Η αρχαία Φειά στον Αγ. Ανδρεά Κατακόλου, είναι γνωστή ως το σπουδαίο λιμάνι της Ηλείας στην αρχαιότητα που πιθανότατα βυθίστηκε από ισχυρό σεισμό. Μετά την ανάτυξη της Γλαρέντζας στην Κυλλήνη στα χρόνια της φραγκοκρατίας πέρασε σε δεύτερο ρόλο, όμως είχαν άμεση σχέση λόγω των δύο κάστρων της εποχής, του Χλεμουτσίου και του Ποντικόκαστρου.
Παρά τις ανασκαφές που έγιναν πριν από δεκαετίες απο τον σπουδαίο αρχαιολόγο Νίκο Γιαλούρη με τη συνδρομή ερασιτεχνών δυτών εκείνης της εποχής από την περιοχή και την τότε αποτύπωση και τα ευρήματα που υπήρξαν τίποτα νεότερο δεν έχει δει το φως τη δημοσιότητας ούτε σε επιστημονικό επίπεδο.
Μια πτήση με το drone της Up & High Media και του ilialive.gr, αποτύπωσε όμως εικόνες που κρύβονται κάτω από το νερό και που δεν είναι εύκολα αντιληπτές απο τον λουόμενο που επισκέπτεται την περιοχή.
Είναι γνωστό απο τις καταγραφές του πως υπάρχουν αρχαία και ρωμαϊκά ευρήματα στην περιοχή αλλά και τάφοι τους οποίους έχουν ερευνήσει οι αρχαιολόγοι.
Στις αναφορές του για την περιοχή του Μαντζάκουρα τονίζει το εξής: “Μάκρος τοίχος πλάτους 0.70μ. και μήκους 80μ., εκτισμένος εκ καλώς κατειργασμένων ογκολίθων, κείται κατά μήκος του δεξιού βραχίονος του κόλπου (ακτή Μαντζάκουρα) και εις βάθος μόλις 0.20μ. από της επιφανείας της θαλάσσης”…
Αυτός ο τοίχος από ψηλά, όπως αποτυπώνεται στις εικόνες, φαίνεται πως αποτελεί κάποια λιμενική εγκατάσταση της εποχής, με μικρό προβλήτα και τουλάχιστον δύο θέσεις πρόσδεσης πλοίων.
Βρίσκεται στη νησίδα δίπλα στην ακτή και φαίνεται πως στους αρχαίους χρόνους, αποτελούσε ένα εξαιρετικό απάγκιο για τα πλοία, στον κόλπο - φυσικό λιμάνι του Αγ. Ανδρέα.
Παραθέτουμε τις εικόνες που καταγράψαμε και αναρωτιώμαστε αν τελικά αυτό είναι το αρχαίο λιμάνι της Φειάς, το οποίο χρήζει έρευνας και ανάδειξης, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια στην περιοχή της Κυλλήνης στο αρχαίο λιμάνι της Γλαρέντζας….
Δείτε το video:
Δείτε τις φωτογραφίες: