Πολιτικά

Τι έδειξε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη - Για τη «μάχη» του προϋπολογισμού ετοιμάζονται στην κυβέρνηση

Τι έδειξε η συνάντηση Μητσοτάκη-Ανδρουλάκη - Για τη «μάχη» του προϋπολογισμού ετοιμάζονται στην κυβέρνηση
Ατζέντα οικονομίας

Τα «φώτα» στράφηκαν χθες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, όπου συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων. Βέβαια, μένει να φανεί αν σε θέματα πρώτης γραμμής - όπως η επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση και η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα μπορέσει τελικά να επιτευχθεί συναίνεση. Θα προηγηθεί πάντως η …μονομαχία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και - όπως έγινε και χθες σαφές - υπάρχει απόσταση σε μια σειρά θεμάτων που άπτονται της οικονομίας.

«Ήταν μια καλή και ειλικρινής συζήτηση. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης» ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη. Για παραγωγική συζήτηση μιλούσαν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που έλεγαν πως συζητήθηκε όλη η «βεντάλια» των θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες και τη χώρα.

«Δεν είναι δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως προσβλέπει σε μια ειλικρινή επικοινωνία όποτε αυτό χρειάζεται καθώς αυτό επιβάλλουν «οι δύσκολοι καιροί που συνολικά διανύουμε».

Μετά τη χθεσινή συνάντηση φαίνεται πως σε συγκεκριμένα θέματα - όπως για παράδειγμα το δημογραφικό - μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση προκειμένου να αναζητηθούν κοινές πρωτοβουλίες. Πάντως, σε θέματα που άπτονται της οικονομίας παραμένει η απόσταση και αυτό φάνηκε και από τη διαφωνία που υπήρξε σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις τράπεζες, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και την Golden Visa.

Τώρα μένει να φανεί αν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία για το πρόσωπο που θα επιλεγεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την σχετική ψηφοφορία στη Βουλή να γίνεται μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου. Από κει και πέρα έχει ενδιαφέρον και αν θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Ατζέντα οικονομίας

Από το Μαξίμου ποντάρουν σε μια ατζέντα οικονομίας και αυτό φαίνεται και από μια σειρά ρυθμίσεων που ψηφίζονται αυτές τις μέρες από τη Βουλή. Ειδικότερα χθες ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο και σήμερα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού από το 2028 (θέμα που πάντως έχει πυροδοτήσει πολιτικές αντιπαραθέσεις).

Τώρα η προσοχή στρέφεται στη συζήτηση που θα γίνει από τις 11 ως τις 15 Δεκέμβρη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, όπου κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Από την κυβέρνηση δεν θέλουν να αφήσουν χώρο σε κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ. να «φλερτάρουν» δεξιούς ψηφοφόρος. Ωστόσο, ταυτόχρονα θέλουν να βάλουν αναχώματα και στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει κεντρώους ψηφοφόρους, που βρίσκονται στη δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Με τα σενάρια των πρόωρων εκλογών να έχουν κλείσει από την κυβέρνηση εστιάζουν σε μόνιμα μέτρα στήριξης, που θέλουν να θέσουν σε εφαρμογή μέχρι το 2027. Το βάρος δε πέφτει σε μέτρα που οδηγούν σε αύξηση μισθών και συντάξεων αλλά και στις περαιτέρω μειώσεις φόρων.

Το μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας

Τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας θα τονίζουν όλο και εντονότερα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συσπειρώσουν ένα κομμάτι ψηφοφόρων που δεν θέλει περιπέτειες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσφατα ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως στη Γερμανία κατέρρευσε ένας ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, ενώ αναφέρθηκε και στα τεκταινόμενα στη Γαλλία και στο γεγονός πως η χώρα έχει οδηγηθεί στα πρόθυρα μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης. Τόνισε δε πως «η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που αναντίρρητα υπάρχουν, παρά τα προβλήματα τα οποία ο κόσμος έχει, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα όσο θέλουμε και όσο πιστεύουμε ότι θα γίνει, έχει μια πολιτική σταθερότητα. Έχει μια κυβέρνηση η οποία ακούγεται στην Ευρώπη και μια κυβέρνηση η οποία, εν πάση περιπτώσει, αυτά τα οποία λέει προσπαθεί να τα κάνει».

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις