Πολιτισμός

Κορυφαίοι Έλληνες Δρομείς μεγάλων αποστάσεων βραβεύθηκαν από Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας»

Κορυφαίοι Έλληνες Δρομείς μεγάλων αποστάσεων βραβεύθηκαν από Το «Μονοπάτι της Εκεχειρίας»

Στις 5 Μαΐου ο «Δρόμος της Εκεχειρίας» Ήλιδας - Ολυμπίας

Δρομείς μεγάλων αποστάσεων που τίμησαν με την παρουσία τους και τις αθλητικές τους επιδόσεις την Ελλάδα, τίμησε σε ειδική εκδήλωση η Συμπολιτεία Ολυμπία, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της ενόψει του «Δρόμου της Εκεχειρίας» από την Ήλιδα στην Ολυμπία, που εφέτος διοργανώνεται στις 5 Μαΐου.

Σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα βραβεύτηκαν με ειδικές πλακέτες απόγονοι των Σπύρου Λούη (Χρυσός Ολυμπιονίκης 1ου Μαραθωνίου Δρόμου – Το βραβείο παρέλαβε η Πρόεδρος του Μουσείου Μαραθώνα κ. Ειρήνη Σπανού), Χαρίλαο Βασιλάκο (1ο νικητή σύγχρονου Μαραθωνίου δρόμου- Το βραβείο παρέλαβε ο εγγονός του Χαρίλαος Βασιλάκος), Στέλιο Κυριακίδη (Νικητή Μαραθωνίου Βοστώνης- Το βραβείο παρέλαβε ο γιός του Δημήτρης Κυριακίδης), βραβεύτηκε ο Γιάννης Κούρος (Σύγχρονο Φειδιππίδη, Υπερδρομέα Μεγάλων Αποστάσεων), η Γεωργία (Ζωζώ) Χριστοδούλου (πρώτη Ελληνίδα η οποία ολοκλήρωσε τον Μαραθώνιο άθλο) και ο Γρηγόρης Λαμπράκης (Μαραθωνοδρόμος της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης των λαών- το βραβείο παρέλαβε ο γιός του Γρηγόρης).

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε τιμώντας την «Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου της Συμπολιτείας Ολυμπίας κα Σοφία Χίντζιου- Κοντογιάννη η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις της Οργάνωσης και τόνισε:

Έχουν περάσει 123 χρόνια από την έναρξη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων όμως το προαπαιτούμενο της Εκεχειρίας στη σύγχρονη εποχή δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. «Από δω θα φύγει ο Άγγελος» λέει ο Τάκης Δόξας στο «Φως της Ολυμπίας» και Άγγελοι είναι όλοι οι δρομείς της Εκεχειρίας, που αψηφώντας τις κακοτοπιές τρέχουν σχεδόν 50 χιλιόμετρα από την Ήλιδα στην Ολυμπία για ένα σκοπό. Την Εκεχειρία. Την εκεχειρία που οδηγεί στην Ειρήνη , που την αντιπροσωπεύει η Ολυμπία. Και από εδώ από την Ολυμπία, «Εδώ θα ξαναγεννηθεί το Φως». Ο αθλητισμός είναι η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα που μπορεί να ενώσει διαφορετικές θρησκείες, διαφορετικές φυλές, διαφορετικές ιδεολογίες, διαφορετικούς ανθρώπους. Σήμερα, λοιπόν, περισσότερο παρά ποτέ, ίσως αυτός ο θεμελιακός όρος για τη διεξαγωγή των Αγώνων- ο όρος της Εκεχειρίας- να είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του Ολυμπισμού. Γιατί για να έχουν μέλλον οι λαοί του κόσμου, και στο σύνολό της η ανθρωπότητα, πρέπει να πάψουν οι εχθροπραξίες μεταξύ μας και να έχουμε ειρήνη. Και το πρώτο βήμα είναι να τους πούμε όλοι μαζί «να ξεκινήσουν όλοι για την Ολυμπία».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, o διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, διεθνολόγος Κωνσταντίνος Φίλης είπε «Αγκαλιάσαμε από την αρχή αυτή την προσπάθεια. Γίνεται ολοένα και καλύτερη. Τυγχάνει μεγαλύτερης αποδοχής και σε τοπικό επίπεδο, και σε εθνικό και διεθνώς!».

Ο Κωνσταντίνος Φίλης ο οποίος είπε ότι τέτοιες δράσεις, όπως το Μονοπάτι της Εκεχειρίας, βοηθούν το στόχο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Η παγκόσμια κατάσταση ολοένα και περισσότερο γίνεται πιο σύνθετη. Υπάρχουν συνθήκες αλληλεξάρτησης στο παγκόσμιο χωριό που δείχνουν ότι οδηγούμεθα σε ένα καινούργιο κόσμο. Καλούμαστε να προσαρμοσθούμε σε μια κατάσταση terra incognita.

Ωστόσο ο κ. Φίλης παραδέχθηκε ότι σε αυτόν τον νέο κόσμο ότι δεν μπορούμε όσο διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες να επιβάλλουμε την εκεχειρία γιατί δεν υπάρχει μηχανισμός. Αναφέρθηκε όμως σε πρωτοβουλίες, όπως αυτές μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας, όπου παρήλασαν μαζί στους τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνοντας: «Βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια ειρηνικής συνύπαρξης». Και πρόσθεσε: «Μπορεί να μην έχουν λύσει το σύνολο των διαφορών τους Τραμπ και Κιμ Γιονκ Ουν αλλά καθόντουσαν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν», οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες προσέφεραν την ευκαιρία στη Δημοκρατία της Κορέας (Νότια Κορέα) και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ας αναλογιστούμε πως αν δεν υπήρχε το χρονικό ορόσημο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιονγκτσάνγκ, πιθανότατα δεν θα είχαν ανασταλεί οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας-ΗΠΑ ούτε πολύ περισσότερο θα είχε εκκινήσει ο διάλογος μεταξύ Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ.

Η ιστορικός της τέχνης και επιμελήτρια της εικαστικής έκθεσης «Ίθι Καλλίδρομε»- «Εμπρός Καλλίδρομε» κα Αννίτα Πατσουράκη αναφέρθηκε στην ιστορία των αγωνισμάτων Δρόμου και μεταξύ άλλων είπε:

Η «Συμπολιτεία Ολυμπίας» αφιερώνει την 4η διοργάνωση για τον «Δρόμο Εκεχειρίας» έχοντας όραμα την αναβίωση της διαδρομής από την Ήλιδα στην Ολυμπία, στα αγωνίσματα του Δρόμου.

Η εικαστική έκθεση «Ίθι Καλλίδρομε!»- «Εμπρός Καλλίδρομε!» εμπνέεται από τις επευφημίες του πλήθους και τιμά τα αθλήματα της αντοχής, της δύναμης και της ταχύτητας.

Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, ψηφιδωτού, φωτογραφίας, ενώθηκαν σε έκφραση συλλογικότητας. Συντεταγμένες τεχνών και ιδεών, εικόνες που αναδύουν την ελληνικότητα και συγχρόνως την οικουμενικότητα γίνονται διαμεσολαβητές ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν.

Καλλιτεχνικά δημιουργήματα αποδόθηκαν ειδικά και εντεταλμένα για την ιδέα της εκεχειρίας καθώς και για τα άνω αγωνίσματα, θέλοντας να εκφράσουν θαυμασμό και δόξα στη δύναμη, το σθένος ψυχής και σώματος των άξιων αθλητών μας.

Όλοι οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δηλώνουν ένα ισχυρό πολιτιστικό μήνυμα, ενισχύοντας τα συναισθήματα δέους, της ηθικής υποχρέωσης προς το ιστορικό παρελθόν μας και την αποταμίευση του πολιτιστικού μας πλούτου, επιβεβαιώνοντας τον Ολυμπιακό Ύμνο μέσα από τους στίχους του Κωστή Παλαμά.

«Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου,

του μεγάλου και τ’ αληθινού,….

Τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου

Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός»

Ο δρ Φιλοσοφίας κ. Φώτης Χρήστου απήγγειλε και ανέλυσε τον 12ο Ολυμπιόνικο του Πινδάρου. Μεταξύ άλλων είπε:

«Απώτατος αναβαθμός της γνώσης είναι το συναίσθημα το οποίο επιτυγχάνεται δια του λόγου. Τη θέση αυτή την υπονοούν οι κλασσικοί με την ταυτότητα της ρίζας «φημί» και «φως» και την αποδίδουν άπαξ δια παντός με το έργο «Φαίδρος» του Πλάτωνα, σύμφωνα με το οποίο ο Σωκράτης για να μυήσει τον Λυσία στις κορυφώσεις της ψυχής, ομιλεί για τη γλώσσα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται όλη η κλασσική σοφία και η ποίηση όπως αυτή του Πινδάρου, ο οποίος συντελεί τη μυστική αποστολή του αιωνίου ανθρώπου με την ποίηση και εκπληροί την απόλυτη θέση ως «δια των ώτων ορώμεν»

Έτσι ως διαχρονικός ανταποκριτής του έρωτος σημαίνει πως η κορύφωση αυτού του θαύματος οφείλεται στο λόγο και στην επικοινωνία που υπερβαίνει την εφήμερη οριοθέτηση της καθημερινότητας. Κατά συνέπεια ο Πίνδαρος δεν ομιλεί μόνο για να εκθεάσει τον άθλο, αλλά ως σκυταλοδρόμος διανύει το τιο δύσκολο στάδιο του δρόμου δια του λόγου. Έτσι επιβεβαιώνει την αρχαία αντίληψη του «καλού καγαθού» και επαληθεύει πως είναι το ίδιο δύσκολο να πεις και να πράξεις την αρετή. Ο λόγος ως φως υπερβαίνει απόλυτα τον χρόνο και μας διανοίγει ολοφώτεινα τον κόσμο»

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης (μιας εκ των τριών πόλεων της αρχαιότητας που είχαν υπογράψει για την Εκεχειρία) χαιρετίζοντας την εκδήλωση τόνισε ότι «μέσω του μονοπατιού και του αγώνα που διεξάγεται σε αυτό, δίνεται το πραγματικό και ουσιαστικό νόημα της Εκεχειρίας, που συμβάλλει στη σύνδεση του θεσμού με τον σύγχρονο κόσμο».

Η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κα Άννα Παπαϊωάννου Γεωργακοπούλου, μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Ολυμπίας κ. Ευθυμίου Κοτζά και τόνισε:

«Το μονοπάτι έγινε λεωφόρος της Ειρήνης. Αν ενώσουμε τα χέρια όσων το διαβαίνουν δεν φτάνει η τεράστια αγκαλιά που θα σχηματιστεί και θα ξεπεράσει και τη γη μας» Όπως είπε η κ. Παπαϊωάννου «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ανάδειξης των ιδανικών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης κ.λ.π. και της μεταλαμπαδευσής τους στους Νέους συνεργάζεται στενά με την Συμπολιτεία Ολυμπίας σε μια σειρά αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την διάδοση των αξιών του ολυμπισμού για ένα καλύτερο κόσμο».

Το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) υποστηρίζει με τον πιο θερμό τρόπο τον Δρόμο της Εκεχειρίας. Ο Διευθυντής του ΑΣΑΕΔ και κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου Δρόμου Σπύρος Ανδριόπουλος μίλησε για την μαζική συμμετοχή σύγχρονων αθλητών των Ενόπλων Δυνάμεων και για τον σημαντικό σκοπό της διοργάνωσης να διαφυλάξει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού!

Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, ταξίαρχος Παναγιώτης Γεωργόπουλος, στους χώρους του οποίου φιλοξενήθηκε η εικαστική έκθεση και η Ημερίδα.

Συντονίστρια στην Ημερίδα ήταν η δημοσιογράφος της Καθημερινής, Σπυριδούλα Ίριδα Σπανέα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο καταγόμενος από την περιοχή της Αρχαίας Ήλιδας ηθοποιός Πάνος Σταθακόπουλος, απήγγειλε το ποίημα «Φως της Ολυμπίας» του Τάκη Δόξα.

Στην Ημερίδα τιμήθηκε και η υποδιευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κα Ντόρα Πάλλη για την συμβολή της στην εφαρμογή του προγράμματος «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα», σε συνεργασία με τη Συμπολιτεία Ολυμπίας σε σχολεία της Ηλείας και της Αθήνας.

Παρευρέθηκαν: Η βουλευτής Σοφία Βούλτεψη, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Πάνος Μπράμος, ο πρώην βουλευτής Γ. Κοντογιάννης, η Επικεφαλής του Γραφείου Ισότητας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, η κα Βάλια Αθανασοπούλου Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας της ΚΕΔΕ, η κα Αφροδίτη Μπλέτα Πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Κέντρου Επιχειρηματικότητας και Αντιπρόεδρος Διεθνούς ΔΣ Ένωσης Γυναικών Ευρώπης και υποψήφια ευρωβουλευτής, εκπρόσωποι αθλητικών σωματείων, των Ενόπλων Δυνάμεων και του ΑΣΑΕΔ, εκπρόσωποι του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του αρχηγού ΓΕΣ, του αρχηγού ΓΕΑ, και του αρχηγού της ΕΛΑΣ.

Παρέστησαν επίσης οι ολυμπιονίκες Στέλιος Μηγιάκης, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Χάρης Παπαδιάς, Πηγή Δεβετζή, ΜΙρέλα Μανιάνι, Μιχάλης Μουρούτσος, Χάρης Παπαϊωάννου, Νέρη Νιαγκουάρα, Βάσω Αγγελοπούλου, Γεωργία Λαρά, Αντιγόνη Ρουμπέση, Δημοσθένης Ταμπάκος, Μαρία Καραγιαννοπούλου, και οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές Μαρία Καρπαθάκη και Κωνσταντίνος Τσιγκαράς.

Στο φουαγιέ του Μουσείου λειτούργησε εικαστική έκθεση με θέμα: «Ίθι καλλίδρομε!»- «Εμπρός καλλίδρομε!» με έργα γνωστών καλλιτεχνών: Άγγελος, Πασχάλης Αγγελίδης, Αδριανός, Κ. Βαρώτσος, Βαλυράκη Παπαπαθεοδώρου Μίνα, Εριέττα Βορδώνη, Γ. Βορρές, Σπ. Γεώργας, Β. Γκίζας, Όλγα Γουλανδρή, Δημ. Δαββέτας, Εύα Διβάρη, Κ. Ευαγγελάτος, Π. Ζουμπουλάκης, Εβίτα Κανέλλου Δουφεξή, Kelly, Μάγδα Κούρκουλου, Αγγέλικα Κοροβέση, Μ. Κτιστοπούλου, Απ. Λάβδας, Κυρ. Λαζαρίδης, Μ. Μηναριτζόγλου, Στέλλα Μιμίκου, Δ. Μηλιώτης, Ευάγ. Μήτσου, Βαγγ. Μουστάκας, Νάντια Μπαράκου, Αλεξ. Παλάσκα, Άγγελος Παναγιωτίδης, Αριστ. Πατσόγλου, Γ. Ρούσσης, Π. Σιάγκρης, Κ. Σπυριούνης, Γ. Σταθόπουλος, Δημ. Ταλαγάνης, Πραξ. Τζανουλίνος, Γ. Τουρκοβασίλης, Δ. Χριστογιάννης και Σταύρος Ποτουρίδης με συλλογή αναμνηστικών.

Στις 4 και 5 Μαΐου 2019 θα διεξαχθεί στην Ηλεία ο τέταρτος «Δρόμος της Εκεχειρίας» ο οποίος διοργανώνεται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, συνεργαζόμενο φορέα υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Τουρισμού, του CISM, του ΝΑΤΟ, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, της ΕΘΝΟΑ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Καλλιπάτειρας, με Θεσμικούς Υποστηρικτές το Δήμο Σπάρτης, τη WISH-HELLAS, την Ελληνική Ένωση για Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, τεχνικό φορέα υποστήριξης το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ) και το Πολεμικό Μουσείο και χορηγούς επικοινωνίας τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), την ΕΡΤ, Welovesports.gr, apopseis.gr, OVI magazine, RunningNews.gr, greekteachers, και όλα τα ΜΜΕ της Ηλείας.

Το Σάββατο 4 Μαΐου θα γίνει η τελετή έναρξης στην Αρχαία Ήλιδα και η Εκκίνηση θα δοθεί την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 5.45 το πρωί από την Αρχαία Ήλιδα (διοργανώτρια πόλη των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων) και ο Τερματισμός θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία (τόπο τέλεσης των Αγώνων) περίπου στις 4.30 το απόγευμα. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή περίπου 600 δρομείς.

Ο δρόμος δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα και θα βραβευθούν με μοναδικά αριθμημένα μετάλλια όλοι όσοι ολοκληρώσουν με επιτυχία ολόκληρη τη διαδρομή των 49,8 χλμ. Γιατί σημασία δεν έχει μόνο η διαδρομή -όπως και η εκεχειρία για να φτάσεις στην ειρήνη- αλλά και η ολοκλήρωσή της.

Το Σάββατο 4 Μαΐου 2019, θα γίνει εκδήλωση και η Τελετή Έναρξης του Δρόμου της Εκεχειρίας στην Αρχαία Ήλιδα. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία από το μουσικό Συγκρότημα Passepartout.

Οι υποστηρικτές του «Δρόμου Εκεχειρίας 2019» είναι οι: ΟΠΑΠ, AVANCE car rental, Fargeco Hellas, ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ Στέφανος Πλαφουντζής, Λούξ, ΠΙΚ Κινινής, Καλομοίρης, Παπαθεοδώρου Ελληνικό φυστίκι, Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας, BIOILIS, μπισκότα ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Κτήμα ΜΕΡΚΟΥΡΗ, ασφάλειες ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΩΝ και Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας.

ekexeiria

ekexeiria 2

ekexeiria 4

ekexeiria 5

ekexeiria 6

ekexeiria 7

ekexeiria 8

ekexeiria 9

ekexeiria 10

ekexeiria 11

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις