«Έναν μύθο θα σας πω»: Τρία χρόνια πολιτισμού, καλλιτεχνικών δρώμενων και εκδηλώσεων… - Πρωτοβουλίες προβολής του τόπου, των παραδόσεων και των προϊόντων του μέσα από την κινηματογραφική δημιουργία
Το γεγονός ότι ήδη μετράμε αντίστροφα για την Τελετή Λήξης του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 18ης CAMERA ZIZANIO, δεν σημαίνει ότι το Φεστιβάλ τελειώνει στις 7 Δεκεμβρίου καθώς αναμένεται να αναπτυχθεί ένα πλέγμα πολιτιστικών και καλλιτεχνικών δρώμενων. Η αρχή θα γίνει το επόμενο εξάμηνο με κινηματογραφικά εργαστήρια στα σχολεία, προβολές ταινιών, ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις.
Υπό τον τίτλο «Έναν μύθο θα σας πω», το Φεστιβάλ, ως διεθνώς αναγνωρισμένος πολιτιστικός θεσμός, ενισχύει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προβολή των τοπικών προϊόντων και συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, συνδέει τον τοπικό πληθυσμό και τη νέα γενιά με το πλούσιο ιστορικό, μυθολογικό και ευρύτερο πολιτισμικό υπόβαθρο της περιοχής καθώς και με το φυσικό περιβάλλον της. Προσκαλεί, παροτρύνει, εκπαιδεύει και εμψυχώνει τη νέα γενιά για να διερευνήσει πώς αυτό το πολιτισμικό υπόβαθρο σχετίζεται με τη ζωή και την σημερινή παραγωγική δραστηριότητα των κατοίκων, ιδίως στον τομέα των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, και να το αφηγηθεί και να το αναδείξει μέσα από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαδικασία που προσφέρει η κινηματογραφική δημιουργία.
Σε βάθος τριετίας, θα διοργανωθούν 49 πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα και εκδηλώσεις. Ειδικότερα θα πραγματοποιηθούν 18 πενθήμερα κινηματογραφικά εργαστήρια, 6 ανά έτος. Σε κάθε εργαστήριο θα συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες σχολείων, ενώ οι επικεφαλής εκπαιδευτές θα είναι σκηνοθέτες του κινηματογράφου. Αντικείμενο των εργαστηρίων θα είναι η διερεύνηση θεμάτων γύρω από την τοπική ιστορία και μυθολογία, την πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον και τα παραδοσιακά προϊόντα καθώς και η παραγωγή ισάριθμων οπτικοακουστικών δημιουργιών από τα ίδια τα παιδιά. Η δουλεία που θα έχει γίνει στα αυτά τα εργαστήρια θα παρουσιαστεί με προβολή της οπτικοακουστικής δημιουργίας των παιδιών, με τρόπο ώστε να ενεργοποιείται ολόκληρη η σχολική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς).
Παράλληλα, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει την προβολή 3 ταινιών κάθε χρόνο. Έτσι, στα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η δράση θα υλοποιηθούν 9 open air εκδηλώσεις, ανοικτές στο ευρύ κοινό, κατά τις οποίες θα προβληθούν ελληνικές και ξένες ταινίες (επαγγελματικές παραγωγές με διεθνή βραβεία κλπ.), οι οποίες θα πραγματεύονται σειρά θεμάτων με φόντο τη φύση, τα προϊόντα και τους καρπούς της. Παράλληλα με τις ταινίες θα προβάλλονται και οι οπτικοακουστικές δημιουργίες των εργαστηρίων.
Στις τρεις ενημερωτικές ημερίδες που θα γίνουν (1 ανά έτος) θα παρουσιάζεται ο ετήσιος απολογισμός ενώ θα περιλαμβάνουν προβολή των έξι οπτικοακουστικών δημιουργιών που γυρίστηκαν κατά τη διάρκεια του κάθε έτους στα κινηματογραφικά εργαστήρια. Παράλληλα θα συνδέεται η έρευνα και το αποτέλεσμα των κινηματογραφικών εργαστηρίων με την παραγωγή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων. Οι ημερίδες θα είναι επίσης ανοικτές στο ευρύ κοινό και στους φορείς της κάθε περιοχής, που καλούνται να λάβουν μέρος.
Τον τρίτο χρόνο θα διοργανωθεί μία κεντρική διήμερη εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του συνολικού προγράμματος μέσα από ομιλίες και στρογγυλά τραπέζια με τη συμμετοχή των σκηνοθετών που διηύθυναν τα κινηματογραφικά εργαστήρια, παιδιών, εκπαιδευτικών και άλλων παραγόντων, ενώ θα προβληθούν και οι δεκαοκτώ οπτικοακουστικές δημιουργίες των εργαστηρίων.
Η θεματολογία όλων των δρώμενων και των εκδηλώσεων θα στηρίζεται πάνω στο τετράπτυχο τοπική ιστορία και μυθολογία, τοπική πολιτιστική κληρονομιά, τοπικό φυσικό περιβάλλον και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Οι μύθοι της Ηλείας και οι σαγηνευτικές αφηγήσεις που τους συνοδεύουν αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Η διασύνδεση των μύθων αυτών με το φυσικό περιβάλλον και τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα άλλοτε είναι αυτόματη και άλλοτε απαιτεί ένα γοητευτικό ταξίδι αναδίφησης στην ουσία της αρχαίας ελληνικής σκέψης, όπως αυτή αποκαλύπτεται μέσα από την ιστορική και μυθολογική παράδοση της περιοχής.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα πλέγμα εκδηλώσεων με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών και των νέων, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, γύρω από την πολιτιστική παράδοση του τόπου. Αναδεικνύει την ιστορική, μυθολογική και πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και την ανάγκη για την προστασία και διατήρηση του ιδιαιτέρου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και τη σημασία που έχει σήμερα η παραγωγή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων ως μέρος της ευρύτερης παραγωγικής διαδικασίας.
Η συνολική δράση εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για παρεμβάσεις Δημοσίου χαρακτήρα», Υποδράση 19.2.4.4 «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER.
ΦΩΤΟ: Φωτογραφία από το ντοκιμαντέρ «Η ΜΑΥΡΟΜΑΤΑ» (1994 – 69’) που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Σπύρου και αφορά τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα η οποία υπήρξε για πολλές δεκαετίες το κύριο εξαγωγικό προϊόν της Ελλάδας. Η ταινία εστιάζει στη διάδοση του προϊόντος στο πέρασμα του χρόνου, γεγονός που συνέβαλε στην κοινωνική και πολιτιστική εξέλιξη της Ηλείας, της δυτικής Πελοποννήσου και όχι μόνον.