Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ερώτηση, οι αποφάσεις για την κατανομή ενισχύσεων και φορολογικών απαλλαγών αγνοούν τις ανάγκες της Δυτικής Ελλάδας, οδηγώντας σε μηδενικές χρηματοδοτήσεις για καίριους τομείς επενδυτικής δραστηριότητας.
Όπως επισημαίνεται, τα ποσά επιχορήγησης για τα καθεστώτα «Ενίσχυση Τουριστικών Επενδύσεων» και «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» είναι μηδενικά για τη Δυτική Ελλάδα. Η μοναδική χρηματοδότηση προς την Περιφέρεια ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ, και αφορά επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν απευθείας στη Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακών Νόμων.
Η ερώτηση θίγει, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει το όριο επενδυτικών σχεδίων που μπορούν να εγκριθούν από τις Περιφέρειες από 3 εκατ. ευρώ σε 1 εκατ. ευρώ, υποβαθμίζοντας τον ρόλο τους ως αναπτυξιακών φορέων. Όπως σημειώνεται, αυτό έχει μετατρέψει τον αναπτυξιακό νόμο σε εργαλείο συγκεντρωτικού ελέγχου από την κεντρική διοίκηση, αφήνοντας τις τοπικές κοινωνίες χωρίς δυνατότητα σχεδιασμού δράσεων που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους.
Ο κ. Κατρίνης ζητά από τον Υπουργό Ανάπτυξης να διευκρινίσει με ποια κριτήρια αποφασίστηκε η σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση της Δυτικής Ελλάδας και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την άρση αυτής της αδικίας. Παράλληλα, θέτει το ερώτημα αν η κυβέρνηση σκοπεύει να επαναφέρει στις Περιφέρειες την αρμοδιότητα έγκρισης μεγαλύτερων επενδυτικών σχεδίων.
Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως καταγγέλλεται, οδηγεί σε όξυνση των περιφερειακών ανισοτήτων και υπονομεύει την οικονομική ανάκαμψη περιοχών που αντιμετωπίζουν έντονες αναπτυξιακές προκλήσεις. Ιδιαίτερα για την Ηλεία, οι επιπτώσεις αυτής της στρατηγικής είναι ακόμη πιο αισθητές, δεδομένων των χρόνιων ελλείψεων σε υποδομές και επενδύσεις.
(Δελτίο Τύπου)