Πολιτικά

Καλαματιανός: "Χάδι" τα μέτρα για τις τράπεζες

Καλαματιανός: "Χάδι" τα μέτρα για τις τράπεζες
Σημεία από τη συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Καλαματιανού, στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα MEGA".

Για τα μέτρα-χάδι της κυβέρνησης για τις τράπεζες, ανέφερε:

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τις τράπεζες, είναι ουσιαστικά "χάδι". Γιατί το λέμε αυτό; 11 δισ. ευρώ είναι τα κέρδη των τραπεζών στην τελευταία τριετία. Πόσα θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία; Μόνο το 0,9% αυτών των υπερκερδών, δηλαδή 100 εκατ. ευρώ. Η δική μας -ως τροπολογία- κατατεθειμένη πρόταση από τον Μάιο, θα έφερνε στα δημόσια ταμεία 1,6 δισ. ευρώ. Εκτός αυτού, θα λάμβαναν το μήνυμα οι τράπεζες να σταματήσουν τις εναρμονισμένες πρακτικές, τα καρτέλ, για να προστατευθούν οι καταναλωτές. Η ίδια η Κομισιόν έχει προτείνει ως μέτρο να φορολογηθούν τα υπερκέρδη, υπάρχει και ο σχετικός μηχανισμός. Επίσης, το ελληνικό δημόσιο έχει μέρος μετοχών στις τράπεζες και μπορεί να παρέμβει ενεργητικά. Βεβαίως χρειάζεται και η απαραίτητη πολιτική βούληση. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να σκέφτεται πρώτα τους πολίτες και όχι τα κέρδη των τραπεζών.»

Σχετικά με τη διαφορά επιτοκίου καταθέσεων με το επιτόκιο χορηγήσεων στη χώρα μας, επισήμανε:

«Η διαφορά του επιτοκίου καταθέσεων και χορηγήσεων στην Ελλάδα είναι 4,8. Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1,6. Υπάρχει, λοιπόν, μια τεράστια διαφορά, η όποια πρέπει να καλυφθεί. Προκειμένου να συμβεί αυτό, απαιτείται να παρέμβει η κυβέρνηση. Προφανώς, μια τέτοια ενέργεια από πλευράς κράτους, όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά είναι επιβεβλημένη από το άρθρο 31 της Κοινοτικής Οδηγίας 2225/2023, το οποίο αναφέρει ότι πρέπει να παρεμβαίνουν τα κράτη μέλη ώστε να μην γίνεται κατάχρηση με τα επιτόκια. Κάτι, λοιπόν, θα πρέπει να συμβεί. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε, πληρώνει και θα πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση και χρηματοδότηση των τραπεζών. Δεν οφείλει, λοιπόν, η κυβέρνηση να παρέμβει, όταν, μάλιστα, οι πολίτες στενάζουν; Δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ωφεληθούν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις; Δυστυχώς, η κυβέρνηση αδιαφορεί. Εμείς, μιλάμε για ενεργητική συμμετοχή και παρέμβαση, σύμφωνα με το ποσοστό που κατέχει σήμερα το δημόσιο. Υπάρχει και η πρόταση για τη δημόσια τράπεζα. Όπως έχουν δημόσια τράπεζα πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι πρέπει να έχει και η Ελλάδα.»

Για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης στους δικαιούχους και δυνητικούς δικαιούχους του ΕΚΑΣ, σημείωσε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το  2016, 2017 και 2018 μοίρασε 3 δισ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα στους χαμηλοσυνταξιούχους και σε ευάλωτες ομάδες. Αντίθετα, στους χαμηλοσυνταξιούχους, η κυβέρνηση δεν έδωσε τίποτα, κοροϊδεύοντας και από πάνω. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα, για τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους δυνητικούς δικαιούχους. Αυτό, όμως, έχει ήδη νομοθετηθεί με τον Ν. 5045/2023, είναι μόνιμο μέτρο και δεν εφαρμόζεται.»

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα