Πολιτικά

Η πρόταση Χαρίτση για ΠτΔ και ο «πάγος» από τον Ν. Ανδρουλάκη

Η πρόταση Χαρίτση για ΠτΔ και ο «πάγος» από τον Ν. Ανδρουλάκη
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένο να αυτοεγκλωβιστεί σε προτάσεις άλλων μικρότερων κομματικών σχηματισμών.

Πίσω από τα ονόματα και την πρόωρη ανακίνηση του ζητήματος της επιλογής ενός κοινού υποψηφίου που έβαλε στο τραπέζι ο Αλέξης Χαρίτσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν πως - επί της ουσίας - κρύβεται η προσπάθεια της Νέας Αριστεράς να «πιέσει» και να «εγκλωβίσει» τον Νίκο Ανδρουλάκη από τώρα στο πρόσωπο που θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελέσει μια «μετωπική» πρόταση εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Με την έννοια ότι το πρόσωπο του Χρήστου Ράμμου, ως πρόεδρος της ΑΔΑΕ, συνδέεται με τη διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ όμως δεν είναι διατεθειμένο να αυτοεγκλωβιστεί σε προτάσεις άλλων μικρότερων κομματικών σχηματισμών, ακόμη και αν δεν είχε αντίρρηση για το πρόσωπο. Και αυτό καθώς ως νέα αξιωματική αντιπολίτευση με δυναμικό και αυτόνομο πολιτικό λόγο και ρόλο θα κινηθεί θεσμικά, αναμένοντας την πρόταση του πρωθυπουργού - έχοντας βεβαίως προειδοποιήσει έγκαιρα ο Νίκος Ανδρουλάκης πως «παγίως ή συνήθως η επιλογή γίνεται για ένα πρόσωπο που αφορά τον απέναντι χώρο από την κυβέρνηση» - και αφού δει την πρόταση τότε θα κρίνει πώς θα κινηθεί το ίδιο. Γεγονός που δεν αποκλείει να προσέλθει στη κορυφαία διαδικασία με δικό του υποψήφιο.

Σε κάθε περίπτωση ο «πάγος» του Ανδρουλάκη στον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, όπως εκτιμούν πολιτικοί παρατηρητές, δείχνει πως το ΠΑΣΟΚ θέλει να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην εμφανιστεί ότι σύρεται πίσω από προτάσεις άλλων. Εκτός όλως αυτών πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως αν το ΠΑΣΟκ προτείνει δικό του υποψήφιο θα προτιμήσει να είναι πολιτικό πρόσωπο. Οι ίδιοι, μάλιστα, πολιτικοί παρατηρητές επισημαίνουν πως πέρα όλων των άλλων υπάρχει και μια θεσμική διάσταση την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν παραβλέπει καθώς τυχόν κοινή πρόταση για τον Χρήστο Ράμμο θα μπορούσε να λειτουργήσει υπονομευτικά όσον αφορά την διερεύνηση του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Η Νέα Αριστερά, από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνουν γύρω από το περιστύλιο της Βουλής, «έτρεξε» να προκαταλάβει τις εντυπώσεις ενόψει της συζήτησης για το διάδοχο πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου και να ανοίξει μια συζήτηση στον χώρο της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που θα έδινε σε μια τέτοια περίπτωση μια ισχυρή δυναμική σε πολιτικό και συμβολικό επίπεδο.

«Πάγος» από Χαριλάου Τρικούπη

«Η συζήτηση είναι πρόωρη, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο» σημειώνουν, σε κάθε περίπτωση, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη σχετικά με το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, σημειώνοντας, παράλληλα, πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε εύλογο χρόνο.

«Τη δεδομένη χρονική στιγμή το μείζον ζήτημα είναι η συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού και η κοινοβουλευτική μάχη για να αναδειχθούν τα αδιέξοδα της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής αλλά και η εναλλακτική πρόταση που θα διασφαλίσει τη βιώσιμη συμπεριληπτική ανάπτυξη και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» σημείωναν οι ίδιες πηγές, τονίζοντας πως «καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα και τις ευθύνες της κυβέρνησης».

«Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, σε εύλογο χρόνο» έλεγαν οι ίδιες πηγές, καταλήγωντας πως «όσον αφορά το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, έχουμε δηλώσει ότι αυτή η συζήτηση είναι πρόωρη, δεν χρειάζονται βεβιασμένες κινήσεις και το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο».

Πηγή: iEidiseis.gr
 

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup