Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 10:09

Αίγυπτος: Δεκάδες γάτες - μούμιες βρέθηκαν σε αρχαίους τάφους

Γράφτηκε από τον

Τα ευρήματα είναι ηλικίας άνω των 6.000 ετών

Δεκάδες μούμιες από γάτες και μια εξαιρετικά σπάνια συλλογή μουμιοποιημένων σκαραβαίων, ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι μέσα σε επτά σαρκοφάγους ηλικίας άνω των 6.000 ετών, στην άκρη του πυραμιδικού συγκροτήματος της νεκρόπολης Σακκάρα, νότια του Καΐρου.

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Καλέντ ελ Ανάνι ανακοίνωσε τη σημαντική αυτή ανακάλυψη που έγινε από αιγυπτιακή αρχαιολογική αποστολή, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που άρχισαν τον Απρίλιο.

«Τρεις από τις σαρκοφάγους που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο είχαν χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για γάτες», σημείωσε, ενώ μια από τις υπόλοιπες τέσσερις, ανάμεσά τους και μία που ανήκε στον Κούφου – Ιμάτ, υπεύθυνο του παλατιού των Φαραώ, δεν είχε ανοιχτεί ποτέ.

Η συγκεκριμένη σαρκοφάγος χρονολογείται στην Πέμπτη Δυναστεία του Παλαιού Βασιλείου. Αυτό ωστόσο που καθιστά εξαιρετικά ασυνήθιστο τον τάφο είναι το γεγονός ότι η πρόσοψη και η πόρτα του είναι άθικτες, πράγμα που σημαίνει ότι το περιεχόμενό του μπορεί να έχει παραμείνει ανέγγιχτο, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Γιούσεφ, διευθυντή της ανασκαφής στη Σακκάρα.

Η ανακάλυψη, αν και σπάνια, δεν πρέπει πάντως να προκαλεί εντύπωση, καθώς οι γάτες κατείχαν μια ιδιαίτερα σημαντική θέση στον πολιτισμό της αρχαίας Αιγύπτου, ενώ οι μούμιες τους τοποθετούνταν σε ταφικά συγκροτήματα ως θρησκευτικές προσφορές. Λατρεύονταν επειδή σκότωναν δηλητηριώδη φίδια και προστατεύονταν από τους Φαραώ τουλάχιστον από την πρώτη Βασιλική Δυναστεία.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018 14:06

Σχετικά Άρθρα

  • Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας
    σε Viral
    Απίστευτο βίντεο: Σκύλος βρέθηκε στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας

    Σκύλος «κατέκτησε» τη δική του… πυραμίδα. Δείτε το βίντεο που έγινε viral.

    Έτριβε τα μάτια του ένας άνδρας την ώρα που έκανε «παρά πέντε» στην Αίγυπτο, όταν αντίκρισε ότι στην κορυφή της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας βρισκόταν ένας… σκύλος.

    Οι πτήσεις «παρά πέντε» πάνω από τις 118 πυραμίδες της Αιγύπτου αποτελούν έναν δημοφιλή τρόπο περιήγησης, καθώς η αναρρίχηση στα μνημεία φυσικά απαγορεύεται.

    Την ώρα, λοιπόν, που ο Άλεξ Λανγκ πετούσε πάνω τη μεγαλύτερη από τις τρεις πυραμίδες της Γκίζας, παρατήρησε κίνηση στην κορυφή της. Ζουμάροντας στον μικρό χώρο που καταλαμβάνει η κορυφή της πυραμίδας είδε έναν σκύλο που… κυνηγούσε πουλιά.

    Αν και παραμένει άγνωστο πώς κατάφερε ο σκύλος να σκαρφαλώσει σε μία τόσο ψηλή πυραμίδα, τα σχόλια στα social media πήραν «φωτιά».

    «Δεν είναι σκύλος. Αυτός είναι ο αιγυπτιακός θεός Anubis Θεωρείται ο οδηγός των νεκρών στη μετά θάνατον ζωή και ο προστάτης των τάφων. Γι’ αυτό και βρίσκεται πάνω από την πυραμίδα», έγραψε με χιούμορ χρήστης του Χ.

    «Αυτή είναι η δική του πυραμίδα τώρα. Την κατέκτησε» αστειεύτηκε άλλος.

    «Αυτοί οι κυβόλιθοι είναι τεράστιοι. Είναι μια τρελή ανάβαση για έναν σκύλο. Δεν έχω πειστεί», σημείωσε ένας τρίτος.

    Δείτε το βίντεο:

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ο λόγος που οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες
    σε Plus +
    Ο λόγος που οι γάτες μισούν τις κλειστές πόρτες

    Τόσο η εξέλιξη όσο και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων παίζουν ρόλο, λένε οι ειδικο

    Αν έχετε δει ποτέ μια γάτα μπροστά σε μια κλειστή πόρτα, μπορεί να παρατηρήσετε πόσο πολύ φαίνεται να είναι ενοχλημένη από αυτό. Μπορεί να σπρώξουν ένα γούνινο χέρι κάτω από τη ρωγμή, να αρχίσουν να πατούν την πόρτα ή ακόμα και να της επιτεθούν ενώ νιαουρίζουν ταραγμένα. Αλλά γιατί οι γάτες φαίνεται να μισούν τόσο πολύ τις κλειστές πόρτες;

    Βασική αιτία είναι ότι οι γάτες είναι περίεργες και φοβούνται να μη χάσουν επαφή, είπε η Δρ Karen Sueda. «Δεν ξέρω τι υπάρχει στην άλλη πλευρά, και θέλω να πάω να δω και να το καταλάβω», πρόσθεσε.

    Οι γάτες είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα και τους αρέσει να παρακολουθούν όλα όσα συμβαίνουν στην επικράτειά τους, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού του ιδιοκτήτη τους. Αυτός ο έλεγχος τους βοηθά να κρατηθούν ζωντανές στην άγρια φύση.

    Οι βασικοί λόγοι

    «Στις γάτες αρέσει να έχουν τον έλεγχο και την πρόσβαση χώρων αλλά και βασικών ζωτικών αναγκών», λέει η σύμβουλος συμπεριφοράς γάτας Ingrid Johnson στο Live Science. «Δεν είναι κακές. Πρόκειται απλώς για τη συμπεριφορά ενός ζώου που είναι ταυτόχρονα αρπακτικό και θήραμα. Για να επιβιώσει πρέπει να κυνηγήσει αλλά ταυτόχρονα χρειάζεται να νιώθει ασφάλεια εντός του περιβάλλοντός του», εξηγεί η ίδια.

    Η συμπεριφορίστρια γατών, Jane Ehrlich, αναφέρεται στα τρία πράγματα που, για τις γάτες, αποτελούν «κόκκινο πανί»: Το να μην έχουν επιλογές, το να μην έχουν τον έλεγχο και τις κάθε είδους αλλαγές. «Αν και δε θέλουν απαραιτήτως να εμπλακούν στα όσα συμβαίνουν πίσω από την πόρτα, θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει», λέει.

    Τα κατοικίδια αιλουροειδή, επίσης, απολαμβάνουν να έχουν την αμέριστη προσοχή των «ιδιοκτητών» τους - κάτι που, μία κλειστή πόρτα, τους στερεί. Μελέτη από το 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Behavioral Processes» δείχνει ότι, οι περισσότερες γάτες, προτιμούν την αλληλεπίδραση με ανθρώπους από άλλα ερεθίσματα, όπως είναι το φαγητό ή το παιχνίδι. Και, όπως εξηγεί η Johnson, δεν καταλαβαίνουν ότι η πόρτα είναι κλειστή μόνο προσωρινά. «Ξέρουν απλώς ότι, ο χώρος στον οποίο μέχρι πρότινος είχαν πρόσβαση, όπου μπορεί να αισθάνονταν ασφαλείς ή να απολάμβαναν τον ύπνο, τη χαλάρωση ή το φαγητό τους, είναι ξαφνικά αποκλεισμένος. Όταν στερούμε τον έλεγχο από τις γάτες, τους δημιουργούμε άγχος», υπογραμμίζει.

    Αν κι εσείς μοιράζεστε το σπίτι και τη ζωή σας με ένα -ή και περισσότερα- γατιά, θα πρέπει, σύμφωνα με τη Johnson, να είστε σαφείς και συνεπείς όσον αφορά στους χώρους στους οποίους μπορούν να έχουν πρόσβαση. Αυτό θα μειώσει το άγχος που τους δημιουργείται. Εάν, για παράδειγμα, δε θέλετε η γάτα να μπαίνει στην τραπεζαρία, μην αποκλείετε την πρόσβασή της στον χώρο μόνο όταν έχετε επισκέπτες.

    Μπορεί η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά των γατών πίσω από τις κλειστές πόρτες να μη φαίνεται σοβαρή, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να σημαίνει ότι, το ζώο, βρίσκεται σε πραγματική αγωνία. Ξέφρενα νιαουρητά, δίπλωμα των αυτιών προς τα κάτω και σφύριγμα στην αναπνοή τους δείχνουν ότι, τα ζώα, είναι πραγματικά αναστατωμένα, όπως εξηγεί η Sueda. Ενάς, ωστόσο, έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για τη συμπεριφορά της γάτας σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε κτηνίατρο, ώστε να αποκλειστούν τυχόν προβλήματα υγείας.

    Πηγή: ethnos.gr

  • Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα
    Η Αίγυπτος δεν δέχεται την παρουσία ισραηλινού στρατού στα σύνορά της με τη Γάζα

    Το Κάιρο, σύμφωνα με επίσημες πηγές, δεν θα δεχτεί να υπάρχει ισραηλινός στρατός στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, στα νότια σύνορα της Γάζας

    Η Αίγυπτος επανάλαβε σήμερα ότι δεν θα αποδεχθεί την παρουσία ισραηλινών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων της με τη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Qahera News Tv, που πρόσκειται στις αιγυπτιακές υπηρεσίες πληροφοριών.
    Η Αίγυπτος είναι μεσολαβήτρια χώρα στις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.
    Σύμφωνα με μια υψηλόβαθμη πηγή, την οποία επικαλείται το κανάλι, το Κάιρο διαμήνυσε «σε όλες τις πλευρές» ότι δεν θα δεχθεί την ισραηλινή παρουσία στον αποκαλούμενο Διάδρομο της Φιλαδέλφειας, μια στενή λωρίδα γης μήκους 14,5 χιλιομέτρων στα νότια σύνορα της Γάζας.
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ MOHAMMED SABER
  • Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας που ουρλιάζει - Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη
    Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας που ουρλιάζει - Τι αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη

    Τη λύση στο μυστήριο του γιατί μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια με το παρατσούκλι «Η γυναίκα που ουρλιάζει» είχε μια οδυνηρή έκφραση στο πρόσωπό της πιστεύουν ότι βρήκαν οι επιστήμονες.

    Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση των επιστημόνων δείχνει ότι πέθανε «ουρλιάζοντας από την αγωνία» πριν από περίπου 3.000 χρόνια.

    Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί τότε να έζησε ένα σπάνιο γεγονός γνωστό ως πτωματικός σπασμός τη στιγμή του θανάτου της, που προκάλεσε την ακαμψία των μυών της και την αποτύπωση του πόνου της, όπως αναφέρει το Skynews.

    Η κατάσταση αυτή προκαλεί το πάγωμα των μυών στην ακριβή θέση στην οποία βρισκόταν το άτομο όταν πέθανε.

    Αν και η αιτία του θανάτου της παραμένει μυστήριο, οι πτωματικοί σπασμοί συνήθως συνδέονται με βίαιους θανάτους υπό ακραίες φυσικές συνθήκες και έντονα συναισθήματα.

    Η ανησυχητική έκφραση της γυναίκας που ουρλιάζει έχει προβληματίσει τους ειδικούς εδώ και 90 χρόνια.

    Όμως η νέα ανάλυση, που χρησιμοποίησε αξονικές τομογραφίες για να πραγματοποιήσει μια «εικονική ανατομή», αποκάλυψε μια σειρά από νέες λεπτομέρειες και αμφισβητεί μια προηγούμενη πεποίθηση ότι η οδυνηρή έκφρασή της ήταν αποτέλεσμα κακής ταρίχευσης.

    Ο καθηγητής ακτινολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαζάρ Σαλίμ, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η έκφραση του προσώπου της μούμιας σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να διαβαστεί ως πτωματικός σπασμός, υπονοώντας ότι η γυναίκα πέθανε ουρλιάζοντας από την αγωνία ή τον πόνο».

    Ο καθηγητής Σαλίμ τη χαρακτήρισε ως μια «πραγματική χρονοκάψουλα» που διατηρεί τις τελευταίες στιγμές της ζωής της.

    Πού ανακαλύφθηκε;

    Η γυναίκα που ουρλιάζει βρέθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής αποστολής το 1935 στο Ντέιρ ελ Μπαχάρι, κοντά στην αιγυπτιακή πόλη Λούξορ, κάτω από τον τάφο ενός γνωστού αρχιτέκτονα, γνωστού ως Σενμούτ.

    Ανακαλύφθηκε μέσα σε ένα ξύλινο φέρετρο με τα πόδια της τεντωμένα και τα χέρια της διπλωμένα πάνω από τη βουβωνική χώρα.

    Φορούσε μια μαύρη περούκα από ίνες χουρμαδιάς επεξεργασμένες με κρυστάλλους χαλαζία, μαγνητίτη και αλβίτη και είχε δύο χρυσά και ασημένια δαχτυλίδια σκαραβαίου στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού της χεριού.

    Η ανάλυση έδειξε ότι τα φυσικά της μαλλιά ήταν βαμμένα με χέννα και άρκευθο.

    Οι σαρώσεις έδειξαν ότι είχε χάσει ή σπάσει αρκετά από τα δόντια της και έπασχε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.

    Από την εξέταση προέκυψε ότι θα είχε ύψος περίπου 1,80 μ. και πέθανε σε ηλικία 48 ετών.

    Πώς ταριχεύτηκε;

    Σε αντίθεση με τις κλασικές μεθόδους μουμιοποίησης - όπου τα όργανα, εκτός από την καρδιά, συνήθως αφαιρούνται από το σώμα - τα όργανά της ήταν ακόμη παρόντα, γεγονός που θεωρήθηκε αποτέλεσμα κακής μουμιοποίησης.

    Ωστόσο, από την εξέταση του δέρματός της διαπιστώθηκε ότι είχε ταριχευθεί με άρκευθο και λιβάνι - ακριβά είδη που έπρεπε να εισαχθούν στην Αίγυπτο από γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τους ερευνητές.

    «Εδώ δείχνουμε ότι ταριχεύτηκε με δαπανηρά, εισαγόμενα υλικά ταρίχευσης», δήλωσε ο καθηγητής Σαλίμ.

    «Αυτό, καθώς και η καλοδιατηρημένη εμφάνιση της μούμιας, έρχονται σε αντίθεση με την παραδοσιακή πεποίθηση ότι η αποτυχία αφαίρεσης των εσωτερικών οργάνων της υποδηλώνει κακή μουμιοποίηση».

    Η επιστημονική ανάλυση δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Medicine την Παρασκευή (2/8).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Αίγυπτος: Σε 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκατοικίας (video)
    Αίγυπτος: Σε 14 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευση πολυκατοικίας (video)

    Εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ορισμένα οικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από την κατάρρευση του τριώροφου κτιρίου

    Τουλάχιστον 14 νεκροί και έξι τραυματίες είναι ο νεότερος απολογισμός από την κατάρρευση πολυκατοικίας στην επαρχία Ασιούτ, στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου, που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.
    Το τριώροφο κτίριο κατέρρευσε τη Δευτέρα, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, και σωστικά συνεργεία αναζητούσαν εγκλωβισμένους στα ερείπια για περισσότερες από 24 ώρες.
    Ο κυβερνήτης της επαρχίας Εσάμ Σαάντ επισκέφθηκε τον τόπο της τραγωδίας και ζήτησε από τους αρμόδιους φορείς να συντονίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να καταβληθούν όσο το δυνατόν συντομότερα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις και να στηριχθούν οι τραυματίες και οι οικογένειες που έμειναν άστεγες.

    Διαβεβαίωσε ότι θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα ρίξει φως στα αίτια της κατάρρευσης. «Τα γειτονικά σπίτια επιθεωρήθηκαν ώστε να πιστοποιηθεί η ασφάλειά τους», αναφέρει σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, στην οποία επισημαίνεται πως εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους ορισμένα οικήματα που διαπιστώθηκε ότι είχαν υποστεί σημαντικές φθορές από την κατάρρευση του τριώροφου κτιρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr
  • Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί
    Το πορτοκάλι σε κρίση - Τι ζητούν οι παραγωγοί

    «Κραυγή αγωνίας» από τους παράγωγους για τα αδιάθετα πορτοκάλια – Μεγάλη πτώση των τιμών στα πορτοκάλια λόγω των αθρόων εισαγωγών στην ΕΕ από την Αίγυπτο και άλλες χώρες μη μέλη της ΕΕ

    Ο χυμός πορτοκάλι τείνει να γίνει, αν δεν έχει ήδη γίνει είδος πολυτελείας.
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει «παγώσει» το εμπόριο πορτοκαλιών, ενώ τα πορτοκάλια μένουν άκοπα πάνω στα δέντρα, την στιγμή που οι εισαγωγές από την Αίγυπτο πάνε καλά.
    Ο λόγος είναι ο μεγάλος ανταγωνισμός από την Αίγυπτο, από όπου κάνουμε εισαγωγή.
    Ο πορτοκαλοπαραγωγός, Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τα προβλήματα των παραγωγών.
    «Εμείς εδώ δεν είμαστε οργανωμένοι σωστά. Φταίει και το κράτος που δεν έχει φτάσει στο να οργανωθούν οι παραγωγοί και να βοηθήσει σε αυτό. Είναι θέμα συνέπειας στην παραγωγή. Όταν ξεκίνησαν τα πορτοκάλια με 50 λεπτά/κιλό, το χειμερινό πορτοκάλι, και ο παραγωγός δεν έκοβε, και έλεγε «άστο θα πάει 0,60 ευρώ», εκεί φροντίσαμε να «υπάρχει» η τουρκικά. Οι ανταγωνιστές μας δεν είναι στην Ελλάδα, αλλά στην Μεσόγειο. Παράλληλα και η ΕΕ, που έχουμε ήδη πληρώσει το εμπάργκο στην Ρωσία, γιατί ήταν μόνο για τα αγροτικά προϊόντα, πληρώνουμε την καλή γειτνίαση με την Αίγυπτο, και το «υπερ-promotion»που κάνουν, αλλά και τα καρτέλ του χυμού», ανέφερε.

    Ο κ. Παναγιώτης Παναρίτης, επίσης πορτοκαλοπαραγωγός έδωσε τη δική του διάσταση στο πρόβλημα.

    «Ισχύουν αυτά που είπε ο συνάδελφός μου, δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι υπάρχει έλλειψη αγροτικής παιδείας, και πάνω από όλα να ξέρει πότε και πόσο να πουλήσει. Στην δική μου περιοχή έπρεπε η ποικιλία Valencia περίπου το 50% και έχει φτάσει η συγκομιδή στο 20%. Τα περισσότερα που κόβονται τώρα είναι για χυμοποίηση, στην τιμή των 12 λεπτών καθαρά. Το νωπό πορτοκάλι, που είναι για βρώση, πωλείται από 16-18 λεπτά», επεσήμανε.

    Τα προβλήματα:

    -Δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε η εγχώρια παραγωγή +
    -Κανένα ενδιαφέρον και για εξαγωγές = άκοπα τα πορτοκάλια πάνω στα δένδρα
    -(υψηλό κόστος παραγωγής και διαβίωσης για παραγωγούς)

    Το… παράδοξο με τον χυμό πορτοκάλι

    1 κιλό πορτοκάλια Valencia από το χωράφι φεύγει με 12 λεπτά+ κοπτικά, μεταφορικά κ.ά στο χυμοποιείο φτάνει στα 20 λεπτά

    -Για 1 κιλό χυμό πορτοκάλι χρειάζονται περίπου 10 κιλά πορτοκάλια, άρα 2€ κόστος

    Όμως, αυτή την στιγμή η τιμή του χυμού παγκοσμίως φτάνει στα: 8,70€ /κιλό

    Έχει εκτοξευθεί η τιμή του χυμού πορτοκαλιού

    Μικρή ατομική συσκευασία

    2023: 0,43 €

    2024: 0,66 €

    + 0,23 € ή + 53,5%

    Οικογενειακή συσκευασία λίτρου

    2023: 1,72 €

    2024: 2,74 €

    + 1,02 € ή + 59,3%
    Πηγή: Protothema.gr
  • Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο
    Υπουργείο Μετανάστευσης: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για εργάτες γης από την Αίγυπτο

    Τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα

    Από σήμερα 10 Ιουνίου ξεκινά τη λειτουργία της η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών για εργάτες γης από την Αίγυπτο.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου τίθεται σε εφαρμογή η διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

    Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου

    Η Συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση 5.000 εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές στη διαδικασία

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής:

    α) οι θέσεις των 5.000 εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και

    β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Πηγή: In.gr
  • Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο
    Ανοίγει την Δευτέρα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργάτες από την Αίγυπτο

    Ανοίγει το πρωί της Δευτέρας 10 Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εποχικούς εργαζόμενους από την Αίγυπτο στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αφρικανική χώρα.

    Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2.400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, αναφέρει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η συμφωνία των δύο χωρών βασίζεται στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας.

    Η συμφωνία προβλέπει ειδική διαδικασία μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών για την εποχική εργασία στον αγροτικό τομέα. Η διαδικασία αφορά κατά την πρώτη εφαρμογή (έτος 2024) στην μετάκληση πέντε χιλιάδων (5.000) εποχικά εργαζόμενων πολιτών της Αιγύπτου.

    Οι διαφορές της διαδικασίας της διμερούς συμφωνίας σε σχέση με την πάγια διαδικασία μετάκλησης είναι οι εξής: α) οι θέσεις των πέντε χιλιάδων (5.000) εργαζομένων διατίθενται για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας από μια κοινή «δεξαμενή» και δεσμεύονται από τις υπηρεσίες μίας στάσης κατά την επεξεργασία του αιτήματος και β) η κοινή δεξαμενή των υποψηφίων εργαζομένων, από την οποία ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να μετακαλέσει εργαζομένους, έχει διαμορφωθεί και προταθεί από την αιγυπτιακή πλευρά, σε συνέχεια των κριτηρίων που έχουν θέσει οι ελληνικές αρχές (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων).

    Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο πλαίσιο υλοποίησης της συμφωνίας, έχει αναπτύξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των εργοδοτών. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να είναι διαθέσιμη, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024 για την υποβολή από τους εργοδότες των αιτημάτων τους.

    Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τονίζει: «Η συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και στο μεταναστευτικό είναι στρατηγικής σημασίας.

    Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψής μου στο Κάιρο, η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας σηματοδοτεί τη βούλησή μας για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας, που υπογράφηκε το 2022, από τον τότε ΑΝΥΠΕΞ, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, για μέχρι 5.000 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες γης, για την κάλυψη των κενών του πρωτογενούς τομέα.

    Η συνεργασία βασίζεται στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και στην ενθάρρυνση ενός εναλλακτικού διαδρόμου λελογισμένης νόμιμης εργασιακής κινητικότητας. Ήδη έχει καταρτιστεί η πρώτη λίστα με 2400 Αιγύπτιους εποχικούς εργάτες, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας της Αιγύπτου».

    Πηγή: cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ