Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 12:06

21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Μουσικά ταξίδια με τον Ορέστη Ντάντο στην Τελετή Έναρξης

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Έχοντας μόλις ολοκληρώσει τον τέταρτο προσωπικό του δίσκο με τίτλο «Προσάναμμα», ο τραγουδοποιός Ορέστης Ντάντος κατεβαίνει για πρώτη φορά στον τόπο καταγωγής του, την Ηλεία, για τη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους.

Μαζί με τους Γιώργο Καρδιανό και Λεωνίδα Πετρόπουλο θα παρουσιάσουν παλιά και νέα τραγούδια του Ορέστη στην πιο άμεση και ζεστή τους εκδοχή.

Ο Ορέστης έχει πια κατακτήσει μια αξιόλογη θέση στους τραγουδοποιούς της γενιάς του, εκφράζοντας με προσωπικό χαρακτήρα τις συγκρουσιακές συνιστώσες μιας ολόκληρης εποχής.

Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του τρεις ολοκληρωμένους δίσκους με αγαπημένα κομμάτια όπως τα "Θα πάω όταν γουστάρω", "Όταν γυρνάς το βράδυ απ' τα ξενύχτια" , "Κόκκινος στρατός" και εμφανίσεις στις πιο γνωστές μουσικές σκηνές της Αθήνας, ξεχώρισε τον Ιούνιο του 2016 ως νικητής του Jumping Fish με το τραγούδι «Aνοιχτά». Η τέταρτη δουλειά του κυκλοφόρησε τον Μάρτιο.

Ο Ορέστης καταφέρνει αβίαστα, όπως έχει γραφτεί, να αναιρεί κάθε του επιρροή σε κάθε νέο του τραγούδι. Η ιδιαίτερη χροιά της φωνής του δημιουργεί έναν χαρακτήρα ξεχωριστό και γνώριμο σε αυτούς που τον ακολουθούν χρόνια αλλά και μια αίσθηση οικειότητας σε όσους τον πρωτογνωρίζουν.

Πηγή έμπνευσής του είναι, όπως λέει, οι περιπέτειες της ίδιας του της ζωής. Ουσιαστικά είναι σαν ένα προσωπικό ημερολόγιο συναισθηματικών καταστάσεων τα τραγούδια του. Βέβαια, το στοίχημα είναι ο τρόπος με τον οποίο καταγράφεται αυτό ημερολόγιο, να αφορά δηλαδή κι άλλους και να μπορούν να ταυτιστούν μαζί του.

Ο Ορέστης, που κατάγεται από τα Λεχαινά, έρχεται λοιπόν να μας ταξιδέψει μουσικά στην τελετή έναρξης του 21ου Φεστιβάλ, μέσα από την δουλειά του, που είναι πλασμένη πάνω σε ετερόκλητα «δάνεια», με αναφορές που έχουν γκάμα από το ελληνικό έντεχνο, παραδοσιακούς ρυθμούς και όργανα έως και τις πιο παγκοσμιοποιημένες γλώσσες του ροκ ή της ποπ, hip hop αλλά και Pj Harvey και Dropkick Murphys.

orestis ntantos2

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 21:51

Σχετικά Άρθρα

  • Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό κοξάκι: Μεγάλη η εξάπλωση στα παιδιά - Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης
    Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό κοξάκι: Μεγάλη η εξάπλωση στα παιδιά - Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης

    Ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του ιού Κοξάκι σε παιδιά σε όλη τη χώρα με τον ΕΟΔΥ να δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία για τη νόσο.

    Σύμφωνα με τα δεδομένα της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγματα ασθενών με οξεία σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού, κατά την πρόσφατη περίοδο των τελευταίων δύο μηνών και συγκεκριμένα από τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, καταγράφεται αύξηση των λοιμώξεων από ρινοϊούς/εντεροϊούς σε όλη την επικράτεια. Η αύξηση αυτή αφορά και σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς Κοξάκι.

    Ο ιοί Κοξάκι ανήκουν στο γένος των εντεροϊών και ταξινομούνται σε δύο ομάδες, την ομάδα Α και την ομάδα Β. Λοιμώξεις από ιούς Κοξάκι παρατηρούνται κάθε χρόνο, αλλά συνήθως παρουσιάζουν έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

    Τα συμπτώματα

    Η λοίμωξη από ιούς Κοξάκι αποτελεί ένα συχνό ιογενές νόσημα, κατά κανόνα της πρώιμης παιδικής ηλικίας. Εμφανίζεται κυρίως, σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών. Οι περισσότεροι άνθρωποι μέχρι την ενηλικίωσή τους έχουν εκτεθεί στον ιό και έχουν αναπτύξει ανοσία.

    Σε σημαντικό ποσοστό, η λοίμωξη από τους ιούς αυτούς μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνονται πυρετός, εξάνθημα, συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό ή και το γαστρεντερικό σύστημα. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και η λοίμωξη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοϊώμενη. Σπανιότερα οι ιοί αυτοί μπορεί να προκαλέσουν εκδηλώσεις και από άλλα συστήματα, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, οξεία αιμορραγική επιπεφυκίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, ηπατίτιδα καθώς και μυοσίτιδα και πλευροδυνία. Στα νεογνά η λοίμωξη, μπορεί να εμφανίζεται με σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις ακόμη και εικόνα σήψης.

    Πώς μεταδίδεται

    Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της άμεσης στενής επαφής με σταγονίδια του αναπνευστικού (με το βήχα, το φτάρνισμα, την ομιλία) και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Μετάδοση μπορεί να συμβεί επίσης, από τη μητέρα στο νεογνό, ενδομητρίως, κατά την περιγεννητική περίοδο ή με το θηλασμό. Οι εντεροϊοί επιβιώνουν στο περιβάλλον για χρονικό διάστημα που επιτρέπει τη δυνατότητα μετάδοσης τους μέσω μολυσμένων αντικειμένων και επιφανειών καθώς και με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού. Σημειώνεται ότι οι εντεροϊοί σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να αποβάλλονται από τα κόπρανα για αρκετές εβδομάδες ακόμα και μήνες μετά τη λοίμωξη, ενώ από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος αποβάλλονται για μικρότερο χρονικό διάστημα (1 έως 3 εβδομάδες). Τόσο η λοίμωξη όσο και η αποβολή των εντεροϊών από τα κόπρανα ή από το αναπνευστικό σύστημα μπορεί να προκύπτουν χωρίς εμφανείς κλινικές εκδηλώσεις, γεγονός που καθιστά την συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής και καθαριότητας του άψυχου περιβάλλοντος, απαραίτητη για τον περιορισμό της διασποράς των ιών αυτών.

    Ο χρόνος επώασης είναι 3-6 μέρες. Τα συμπτώματα διαρκούν συνήθως 7-10 μέρες και ο ασθενής αναρρώνει πλήρως.

    Τα μέτρα πρόληψης

    Ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, είναι:

    • η απομάκρυνση του ασθενούς από τη σχολική του μονάδα μέχρι την ολοκλήρωση 24 ωρών από την υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών) και την ύφεση των λοιπών συμπτωμάτων του
    • η συστηματική εφαρμογή των κανόνων ατομικής υγιεινής από όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας και της οικογένειας (παιδιά και ενήλικες)
    • τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, ιδίως πριν το φαγητό και μετά από κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα. Το προσωπικό της σχολικής μονάδας θα πρέπει να εκπαιδεύει, ενθαρρύνει και επιβλέπει τη συστηματική και ορθή πρακτική του πλυσίματος των χεριών από τα παιδιά
    • κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα. Χρήση χαρτομάντηλου και στη συνέχεια απόρριψη του και πλύσιμο των χεριών
    • σχολαστικό πλύσιμο των χεριών από τους ενήλικες μετά την αλλαγή πάνας βρεφών και νηπίων, μετά από επαφή ή χειρισμό μολυσμένων από εκκρίσεις αναπνευστικού ή κόπρανα, αντικειμένων και επιφανειών και πριν την παρασκευή γεύματος
    • πλύσιμο μολυσμένων ρούχων, κλινοσκεπασμάτων και πετσετών σε υψηλή θερμοκρασία
    • αποφυγή στενής επαφής και κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων (σκεύη φαγητού, ποτήρια, πετσέτες κλπ) για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη

    Επιπρόσθετα, συνιστάται ο καλός αερισμός όλων των χώρων, ο επιμελής και τουλάχιστον καθημερινός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών ιδιαίτερα αυτών που αγγίζονται συχνά (πχ πόμολα), των αντικειμένων (πχ παιχνιδιών) και των τουαλετών (νιπτήρες, λεκάνες, επιφάνειες αλλαγής πάνας) με ιδιαίτερη προσοχή στην ορθή απόρριψη των πανών, χειροπετσετών κλπ και το πλύσιμο των χεριών αμέσως μετά. Εκτός από την καθημερινή πρακτική, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τον επιπρόσθετο καθαρισμό και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων, όταν υπάρχει έκθεση σε μολυσματικές εκκρίσεις. Τονίζεται ότι η αποβολή του ιού από τις αναπνευστικές εκκρίσεις και τα κόπρανα των παιδιών μπορεί να παραταθεί για αρκετές εβδομάδες μετά τη λοίμωξη και την υποχώρηση των συμπτωμάτων τους. Συνεπώς, η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων θα πρέπει να είναι συστηματική για την πρόληψη της διασποράς και εμφάνισης συρροών κρουσμάτων.

    Σε σχολικές μονάδες που έχουν παρατηρηθεί ένα ή περισσότερα περιστατικά λοίμωξης συστήνεται η ενημέρωση των γονέων των υπολοίπων παιδιών και η ευαισθητοποίηση τους για την αναγνώριση των πιθανών συμπτωμάτων. Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη από ιούς, συστήνεται η παραμονή του παιδιού στο σπίτι και η αντιμετώπιση του σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού.

    Σημειώνεται ότι το κλείσιμο της σχολικής μονάδας, όπου έχει εκδηλωθεί το κρούσμα ή τα κρούσματα, δεν ενδείκνυται ως μέτρο πρόληψης.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Ικανοποίηση Γεωργιόπουλου για Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών
    Ικανοποίηση Γεωργιόπουλου για Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών

    Την ικανοποίησή του για την ίδρυση του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών στην Αρχαία Ολυμπία εξέφρασε ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο οποίος σε συνεργασία με το Υπουργείο είχε αναλάβει για το θέμα αυτό σχετικές πρωτοβουλίες, από κοινού με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

    Να υπενθυμίσουμε ότι το θέμα είχε έρθει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα της Ηλείας όταν στις 2 Απριλίου 2021, με επιστολή που υπέγραφαν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη, πρότειναν ως ιδανική έδρα του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών την Αρχαία Ολυμπία, πρόταση που ο Υφυπουργός έκανε αποδεκτή. Η πρόταση αυτή υποστηρίχθηκε τόσο μέσα από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις όσο και με συναντήσεις των κ.κ. Φαρμάκη και Γεωργιόπουλου με τον κ. Αυγενάκη, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και των Βουλευτών Ηλείας της ΝΔ. Σε δηλώσεις του ο κ. Γεωργιόπουλος τονίζει:

    «Εκφράζω την ικανοποίησή μου που το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Αθλητικών Στελεχών θα έχει έδρα του και θα λειτουργεί στην Αρχαία Ολυμπία. Η Αρχαία Ολυμπία είναι πλέον και με το νόμο, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, η έδρα της σπουδαίας αυτής εκπαιδευτικής δομής. Αθλητικά στελέχη από όλη την Ελλάδα θα επιμορφώνονται στην Αρχαία Ολυμπία μέσα από σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα του Ινστιτούτου που θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

    Ο Δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα προσφέρει όλες τις αναγκαίες υποδομές που απαιτούνται προκειμένου το Ινστιτούτο να ξεκινήσει γρήγορα τις εργασίες του. Ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη που αναγνώρισε τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ολυμπίας ως ιδανικής έδρας ενός τέτοιου Ινστιτούτου. Να τονίσω ότι ιστορικά, είναι η πρώτη δομή παιδείας που εγκαθίσταται στην Αρχαία Ολυμπία και αυτό δικαιώνει τις συντεταγμένες προσπάθειές μας και το σχέδιό μας, από την πρώτη στιγμή της θητείας μας, να καταστεί η Ολυμπία πνευματική εστία και κέντρο παιδείας.

    Συνεχίζουμε παράλληλα τις προσπάθειες με το Πανεπιστήμιο Πατρών να λειτουργήσουν και δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αρχαία Ολυμπία. Για το σκοπό αυτό το τελευταίο διάστημα έχουμε δημοσιοποιήσει τις συζητήσεις μας με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων για την παραχώρηση του παλιού ξενοδοχείου ΑΠΟΛΛΩΝ στο Δήμο, θέμα το οποίο βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος
    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, η μεγαλύτερη νεανική και παιδική κινηματογραφική γιορτή της χώρας, απέκτησε ένα νέο «σύμμαχο», την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, που γεμάτη ενθουσιασμό ανοίγει τις πύλες της στο πιο απαιτητικό κοινό, τα παιδιά και τους εφήβους, και προσκαλεί στον χώρο της όλη την οικογένεια για ένα συναρπαστικό διήμερο.

    To Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιανουαρίου η Ταινιοθήκη θα προβάλει για πρώτη φορά τις βραβευμένες ταινίες του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης Camera Zizanio, δίνοντας μια καλή ευκαιρία στους σινεφίλ όλων των ηλικιών να πάρουν μια μικρή γεύση του τι συμβαίνει κάθε χρόνο στο φεστιβάλ Ολυμπίας -πρότυπο πολιτιστικής αποκέντρωσης στην Ελλάδα, και ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ευρώπης στο είδος του, που ήδη μετρά δύο δεκαετίες ζωής .

    Με κάθε εισιτήριο και ένα δώρο!

    Οι προβολές θα πραγματοποιούνται από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, με ενιαίο εισιτήριο για το πρόγραμμα της κάθε μέρας (5 ευρώ). Οι ταινίες της Camera Zizanio, που έχουν δημιουργήσει μαθητές απ’ όλον τον κόσμο, είτε ομαδικά, στο πλαίσιο του σχολείου, είτε ατομικά, θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στις 16.00. Τους επισκέπτες περιμένει ένα ξεχωριστό δώρο: για κάθε εισιτήριο, θα τους προσφέρεται δωρεάν μια νέα έκδοση-έκπληξη του Φεστιβάλ με τίτλο “Εικόνας μεταχειρίζου, ω διδάσκαλε”, που περιλαμβάνει πρωτοποριακά κείμενα του Κωστή Παλαμά για τον κινηματογράφο και το ρόλο του στην εκπαίδευση γραμμένα εν έτει 1915!

    Τα φιλμ που θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη αντιπροσωπεύουν όλα τα είδη (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ, animation, μικρού και μεγάλου μήκους) και απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες: από παιδιά νηπιαγωγείου μέχρι εφήβους –αλλά παρακολουθούνται εξίσου απολαυστικά και από τους ενήλικες.

    Οι βραβευμένες ταινίες του φετινού φεστιβάλ, που ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες στον Πύργο, την Αμαλιάδα και σε πολλές πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου, περιλαμβάνουν πολλά διαμαντάκια που θα συνεπάρουν όλη την οικογένεια: ανάμεσά τους την φετινή επίσημη πρόταση της Κένυας για τα όσκαρ, την ταινία Σούπα Μόντο του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας στο 21ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους . «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής». Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες. Σε ένδειξη συμπαράστασης, όλο το χωριό, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει ως supergirl. Και το κοριτσάκι, αντί να σπαταλάει τον πολύτιμο χρόνο που του μένει ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι, περνάει τις πιο ευτυχισμένες εβδομάδες της ζωής του. Στους συμπαραγωγούς της ταινίας συναντάμε τον γνωστό γερμανό σκηνοθέτη του «Τρέξε Λόλα, τρέξε», Τομ Τίκβερ.

    Η ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA). Θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη την Κυριακή 27 Ιανουαρίου στις 20.00 και είναι εξίσου συναρπαστική για μικρούς και μεγάλους .
    Την ίδια μέρα (Κυριακή 27/1), στις 18.00, θα προβληθεί η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο και απέσπασε το βραβείο ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ. Ηρωίδα είναι ένα κορίτσι που ξεκινάει για μια επικίνδυνη αποστολή διάσωσης των δύο δίδυμων αδελφών της. Το αφρικανικό αυτό παραμύθι γεννήθηκε στην φαντασία πέντε ορφανών παιδιών από τη Σουαζιλάνδη.

    Το Σάββατο 26/1, ημέρα έναρξης των προβολών, θα προβληθεί η περιπετειώδης ταινία «Land of Glass» (20.00) των Jeppe Vig Find & Marie Ronn από τη Δανία (Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους) που θα απολαύσουν ιδιαίτερα τα παιδιά γυμνασίου και λυκείου, ενώ στις 22.00 θα προβληθεί η αριστουργηματική μαυρόασπρη ταινία Fortuna (Germinal Roaux, Eλβετία-Βέλγιο): Η ταινία παρακολουθεί μια 14χρονη προσφυγοπούλα από την Αιθιοπία, η οποία χάνει τους γονείς της στη Λαμπεντούζα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα ίδρυμα στην Ελβετία, ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άντρα, και η ζωή της παίρνει μια απρόβλεπτη τροπή. Τον ιερέα ενσαρκώνει ο διάσημος ηθοποιός Μπρούνο Γκανζ. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα και απευθύνεται σε νέους μεγαλύτερης ηλικίας και βέβαια ενήλικους σινεφίλ.
    Η ταινία απέσπασε το βραβείο «Δικαιωμάτων του Παιδιού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και το Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής.

    Ας σημειωθεί πως κάθε προβολή ταινίας μεγάλου μήκους συνοδεύεται από προβολές μικρότερων σε διάρκεια ταινιών μυθοπλασίας, animation ή ντοκιμαντέρ που διακρίθηκαν στο 21ο Φεστιβάλ.

    Ανάμεσά τους το Late afternoon (Louise Bagnall, Iρλανδία) με ηρωίδα μια ηλικιωμένη γυναίκα που ζει μέσα από τις μνήμες της παιδικής της ηλικίας: η ταινία βρίσκεται στην φετινή δεκάδα για το όσκαρ animation ενώ στο φεστιβάλ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους της διεθνούς κριτικής επιτροπής νέων (στην Ταινιοθήκη θα παιχτεί την Κυριακή 27/1 στις 22.00). Επίσης, το συγκλονιστικό animation Tweet – tweet / Τσίου – τσίου ( Zhanna Bekmambetova, Ρωσία) που μέσα σε μόλις 11 λεπτά συμπυκνώνει όλον τον κύκλο της ζωής. Η ταινία, που θα προβληθεί την Κυριακή 27/1 στις 18.00, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών.

    Aξίζει τέλος να αναφέρουμε και το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ Tre Maison Dasan (ΗΠΑ) με θέμα την ζωή τριών παιδιών από το Ρόουντ Άιλαντ, των οποίων οι γονείς είναι φυλακισμένοι. Η σκηνοθέτης Denali Tiller, καταφέρνει να φωτίσει την αθωότητα αυτών των παιδιών και να μας περιγράψει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Το φιλμ απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, και θα προβληθεί το Σάββατο 26/1 στις 18.00.

    Οι ταινίες αυτές δεν φοβούνται να αποκαλύψουν στα παιδιά όλες τις πτυχές της αληθινής ζωής. Καταπιάνονται με μια ευρεία γκάμα θεμάτων που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους (σχέσεις, σχολικό περιβάλλον, απώλεια, οικολογία, αναπηρία, διαφορετικότητα, παιδική εργασία κλπ.), αλλά και με όλες τις όψεις του σύγχρονου κόσμου, που έχουν άμεσο ή έμμεσο αντίκτυπο στη ζωή των παιδιών.

    Οι ταινίες του Φεστιβάλ Ολυμπίας θέτουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο. Εξυπακούεται ότι ταινίες που προωθούν τον πόλεμο, τη βία, το ρατσισμό, το σεξισμό κλπ. αποκλείονται εκ προοιμίου. Φυσικά ένα πλήθος ταινιών υμνούν, συχνά με χιούμορ, και την χαρά της ζωής: τον πρώτο έρωτα, την φιλία, την αγάπη προς τα ζώα, την αδελφική αγάπη, την συντροφικότητα και την χαρά του παιχνιδιού και της εξερεύνησης…

    Το φετινό διαγωνιστικό πρόγραμμα που επέλεξε, όπως κάθε χρόνο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, είναι αντιπροσωπευτικό των τάσεων που επικρατούν διεθνώς στον κινηματογράφο για την παιδική και νεανική ηλικία και μεριμνά ώστε να υπάρχει εκφραστική πολυμορφία και να εκπροσωπούνται χώρες που η κινηματογραφία τους είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό.

    Σάββατο 26/1/2019

    16.00 Προβολή ταινιών της 18ης Camera Zizanio [ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ]

    18.00 The little one / Η μικρή, Diana Cam Van Nguyen, Τσεχία 2017, 10΄ (Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, της European Children’s Film Association)

    Tre Maison Dasan/Τρε Μέισον Ντασάν, Denali Tiller, ΗΠΑ 2018, 94΄ (Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

    20.00 Shadow boxer / Η αντικαταστάτρια, Andreas Boggild Monies, Δανία 2017, 22΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας μυθοπλασίας μικρού μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)
    Land of glass / Γυάλινη χώρα, Jeppe Vig Find & Marie Ronn, Δανία 2017, 88’ (Βραβείο Σκηνοθεσίας Μεγάλου Μήκους, της Διεθνούς κριτικής Επιτροπής)

    22.00 Surprise / Έκπληξη, Paulo Patricio, Πορτογαλία 2017, 9’ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

    Fortuna / Φορτούνα, Germinal Roaux, Ελβετία – Βέλγιο 2018, 106’ (Βραβείο «Δικαιωμάτων του Παιδιού» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και Ειδικό Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

    Κυριακή 27/1/2019

    16.00 Προβολή ταινιών της 18ης Camera Zizanio [ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ]

    18.00 Tweet – tweet / Τσίου – τσίου, Zhanna Bekmambetova, Ρωσία 2018, 11΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation μικρού μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών)

    Listen / Άκου, Asstrid Bussink, Ολλανδία 2017, 15΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους, της Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών)

    Liyana / Λιάνα, Aaron Kopp & Amada Kopp, Ελβετία –ΗΠΑ- Κατάρ 2017, 76΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

    20.00 My grandpa is hiding / Ο παππούς μου κρύβεται, Anne Huynh, Γαλλία 2018, 7΄ (Βραβείο Καλύτερης ταινίας animation μικρού μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής)

    Vourvourou / Βουρβουρού, Καρίνα Λογοθέτη, Ελλάδα 2017, 22΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων)

    Supa Modo / Σούπα Μόντο, Likarion Wainaina, Κένυα – Γερμανία, 2018, 74΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας & Βραβείου Σεναρίου, της Διεθνούς Κριτικής

    Επιτροπής / Βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» της Βουλής των Ελλήνων / Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της European Children’s Film Association).

    22.00 The theory of sunset / Η θεωρία του ηλιοβασιλέματος, Roman Sokolov, Ρωσία, 2017, 9΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation της European Children’s Film Association)

    Late afternoon / Αργά το απόγευμα, Louise Bagnall, Ιρλανδία 2017, 9΄ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Animation μικρού Μήκους, της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων).

    The line / Το σχέδιο, Alessandro Stevanon, Ιταλία 2017, 15’ (Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας, της Κριτικής Επιτροπής Παιδιών)

    The skier / Ο σκιέρ, Fereydoun Najafi, Ιράν 2018, 76’ (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας ).

  • Έλαμψαν οι μικροί θεοί του κινηματογράφου!

    Με μια ευχή και έναν στόχο, για την γρήγορη μεταφορά στον ΑΣΟ, γράφτηκε ο επίλογος του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην τελετή λήξης το Σάββατο στον Πύργο

    Επιμέλεια Ελένη Παπαδοπούλου - ΦωτογραφίεςΓιάννης Σπυρούνης

    Με μια ευχή και έναν στόχο, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους να γίνει του χρόνου τέτοια εποχή στο νέο του «σπίτι» του, ή για να είμαστε ρεαλιστές ως τότε να έχουν έστω ξεκινήσει οι εργασίες για την μετατροπή των αποθηκών του ΑΣΟ που θα αποτελέσει την έδρα του Φεστιβάλ, γράφτηκε ελπιδοφόρα ο επίλογος της φετινής διοργάνωσης το βράδυ του Σαββάτου στην λαμπρή τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων των ταινιών του διαγωνιστικού μέρους, στο κατάμεστο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας.

    Η ταινία Σούπα Μόντο του Likarion Wainaina (Κένυα-Γερμανία), μια ταινία με «δύσκολο» θέμα, την απώλεια ενός παιδιού, απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας . «Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ;», αναρωτήθηκε στο σκεπτικό της η κριτικής επιτροπή του φεστιβάλ; «Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής». Η ταινία που έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την καρδιά μικρών και μεγάλων στο φετινό φεστιβάλ παρακολουθεί τους δύο τελευταίους μήνες της 9χρονης Τζο από την Κένυα η οποία λατρεύει τις ταινίες δράσης με υπερήρωες.

    Η ταινία, αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας και του πνεύματος που διέπει το φεστιβάλ Ολυμπίας, απέσπασε ακόμα το βραβείο σεναρίου ταινίας μεγάλου μήκους, το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» καθώς και το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA).

    To βραβείο ντοκιμαντέρ κέρδισε η ταινία Λιάνα των Aaron Kopp-Amanda Kopp (Σουαζιλάνδη-Κατάρ-ΗΠΑ), που συνδυάζει την ζωντανή δράση με το κινούμενο σχέδιο.

    Στη σκηνή, για να παραλάβουν τα βραβεία τους, βρέθηκαν από μικρά παιδιά του Δημοτικού, μέχρι έφηβοι γενικών αλλά και επαγγελματικών λυκείων που διαγωνίστηκαν και διακρίθηκαν για τις ταινίες τους -οι «μικροί θεοί του κινηματογράφου», όπως τους χαρακτήρισε ο Νίκος Καβουκίδης, θερμός υποστηρικτής του φεστιβάλ, που προσφέρει κάθε χρόνο το ομώνυμο βραβείο. Ανεβαίνοντας στη σκηνή, η πρώην υπουργός πολιτισμού κ. Κονιόρδου, η οποία υπέγραψε τον περασμένο Γενάρη την προγραμματική σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, χαρακτήρισε το φεστιβάλ ως «ένα θαύμα που συντελείται στην Ηλεία. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που μου έλαχε στην θητεία μου να γνωρίσω αυτήν την απίστευτη ομάδα που με πείσμα, πίστη, αφοσίωση και βαθιά αγάπη έδωσαν φτερά σε αυτό το φεστιβάλ».

    Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, τόνισε πως «στόχος του φεστιβάλ είναι να καταστήσουμε τον Πύργο τόπο κινηματογραφικής συνάντησης όλο το χρόνο, κάτι που ελπίζουμε πως σε 1-2 χρόνια, θα είναι εφικτό με έδρα μας τον ΑΣΟ. Η πόλη έχει αγκαλιάσει το φεστιβάλ εδώ και χρόνια, ενώ πέραν των ήδη υπαρχουσών συνεργασιών αναπτύσσουμε νέες συνέργειες με δημόσιους και πανεπιστημιακούς θεσμούς».
    Παίρνοντας τον λόγο, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Φωτεινή Κούβελα, είπε πως η Γενική Γραμματεία συνεργάζεται με το Φεστιβάλ εδώ και 3 χρόνια «καθώς πιστεύουμε πως ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο σεξισμός είναι σημαντικό να περνάνε μέσα από το σινεμά, για να μην θρηνούμε κανένα κορίτσι στη θάλασσα και κανέναν Ζακ…».
    Εκτός από την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, το Φεστιβάλ ανακοίνωσε τη συνεργασία του και με το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας και το Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας.
    Η μελλοντική μετεγκατάσταση του φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ «πρωταγωνίστησε» και στα Zizanio News, τα χιουμοριστικά καθημερινά βιντεάκια που γυρίζουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της του φεστιβάλ Γιώργος Γεωργιόπουλος ευχήθηκε «του χρόνου, από αυτήν την θέση να σας αναγγείλω πως έχουν αρχίσει οι εργασίες…».

    Δ. Σπύρου: «Η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ»

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και εμπνευστής του φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου, αφού ευχαρίστησε τους δημιουργούς που συμμετείχαν στο φεστιβάλ , τις κριτικές επιτροπές, τα παιδιά, και το κοινό που συμμετείχαν στις 366 εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν μέσα στις 7 μέρες της διοργάνωσης, υπογράμμισε την σημασία του pitching lab που για πρώτη φορά διοργάνωσε ο θεσμός: «Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνουμε τη δημιουργία ταινιών για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Υπάρχει ειδική κατηγορία χρηματοδότησης για τέτοιες ταινίες στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου που όμως δεν δέχεται αρκετές προτάσεις. Ε, φέτος θα έχετε 12 προτάσεις» είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

    Ο Δ.Σπύρου μίλησε επίσης για το αυξημένο ενδιαφέρον των μεταπτυχιακών φοιτητών για το φεστιβάλ και τις διπλωματικές εργασίες που πλέον γίνονται με αντικείμενο τον θεσμό, ενώ αναφέρθηκε στις νέες συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια.

    «Όμως», κατέληξε, «το φεστιβάλ ασφυκτιά πλέον. Η μόνη λύση είναι ο χώρος του ΑΣΟ». Και προσέθεσε: «Φιλοδοξώ το καλύτερο περιφερειακό Film Office στην Ελλάδα να στηθεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με έδρα το νέο μας χώρο!»

    Πηγή: Εφημερίδα Πρωινή & ilialive.gr

    fest final 2

    fest final 3

    fest final 4

    fest final 5

    fest final 6

    fest final 7

    fest final 8

    fest final 9

    fest final 10

    fest final 11

    fest final 12

    fest final 13

    fest final 14

    fest final 15

    fest final 16

  • Supa Modo: Η ταινία που κέρδισε στο φετινό φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

    Η ταινία Σούπα Μόντο που παρουσίαζει το θάνατο ενός κοριτσιού ως κομμάτι της ζωής. Οι ταινίες που διακρίθηκαν σε ένα πλήθος κατηγοριών ανακοιώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην τελετή λήξης του 21ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στο αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο.

    Κάποιοι απο τους νικητές κατάφεραν να βρεθούν στην Ηλεία, άλλοι έστειλαν τα μηνύματά ευχαριστίας μέσω video και έστω και έτσι έδωσαν το παρόν στο θεσμό.

    Διαβάστε παρακάτω τα βραβεία που δόθηκαν και τους νικητές:

    Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής

    Κείμενο διακήρυξης

    Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ μάς ταξίδεψε, τόσο γεωγραφικά όσο και συναισθηματικά. Πώς αντιμετωπίζεις τον θάνατο ενός γονιού, ενός αδελφού, ενός φίλου; Τι κάνεις όταν είσαι στενοχωρημένος, θυμωμένος, απελπισμένος, παρεξηγημένος και αναζητάς απεγνωσμένα κάποιον ή κάτι;

    Οι νεαροί πρωταγωνιστές υποδύθηκαν ρόλους σε ποικίλα σενάρια από αυθεντικά ντοκιμαντέρ μέχρι τον μαγικό ρεαλισμό. Απολαύσαμε πολύ το κομμάτι της πραγματικής ζωής όσο και τη γεύση της μαγείας. Οι δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε αυτά τα αγόρια και τα κορίτσια, φαίνονταν πολύ μεγάλες για να μπορέσουν να τις αντιμετωπίσουν. Αλλά η απώλεια συνοδευόταν σχεδόν πάντα από την ελπίδα.

    Οι ταινίες αποτυπώνουν πειστικά τη δύναμη της φιλίας, της κατανόησης και της αγάπης. Ενθαρρύνουν το νεανικό κοινό να συνειδητοποιήσει τι θέλει, τι θέλει να γίνει, ανεξάρτητα από το τι λένε οι μεγάλοι και οι συνομήλικοί τους. Να μην παραιτούνται και να είναι ενεργοί. Γι’ αυτό γίνονται οι ταινίες, για να προκαλούν, να ενθαρρύνουν και να ψυχαγωγούν.

    Ήταν τιμή μας να συμμετέχουμε στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Ευχαριστούμε τον Δημήτρη, τον Νίκο, τον Χρήστο, καθώς και την παθιασμένη και φιλόξενη ομάδα τους για την διοργάνωση. Δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους του Πύργου, της Αμαλιάδας και όλης της περιοχής να κάνουν μοναδικά ταξίδια σε όμορφους παράξενους και γεμάτους προκλήσεις κόσμους.

    Προς την ομάδα: Παρακαλούμε να συνεχίσετε!

    Προς τους πολιτικούς: Παρακαλούμε να συνεχίσετε να τους στηρίζετε!

    Τα Βραβεία

    Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους

    Σούπα Μόντο / Supa Modo, Likarion Wainaina, Kenya-Germany, 2018, 74’

    Μπορεί μια ταινία για ένα κορίτσι που πεθαίνει να είναι γεμάτη ελπίδα και χιούμορ; Ναι, μπορεί! Αυτή η ταινία δείχνει με ευφυή τρόπο πως ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής.

    Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

    Η αντικαταστάτρια / Shadow boxer, Andreas Bøggild Monies, Denmark, 2017, 22΄

    Μια συγκινητική ιστορία που χρησιμοποιεί τη φόρμα ταινίας μικρού μήκους όσο το δυνατόν καλύτερα. Τελικά ο ανταγωνισμός αντικαθίσταται από την ενσυναίσθηση και την υποστήριξη.

    Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

    Ο παππούς μου κρύβεται / My grandpa is hiding, Anne Huynh, France, 2018, 7΄

    Οι εξαιρετικές εικόνες αυτής της ταινίας αφηγούνται μια ποιητική ιστορία.

    Βραβείο Σκηνοθεσίας σε Ταινία Μεγάλου Μήκους

    Στους Jeppe Vig Find και Marie Rønn Γυάλινη για την ταινία Γυάλινη χώρα / Land of glass, Denmark, 2017, 88’

    Η ευρηματική σκηνοθεσία του κυρίου Jeppe Vig Find και της κυρίας Marie Ronn φέρνει τη μαγεία στον πραγματικό κόσμο.

    Βραβείο Σεναρίου σε Ταινία Μεγάλου Μήκους

    Στους Mugambi Nthiga, Silas Miami, Wanjeri Gakuru, Kamau Wandung’u για την ταινία Σούπα Μόντο / Supa Modo, Likarion Wainaina, Kenya-Germany, 2018, 74’

    Ένα χαρισματικό σενάριο που έχει στοιχεία ταινίας με υπέρήρωες μέσα σε ένα τελείως διαφορετικό σκηνικό.

    Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Αγοριού

    Στον Nick Holaschke για τον ρόλο του Sami στην ταινία Ο Μάτι, ο Σάμι και τα τρία μεγαλύτερα λάθη του σύμπαντος / Matti and Sami and the three biggest mistakes in the universe, Stefan Westerwelle, Germany-Finland, 2018, 94’

    Το βραβείο πηγαίνει σε ένα καινούργιο νεαρό ταλέντο που υποδύεται τον ρόλο του με αυθεντικό τρόπο και πείσμα.

    Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας Κοριτσιού

    Στην Pema Chokey, για τον ρόλο της Pema στην ταινία Τα κριθαροχώραφα στην άλλη πλευρά του βουνού / Barley fields on the other side of the mountain, Tian Tsering, UK, 2017, 88’

    Μια εντυπωσιακή ερμηνεία ενός κοριτσιού που παίρνει μια απόφαση, η οποία θα της αλλάξει τη ζωή.

    Ειδική Μνεία

    Φορτούνα / Fortuna, Germinal Roaux, Switzerland-Belgium, 2018, 106′

    Για την έξοχη κινηματογράφηση των εξωτερικών, αλλά κυρίως των εσωτερικών χώρων σε ασπρόμαυρο φιλμ, σε format 4:3.

    Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Kids & Docs (Τμήμα Ντοκιμαντέρ)

    Κείμενο διακήρυξης

    Η Διεθνής Κριτική Επιτροπή του Διαγωνιστικού Τμήματος του Kids and Docs αποφάσισε για οκτώ (8) ταινίες μεγάλου μήκους και δεκατρείς (13) ταινίες μεσαίου και μικρού μήκους.

    Μοιραστήκαμε ενδιαφέρουσες οπτικές γωνίες, καθώς τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής έχουν διαφορετικό υπόβαθρο και ειδικότητες. Υπήρχε, όμως, αμοιβαία εκτίμηση κι έτσι δεν ήταν δύσκολο να καταλήξουμε σε μία απόφαση. Η συζήτησή μας, ωστόσο, εστίαζε συχνά σε δύο ερωτήματα που δεν ήταν εύκολο να απαντηθούν:

    • Αυτή η ταινία αφορά τα παιδιά, αλλά απευθύνεται και σε παιδιά; Στα ντοκιμαντέρ, αυτό το ερώτημα απαντάται πιο δύσκολα από ότι στις ταινίες μυθοπλασίας.
    • Προς έκπληξή μας, από πολλές ταινίες του διαγωνιστικού προέκυψε άλλο ένα, σχετικά καινούργιο, ερώτημα, που αφορούσε τη σχέση μεταξύ των ταινιών και του κοινού στο οποίο απευθύνονται. Δηλαδή: «αυτή η ταινία απεικονίζει υπέροχα την πραγματικότητα, αλλά γνωρίζουν οι νέοι το εννοιολογικό της πλαίσιο, το οποίο κάποιες φορές είναι απαραίτητο προκειμένου να γίνει κατανοητή όλη η δυναμική της ταινίας;»

    Τα Βραβεία

    Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

    Λιάνα / Liyana, Aaron Kopp-Amanda Kopp, Swaziland-Qatar-USA, 2017, 76’

    Η απόφασή μας για το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους βασίστηκε στον ρεαλιστικό και ταυτοχρόνως συμβολικό συνδυασμό της ζωντανής δράσης με το κινούμενο σχέδιο, μέσα από τη συλλογική δημιουργία και τη συλλογική αφήγηση μιας ιστορίας που αφορά ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία αντανακλούν αληθινά βιώματα στη Σουαζιλάνδη.

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους

    Έκπληξη / Surprise, Paulo Patrício, Portugal, 2017, 9’

    Το μινιμαλιστικό ύφος συνδυάζεται δημιουργικά με τη συναισθηματική ακεραιότητα σ’ έναν συγκινητικό και αισθητικά δυνατό διάλογο μεταξύ μιας τετράχρονης και της μητέρας της, σχετικά με την ασθένεια της μικρής.

    Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

    Τρε Μέισον Ντασάν / Tre Maison Dasan, Denali Tiller, USA, 2018, 94’

    Με έναν εξαιρετικό τρόπο, η σκηνοθέτιδα κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό ντοκιμαντέρ πάνω σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Μέσα από την σκοπιά των παιδιών και καλύπτοντας το θέμα για πολλά χρόνια, μας παρουσιάζει με έναν αυθεντικό τρόπο τη σχέση των παιδιών με τους γονείς τους και τον αποχωρισμό τους. Η Κριτική Επιτροπή θέλει επίσης να υπογραμμίσει τον συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών των ιστοριών.

    Βραβεία Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής Νέων

    Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

    Βουρβουρού / Vourvourou, Karina Logothetis, Greece, 2017 22΄

    Για τα μοναδικά κινηματογραφικά χαρακτηριστικά της (τέλειος συνδυασμός σεναρίου, χαρακτήρων και κινηματογράφησης), καθώς επίσης και γιατί θίγει το δύσκολο για όλους θέμα της απώλειας μέσα από τη θετική ματιά ενός παιδιού.

    Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

    Αργά το απόγευμα / Late afternoon, Louise Bagnall, Ireland, 2017, 9’

    Επειδή μας συγκίνησε η απεικόνιση μιας αληθινής και δύσκολης κατάστασης της ζωής. Η εξαιρετική τεχνική animation και η μοναδική κινηματογραφική ματιά (φανταστικό σενάριο και πανέμορφη μουσική) βοήθησαν στο να μας συνεπάρει στο μοναδικό αυτό ταξίδι.

    Βραβεία Κριτικής Επιτροπής των Παιδιών

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους

    Γυάλινη χώρα / Land of glass, Jeppe Vig Find-Marie Rønn, Denmark, 2017, 88’

    Μας άρεσε πολύ το σενάριο, όπως και η ερμηνεία των ηθοποιών, καθώς επίσης και το ότι συνδέει την πραγματικότητα με το παραμύθι.

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας

    Το σχέδιο / The line, Alessandro Stevanon, Italy, 2017, 15΄

    Επιλέξαμε την ταινία αυτή γιατί μέσα από ένα πρωτότυπο σενάριο και την καταπληκτική ερμηνεία του πρωταγωνιστή, έστειλε ένα σπουδαίο μήνυμα ενάντια στον ρατσισμό.

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους Κινουμένου Σχεδίου

    Τσίου-τσίου / Tweet-tweet, Zhanna Bekmambetova, Russia, 2018, 11΄

    Επιλέξαμε αυτή την ταινία γιατί απεικονίζει τον κύκλο της ζωής μέσα από ένα σκοινί, με τις χαρές της, τις λύπες της… Και πάντα θα υπάρχει ένας φίλος που θα μας συνοδεύει σε αυτό!

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους

    Τρε Μέισον Ντασάν / Tre Maison Dasan, Denali Tiller, USA, 2018, 94’

    Λιτή σκηνοθεσία, ειλικρινής και άμεση προσέγγιση σ' έναν άγνωστο για μας κόσμο κι όμως τόσο κοντινό. Μια ταινία που ακόμα μας προβληματίζει και δεν θέλαμε να τελειώσει.

    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μικρού & Μεσαίου Μήκους

    Άκου / Listen, Astrid Bussink, The Nethelands, 2017, 15’

    Μια πρωτότυπη ταινία με εξαιρετικό συνδυασμό εικόνας, ήχου και πρόσωπα που μας άγγιξαν. Αντιπροσωπεύει τους παιδικούς προβληματισμούς της εποχής μας και απευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού.

    Ειδικά Βραβεία

    Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»

    Σούπα Μόντο / Supa Modo, Likarion Wainaina, Kenya-Germany, 2018, 74’

    Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

    Φορτούνα / Fortuna, Germinal Roaux, Switzerland-Belgium, 2018, 106′

    Η ιστορία ενός κοριτσιού που βρίσκει τον δρόμο του, καθώς και συμμάχους, σε έναν φαινομενικά εχθρικό κόσμο.

    Βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA)

    Ταινία Μεγάλου Μήκους: Σούπα Μόντο / Supa Modo, Likarion Wainaina, Kenya-Germany, 2018, 74’

    Για ένα θετικό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί, αν εμπλέξεις μια κοινότητα σε μια δημιουργική διαδικασία.

    Ταινία Μικρού Μήκους: Η θεωρία του ηλιοβασιλέματος / The theory of sunset, Roman Sokolov, Russia, 2017, 9΄

    Για μια εκπληκτικά απλή και πλούσια αλληγορία για τον χρόνο, τη ζωή και τον θάνατο, προσιτή στο νεανικό κοινό.

    Ταινία Ντοκιμαντέρ: Η μικρή / The little one, Diana Cam Van Nguyen, Czech Republic, 2017, 10’

    Η σκηνοθέτρια αφηγείται μια πολύ συγκεκριμένη ιστορία με ποιητικό τρόπο. Βαθιά συναισθήματα απεικονίζονται μέσω ενός animation υψηλής αισθητικής.

    Βραβείο Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους (CIFEJ)

    Ο Θησαυρός / Treasure, María Novaro, Mexico, 2017, 95’

    Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ)

    Το περιστέρι / The pigeon, Banu Sivaci, Turkey, 2018, 76’

    Επισημοποιώντας με χαρά φέτος την πολύχρονη συνεργασία με το Φεστιβάλ - πρότυπο της Ολυμπίας, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) απονέμει για πρώτη φορά ένα βραβείο για την καλύτερη μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας του διαγωνιστικού προγράμματος.

    Το βραβείο μας απονέμεται ομόφωνα σε μια ταινία που διακρίνεται για τον κοινωνικό της ρεαλισμό, την εκφραστική της λιτότητα και σαφήνεια και επειδή αποφεύγει τις παγίδες της φωτογένειας και της δημαγωγίας και συνδυάζει αρμονικά το σύμβολο της ελευθερίας με την πορεία ενός νέου προς την ενηλικίωση.

    Βραβείο Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ)

    Ο σκιέρ / The skier, Fereydoun Najafi, Iran, 2018, 76’

    Με αμεσότητα και ζωντάνια αναδεικνύει έναν δυναμικό παιδικό χαρακτήρα, προσηλωμένο στον στόχο του, καταγράφει τον αναντικατάστατο δεσμό του ανθρώπου με τη φύση και με τη δύναμη της εικόνας και των ανθρώπινων σχέσεων προβάλλει τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του τόπου.

    18η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοκαουστικής

    Δημιουργίας Camera Zizanio

    Τα Βραβεία του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος

    Όλα τα παιδιά της κριτικής επιτροπής του Ελληνικού Διαγωνιστικού Τμήματος της Camera Zizanio απολαύσαμε την συμμετοχή μας στο Φεστιβάλ, παρακολουθώντας ταινίες σχεδόν από όλη την χώρα. Οι ταινίες κατάφεραν και πέρασαν το μήνυμα ότι στη ζωή πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να αγωνιζόμαστε για τα προβλήματά μας. Έπειτα από αρκετή σκέψη και με κριτήρια την πρωτοτυπία και την νεανική οπτική καταλήξαμε στα βραβεία.

    Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

    Α’ Βραβείο: Στη χώρα των μεγάλων κουταλιών, 1ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας

    Β’ Βραβείο: Η Φιλίννα στο Μουσείο, Κωνσταντίνα - Ρόζα Κουτραφούρη

    Γ’ Βραβείο: Όνειρα, Δημοτικό Σχολείο Παζινού Ακρωτηρίου Χανίων

    Ειδική Μνεία: Το μελισσομήνυμα, Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου Άνδρου

    Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

    Α’ Βραβείο: IQ vs EQ, 4o Λύκειο Ζωγράφου

    Β’ Βραβείο: Το τραγούδι των γλάρων, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο - Λύκειο Σύρου

    Γ’ Βραβείο: Μία έκρηξη, Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη

    Ειδική Μνεία: Ο Δράκος με τη μαγική φωτιά, 2ο Γυμνάσιο Χανίων

    Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

    Α’ Βραβείο: Think again, 1η Κοινότητα Ανιχνευτών Πύργου

    [To βραβείο συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ]

    Β’ Βραβείο: Αριστόμαγκες, 1ο Λύκειο Κερατσινίου

    Γ’ Βραβείο: Ασύμπτωτες πορείες, 1ο Λύκειο Χίου

    Ειδική Μνεία: Τάδε Εφη: “oυδέν κακόν αμιγές καλού”, Λύκειο Ν. Αλικαρνασσού

    Ειδική Μνεία: Σχετικά με μια αληθινή ιστορία, Lubna Abas

    [To βραβείο συνοδεύεται από μια υποτροφία των ΙΕΚ ΑΚΜΗ]

    Ειδικό Βραβείο Νικος Καβουκιδης

    Η ρουτίνα, 1ο ΕΠΑΛ Αιγάλεω

    Βραβείο Εγγραματισμού στα Μέσα

    7ο Λύκειο Ν. Σμύρνης

    Βραβείο Συνήγορος του Πολίτη

    Ρο Ταυ Δέλτα... η επιστροφή, 1ο Γυμνάσιο Σύρου

    Τα Βραβεία του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

    Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

    Ένας και γάτες, La Matatena, Asociación de Cine para Niñas y Niños, A. C., Μεξικό

    Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

    Ψεύτικος, Kerry Harper, Η.Π.Α.

    Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

    Χρωμάτισέ το κίτρινο, Leen Awad, Ιορδανία

    Τα Βραβεία του Ευρωπαϊκού Διαγωνιστικού Τμήματος

    Κατηγορία Α’ – Ταινίες παιδιών έως 12 ετών

    Α’ Βραβείο: Αδέξιος, Association "Cinerama", Γεωργία

    Β’ Βραβείο: Lluna, CEIP San Juan de Ribera, Ισπανία

    Γ’ Βραβείο: Απλά παιδιά, Colegio San José, Ισπανία

    Animation: Σκυλοπεριπέτεια, Arkhip Varfolomeev, Ρωσσία

    Κατηγορία Β’ – Ταινίες παιδιών από 13 έως 16 ετών

    A’ Βραβείο: Αυτή είμαι εγώ, IES de Cacheiras, Ισπανία

    Β’ Βραβείο: Aδέρφια στο διάστημα, Station Next, Δανία

    Γ’ Βραβείο: Η ντροπιαστική μου μαμά, Jugendfilm e.V., Germany

    Animation: Πέρα Μακριά, Pieter Lossie, Ολλανδία

    Κατηγορία Γ’ – Ταινίες παιδιών από 17 έως 20 ετών

    Α’ Βραβείο: Hynek, Jachym Bouzek, Τσεχία

    Β’ Βραβείο: Σε ευχαριστώ, Shushan Stepanian, Αρμενία

    Γ’ Βραβείο: Συνήθεια, Anita Kremm, Alesja Suzdaltseva, Εσθονία

    Animation: Η επιστροφή, SAF Cakovec, Κροατία.

  • Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στον Πύργο: Η τέχνη βάλσαμο στις ψυχές των φυλακισμένων

    Μια δράση διαφορετική από τις άλλες παρουσιάστηκε στη χθεσινή ημέρα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά και Νέους στο Θέατρο Απόλλων. Παρουσία της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, παρουσιάστηκε το «CINE ΦΩΣ στα κελιά των κρατουμένων» για να φανεί το πόσο θετικά μπορεί να επιδράσει η τέχνη στους έγκλειστους των σοφρωνιστικών καταστημάτων.

    Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, δεν μίλησε μόνο για την ευεργετική αυτή πλευρά του πολιτισμού, αλλά βρέθηκε ανάμεσα στα παιδιά, αφιέρωσε χρόνο μαζί τους και έδειξε τις ευαισθησίες και τον ανθρωπισμό που χαρακτηρίζουν έναν ανώτατο λειτουργό της Δικαιοσύνης.

    Άλλωστε αυτή η ευαισθησία φάνηκε και μέσα απο τις δηλώσεις που έκανε για το θέμα. «Αν ανοίξουμε ένα κουτί και από μέσα βγάλουμε όλες τις Τέχνες, Κινηματογράφο, Θέατρο, Μουσική, Χορό, όλα αυτά είναι πραγματικό βάλσαμο για τις ψυχές των φυλακισμένων. Η Τέχνη γενικά και ο Κινηματογράφος ακόμα περισσότερο βοηθά στην επανένταξή τους, τους κάνει να γνωρίσουν τον εαυτό τους κι αυτό είναι που τους λείπει για να ξανασταθούν όρθιοι και με τα δυο τους πόδια στο κοινωνικό σύνολο. Η πρωτοβουλία του Φεστιβάλ είναι μοναδική και είναι ο λόγος που επισκέφθηκα τον Πύργο. Με έχει αγγίξει όλη αυτή η προσπάθεια των κινηματογραφιστών να μπουν μέσα στη φυλακή. Δεν είναι κάτι απλό, η κοινωνία μένει απ` έξω και χτίζει τείχη! Ακόμα κι εμείς οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί δεν μπαίνουμε μέσα εύκολα ή όταν μπαίνουμε αρρωσταίνουμε. Το να μπει λοιπόν ένας φορέας σαν αυτόν του Κινηματογράφου με τον Αντώνη τον Κόκκινο, με τον Σπύρου να βοηθά, και να συναναστραφούν με αυτούς τους ανθρώπους, αυτήν ευάλωτη ομάδα, και να τους δώσουν φως κι ελπίδα, είναι κάτι πολύ σημαντικό» είπε η κα Δημητρίου.

    Η συγκεκριμένη δράση του Φεστιβάλ, είχε την στήριξη και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας. Ο πρόεδρος Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ανέφερε: «Ο τίτλος της εκδήλωσης απεικονίζει αυτό που θα πρέπει να είναι ο στόχος όχι μόνο του Φεστιβάλ αλλά και όλων των φορέων μιας οργανωμένης Πολιτείας. Η παρουσία της κας Δημητρίου φανερώνει το ενδιαφέρον το δικό της αλλά και της ηγεσία της Δικαιοσύνης γι` αυτό τον τομέα της κράτησης συνανθρώπων μας και τις συνθήκες που διαβιούν στα καταστήματα κράτησης θα πρέπει να αποτελέσουν κτήμα γνώσης για όλη την υπόλοιπη κοινωνία».

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού στα τμήματα ανδρών και γυναικών, με επικεφαλής τον Ηλείο σκηνοθέτη και καθηγητή κινηματογραφικών σχολών, Αντώνη Κόκκινο. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προέκυψαν δυο πολύ ενδιαφέρουσες ταινίες μικρού μήκους, «Το Χριστινάκι» και «Ο θανατοποινίτης», στις οποίες, ενσάρκωσαν αφιλοκερδώς ρόλους κρατουμένων, ο Παύλος Κοντογιαννίδης και ο Γιάννης Στάνκογλου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τα μαθήματα διήρκεσαν από 3 Ιουλίου 2017 έως 31 Ιουλίου 2018, ενώ συνεργάστηκαν επαγγελματίες του κινηματογράφου όλων των βασικών ειδικοτήτων και έγκλειστοι στη φυλακή.

  • Άμεσες οι εξελίξεις στέγασης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου - Τι είπε η υπουργός Πολιτισμού στον Πύργο

    Η παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους στον Πύργο, υπήρξε καταλυτική για την πορεία του θέματος της στέγασης του θεσμού στις αποθήκες του ΑΣΟ. Κι αυτό γιατί λύθηκε μια παρανόηση που υπήρχε και πλέον δρομολογούνται με γοργούς ρυθμούς οι εξελίξεις στο θέμα. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η Υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, σημείωσε πως είναι πολύ πιθανό, στις επόμενες ημέρες να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να υλοποιηθεί η εξαγγελία του Πρωθυπουργού , αφού το υπουργείο είναι καθ΄ όλα έτοιμο σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής.

    Στον προαύλιο χώρο του Θεάτρου Απόλλων χθες το απόγευμα υποδέχθηκαν την Υπουργό Πολιτισμού ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου, ο πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος και η βουλευτής Έφη Γεωργοπούλου.

    fest yppo2

    Η κα Ζορμπά αναφερόμενη στην παρουσία της στο Φεστιβάλ δήλωσε ότι «...ήθελα πάντα να έρθω στο Φεστιβάλ γιατί και τον κ. Σπύρου εκτιμώ και όλο αυτό που έχει σχέση με τα παιδιά και με την αχαλίνωτη φαντασία τους. Έχω ασχοληθεί χρόνια με τα δικαιώματα των παιδιών κι επομένως πιστεύω ότι και το δικαίωμα στον Πολιτισμό είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό δικαίωμα το οποίο δεν αναγνωρίζουμε εύκολα, κάτι που εδώ γίνεται έμπρακτα. Το Φεστιβάλ έχει μεγαλύτερη εμβέλεια από την τοπική και ακούει κανείς σε όλη την Ελλάδα ανθρώπους οι οποίοι το εκτιμούν και θα ήθελαν να φτάσει κοντά τους. Έχει μια σχέση με τη πόλη που είναι πολύ δυναμική και έχει μια δυνατότητα να μπορεί να απλωθεί στη διάρκεια της χρονιάς γιατί αυτό που θέλουμε είναι η εκπαίδευση των παιδιών μέσα από τα οπτικοακουστικά, αυτός ο εγγραματισμός που είναι απαραίτητος να υπάρχει και από τον κινηματογράφο. Επομένως πιστεύω ότι τα βήματα του θα είναι σταθερά από δω κι εμπρός δεδομένου ότι έχει και μεγάλη στήριξη από την Πολιτεία».

    Μιλώντας για το θέμα της στέγασης του φεστιβάλ στις αποθήκες του ΑΣΟ, σημείωσε πως «... είμαστε έτοιμοι, τα χρήματα υπάρχουν, επομένως πιστεύω πως μέσα στο επόμενο διάστημα των μιας, δυο εβδομάδων θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε αυτό το θέμα με πολύ γρήγορα βήματα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και του χρόνου το Φεστιβάλ ενδεχομένως, αν οι εργασίες γίνουν γρήγορα, να μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για ένα τέτοιο θεσμό, αφού εκτός από τη φαντασία και την νεανική δημιουργία, χρειάζεται και χώρους για να μπορεί να στεγάζεται όπως πρέπει».

    fest yppo3

  • Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

    Κινηματογραφική εκπαίδευση στις φυλακές - Σήμερα, στην εκδήλωση «CINE ΦΩΣ στα κελιά των κρατουμένων»

    Εκδήλωση- συζήτηση με θέμα την κινηματογραφική εκπαίδευση στα Καταστήματα Κράτησης θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Απόλλων σήμερα Παρασκευή, στις 16.00, στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.

    Πρόκειται για την παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος που υλοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού (Τμήματα Ανδρών και Γυναικών), με την ευθύνη και καθοδήγηση του σκηνοθέτη και καθηγητή κινηματογραφικών σχολών, Αντώνη Κόκκινου.

    Αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος ήταν η παραγωγή δύο ταινιών μικρού μήκους, «Το Χριστινάκι» και «Ο θανατοποινίτης», στις οποίες έπαιξαν αφιλοκερδώς ρόλους κρατουμένων και οι γνωστοί ηθοποιοί Παύλος Κοντογιαννίδης και Γιάννης Στάνκογλου και οι οποίες θα προβληθούν στη διάρκεια της εκδήλωσης.

    Στο στρογγυλό τραπέζι που θα ακολουθήσει θα πάρουν μέρος η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου, ο σκηνοθέτης και υπεύθυνος του προγράμματος Αντώνης Κόκκινος που κατάγεται από τον Πύργο, η διευθύντρια Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του ΥΠΠΟΑ κα Τίνα Πισχιντζή, ο διευθυντής Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Πάνος Θωμαΐδης και ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου.

    Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών & Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Τα μαθήματα διήρκεσαν από 3 Ιουλίου 2017 έως 31 Ιουλίου 2018. Συνεργάστηκαν επαγγελματίες του κινηματογράφου όλων των βασικών ειδικοτήτων και έγκλειστοι στη Φυλακή.

    Η εκδήλωση στον Πύργο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch