Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2019 14:41

Bafta 2019: Κυριάρχησε ο Λάνθιμος - Στο Roma τα μεγάλα βραβεία

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Επτά βραβεία για το «The Favourite» του Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας πήρε ο Αλφόνσο Κουαρόν του Roma, που έιναι πλέον το μεγάλο φαβορί για τα Όσκαρ

«Η Ευνοούμενη κυριάρχησε στα βραβεία, κερδίζοντας εφτά, μεταξύ των οποίων και της Καλύτερης Βρετανικής ταινίας», έγραψε το BBC στον ιστότοπό του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τελετής απονομής των Βραβείων της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (BAFTA).

Το δημοσίευμα αναφέρεται στα βραβεία Α' και Β' γυναικείου ρόλου που έλαβαν για τους ρόλους τους στην ταινία του Γιώργου Λάνθιμου η Ολίβια Κόλμαν και η Ρέιτσελ Βάις, καθώς και στα υπόλοιπα βραβεία (καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, κοστουμιών, μακιγιάζ και κομμώσεων). Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις συντελεστών της ταινίας, την ώρα της απονομής, μεταξύ των οποίων του σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου, της υπεύθυνης του σεναρίου Ντέμπορας Ντέιβις, όπως και ηθοποιών.
«Είναι μεγάλη τιμή, χρειάστηκαν 20 χρόνια για αυτή την ταινία, εγώ συνέβαλα τα τελευταία 10», είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης και δήλωσε υπερήφανος για τις τρεις γυναικείες παρουσίες στην ταινία.

«Είμαι ενθουσιασμένη που λαμβάνω το πρώτο μου βραβείο BAFTA, για το πρώτο μου σενάριο», δήλωσε η Ντέμπορα Ντέιβις.
Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian με τίτλο «Υπέρτατη - σχεδόν - κυριαρχία για την Ευνοούμενη, αλλά η Ρόμα (απέσπασε το βραβείο) καλύτερης φωτογραφίας», γράφει ότι η Ολίβια Κόλμαν κέρδισε το βραβείο Α΄ γυναικείου ρόλου, ένα από τα εφτά (που έλαβε η ταινία Η Ευνοούμενη), αλλά ο Αλφόνσο Κουαρόν (σκηνοθέτης της ταινίας Ρόμα), μοιάζει να οδεύει προς την δόξα των βραβείων Όσκαρ, αφού κέρδισε τα βραβεία καλύτερης φωτογραφίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και δύο ακόμη.

Η Ευνοούμενη, συνεχίζει το δημοσίευμα, αναδείχθηκε με άνεση η μεγαλύτερη νικήτρια της απονομής των βραβείων στο Ρόαγιαλ Άλμπερτ Χολ: απέσπασε μεταξύ άλλων το βραβείο καλύτερης βρετανικής ταινίας, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, Α΄ και Β' γυναικείου ρόλου, πρωτότυπου σεναρίου και κοστουμιών. Για την Ολίβια Κόλμαν, γράφει ότι η επιτυχία της επισφραγίζει την άνοδο της ηθοποιού που στα πρώτα χρόνια της καριέρας της αγωνίστηκε για ρόλους και ήταν περισσότερο γνωστή για τις κωμωδίες της, ενώ στη συνέχεια στράφηκε στο δράμα. «Ήταν μία καταπληκτική βραδιά για την Ευνοούμενη, αλλά έχασε τον τίτλο στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας από την ταινία Ρόμα» καταλήγει η εφημερίδα.

«Η Ρόμα παίρνει μαζί το βραβείο καλύτερης ταινίας, αλλά η Ευνοούμενη κυριαρχεί στην βραδιά», επισήμανε η Independent. Σε δημοσίευμά της, μετά την ολοκλήρωση της απονομής, έκρινε ότι τα φετινά BAFTA είχαν διπλό νικητή στην τελετή. «Ήταν μία βραδιά που ανήκει τόσο στο ιστορικό δράμα του Γιώργου Λάνθιμου Η Ευνοούμενη, που πήρε εφτά βραβεία, όσο και στην ταινία Ρόμα του Αλφόνσο Κουαρόν, που κέρδισε τέσσερα βραβεία, αλλά αποχώρησε με αυτό της Καλύτερης Ταινίας», γράφει. Η Ευνοούμενη μπορεί να είχε Έλληνα σκηνοθέτη, αλλά η ταινία εποχής έλαβε σημαντική βρετανική χρηματοδότηση και παράλληλα συνοδεύονταν από μία βρετανική ιστορία και βρετανικό καστ, στο οποίο συμμετείχαν η δύο νικήτριες του Α' και Β' γυναικείου ρόλου, εξηγεί.

Ακολουθεί κατάλογος με όλα τα βραβεία αναλυτικά:

Καλύτερη Ταινία

Roma του Αλφόνσο Κουαρόν

Σκηνοθεσία

Αλφόνσο Κουαρόν, Roma

A' Ανδρικός Ρόλος

Ράμι Μάλεκ, Bohemian Rhapsody

Α' Γυναικείος Ρόλος

Ολίβια Κόλμαν, The Favourite

Καλύτερη Βρετανική Ταινία

The Favourite του Γιώργου Λάνθιμου

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

Roma του Αλφόνσο Κουαρόν

Πρωτότυπο Σενάριο

The Favourite, Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα

Διασκευασμένο Σενάριο

BlacKkKlansman, Σπάικ Λι, Ντέιβιντ Ραμπίνοβιτς, Τσ. Ουόστελ, Κέβιν Γουίλμοτ

Β΄ Ανδρικού Ρόλου

Μαχέρσαλα Άλι, Το Πράσινο Βιβλίο

Β΄ Γυναικείου Ρόλου

Ρέιτσελ Βάις, The Favourite

Μουσική

Ένα Αστέρι Γεννιέται

Μοντάζ

Vice

Καλλιτεχνική Διεύθυνση

The Favourite

Ήχος

Bohemian Rhapsody

Φωτογραφίας

Roma

Κοστούμια

The Favourite

Μακιγιάζ και Κομμώσεις

The Favourite

Οπτικά εφέ

Black Panther

Ντοκιμαντέρ

Free Solo

Κινουμένων Σχεδίων

Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν

Βρετανική ταινία μικρού μήκους

73 Cows

Βρετανική ταινία μικρού μήκους animation

Roughhouse

Καλύτερο ντεμπούτο από Βρετανό συγγραφέα, σκηνοθέτη ή παραγωγό

Beast (Σκηνοθεσία Μάικλ Πιρς, παραγωγή Λόρεν Νταρκ)

Ανερχόμενος σταρ (ψηφίζεται από το κοινό)

Λετίσια Ράιτ

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 01:08

Σχετικά Άρθρα

  • «Poor Things»: Ψηφίστηκε ως κορυφαία ταινία της χρονιάς από την Παγκόσμια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου
    «Poor Things»: Ψηφίστηκε ως κορυφαία ταινία της χρονιάς από την Παγκόσμια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

    Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου δε σταματάει να κερδίζει διακρίσεις στο χώρο του κινηματογράφου. Αυτή τη φορά κέρδισε ακόμα ένα βραβείο, αυτό της FIPRESCI, το σώμα δηλαδή των κριτικών κινηματογράφου.

    Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 791 κριτικοί από όλο τον κόσμο, όπου στόχος ήταν να ψηφιστεί η κορυφαία ταινία ανάμεσα σε όσες έκαναν πρεμιέρα μετά την 1η Ιουλίου του 2023, σύμφωνα με τον κριτικό ταινιών Θοδωρή Δημητρόπουλο

    Οι διακρίσεις και οι αντίπαλοι

    Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου με την Έμμα Στόουν στον πρωταγωνιστικό ρόλο, έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ Βενετίας πριν ένα χρόνο και έκανε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Άμεσο φαβορί σχεδόν δίχως αντίπαλο, κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι, η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης κερδίζει το κορυφαίο βραβείο σε ένα από τα δύο μεγάλα κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάννες και Βενετία).

    Η ταινία αποτέλεσε διεθνή arthouse εμπορική επιτυχία, αλλά στην Ελλάδα ειδικά σάρωσε, κάνοντας τελικά πάνω από 400.000 εισιτήρια που την έφεραν στα μπλοκμπάστερ επίπεδα της «Barbie», του «Οπενχάιμερ» και της «Φόνισσας» για την περασμένη σεζόν. Στη συνέχεια η ταινία βραβεύτηκε με τέσσερα Όσκαρ, ανάμεσα στα οποία το Α’ Γυναικείου Ρόλου για την Στόουν.

    Στην ψηφοφορία της FIPRESCI, η ταινία είχε πάρα πολλούς σπουδαίους αντιπάλους στην τελική πεντάδα που είχε σχηματιστεί μετά την αρχική ψηφοφορία. Οι ταινίες των οποίων επικράτησε είναι :το «Μην Περιμένετε και Πολλά από το Τέλος του Κόσμου» του Ράντου Ζούντε, η ταινία «Ο Διάβολος Δεν Υπάρχει» του Ριγιουσούκε Χαμαγκούτσι, το «All of Us Strangers» του Άντριου Χέι και η ταινία «The Seed of the Sacred Fig» του Μοχάμεντ Ρασούλοφ.

    Η απονομή του βραβείου της FIPRESCI θα γίνει στις 20 Σεπτεμβρίου κατά την έναρξη του 72ου φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Emma Stone: «Επιτέλους είχα την ευκαιρία να είμαι αυτή η εκδοχή στο μυαλό του Γιώργου Λάνθιμου»
    Emma Stone: «Επιτέλους είχα την ευκαιρία να είμαι αυτή η εκδοχή στο μυαλό του Γιώργου Λάνθιμου»

    Με ποιον δημιουργό συνέκρινε τον Γιώργο Λάνθιμο, αποκαλώντας και τους δύο «ιδιοφυίες»;

    Λίγους μήνες μετά την πρεμιέρα της ταινίας Poor Things, ο Γιώργος Λάνθιμος επιστρέφει στο σινεμά με το Kinds of Kindness, το οποίο προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών και απέσπασε καλές κριτικές.

    Όπως μεταδίδει το AP News, η Emma Stone, που πρόσφατα αποκάλεσε τον Λάνθιμο «μούσα» της, μίλησε σε δημοσιογράφους μαζί με τον σκηνοθέτη για τη συνεργασία, τη σχέση τους και τον τρόπο με τον οποίο δούλεψαν μαζί για τη δημιουργία του Kinds of Kindness, με το οποίο ο σκηνοθέτης επιστρέφει στις δημιουργικές του ρίζες και το weird wave cinema.

    «Έχουμε μία εξαιρετική σχέση. Έχει εξελιχθεί με τον καιρό», δήλωσε ο Λάνθιμος, ο οποίος τόνισε ότι επιστρέφει στο αρχικό υλικό με το οποίο ασχολιόταν ως σκηνοθέτης, ενώ η Stone συμπλήρωσε ότι «Απλά αγαπάμε να δουλεύουμε μαζί».

    Η Emma Stone δήλωσε ότι η σχέση της με τον Λάνθιμο δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτήν που έχει με τον Nathan Fielder, τον κωμικό με τον οποίο συνεργάστηκαν για τη σειρά The Curse.

    Η Emma Stone είναι ιδιαίτερα χαρούμενη που είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τον Λάνθιμο πάνω σε υλικό που θύμιζε τις παλιές του ταινίες.

    «Επιτέλους είχα την ευκαιρία να είμαι αυτή η εκδοχή στο μυαλό του Γιώργου. Πριν τον συναντήσω, φυσικά, μόνο αυτές τις ταινίες είχα δει».

    Ο Γιώργος Λάνθμος σκόπευε να γυρίσει το Kinds of Kindness, του οποίου το σενάριο ανήκει στον Ευθύμη Φιλίππου, πριν το Poor Things, αλλά τελικά το έκανε μετά, τη μεγάλη χρονική περίοδο που η ταινία βρισκόταν στο post production, εξαιτίας της πληθώρας των ειδικών εφέ της.

    Ο σκηνοθέτης ανέφερε πως εμπνεύστηκε σχετικά από τον Καλιγούλα του Αλμπέρ Καμύ και το concept του ελέγχου ενός άνδρα πάνω στις ζωές πολλών, κάτι που το ανήγαγε σε πιο προσωπικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με την Emma Stone, η νέα ταινία γυρίστηκε πολύ γρήγορα γιατί κανείς δεν ήξερε τι θα συνέβαινε μετά το Poor Things και οι δυο συνεργάτες συζητούσαν κάθε μέρα για την πρόοδό της. Ο Λάνθιμος θεωρούσε πως επρόκειτο για «καταστροφή» και η Stone έλεγε πως συμφωνούσε μαζί του, ενώ τελικά είπε πως εκείνη αισθανόταν ελεύθερη και ευτυχισμένη στα γυρίσματα, καθώς εκτός των άλλων πίστευε ότι όλοι θα αγαπήσουν αυτή την ταινία.

    Δεν μπορούμε ακόμα να γνωρίζουμε αν το Kinds of Kindness θα έχει την ίδια επιτυχία με το Poor Things, ωστόσο ένα είναι σίγουρο: Η συνεργασία ανάμεσα στην 35χρονη ηθοποιό και τον 50χρονο σκηνοθέτη θα συνεχιστεί με την ταινία Bugonia, όπου η Stone θα υποδυθεί μια γυναίκα που απάγεται γιατί κάποιοι τη θεωρούν επικίνδυνη εξωγήινη.

    Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στις Κάννες ότι δεν συνδέει τα project όπου συμμετέχει με πολιτικούς σκοπούς σαν ακτιβίστρια, αλλά είναι φεμινίστρια και της αρέσει να παίζει σε ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο:

    Πηγή: Μarieclaire.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALLISON DINNER

  • Φεστιβάλ Καννών: Πρεμιέρα για το Kinds of Kindness - Ο Γιώργος Λάνθιμος με το καστ της ταινίας στο κόκκινο χαλί
    Φεστιβάλ Καννών: Πρεμιέρα για το Kinds of Kindness - Ο Γιώργος Λάνθιμος με το καστ της ταινίας στο κόκκινο χαλί

    O Γιώργος Λάνθιμος, μετά τα τέσσερα βραβεία που απέσπασε η ταινία του «Poor Things», επιστρέφει στο 77ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών για την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ιστορίες Καλοσύνης» (Kinds of Kindness), μ' ένα all-star cast που περιλαμβάνει τους Emma Stone, Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau, Joe Alwyn, Mamoudou Athie, Hunter Schafer.

    Είναι η τέταρτη συμμετοχή ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών μετά τον Κυνόδοντα, τον Αστακό και τον Θάνατο του ιερού ελαφιού. Έχουν ήδη στη συλλογή τους βραβεία από τον θεσμό αλλά αυτή τη φορά διεκδικούν Χρυσό Φοίνικα.

    Ο Γιώργος Λάνθιμος επέλεξε για την περίσταση ένα ανοιχτό μπλε κοστούμι. Αποχρώσεις του μπλε επέλεξαν επίσης η Hong Chau και η Hunter Schafer με μια δημιουργία Armani Prive.

    H Emma Stone, πιστή στις προτιμήσεις της, επέλεξε για την εμφάνισή της μια sequin δημιουργία Louis Vuitton. H Margaret Qualley προτίμησε για την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας μια ροζ δημιουργία Chanel.

    H υπόθεση της ταινίας

    Πρόκεται για ένα τρίπτυχο παραμύθι, που ακολουθεί έναν άνδρα χωρίς επιλογές, φερέφωνο του αφεντικού του, ο οποίος προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής του, έναν αστυνομικό που ανησυχεί επειδή η γυναίκα του, η οποία είχε εξαφανιστεί στη θάλασσα, επέστρεψε και του φαίνεται να είναι ένας εντελώς διαφορετικός άνθρωπος και μια γυναίκα αποφασισμένη να βρει έναν συγκεκριμένο άνθρωπο με μια ιδιαίτερη ικανότητα, ο οποίος προορίζεται να γίνει πνευματικός ηγέτης.

    Η πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Ιστορίες Καλοσύνης» θα κυκλοφορήσει πρώτη παγκόσμια στην Ελλάδα στις 30 Μαΐου από τη Feelgood.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ GUILLAUME HORCAJUELO

  • Φεστιβάλ Καννών 2024: Με Λάνθιμο, Κόπολα, Κρόνενμπεργκ και Σορεντίνο το επίσημο πρόγραμμα
    Φεστιβάλ Καννών 2024: Με Λάνθιμο, Κόπολα, Κρόνενμπεργκ και Σορεντίνο το επίσημο πρόγραμμα

    Ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα για την τέταρτη παρουσία του στον θεσμό – Συμμετοχή στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» για την Αριάν Λαμπέντ με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της «September Says»

    Μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου κινηματογράφου συγκεντρώνει και φέτος το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, που ανακοίνωσε σήμερα το φετινό του πρόγραμμα για τη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου.
    Ο Γιώργος Λάνθιμος διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα για το «Kinds of Kindness» και πρωταγωνιστές τους Έμμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Γουίλεμ Νταφόε, και Μάργκαρετ Κουάλεϊ. Ο Έλληνας σκηνοθέτης διεκδικεί τον Χρυσό Φοίνικα στην τέταρτη παρουσία του στη διοργάνωση. Είχαν προηγηθεί ο «Κυνόδοντας», ο «Αστακός» και ο «Θάνατος του Ιερού Ελαφιού».
    Παρούσα στη διοργάνωση θα είναι και η Αριάν Λαμπέντ που θα μετέχει με την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της «September Says» στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

    Παράλληλα, συμμετοχές στο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ θα έχουν σκηνοθέτες όπως Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Πάολο Σορεντίνο, Τζορτζ Μίλερ, Άντρεα Άρνολντ και Πολ Σρέιντερ.

    «Η μαγεία της μεγάλης οθόνης είναι γεγονός. Εκεί είναι που οι ταινίες γράφουν ιστορία» δήλωσε στη σημερινή συνέντευξη τύπου η Ίρις Κνόμπλοχ, πρόεδρος του Φεστιβάλ Καννών, που μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Τιερί Φρεμό, προχώρησαν στην αποκάλυψη του φετινού προγράμματος.

    Οι ταινίες που αναμένουν οι σινεφίλ

    Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, που αποτελείται μέχρι στιγμής από 19 ταινίες, συναντάμε τον δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα (για την «Συνομιλία» και το «Αποκάλυψη Τώρα») Φράνσις Φορντ Κόπολα με το magnum opus του, το πολυαναμενόμενο «Megalopolis» με πρωταγωνιστή τον Άνταμ Ντράιβερ, τον Γιώργο Λάνθιμο με τη νέα του ταινία σε σενάριο Ευθύμη Φιλίππου, την Άντρεα Άρνολντ με το «Bird» και πρωταγωνιστή τον Μπάρι Κιόγκαν, τον Ζακ Οντιάρ μ' ένα μιούζικαλ με τη Σελένα Γκόμεζ, τον Αλί Αμπάσι με το «The Apprentice» που καταγράφει τη νεανική ζωή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και τους Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, Πάολο Σορεντίνο, Κίριλ Σερεμπρένικοφ, Πολ Σρέιντερ και τον Κριστόφ Ονορέ με μια ταινία αφιερωμένη στη ζωή του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι με πρωταγωνίστριες τις Κατρίν Ντενέβ και Κιάρα Μαστρογιάνι.

    Σημαντικές ταινίες του προγράμματος, αλλά εκτός διαγωνιστικού, θεωρούνται η «Furiosa» του Τζορτζ Μίλερ με πρωταγωνίστρια την Άνια Τέιλορ-Τζόι, η «γουέστερν» φιλόδοξη επιστροφή του Κέβιν Κόστνερ μπροστά και πίσω από την κάμερα με το «Horizon: An American Saga», αλλά και η αυτοβιογραφική «C'est pas moi» του Λεός Καράξ. Εκτός διαγωνιστικού τμήματος θα προβληθεί και η κωμωδία «Rumours» σε σκηνοθεσία Εβαν Τζόνσον, Γκέιλεν Τζόνσον, Γκάι Μάντιν, με την Κέιτ Μπλάνσετ να είναι μία εκ των πρωταγωνιστών.

    Με την σουρεαλιστική κωμωδία «The Second Act» ανοίγει η αυλαία

    Την αυλαία του φεστιβάλ φέτος, σε μια τελετή έναρξης με οικοδέσποινα τη Γαλλίδα ηθοποιό Καμίγ Κοτέν, θ' ανοίξει η σουρεαλιστική κομεντί «The Second Act» του Κεντέν Ντουπιέ που θα φέρει στο κόκκινο χαλί τους Λεά Σεντού, Βενσάν Λεντόν και Λουί Γκαρέλ.
    Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Επίσημου Διαγωνιστικού θα είναι η Αμερικανίδα Γκρέτα Γκέργουιγκ, ενώ αποδέκτης του φετινού Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα θα είναι ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας.

    Για πρώτη φορά, φέτος, το φεστιβάλ θα έχει διαγωνιστικό τμήμα Immersive. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ο καλλιτεχνικός διευθυντής Τιερί Φρεμό δήλωσε ότι η διοργάνωση συμπαραστέκεται στην Αργεντινή και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει μ' ένα ειδικό πρόγραμμα στην Αγορά, αλλά και ότι αφιερώνουν ολόκληρο το φετινό φεστιβάλ στον σημαντικό Γάλλο κριτικό κινηματογράφου Μισέλ Σιμάν, ο οποίος έφυγε τον περασμένο Νοέμβριο από τη ζωή.

    Ακολουθεί το πρόγραμμα αναλυτικά:

    Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα

    The Apprentice, Αλί Αμπάσι

    Motel Destino, Καρίμ Αϊνούζ

    Bird, Αντρεα Αρνολντ

    Emilia Perez, Ζακ Οντιάρ

    Anora, Σον Μπέικερ

    Megalopolis, Φράνσις Φορντ Κόπολα

    The Shrouds, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ

    The Substance, Κοραλί Φαρζά

    Grand Tour, Μιγκέλ Γκόμες

    Marcello Mio, Κριστόφ Ονορέ

    Caught by the Tides, Ζία Ζάνγκε

    All We Imagine as Light, Παγιάλ Καπάντια

    Kinds of Kindness, Γιώργος Λάνθιμος

    L'amour ouf, Ζιλ Λελούς

    Diamant brut, Αγκάτ Ριντινγκέρ

    Oh Canada, Πολ Σρέιντερ

    Limonov-The Ballad, Κιρίλ Σερεμπρένικοβ

    Parthenope, Πάολο Σορεντίνο

    The Girl with the Needle, Μάγκνους φον Χορν

    Ένα Κάποιο Βλέμμα

    Norah, Ταουφίκ Αλζαΐντι

    The Shameless, Κονσταντίν Μπογιάνοφ

    Le Royaume, Ζουλιέν Κολόνα

    Vingt Dieux!, Λουίζ Κουρβουαζιέ

    Who Let the Dog Bite?, Λετισιά Ντος

    Black Dog, Γκουαν Χου

    The Village Next to Paradise, Μο Χαράουε

    September Says, Αριάν Λαμπέντ

    L' histoire de Souleymane, Μπόρις Λόζκιν

    The Damned, Ρομπέρτο Μινερβίνι

    On Becoming a Guinea Fowl, Ρουνγκάνο Νιόνι

    My Sunshine, Χιρόσι Οκουγιάμα

    Santosh, Σάντια Σούρι

    Viet and Nam, Τρουόνγκ Μιν Κουί

    Armand, Χαλφντάν Ουλμάν Τοντέλ

    Cannes Premiere

    Misericorde, Αλέν Γκιροντί

    C'est pas moi, Λεός Καράξ

    Everybody Loves Touda, Ναμπίλ Αγιούτς

    The Matching Bang, Εμανουέλ Κουρκόλ

    Rendez-vous avec Pol Pot, Ρίτι Παν

    Le roman de Jim, Αρνό Λαριέ, Ζαν-Μαρί Λαριέ

    Εκτός Διαγωνιστικού

    Furiosa: A Mad Max Saga, Τζορτζ Μίλερ

    Horizon: An American Saga, Κέβιν Κόστνερ

    She's Got No Name, Τσαν Πίτερ Χο-Σαν

    Rumours, Εβαν Τζόνσον, Γκέιλεν Τζόνσον, Γκάι Μάντιν

    Ειδικές Προβολές

    La Belle de Gaza, Γιολάντ Ζαουμπερμάν

    Learn, Κλερ Σιμόν

    The Invasion, Σεργκέι Λοζνίτσα

    Ernest Cole, Lost and found, Ραούλ Πεκ

    Le fil, Ντανιέλ Οτέιγ

    Μεταμεσονύκτιες Προβολές

    Twilight of the Warrior Walled in, Σόι Τσενγκ

    I, the Executioner, Σέουνγκ Γουαν Ρίου

    The Surfer, Λόρκαν Φίνεγκαν

    Les femmes au Balcon, Νοεμί Μερλάν
    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALLISON DINNER
  • Kinds of Kindness: Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου
    Kinds of Kindness: Δείτε το τρέιλερ της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου

    Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της επερχόμενης ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, «Kinds of Kindness».

    Δημοσιεύτηκε το πρώτο τρέιλερ της νέας ταινίας του παγκοσμίου φήμης Έλληνα σκηνοθέτη, Γιώργου Λάνθιμου, μερικούς μόλις μήνες μετά την πρεμιέρα του «Poor Things», το οποίο σάρωσε στα βραβεία Όσκαρ -και όχι μόνο.

    Η επόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου θα έχει τον τίτλο «Kinds of Kindness» και αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα του στις ΗΠΑ, στις 21 Ιουνίου 2024, με την υπογραφή της Searchlight Pictures.

    Στην ταινία θα πρωταγωνιστήσει η «μούσα» του Έλληνα σκηνοθέτη, η Έμμα Στόουν, η οποία κέρδισε το δεύτερο Όσκαρ της καριέρας της μέσα από το «Poor Things», όπου επίσης είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Υπενθυμίζουμε ότι η ταινία αυτή χάρισε υποψηφιότητες για δύο βραβεία Όσκαρ (Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Φωτογραφίας). Παράλληλα, στην ταινία θα συμμετάσχουν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Τζέσι Πλίμονς και ο Γουίλεμ Νταφόε.

    Το «Kinds of Kindness» είναι ένα φιλμ «ανθολογίας», το σενάριο του οποίου γράφτηκε από τον Γιώργο Λάνθιμο σε συνεργασία με τον Ευθύμη Φιλίππου. Πρόκειται για τις ιστορίες τριών ανθρώπων: ενός άνδρα χωρίς επιλογές που προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της ζωής του, ενός αστυνομικού ο οποίος προβληματίζεται από την επιστροφή της γυναίκας του -η οποία αγνοείτο στην θάλασσα και πλέον μοιάζει εντελώς διαφορετική- και μιας γυναίκας αποφασισμένης να ανακαλύψει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο με το πεπρωμένο να γίνει πνευματικός ηγέτης.

    Δείτε το τρέιλερ του «Kinds of Kindness» του Γιώργου Λάνθιμου:

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Όσκαρ 2024: Από το Παγκράτι στο Dolby Theater του Λος Άντζελες – Η εντυπωσιακή πορεία του Γιώργου Λάνθιμου προς το κόκκινο χαλί
    Όσκαρ 2024: Από το Παγκράτι στο Dolby Theater του Λος Άντζελες – Η εντυπωσιακή πορεία του Γιώργου Λάνθιμου προς το κόκκινο χαλί

    Η 96η απονομή των βραβείων Οσκαρ ολοκληρώθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, μ' ελάχιστες ανατροπές και εκπλήξεις αυτή τη χρονιά. Η τελετή απονομής τίμησε για ακόμη μία χρονιά τα εξαιρετικά επιτεύγματα στον κινηματογραφικό κλάδο που έγιναν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2023. Ο κωμικός και παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ παρουσίασε την τελετή για τέταρτη φορά.

    Η ταινία «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν«σάρωσε», κερδίζοντας τις κορυφαίες κατηγορίες. Από την άλλη, το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, το οποίο είχε έντεκα υποψηφιότητες, κέρδισε αρχικά τρία τεχνικά βραβεία, Οσκαρ Καλύτερου Μακιγιάζ / Κομμώσεων, Οσκαρ Καλύτερης Σκηνογραφίας και Οσκαρ Καλύτερων Κοστουμιών, ενώ στη συνέχεια η Εμα Στόουν κέρδισε το Α' Γυναικείου Ρόλου για δεύτερη φορά. Συγκινημένη η ηθοποιός αποκάλυψε «δώρο ζωής» τον ρόλο της Μπέλα Μπάξτερ και ευχαρίστησε τον Ελληνα σκηνοθέτη.

    «Θα γίνω σκηνοθέτης»

    Ο πολυβραβευμένος Γιώργος Λάνθιμος αποφάσισε ότι θα ακολουθούσε αυτό τον δρόμο τη δεκαετία του 1980 στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του ο ίδιος, στο παρελθόν, έχει αναφέρει πως, εκείνη την εποχή, ήταν αδιανόητο για ένα 15χρονο αγόρι να πει «θα γίνω σκηνοθέτης». Ωστόσο, ο έφηβος από το Παγκράτι, που φέτος ετοιμάζεται για το κόκκινο χαλί των Όσκαρ, έκανε ακριβώς αυτό. Σκέφτηκε ότι θα μπορούσε τουλάχιστον να σκηνοθετεί τηλεοπτικές διαφημίσεις για τα προς το ζην, αντί να πιάσει μία «βαρετή» δουλειά. Γεννημένος στις 23 Σεπτεμβρίου 1973 στην Αθήνα, ο Γιώργος Λάνθιμος θα μπορούσε να είχε ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να γίνει επαγγελματίας μπασκετμπολίστας. Ο Αντώνης Λάνθιμος, που έφυγε από τη ζωή το 2019, υπήρξε κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970 ένας ταλαντούχος μπασκετμπολίστας που έπαιζε για χρόνια στον Όμιλο Μπάσκετ του Παγκρατίου αλλά και στην Εθνική Ελλάδος.

    Ο ίδιος ήταν που επιχείρησε να περάσει το «μικρόβιο» του μπάσκετ στον γιο του, όπως θα παραδεχόταν χρόνια αργότερα ο σκηνοθέτης. Πράγματι, ο νεαρός Γιώργος έπαιξε στην ομάδα του Παγκρατίου αλλά δεν ήταν γραφτό να κάνει καριέρα στο παρκέ. Η αληθινή του αγάπη ήταν οι σκοτεινές αίθουσες των κινηματογράφων. Φοίτησε στη Σχολή Μωραΐτη, όπου ο πατέρας του εκτελούσε χρέη προπονητή μπάσκετ, Μετά την αποφοίτησή του από το σχολείο συνέχισε με σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων τις οποίες εγκατέλειψε σε ηλικία 19 ετών. Τότε ήταν που έκανε το μεγάλο βήμα να γραφτεί στη Σχολή Σταυράκου, ώστε να σπουδάσεισκηνοθεσία.

    Από τη σχολή δεν αποφοίτησε ποτέ, ήταν όμως αρκετά ταλαντούχος ώστε να αρχίσει να εργάζεται για τα προς το ζην σε γυρίσματα τηλεοπτικών διαφημίσεων και μουσικών βίντεο κλιπ. Μέχρι τα τέλη των 90’s ο Λάνθιμος είναι ο σκηνοθέτης εντυπωσιακών βίντεο κλιπ για τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής ποπ σκηνής της εποχής, όπως ο Σάκης Ρουβάς και η Δέσποινα Βανδή, αλλά και άλλους τραγουδιστές όπως οι Κατερίνα Κυρμιζή και Νίκος Γρηγοριάδης. Παράλληλα, κάποια από τα πιο αξιομνημόνευτα τηλεοπτικά διαφημιστικά σποτ φέρουν τη σκηνοθετική υπογραφή του. Μεταξύ αυτών, το εμβληματικό «Πουτ δε κοτ ντάουν σλόουλι», για τους Έλληνες αστυνομικούς που έχουν δει πολλές αμερικανικές σειρές, αλλά και ο Έλληνας οδηγός στο Λονδίνο, που τσακώνεται στη διαστεύρωση με μία Ελληνίδα που κάνει τη βόλτα της.

    Οι ικανότητές του δεν περιορίστηκαν μόνο στην οθόνη, όμως, καθώς το 2002 έως το 2011 σκηνοθέτησε τέσσερις θεατρικές παραστάσεις ενώ υπήρξε μέλος της creative ομάδας πίσω από τις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    «Κάναμε ταινίες εξαρτώμενοι αποκλειστικά από τους φίλους μας»

    Παρότι τα τελευταία χρόνια έχει συνεργαστεί με κάποιους από τους μεγαλύτερους αστέρες του Χόλιγουντ, ο Γιώργος Λάνθιμος επιλέγει να ζει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Οι συνεντεύξεις του είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού και ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για την προσωπική του ζωή. Είναι παντρεμένος με τη Γαλλίδα ηθοποιό Ariane Labed και τα τελευταία χρόνια ζουν στο Λονδίνο. «Κατά κάποιον τρόπο, όσο πιο μακριά βρίσκομαι από την Ελλάδα, τόσο πιο Έλληνας αισθάνομαι», έχει δηλώσει ο ίδιος ενώ έχει υπογραμμίσει πως, «στην Ελλάδα κάναμε ταινίες εξαρτώμενοι αποκλειστικά από τους φίλους μας και τη γενναιοδωρία των συνεργατών μας, οι οποίοι δούλευαν με ελάχιστα ή και χωρίς χρήματα, δάνειζαν τον εξοπλισμό ή τους χώρους για να δουλέψουμε».

    Πλέον, απολαμβάνει σε μεγάλο βαθμό της ελευθερία και τα budget για να κάνει τη δουλειά του όπως την αντιλαμβάνεται και με τους συνεργάτες που επιθυμεί. Ίσως η τελετή απονομής των Όσκαρ, τη νύχτα της Κυριακής, να τού φέρει και το βραβείο σκηνοθεσίας. Κάτι που, πιθανότατα, οέφηβος από το Παγκράτι δε θα μπορούσε καν να ονειρευτεί.

    «Δε βρήκα τίποτα άλλο πέρα από ζάχαρη και βία»

    Στο Poor Things η ηρωίδα Μπέλα Μπάξτερ (Έμμα Στόουν) κάνει μία εκτίμηση καθώς το τέλος της μεγάλης περιοδείας της πλησιάζει. «Περιπλανήθηκα και δε βρήκα τίποτα άλλο πέρα από ζάχαρη και βία», λέει.

    Ο Λάνθιμος παράγει weird ταινίες, γεμάτες «ζάχαρη και βία» εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Το 2009 έκανε τη διαφορά στην εγχώρια σκηνή με τον «Κυνόδοντα». Το 2015 ήρθε το ντεμπούτο του στα αγγλικά, με τον «Αστακό» ωστόσο το όνομά του εκτοξεύτηκε στη mainstream σκηνή το 2019, με το «The Favourite», την ταινία για τη φιλοδοξία, τον σεξουαλικό ανταγωνισμό και τα κουνέλια στην αυλή της βασίλισσας Άννας. Το πολυβραβευμένο (φεστιβάλ Βενετίας, BAFTA) «δράμα εποχής» του Έλληνα σκηνοθέτη, ήταν αυτό που έδειξε ότι, ο Λάνθιμος, μέσα στη weird, απόκοσμη και παραμυθένια αισθητική του, μπορούσε να κάνει ταινίες για το ευρύ κοινό που αγάπησε ακριβώς την πολύ προσωπική του ματιά.

    Το Poor Things, μεγαλύτερης κλίμακας από ό,τι έχει κάνει στο παρελθόν, έφερε την επανένωση του Λάνθιμου με την Έμμα Στόουν, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι, ο σκηνοθέτης και σε μεγάλη κλίμακα, δε θυσίασε τίποτα από την παραδοξότητα ή το ιδιαίτερο flair του. Η ταινία είναι βασισμένη στο μυθιστόρημα του 1992 του Alasdair Gray και παρακολουθεί την πορεία της Μπέλα Μπάξτερ, δημιούργημα του γιατρού πατέρα της Godwin Baxter (Γουίλιαμ Νταφό), καθώς καταλαβαίνει τις ιδιαιτερότητες του κόσμου.

    «Έχω έναν σκωτσέζο φίλο μεγάλο θαυμαστή του Gray. Διάβασα αρκετά από τα έργα του. Όταν διάβασα το Poor Things, το αγάπησα αμέσως. Στην πραγματικότητα, πήγα στη Σκωτία για να συναντήσω τον συγγραφέα. Ήταν πολύ, πολύ γενναιόδωρος και δυναμικός. Μού έδειξε όλα τα μέρη της χώρας που φανταζόταν την ιστορία να διαδραματίζεται. Όταν επιστρέψαμε στο σπίτι, μού έδωσε τις ευχές του για την ταινία», έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο ο Λάνθιμος στο BFI ως προς το πώς αποφάσισε να κάνει το μυθιστόρημα ταινία.

    «Δημιουργικός συγχρονισμός»

    Η ταινία σηματοδοτεί την τρίτη συνεργασία του σκηνοθέτη με τη Στόουν μετά το The Favourite και το μικρού μήκους Bleat, το 2022. Η ηθοποιός μόλις άκουσε για το σενάριο αποφάσισε να μπει στο project ως παραγωγός. Η ερμηνεία της είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνοχής του Poor Things καθώς η ίδια, όχι μόνο εμφανίζεται σε -σχεδόν- κάθε καρέ της ταινίας, αλλά κάνει, μπροστά από την κάμερα και τη μετάβαση, από τη βρεφική ηλικία στην ενηλικίωση. «Υπάρχει ένας δημιουργικός συγχρονισμός μεταξύ μας», θα πει ο Γιώργος Λάνθιμος για την πρωταγωνίστριά του. «Της πρότεινα μία λίστα ταινιών να δει. Υπήρξε μία μακρά, κοινή διαδικασία σκέψης.

    Προσδιορίσαμε τα στάδια τα οποία θα περνούσε η Μπέλα – όσον αφορά στον τρόπο που περπατάει, το πώς μιλάει καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού της. Το υπόλοιπο είναι το ένστικτό της, η παρουσία της», θα προσθέσει και θα καταλήξει: «όταν κάνουμε πρόβες προσπαθώ να το κάνω ανάλαφρο. Απλώς γυρίζουμε ταινίες και πρέπει να το απολαμβάνουμε, να είμαστε δημιουργικοί, να περνάμε καλά».

    Ένα από τα χαρακτηριστικά των χαρακτήρων στις ταινίες του Λάνθιμου είναι ότι, αυτοί, σπανίως ορίζονται από τις προσωπικές τους τραγωδίες. Ο σκηνοθέτης επιτρέπει, ειδικά στις ηρωίδες του, να είναι δυσάρεστες, σκληρές και επικίνδυνες. Η βασίλισσα Άννα στο The Favourite έχει περάσει αρκετές αποβολές αλλά είναι επίσης και βαθιά χειριστική. Η Μπέλα έχει γνωρίσει την τραγωδία, αλλά δε χάνει τον δυναμισμό της. «Αυτό είναι ένα στοιχείο που μού αρέσει να εξερευνώ, η ασάφεια των πράξεων ή των πεποιθήσεων των χαρακτήρων. Βρίσκω συναρπαστικό το γεγονός ότι οι άνθρωποι μπορούν να είναι τόσο απροσδόκητοι» λέει ο ίδιος.

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALLISON DINNER
  • Οσκαρ 2024: Τα συγχαρητήρια Κασσελάκη στον Γιώργο Λάνθιμο - «Τα φώτα στραμμένα στο μεγαλείο της Τέχνης»
    Οσκαρ 2024: Τα συγχαρητήρια Κασσελάκη στον Γιώργο Λάνθιμο - «Τα φώτα στραμμένα στο μεγαλείο της Τέχνης»

    Τα συγχαρητήριά του στον Γιώργο Λάνθιμο για τα τέσσερα Όσκαρ που κατέκτησε με την ταινία του Poor Things, μετέφερε μέσω ανάρτησης στο Χ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

    Στην ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης επισημαίνει για τον Γιώργο Λάνθιμο ότι είναι ένας άνθρωπος «που πέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας για να μεγαλουργήσει στο διεθνές σινεμά».«Ας μας επιτρέψει να μοιραστούμε τη χαρά του και να προσπαθήσουμε ώστε κάποτε οι Έλληνες δημιουργοί του σινεμά να μη χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να πραγματοποιήσουν τα παγκόσμια όνειρά τους», καταλήγει στην ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Τα φώτα στραμμένα στο μεγαλείο της Τέχνης. Συγχαρητήρια για τα 4 Όσκαρ που απέσπασε το Poor Things, στον Γιώργο Λάνθιμο. Έναν άνθρωπο που πέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας για να μεγαλουργήσει στο διεθνές σινεμά. Mε κόπο, επιμονή στις ιδέες του και πίστη στο κινηματογραφικό του όραμα. Ας μας επιτρέψει να μοιραστούμε τη χαρά του και να προσπαθήσουμε ώστε κάποτε οι Έλληνες δημιουργοί του σινεμά να μη χρειάζεται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να πραγματοποιήσουν τα παγκόσμια όνειρά τους».

    Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALLISON DINNER

  • Όσκαρ: Βραβείο στην Έμα Στόουν και συνολικά τέσσερα για το Poor Things του Λάνθιμου - Σάρωσε το Oppenheimer
    Όσκαρ: Βραβείο στην Έμα Στόουν και συνολικά τέσσερα για το Poor Things του Λάνθιμου - Σάρωσε το Oppenheimer

    Τέσσερα χρυσά αγαλματίδια απέσπασε η ταινία Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου στην 96η τελετή απονομής των Όσκαρ, ενώ το Oppenheimer σάρωσε τα βραβεία κερδίζοντας επτά, μεταξύ των οποίων Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού ρόλου.

    Ειδικότερα το «Poor Things» του από τα 11 Όσκαρ για τα οποία είχε προταθεί κέρδισε τέσσερα και συγκεκριμένα Α’ Γυναικείου Ρόλου στην Έμα Στόουν, καθώς και στις κατηγορίες Καλύτερου Μακιγιάζ - Κομμώσεων, Καλύτερης Σκηνογραφίας και Καλύτερων Κοστουμιών.

    Η Έμμα Στόουν κατάφερε να υπερισχύσει της Λίλυ Γκλαντστόουν, που για πολλούς ήταν το φαβορί, κερδίζοντας για δεύτερη φορά στην καριέρα της μετά το «La la Land» το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της ως Μπέλα Μπάξτερ στο «Poor Things». Η Αμερικανίδα ηθοποιός ανεβαίνοντας στη σκηνή φανερά συγκινημένη, είπε με χιούμορ: «Εχει σπάσει το φερμουάρ μου. Νομίζω ότι συνέβη νωρίτερα όταν χορεύαμε στο "I'm Just Ken"».

    Το «ευχαριστώ» της Στόουν στον Λάνθιμο

    «Γιώργο, σ' ευχαριστώ για αυτό τον ρόλο που άλλαξε τη ζωή μου» δήλωσε και ευχαρίστησε την οικογένειά της- την μητέρα της, τον σύζυγο της και την κόρη της που γίνεται τριών ετών σε λίγες μέρες και έχει κάνει τη ζωή της πολύχρωμη και σινεμασκόπ».

    Να σημειωθεί πως ο Γιώργος Λάνθιμος «δίνει» για δεύτερη φορά το βραβείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στην πρωταγωνίστριά του. Πριν λίγα χρόνια, είχε κερδίσει και η Ολίβια Κόλμαν Όσκαρ για το «The Favorite».

    Το «Oppenheimer» του Κρίστοφερ Νόλαν, από τα 13 βραβεία που διεκδίκησε, κέρδισε τα επτά, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας καθώς και Α΄και Β' Ανδρικού ρόλου.

    Το «Οπενχάιμερ» επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και έγινε ο μεγάλος νικητής της 96ης τελετής απονομής των Όσκαρ, χαρίζοντας στον Κρίστοφερ Νόλαν και το πρώτο του Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

    Η ταινία που ανατέμνει μία σκοτεινή ιστορική περίοδο, σκιαγραφώντας την άνοδο και την πτώση του πατέρα της ατομικής βόμβας Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, κέρδισε 7 βραβεία στις μεγάλες κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας, Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Κίλιαν Μέρφι, Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, σκηνοθεσίας, μοντάζ, φωτογραφίας, Μουσικής).

    Ο πρωταγωνιστής του «Οπενχάιμερ» Κίλιαν Μέρφι κρατώντας το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου , δήλωσε: «Κάναμε μια ταινία για τον άνθρωπο που δημιούργησε την ατομική βόμβα και θα ήθελα λοιπόν να αφιερώσω αυτό το βραβείο σε όλους τους ειρηνοποιούς εκεί έξω. Σας έχουμε ανάγκη».

    Στις κατηγορίες των δεύτερων ρόλων δεν υπήρξαν ανατροπές.

    To Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου κέρδισε, όπως όλοι περίμεναν, η Ντα' Βιν Τζόι Ράντολφ για «Τα Παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν. «Ο Θεός είναι τόσο καλός. Δεν πίστευα ότι θα έχω αυτή την καριέρα. Είμαι ευγνώμων σε όλους εσάς. Για καιρό προσπαθούσα τόσο πολύ να είμαι κάτι άλλο από ό,τι ήμουν, ενώ θα έπρεπε να είμαι ο εαυτός μου. Είμαι αρκετή. Σας ευχαριστώ που με είδατε» ανέφερε.

    Το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου πήρε ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ για την ερμηνεία του στο «Οπενχάιμερ». «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την απαίσια παιδική μου ηλικία και την Ακαδημία, ακριβώς με αυτή τη σειρά. Θέλω να ευχαριστήσω τη γυναίκα μου η οποία με βρήκε ένα παρατημένο κουτάβι και με υιοθέτησε, καθώς και όσους σε όλη μου την καριέρα με έσωζαν από τον εαυτό μου» σημείωσε.

    Το Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου δόθηκε στους Γάλλους Ζιστίν Τριέ και Αρτίρ Αραρί για την «Ανατομία μιας Πτώσης». «Θα με βοηθήσει στην κρίση μέσης ηλικίας που περνάω. Απόψε είναι μία λαμπερή στιγμή για εμάς. Όμως αυτό το σενάριο γράφτηκε από τους δυο μας μέσα στο λόκνταουν, με δύο μωρά στο σπίτι αλλάζοντας πάνες...» είπε η Τριέ.

    Το Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου κέρδισε ο Κορντ Τζέφερσον για το «American Fiction», ο οποίος μίλησε για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει η βιομηχανία στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν φτηνές, ανεξάρτητες ταινίες. «Μπορεί να έχω αναφέρει πολλές φορές πόσοι ηθοποιοί, παραγωγοί, συνεργάτες δεν δέχθηκαν να συμμετέχουν σ' αυτή την ταινία. Μοιάζει ότι το λέω εκδικητικά, αλλά δεν είναι έτσι. Απλά θα ήθελα να πω σε όλους να ρισκάρουν και με μικρές ταινίες. Άλλωστε, όλα είναι ρίσκο. Και τα blockbusters. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσους είπαν το ναι και εμπιστεύθηκαν έναν 40χρονο μαύρο σκηνοθέτη που έκανε την πρώτη του ταινία».

    Το Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας κέρδισε το συγκλονιστικό δράμα του Βρετανού Τζόναθαν Γκλέιζερ, «Ζώνη Ενδιαφέροντος» που περιγράφει την καθημερινότητα της οικογένειας του διοικητή του 'Άουσβιτς Ρούντολφ Ες ανατέμνοντας τη φρίκη του ναζισμού. «Όλες οι επιλογές μας έχουν μία άμεση αντανάκλαση στο παρόν. Η ταινία μας αναδεικνύει πως η απουσία ανθρωπιάς έχει ολέθρια αποτελέσματα» είπε ο Γκλέιζερ, αναφερόμενος στην εβραϊκή του καταγωγή διερωτώμενος πώς μπορούμε να αντισταθούμε σε αυτή τη σύρραξη στην οποία έχουν χαθεί τόσοι αθώοι, είτε θύματα της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ , είτε αυτά της συνεχιζόμενης επίθεση στη Γάζα.

    Το Όσκαρ Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ κέρδισε το «20 Μέρες στην Μαριούπολη» του Μστισλάβ Τσερνόφ ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, είπε πως αυτό είναι το πρώτο βραβείο Όσκαρ στην ιστορία της Ουκρανίας: «Είναι μεγάλη μου τιμή. Όμως μπορεί να είμαι κι ο πρώτος σκηνοθέτης που από αυτή τη σκηνή θα πω ότι "εύχομαι να μη χρειαζόταν ποτέ να κάνω αυτή την ταινία". Μακάρι να μπορούσα να ανταλλάξω αυτό το βραβείο με το να μην επιτεθεί ποτέ η Ρωσία στη χώρα μου. Αλλά δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Αυτό που μπορώ να κάνω, μαζί με τη δική σας βοήθεια, είναι να την πω σωστά. Το σινεμά βοηθάει στη συλλογική μνήμη. Ας μην ξεχαστούν οι νεκροί της Μαριούπολης».

    O Γουές Άντερσον κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του για την μικρού μήκους ταινία «The Wonderful Story of Henry Sugar». Το Όσκαρ Μουσικής δόθηκε στον Λούντβιχ Γκοράνσον για το «Οπενχάιμερ» και αυτό του Τραγουδιού στους Μπίλι 'Αιλις και Φινέας Ο' Κόνελ για το «What Was I Made For?» από την ταινία «Barbie».

    Τα βραβεία

    Ακολουθεί πλήρης κατάλογος των νικητών στις κυριότερες κατηγορίες της 96ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ.

    Το φιλμ «Οπενχάιμερ» του Κρίστοφερ Νόλαν ήταν ο θριαμβευτής της βραδιάς, με συνολικά επτά αγαλματίδια, ενώ το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου εξασφάλισε τέσσερα.

    Καλύτερης ταινίας

    «Οπενχάιμερ»

    Καλύτερης σκηνοθεσίας

    Κρίστοφερ Νόλαν, «Οπενχάιμερ»

    Α΄ γυναικείου ρόλου

    Έμμα Στόουν, «Poor Things»

    Α΄ ανδρικού ρόλου

    Κίλιαν Μέρφι, «Οπενχάιμερ»

    Β΄ γυναικείου ρόλου

    Ντέι’Βάιν Τζόι Ράντολφ, «Τα παιδιά του χειμώνα»

    Β΄ ανδρικού ρόλου

    Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, «Οπενχάιμερ»

    Ξένης ταινίας

    «Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος» (Βρετανία)

    Ταινίας ανιμέισον

    «Το αγόρι και ο ερωδιός», του Χαγιάο Μιγιαζάκι

    Ντοκιμαντέρ

    «20 ημέρες στην Μαριούπολη»

    Πρωτότυπου σεναρίου

    «Ανατομία μιας πτώσης»

    Διασκευασμένου σεναρίου

    «American Fiction»

    Μουσικής

    «Οπενχάιμερ»

    Πρωτότυπου τραγουδιού

    «What Was I Made For?», «Μπάρμπι»

    Ήχου

    «Η ζώνη του ενδιαφέροντος»

    Σχεδιασμού παραγωγής

    «Poor things»

    Φωτογραφίας

    «Οπενχάιμερ»

    Κοστουμιών

    «Poor Things»

    Σύντομης ταινίας ανιμέισον

    «War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko»

    Σύντομου ντοκιμαντέρ

    «The Last Repair Shop»

    Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ ALLISON DINNER

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch