Πολιτικά

ΠΑΣΟΚ: Σε πολύμηνη τροχιά συνεδρίου η Χαριλάου Τρικούπη - Τα «σήματα» από Δούκα, Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου

ΠΑΣΟΚ: Σε πολύμηνη τροχιά συνεδρίου η Χαριλάου Τρικούπη - Τα «σήματα» από Δούκα, Γερουλάνο, Διαμαντοπούλου
Η δυσαρέσκεια για τα εσωκομματικά στο προσκήνιο της τελευταία συνεδρίασης της ΚΠΕ

Σε ρυθμούς συνεδρίου για τους επόμενους επτά μήνες μπαίνει το ΠΑΣΟΚ, με τον πρόεδρό του να βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την νίκη στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο η συνεδρίαση της ΚΠΕ είχε και σφοδρή κριτική προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για πολιτικά ζητήματα, αλλά και βολές για την κατάργηση οργάνων και τη διοίκηση από «κλειστές ομάδες».

Η δυσαρέσκεια για τα εσωκομματικά στο προσκήνιο της τελευταία συνεδρίασης της ΚΠΕ

Εδώ και μήνες στην «κουίντα» του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του κόμματος, που στέκονται απέναντι στον πρόεδρό του, δεν έκρυβαν την δυσφορία τους τόσο για τις πολιτικές κινήσεις της ηγεσίας του κόμματος σε σειρά κομβικά ζητήματα, όσο και για το στυλ της προεδρίας του. Οι διαφωνίες ορισμένες φορές έφτασαν στην επιφάνεια, με χαρακτηριστικότερες και πιο έντονες τις διαφωνίες για τις συμμαχίες με σχηματισμούς της αριστεράς.

Παράλληλα όμως επικρατούσε δυσαρέσκεια για το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ουσιαστικά καταργήσει τα κομματικά όργανα. Δημιουργήθηκε το Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο συμμετέχουν ορισμένοι από τους υποψήφιους προέδρους και στελέχη κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, το Πολιτικό Συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει από την επομένη της επανεκλογής του, ενώ η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) συνεκλήθη εχτές για πρώτη φορά τέσσερις μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές.

Η χθεσινή συνεδρίαση, όμως, ήταν ουσιαστικά και η τελευταία για την ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή αποφασίστηκε να μετατραπεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, ενώ θα ξεκινήσει και προσυνεδριακός διάλογος. Το δε συνέδριο, βάσει όσων είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, θα διοργανωθεί «μέχρι και το Φθινόπωρο του 2025», δηλαδή σε περίπου επτά μήνες. Μέχρι τότε το ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει ολοκληρώσει τα περιφερειακή συνέδριά του, που ξεκινούν στις 21 Φεβρουαρίου από το Βόρειο Αιγαίο, και να πραγματοποιηθεί και συνδιάσκεψη της Νεολαίας του για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια.

Επικριτικός ο Δούκας, αμφίπλευρη διεύρυνση θέλει ο Γερουλάνος

Ισχυρή παρουσία στη συνεδρίαση κατέγραψε ο Χάρης Δούκας, το επιτελείο του οποίου προετοιμαζόταν εδώ και εβδομάδες εν όψει της συνεδρίασης της ΚΠΕ. Δεν είναι τυχαίο πως δεκάδες στελέχη από όλη την Ελλάδα που στον στήριξαν στις προεδρικές εκλογές συναντήθηκαν το Σάββατο, δίνοντας το στίγμα της οργανωμένης ομάδας εντός του ΠΑΣΟΚ.

Ο ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων εμφανίστηκε επικριτικός σε σειρά πολιτικά ζητήματα, αλλά όχι εμπρηστικός. Υπεραμύνθηκε του στόχου για πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, αλλά υποστήριξε ουσιαστικά πως το κόμμα πρέπει να υιοθετήσει πιο σφοδρή στάση απέναντι στη ΝΔ ζητώντας «εδώ και τώρα εκλογές» κατά την διαδικασία για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Άφησε αιχμές για την ικανοποίηση που εξέφρασε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση μετά από πίεση της Χαριλάου Τρικούπη, λέγοντας πως «αν η κυβέρνηση αποδέχεται με ευκολία τις προτάσεις σου, σημαίνει ότι κινδυνεύεις να βρεθείς στο ίδιο μήκος κύματος».

Επικριτικός εμφανίστηκε όμως και απέναντι στους χειρισμούς του Νίκου Ανδρουλάκη στην «προεδρολογία». «Η δική μας αυτοτελής πρόταση έπρεπε να γίνει νωρίτερα και όχι να περιμένουμε την πρόταση της ΝΔ. Νωρίτερα και μάλιστα με την επιδίωξη ευρύτερης συναίνεσης με τα αλλά προοδευτικά κόμματα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τάχθηκε υπέρ του να κρατηθούν ανοικτές οι γέφυρες με σχηματισμούς στα αριστερά του ΠΑΣΟΚ.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τα όσα είχε πει για τις συνεργασίες του ΠΑΣΟΚ, εμφανίστηκε ο Παύλος Γερουλάνος. Υπεραμύνθηκε της αυτόνομης πορείας του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της «αμφίπλευρης διεύρυνσης στη βάση, στους προοδευτικούς ψηφοφόρους από τα αριστερά και το κέντρο μέχρι τους απογοητευμένους ψηφοφόρους του Κυριάκου Μητσοτάκη και να βάλουμε στόχο την αυτοδυναμία».

Βολές για τα εσωκομματικά από Δούκα και Διαμαντοπούλου

Επί των οργανωτικών, το προεδρικό περιβάλλον δέχτηκε πυρά από κορυφαία στελέχη όλων των «αποχρώσεων». Ο Χάρης Δούκας, που είχε εκφράσει τη διαφωνία του επί των οργανωτικών στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, επισήμανε πως «ενότητα σημαίνει και σύνθεση απόψεων, κάτι που απαιτεί τη θεσμική και τακτική λειτουργία των κομματικών οργάνων».

Συμπλήρωσες, δε, με νόημα πως «δεν μπορεί να παλεύουμε να προστατεύσουμε τους θεσμούς της χώρας και να μην λειτουργούν θεσμικά όλα τα όργανα μας». Εξέφρασε δε την δυσφορία του για το ότι δεν αξιοποιούνται όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για αποκλεισμούς όσων στελεχών δεν στήριξαν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Και η Άννα Διαμαντοπούλου όμως δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι αποφάσεις λαμβάνονται από μια κλειστή ομάδα. «Πρέπει να εργαστούν πολλοί, δε γίνεται με δύο, τρία, πέντε άτομα, δεν γίνεται από μια ομάδα. Τα πολλά μυαλά είναι ευλογημένα» είπε η υπεύθυνη στρατηγικού σχεδιασμού του κόμματος. Σημείωσε, δε, πως «ο μεγάλος αντίπαλός μας είναι ο κακός μας εαυτός» και υπογράμμισε: «Η ευθύνη βαραίνει προφανώς τον πρόεδρο αλλά εγώ ως υποψήφια θέλω να βλέπω τον εαυτό μου στο καθρέφτη και να απαντώ θετικά στο “όλοι μαζί” που είπαμε μετά τις εκλογές».

Η τακτική των εσωκομματικών αντιπάλων του Ν. Ανδρουλάκη

Εντύπωση προξένησε σε αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ το γεγονός πως «κόπηκε» από το προεδρείο της συνεδρίαση της ΚΠΕ η Τόνια Αντωνίου, η οποία είχε στηρίξει τον Χάρη Δούκα στις προεδρικές εκλογές του κόμματος, με αποτέλεσμα το προεδρείο να αποτελείται από τέσσερα στελέχη του περιβάλλοντος Ανδρουλάκη και ένα της επιρροής του Παύλου Γερουλάνου. Αν και ορισμένοι ανέμεναν να δημιουργηθεί αντιπαράθεση από τα «αντιπολιτευόμενα» στελέχη για τον αποκλεισμό της Τ. Αντωνίου, εν τέλει το θέμα έμεινε «χαμηλά».

Φαίνεται άλλωστε πως όσοι στέκονται κριτικά απέναντι στους χειρισμούς της ομάδας γύρω από τον Νίκο Ανδρουλάκη, έχουν αποφασίσει να μην προκαλούν οργανωτικές έριδες αυτό το διάστημα. Το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει μετά τις προεδρικές εκλογές είναι μικρό -μόλις τέσσερις μήνες- και οποιαδήποτε σφοδρή αντίδραση μπορεί να ερμηνευτεί ως υπονομευτική της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται, όμως, πως τα κορυφαία στελέχη που στέκονται κριτικά απέναντι στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη, έχουν αποφασίσει να αφήσουν τον Νίκο Ανδρουλάκη να ασκήσει την προεδρία, έχοντας όμως στο μυαλό τους το σχήμα πως σε κάθε πόλεμο η επιτυχία ανήκει στο σύνολο του στρατεύματος, αλλά η αποτυχία στον επικεφαλής του.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup