Πολιτισμός

Ικανοποίηση στην Αρχ. Ολυμπία για την διάκριση από το περιοδικό Archaeology

Ικανοποίηση στην Αρχ. Ολυμπία για την διάκριση από το περιοδικό Archaeology

Ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στον κόσμο για το 2018, είναι αυτή της πήλινης πλάκας με χαραγμένους στίχους από ραψωδία της Οδύσσειας στην Αρχαία Ολυμπία. που χρονολογείται περίπου από τον 2ο αιώνα μ.Χ, σύμφωνα με το έγκριτο αμερικάνικο περιοδικό Archaeology.

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλλη - Ίρις Κόλλια που μαζί με συνεργάτες της ανακάλυψε την πήλινη αυτή πλάκα στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του ιερού της Ολυμπίας δεν έκρυψε τη χαρά της για τη διάκριση αυτή, σχολιάζοντας πως μετά από τόσα χρόνια ανασκαφών, η Ολυμπία δίνει ακόμα σημαντικά ευρήματα για τον παγκόσμιο πολιτισμό.

«Σαφώς και ήταν σημαντικό το εύρημα και η μελέτη θα μας δείξει περισσότερα για τη επιγραφή αυτή. Συνέχισα τις έρευνες στο σημείο, ώστε να συγκεντρώσω περισσότερα στοιχεία για το εύρημα αυτό. Με χαροποιεί ιδιαιτέρως και είναι πολύ σημαντικό για τη Ολυμπία, το γεγονός ότι περιλαμβάνεται σε δέκα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα για το 2018 από το περιοδικό Archaeology» σχολίασε η κα Κόλλια.

Μιλώντας για το εύρημα, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας τόνισε πως «… δεν είναι μια απλή επιγραφή, είναι οκτώπλινθος και αυτό το κάνει ακόμα πιο περίεργο. Αφού κατασκευάστηκε χρησιμοποιήθηκε ως οικοδομικό υλικό σε μεταγενέστερη φάση. Όλα αυτά διευκρινίστηκαν στη συνέχεια με την έρευνα που έκανα στην περιοχή. Είμαι σίγουρη ότι δημιουργήθηκε σε εργαστήριο της περιοχής, είχε παραγγελθεί για κάποιο λόγο ως πλίνθος και έχει γίνει η χάραξη. Θα πρέπει να βρούμε το κίνητρο του ανθρώπου που ζήτησε κάτι τέτοιο.

Προφανώς ήταν κάποιος πολύ μορφωμένος που αγαπούσε τον Όμηρο. Είναι ένα ασυνήθιστο εύρημα, δεν γνωρίζουμε να έχει βρεθεί κάτι αντίστοιχο, ούτε εμείς ούτε οι συνάδελφοι Γερμανοί αρχαιολόγοι. Μιλώντας με τον καθηγητή Χάλοφ που έχει μια σημαντική ειδίκευση ως επιγραφικός στο Βερολίνο, μου ανέφερε πως όντως είναι ένα σπάνιο εύρημα, ενώ δεν έχει βρεθεί παλαιότερο ως πήλινη επιγραφή» είπε η κα Κόλλια.

Το εύρημα χρονολογείται στον 2 μ.Χ. και όχι μετά τον 3 μ.Χ. αιώνα. Αναγράφονται οι 13 πρώτοι στίχοι από την Ξ’ ραψωδία της Οδύσσειας, όπου περιγράφεται η άφιξη του Οδυσσέα στην Ιθάκη, όπου πηγαίνει τον στάβλο του πιστού του βοσκού Εύμαιου.

archaelogy

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup