Πολιτισμός

Αμαλιάδα: Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Αμαλιάδα: Ξεκινά το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Με βραβευμένες ταινίες από διάφορες περιοχές του πλανήτη που αντικατοπτρίζουν ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της κοινωνίας και των ανθρώπων που την απαρτίζουν, ξεκινά αύριο στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα στις 6 το απόγευμα το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνολικά 9 ντοκιμαντέρ, από ένα σύνολο 63 ντοκιμαντέρ από Έλληνες και ξένους δημιουργούς, καθώς και 22 ντοκιμαντέρ που αποτελούν την εκπαιδευτική πρωινή ζώνη για παιδιά και νέους, τα οποία προέρχονται από 25 χώρες.

Μεταξύ των ταινιών συγκαταλέγονται βραβευμένες δημιουργίες όπως το So Help Me God (Βέλγιο) των Yves Hinant και Jean Libon, αλλά και ταινίες όπως το Queen Mimi, Sonita, Guerrilla Voices, Stranger in Paradise, A tree remembers, Transitory lives, BÎR. Την αυλαία του Φεστιβάλ στην Αμαλιάδα θα «ρίξει» η ταινία «Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου».

Οι προβολές πραγματοποιούνται σε όλες τις πόλεις, με ελεύθερη είσοδο.

Αύριο Παρασκευή στις 21.00 θα προβληθεί το Ντοκιμαντέρ So help me God (Βέλγιο) των Yves Hinant και Jean Libon.

Πριν την ταινία έναρξης θα απευθύνουν χαιρετισμό ο δήμαρχος Αμαλιάδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και η υπεύθυνη της διοργάνωσης για την Ηλεία, Λίνα Γιαννοπούλου.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου λειτουργεί στο Cine Cinema Ομαδική Έκθεση Κόμικς και Εικονογράφησης με τίτλο «Εν Αιθρία 9»:

Στην ένατη διοργάνωσή της, η έκθεση παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 84 Ελλήνων δημιουργών. Στην Αμαλιάδα θα φιλοξενηθούν 60 από αυτά. Η σειρά εκθέσεων «Εν Αιθρία» αποτελεί πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού κόμικς Γαβριήλ Τομπαλίδη, συνδυάζοντας σε έναν χώρο έργα γνωστών ονομάτων της εγχώριας σκηνής των κόμικ και της εικονογράφησης με εκείνα πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Πάντοτε με θέμα απολύτως ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τους κινητοποιούν.

Η έκθεση φιλοξενείται στην Αμαλιάδα με την υποστήριξη της Comicdom Press

Πρόγραμμα

Την Παρασκευή στις 18.00 θα προβληθεί η ταινία Sonita | Rokhsareh Ghaemmaghami (90') Από όταν η οικογένεια της προσπάθησε να την πουλήσει ως νύφη για γάμο, μια νεαρή Αφγανή πρόσφυγας στο Ιράν μεταδίδει την απογοήτευση της μέσω της μουσικής και αρπάζει το πεπρωμένο της. Πιάνοντας το μικρόφωνο φτύνει πυρωμένες ρίμες εναντία στις καταπιεστικές παραδόσεις.

Στις 19.30 ακολουθεί η ταινία Guerrilla Voices | Sjoerd van Grootheest (74’). Από τη στιγμή που υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Κολομβιανή κυβέρνηση και τη FARC-EP (Επαναστατικές ένοπλες δυνάμεις Κολομβίας) το Δεκέμβριο του 2016, μια ομάδα με πάνω από 200 επαναστάτες του έκτου μετώπου μπήκαν σε μια ζώνη μετάβασης και κανονικοποίησης στο Monteredondo στη Cauca. Ο σκηνοθέτης μπήκε στη κατασκήνωση αυτή το Γενάρη του 2017 και ακολούθησε αρκετούς επαναστάτες της FARC στη διαδικασία αποστράτευσής τους κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Οι επαναστάτες άρχισαν να μιλάνε για τις εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, τους λόγους που πήραν μέρος στην επανάσταση και για τα όνειρά τους για το μέλλον. Μέσα από το ντοκιμαντέρ βλέπουμε το πώς προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για μια ζωή δίχως όπλα. Αλλά ανασφάλειες εμφανίζονται όταν ένοπλες δυνάμεις πλησιάζουν τη κατασκήνωση αποστρατικοποίησης, και η κυβέρνηση μοιάζει να μη μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις της για ειρήνη και ευημερία στους πρώην αντιπάλους της.

Στις 21.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ So help me god |Yves Hinant, Jean Libon (100') Σε αυτό το αμεταμέλητο και μη πολιτικά ορθό πορτρέτο, μια ξεχωριστή και εκκεντρική Βελγίδα δικαστής παίρνει τους θεατές πίσω από τη σκηνή σε σκηνές από πραγματικές αστυνομικές έρευνες. Αυτό το πιο παράξενο και από παράξενο ντοκιμαντέρ προκαλεί μία τρελή και καθηλωτική εμπειρία.

Το Σάββατο στις 18.00 θα προβληθεί το Stranger in Paradise | Guido Hendrikx (60') Σε μία τάξη, νεοαφιχθέντες πρόσφυγες μαθαίνουν για μια πολυποίκιλη Ευρώπη. Μια δημιουργία στα όρια της μυθοπλασίας και του ντοκιμαντέρ, το “Stranger in Paradise” αντικατοπτρίζει τη δύναμη των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαίων και προσφύγων με ένα ειλικρινή τρόπο.

Ακολουθεί στις 19.30 το ντοκιμαντέρ A tree remembers | Κωνσταντίνος Φόλλας (86') Αυτή είναι η ιστορία του Λίντιτσε, που οι Nαζί ισοπέδωσαν και εξαφάνισαν –κυριολεκτικά– ως αντίποινα για τη δολοφονία του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Ωστόσο, αυτό το μικρό τσεχικό χωριό που πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος- είναι αδελφοποιημένο με το Δίστομο -όχι μόνο δεν σβήστηκε από τον χάρτη αλλά αποτελεί σύμβολο στον αγώνα κατά του φασισμού.

Στις 21.00 θα παρακολουθήσουμε το Queen Mimi | Yaniv Rokah (75') Αναγκασμένη στα 50 της να ζει στο δρόμο, η Μίμι βρίσκει το "σπίτι" της σε ένα καθαριστήριο της Σάντα Μόνικα, το οποίο έχει κάνει καταφύγιο τα τελευταία 20 χρόνια. Η αγάπη της Μίμι για το ροζ και το να ζει χωρίς να κοιτάει πίσω, την εκτόξευσαν από άστεγη στα κόκκινα χαλιά του Χόλιγουντ. Μια φανταστική αλλά και συγκινητική ιστορία για την επιβίωση μιας εξαιρετικά δυνατής γυναίκας.

Την Κυριακή στις 18.00 θα προβληθεί το Transitory lives | Δημήτρης Λαμπρίδης, Thomas Kunstler (55) Ένα ντοκιμαντέρ για τους Ali, Amjad και Ahmad και την μετάβασή τους σε μια νέα ζωή. Αλλά πόσο θα πρέπει να περιμένουν αυτή να ξεκινήσει;

Στις 19.30 ακολουθεί το ντοκιμαντέρ BÎR | Veysi Altay (73') Στη δεκαετία του 1990 πολλοί άνθρωποι στο Κουρδιστάν συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν κάτω από βασανιστήρια• οι δολοφόνοι τους ξεφορτώθηκαν τα πτώματά τους πετώντας τα από ελικόπτερο ή θάβοντάς τα σε πηγάδια γεμάτα οξύ. Χιλιάδες δολοφονήθηκαν/εξαφανίστηκαν από παραστρατιωτικές δυνάμεις οι οποίες χρηματοδοτούνταν και στηρίζονταν από το κράτος. Το ντοκιμαντέρ ‘BÎR’ ("Πηγάδι") εξετάζει την περίπτωση εφτά ατόμων, ανάμεσα σε αυτά, τεσσάρων παιδιών, τα οποία εξαφανίστηκαν από τη πόλη Kerboran (Dargeçit) το 1995, και περιγράφει την ιστορία της ατελείωτης έρευνας των οικογενειών τους την ανεύρεση των σορών τους.

Στις 21.00 η αυλαία πέφτει με το έργο Εγώ κι ο ίσκιος μου: Ένα ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπάζογλου | Ιωάννης Γρηγορόπουλος Μιχάλης Αριστείδου (100’).

Μια παρέα φίλων ξεκινά ένα ταξίδι με σκοπό να ανακαλύψει τον άνθρωπο και μουσικό Νίκο Παπάζογλου. Περπατάνε στα μονοπάτια που ο ίδιος διάβηκε, στα μέρη όπου έζησε, δημιούργησε, αγάπησε και αγαπήθηκε όσο λίγοι. Ένα ταξίδι σε Αθήνα, Νίσυρο, Θεσσαλονίκη, με τη μουσική να έχει τον πρώτο λόγο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Αμαλιάδας υπάρχει στο https://www.peloponnisosdocfestival.com/ καθώς και σε έντυπη μορφή σε επιλεγμένα σημεία σε όλη την πόλη αλλά και στο CineCinema, μεγάλο χορηγό του τριήμερου φεστιβάλ.

Το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ συνδιοργανώνεται από τον Δήμο ‘Ηλιδας.

Το μεγάλο αφιέρωμα του 5ου διεθνούς φεστιβάλ (2019) είναι «Ισότητα των φύλων» που συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα και τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.).

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, παράλληλα, ότι η Καλαμάτα φιλοξενεί όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ, ως βασική διοργανώτρια πόλη, ενώ μέρος του προγράμματος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου φιλοξενείται και σε άλλες 7 πόλεις: Άργος, Σπάρτη, Γύθειο, , Δημητσάνα, Πάτρα και Πύλο/Μεθώνη.

Το Φεστιβάλ υποστηρίζεται οικονομικά από την Βουλή των Ελλήνων, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα