Πολιτικά

Προϋπολογισμός 2025: Τα σημεία «κλειδιά» της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει

Προϋπολογισμός 2025: Τα σημεία «κλειδιά» της ομιλίας Μητσοτάκη στη Βουλή - Ποια μέτρα θα ανακοινώσει Φωτογραφία: EUROKINISSI
Στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό 2025

Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώνεται απόψε η πενθήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού και ακολουθεί ονομαστική ψηφοφορία που ενέχει και τον χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι εστιασμένη στην οικονομία και αναμένεται να ανακοινώσει και ένα «έξτρα» πακέτο, που θα είναι επικεντρωμένο στις τράπεζες αλλά και σε στοχευμένες ομάδες. Παράλληλα θα εκπέμψει και πολιτικά μηνύματα, εστιάζοντας στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας και κλείνοντας εκ νέου οποιαδήποτε συζήτηση για πρόωρες κάλπες.

O πρωθυπουργός θα τονίσει όσα έχει πετύχει η χώρα στο πεδίο της οικονομίας, εστιάζοντας στις μειώσεις φόρων και στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων. Θα αναφερθεί σε έναν οδικό χάρτη που θα φτάνει μέχρι το τέλος της τετραετίας, επαναλαμβάνοντας πως το 2025 θα είναι καλύτερο από το 2024, το 2026 θα είναι καλύτερο από το 2025 και το 2027 καλύτερο από το 2026.

Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί μεταξύ άλλων στο στόχο για καλύτερους μισθούς (με κατώτατο μισθό 950 ευρώ και μέσο μισθό 1500 ευρώ το 2027), στη μείωση της ανεργίας (επισημαίνοντας πως την τελευταία πενταετία δημιουργήθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας), στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα ανοίξει το δρόμο για νέες μειώσεις φόρων. Έμφαση θα δώσει μεταξύ άλλων στα μέτρα που λαμβάνονται στο στεγαστικό πεδίο (με δύο νέα προγράμματα να ξεκινούν τον Ιανουάριο), στις κινήσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (π.χ. αναμόρφωση στα επιδόματα) αλλά και στα μέτρα που υλοποιούνται στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της παιδείας.

Ωστόσο από την κυβέρνηση δεν θέλουν να παρουσιάσουν στη Βουλή μια εικόνα πανηγυρισμών, καθώς αναγνωρίζουν πως η ακρίβεια ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών. Αυτό που θα τονίσει ο πρωθυπουργός είναι πως το πλέγμα στήριξης θα συνεχιστεί και θα επισημάνει πως όλα τα μέτρα είναι κοστολογημένα και δεν θα τεθεί εν κινδύνω η δημοσιονομική σταθερότητα. Στην οικονομία τα καλύτερα είναι μπροστά θα επισημάνει, εστιάζοντας ιδιαιτέρως στη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αλλά και στη μεσαία τάξη.

Το πρόσθετο «πακέτο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνει ένα πακέτο μειώσεων στις τραπεζικές προμήθειες σε «δημοφιλείς» συναλλαγές, που οι πολίτες χρησιμοποιούν συχνά (όπως οι μεταφορές χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ). Παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει και παρεμβάσεις προκειμένου οι τράπεζες να αποφασίσουν να βγάλουν στην αγορά ακίνητα, τα οποία έχουν σήμερα στην κατοχή τους κατόπιν πλειστηριασμών (τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 20.000). Η λύση που προωθείται είναι ο διπλασιασμός του ΕΝΦΙΑ για όσα από αυτά τα ακίνητα παραμείνουν κλειστά και δεν πέσουν στην αγορά

Μένει ακόμα να φανεί αν θα υπάρξει και κάποια ανακοίνωση έκπληξη,που θα κοιτά σε συγκεκριμένες ομάδες όπως για παράδειγμα οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι ένστολοι κ.α.. Πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανακοινωθεί σήμερα η χορήγηση δωρεάν φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους (θέμα που είχαν θέσει και βουλευτές της ΝΔ σε ερώτηση τους στη Βουλή). Να σημειωθεί πως από το μέτρο ωφελούνται όσοι βγήκαν στη σύνταξη από 13 Μαΐου 2016 και μετά.

Τα πολιτικά μηνύματα

Στο γεγονός πως η Ελλάδα είναι «πόλος γεωπολιτικής, πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας» - μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων -θα εστιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα επαναλάβει πως η κυβέρνηση δεν εξετάζει αλλαγές στον εκλογικό νόμο, θα τονίσει πως δεν θα υπάρξουν πρόωρες κάλπες και θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2027. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσει η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στο τέλος του 2025 ή στις αρχές του 2026 και να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θα ρίξει το… γάντι στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως δεν μπορεί να υιοθετεί μια λογική του «όχι σε όλα» αλλά πρέπει να καταθέσει μία αξιόπιστη πρόταση. Θα καλέσει το ΠΑΣΟΚ αλλά και τα κόμματα της ελάσσσονος αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν κοστολογημένες προτάσεις, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορεί να αναβιώσουν τα λεφτόδεντρα.

Όσον αφορά στην σημερινή ψηφοφορία ο Αντώνης Σαμαράς - μετά την πρόσφατη διαγραφή του - αναμένεται να απέχει. Άλλωστε την Πέμπτη εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τα εθνικά θέματα και όχι μόνο. Τον προϋπολογισμό πρόκειται να ψηφίσει πάντως ο Λευτέρης Αυγενάκης καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής - είχε εκλεγεί με τους Σπαρτιάτες - Χάρης Κατσιβαρδάς.

Πηγή: ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα