Μπορεί στη Χαριλάου Τρικούπη να περιμένουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώσει την επιλογή του για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν έχουν ληφθεί κάποιες αποφάσεις, προκειμένου να συναινέσουν.
Το πλαίσιο που βάζει το ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν πως:
- Δεν πρόκειται να υπερψηφιστεί πρόσωπο το οποίο προέρχεται από την ευρύτερη παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Για παράδειγμα, στο ΠΑΣΟΚ θα έλεγαν «όχι» σ’ ένα πρόσωπο όπως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ή γενικότερα κάποιος/α που προέρχεται από το γαλάζιο στρατόπεδο.
- Δεν θα έχει τα εχέγγυα, ώστε να υπηρετήσει το συγκεκριμένο ρόλο. Ναι μεν πολλοί παραδέχονται ότι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί της ουσίας δεν έχει σημαντικό πολιτικό ρόλο, αλλά εμπεριέχει συγκεκριμένους συμβολισμούς, τόσο για το εσωτερικό ακροατήριο όσο και για το εξωτερικό. Θα πρέπει να εκφράζει την εθνική ενότητα, την πολιτική εξισορρόπηση και να εγγυάται τη θεσμική ομαλότητα, τρία δηλαδή κρίσιμα στοιχεία.
- Οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν από τα αρμόδια όργανα του ΠΑΣΟΚ (ΚΕ, Πολιτικό Συμβούλιο), όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει γνωστή την επιλογή του. Θα είναι, δηλαδή, συλλογική και με βάση τα κριτήρια που έχουν ήδη εκφραστεί από την ηγεσία του κόμματος.
Με άλλα λόγια, στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν ήδη θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο και τηρούν στάση αναμονής, εξηγώντας ότι σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε πρόταση θα αξιολογηθεί όταν έρθει εκείνη η ώρα. «Δογματισμούς δεν έχουμε», τονίζουν χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικό του αυτοτελές φορτίο. Αλλά, θυμίζουν ότι από την εποχή που το ΠΑΣΟΚ πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο είθισται όταν κυβερνά η μια από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, να επιλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας από την άλλη για να υπάρχει μια πολιτική εξισορρόπηση. Είναι προσθέτουν μια παράδοση από την οποία το πολιτικό σύστημα βγήκε κερδισμένο.
Σε κάθε περίπτωση, στη Χαριλάου Τρικούπη αντιλαμβάνονται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πιέζεται» από τους ίδιους του βουλευτές να φέρει μια επιλογή πιο κοντά στη δεξιά, με δεδομένο ότι πλέον δεν κινδυνεύει η κυβέρνηση, αφού απαιτείται (μετά τη συνταγματική αναθεώρηση) απλή πλειοψηφία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως σε τέτοιες κορυφαίες επιλογές για το πολιτικό σύστημα ο εκάστοτε πρωθυπουργός θα πρέπει να ποδηγετείται από τους ίδιους του βουλευτές. Εκτός βέβαια αν ο Πρωθυπουργός φοβάται τόσο πολύ τη δεξιά πτέρυγα που αποφασίσει να στρίψει το καράβι, για να κάνει μασάζ σε βουλευτές που τον «απειλούν».
Πηγή: ethnos.gr