνονται στην Ελλάδα με τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά την αγορά ακινήτων και σοβαρή έλλειψη σε παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και θεωρούνται υψηλής προστιθέμενης αξίας. «Έρχονται funds να κάνουν αρπαχτές» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι έτσι «δεν θα πάμε μπροστά».
Χρειάζεται να επενδύσουμε στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην πράσινη οικονομία, στην μεταποίηση. Με μονοκαλλιέργεια σε τουρισμό και real estate δεν θα πάμε μακριά.
Μιλώντας για την κριτική που ασκεί η κυβέρνηση σε οποιαδήποτε πρόταση για εναλλακτική πολιτική και νέο παραγωγικό μοντέλο ο κ. Τσίπρας την απέδωσε σε καθαρά επικοινωνιακούς λόγους και μικροπολιτική, από την οποία «πρέπει να ξεφύγουμε και να δούμε την ουσία και την επόμενη μέρα που μας αφορά όλους».
«Και δεν θα είναι ευοίωνη αν δεν αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες παθογένειες, αυτές τις ίδιες που σε τελική ανάλυση μας οδήγησαν στην κρίση. Αυτό το παραγωγικό μοντέλο μας οδήγησε στην κρίση», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Αυτή η κατάσταση δεν θα μας πάει πολύ μακριά. Θα πέσουμε σε τοίχο πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας πως η χώρα θα καταλήξει ουραγός της Ευρώπης, με διατρέχοντας τον κίνδυνο μιας νέας κοινωνικής κρίσης.
«Αν δεν έχουμε μια διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη, η χώρα δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει. Με 1% ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε αν αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν βλέπω όραμα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη»
«Η μεγάλη πρόκληση της προηγούμενης δεκαετίας ήταν η έξοδος από τη κρίση χρέους. Τώρα πρέπει να σταματήσει η δραματική απόκλιση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε ένα «καθαρό» τοπίο, γεμάτα ταμεία και ήρθε και το «δώρο» του Ταμείου Ανάκαμψης. Δε βλέπω όμως όραμα για το πώς θα δαπανήσουμε τους πόρους αυτούς» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας εντοπίζοντας παθογένειες σε δημόσια υγεία, στεγαστική πολιτική, δικαιοσύνη.
Ξόρκισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας κρίνοντας πως δεν κινδυνεύουμε ωστόσο εντόπισε τον κίνδυνο «να βρεθούμε στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ που θα τροφοδοτήσουν κοινωνικές αντιδράσεις».
Μίλησε για χρηματοδοτικές και κοινωνικές ανάγκες για αποθεματικά και ανάγκη για «διατηρήσιμη και σταθερή ανάπτυξη» που όμως «δεν τη βλέπει».
Πηγή: In.gr