Ελεύθερη είσοδος για το κοινό
Ξεκινούν αύριο Παρασκευή στο Cine Cinema οι προβολές ταινιών τεκμηρίωσης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, το οποίο φιλοξενείται για έκτη συνεχή χρονιά στην πόλη της Αμαλιάδας.
Όσοι και όσες παρευρεθούν, θα έχουν την ευκαιρία μέχρι και την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, να μεταφερθούν σε νέους κόσμους και εμπειρίες μέσα από την παρουσίαση πραγματικών γεγονότων, προσώπων και καταστάσεων υπό την σκηνοθετική “ματιά” καταξιωμένων ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Ήλιδας, θα προβληθούν στο Cine Cinema, κάποιες από τις καλύτερες και σημαντικότερες ταινίες ντοκιμαντέρ, ορισμένες σε πρώτη προβολή, οι οποίες έχουν διακριθεί και βραβευτεί από μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ.
Συνολικά θα προβληθούν επτά ξένα ντοκιμαντέρ και δύο ελληνικά, ενώ στις παράλληλες δράσεις περιλαμβάνονται σεμινάριο για τις τεχνικές του animation και μέρος της έκθεσης κόμικς «Εν Αιθρία 10».
Επίσημη προσκεκλημένη του φεστιβάλ στην Αμαλιάδα είναι η σκηνοθέτρια Iara Lee από την Βραζιλία, η οποία θα απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την ταινία της “Μπουρκίνα Φάσο” που θα προβληθεί αμέσως μετά την τελετή έναρξης το Σάββατο στις 9 το βράδυ. Η Iara Lee, κινηματογραφίστρια, σκηνοθέτης και ακτιβίστρια κορεάτικης καταγωγής δουλεύει στην Μέση Ανατολή και Αφρική. Είναι η δημιουργός του Cultures of Resistance Network Foundation (γνωστό και ως το Caipirinha Foundation) και υποστηρίκτρια της Greenpeace International, της Διεθνούς Αμνηστίας, του Κέντρου των Συνταγματικών Δικαιωμάτων, της Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Δημοσιογράφων και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και πολλών ακόμη οργανώσεων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το φεστιβάλ διεξάγεται στην Καλαμάτα, ενώ μέρος του προγράμματος φιλοξενείται, όπως κάθε χρόνο, στην Αμαλιάδα, αλλά και σε άλλες 7 πόλεις της Πελοποννήσου (Πάτρα, Τρίπολη, Άργος, Σπάρτη, Δημητσάνα, Γύθειο και Ξυλόκαστρο). Διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει η Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική σύμβουλος είναι η Κλεώνη Φλέσσα και την επιμέλεια της διοργάνωσης για το Νομό Ηλείας έχει η Λίνα Γιαννοπούλου.
Και φέτος, θα δοθούν δύο βραβεία κοινού για το καλύτερο ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ, και ένα βραβείο της Επιτροπής Ισότητας του φεστιβάλ σε ταινία που αναδεικνύει το ζήτημα των έμφυλων σχέσεων.
Οι προβολές γίνονται στο CineCinema και ξεκινούν στις 18.00 το απόγευμα ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για όλες τις ταινίες του φεστιβάλ.
Αναλυτικό Πρόγραμμα
24 Ιανουαρίου, Παρασκευή
18:00 Labyrinth / Λαβύρινθος
Δημήτρης Αθανίτης | 75’ | Ελλάδα 2019: Μέσα στην καρδιά της πόλης, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει μια άλλη πόλη. Μια πόλη κρυμμένη. Είναι μια πόλη που ζει συνέχεια στο τεχνητό φως από τα νέον. Είναι μια πόλη, που αφού έζησε σ’ αυτό το παράξενο φως για δεκαετίες ολόκληρες, μπορεί να βουλιάξει πια οριστικά στο σκοτάδι, μπορεί να χαθεί.
19.30 Letter from Masanjia / Γράμμα από τη φυλακή
Leon Lee | 76’ | Καναδάς 2018: Όλα ξεκίνησαν όταν η Τζούλι Κιθ από το Όρεγκον των ΗΠΑ ανακάλυψε ένα μήνυμα που ζητούσε απεγνωσμένα βοήθεια μέσα σε ένα κουτί με διακοσμητικά για το Halloween, κατασκευασμένο στην Κίνα. Σε μια αλληλουχία γεγονότων που ξεπερνά κάθε κινηματογραφική ή λογοτεχνική φαντασία, η κραυγή αγωνίας ενός Κινέζου πολιτικού κρατουμένου όχι μόνο ταξίδεψε περισσότερο από 8.000 χιλιόμετρα βρίσκοντας αποδέκτη, αλλά οδήγησε και στο κλείσιμο του διαβόητου στρατοπέδου καταναγκαστικής εργασίας στη Μασάντζια. Όμως, η απίθανη αυτή ιστορία, όπως και ο αγώνας ενάντια στην κτηνωδία, έχει και συνέχεια…
21:00 Riders of destiny. Αναβάτες του πεπρωμένου
Michael Niermann |88′ | Γερμανία 2019: Σε ένα απομονωμένο νησί της Ινδονησίας, δύο παιδιά ηλικίας πέντε και επτά ετών προπονούνται εξαντλητικά κάθε μέρα, υπό αντίξοες συνθήκες, με στόχο να θριαμβεύσουν στους εθνικούς αγώνες ιπποδρομίας. Χωρίς προστατευτικό ρουχισμό, δίχως σέλα και τα κατάλληλα παπούτσια, οι δύο ανήλικοι αναβάτες τρέχουν με ταχύτητες που αγγίζουν τα 70 χιλιόμετρα την ώρα, ρισκάροντας τη σωματική τους ακεραιότητα, αν όχι και τη ζωή τους. Μια ξέφρενη κούρσα προς μια προδιαγεγραμμένη μοίρα και την οριστική απώλεια της αθωότητας.
25 Ιανουαρίου, Σάββατο
18:00 Dancing with Monica / Χορεύοντας με τη Μόνικα
Anja Dalhoff | 74’ | Δανία 2017: Το 2010, η σκηνοθέτις Anja Dalhoff γνώρισε τη Μόνικα, μια Κολομβιανή πόρνη στην Κοπεγχάγη. Θύμα βιασμού και κακοποίησης ως παιδί, προσπαθώντας να ξεφύγει από το σπίτι κατέληξε να δουλεύει σαν πόρνη στην Ισπανία, την Ιαπωνία και τη Δανία απ' όπου κατάφερε να ξεφύγει από ένα μπουρδέλο όπου την κρατούσαν παρά την θέλησή της και την κακομεταχειρίζοταν. Το "Χορεύοντας με τη Μόνικα" αποτυπώνει τα ίχνη της Μόνικας στο διάβα της ιστορία της - μια ιστορία ελπίδας, απελπισίας και λύτρωσης.
19.30 Starting with Fragments / Ξεκινώντας με κομμάτια
Omar Shalash, Robert Dobe | 80’ | Γερμανία 2019: Όταν ο Tamer Alawam σκοτώθηκε από χειροβομβίδα το 2012, άφησε πάνω από 300 ώρες πλάνα από την Συριακή επανάσταση, εικόνες που είχαν ως στόχο να δείξουν τη Συρία εκ των έσω. Συναισθηματικά φορτισμένοι και οδηγούμενοι από συναισθήματα θλίψης, ευθύνης και αδυναμίας, δύο νέοι φίλοι του Tamer στην μακρινή Γερμανία ξεκινούν την δική τους αναζήτηση για απαντήσεις.
21:15 Burkinable Rising- the Art of Resistance in Burkina Faso/ Η επαναστατική τέχνη στη Burkina Faso
Iara Lee | 72’ | Μπουρκίνα Φάσο, ΗΠΑ, Βουλγαρία 2018: Μια ενδιαφέρουσα κοινότητα από καλλιτέχνες και ενεργούς πολίτες, στην Μπουρκίνα Φάσο, δείχνει τον δρόμο προς την πολιτική αλλαγή που μπορεί να φέρει η συσπείρωση. Στην ταινία παρουσιάζονται πλήθος καλλιτεχνών αλλά και αγροτών που χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο της κουλτούρας τους, διεκδικούν ειρήνη και δικαιοσύνη.
26 Ιανουαρίου, Κυριακή
Laura Kansy, Oskar Zoche | 75’ | Γερμανία 2019: Τέσσερις ξένοι που δεν θα μπορούσαν να συναντηθούν στη ζωή τους, μπαίνουν σε έναν διάλογο και φτιάχνουν ένα προσωπικό πορτραίτο της Ινδικής κοινωνίας σε ταραγμένους καιρούς. Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα αλληλεπιδράσουν μέσα σε ένα κινηματογραφικό πλαίσιο όπου τα περισσότερα υπάρχοντά τους έχουν χαθεί;
19:30 Il Pittore della Tenda / Ο ζωγράφος της Σκηνής
Renato Lisanti | 72’ | Ιταλία 2018: Παλέρμο, 1969. Μια περίεργη μεγάλη πράσινη σκηνή γεμίζει την πλατεία Politeama. Μέσα της υπάρχουν καμβάδες που εκφράζουν πόνο, οργή, υποδούλωση και τη λαχτάρα για δικαιοσύνη. Αυτή είναι η δουλειά του νεαρού αγρότη Emanuele Modica και δείχνουν την εναντίωσή του απέναντι στην Μαφία: μια ειρηνική εκδίκηση προς αυτούς που σκότωσαν τον πατέρα του. Ο καλλιτέχνης γεννήθηκε ακριβώς από αυτό τον θρήνο ως ο «Ζωγράφος της σκηνής» που από τότε άρχισε να εκθέτει τους πίνακές του στις πλατείες της Ιταλίας στη σκιά της σκηνής του που εδώ και τριάντα χρόνια είναι το σπίτι του. Εδώ και χρόνια ο Modica έχει χαρεί ιδιαίτερης επιτυχίας και είναι αγαπητός ανάμεσα στους κριτικούς τέχνης και κουλτούρας σε όλη την χερσόνησο. Ο κόσμος θυμάται μέχρι και σήμερα τις συνταρακτικές του εκθέσεις. Πέρα από την επιτυχία συνεχίζει να ζει στο παρασκήνιο, ζώντας αυτή τη μοναδική καλλιτεχνική συνθήκη, έχοντας ένα μόνο σκοπό: να πολεμήσει τη μαφία μέσω της τέχνης.
21:00 SUDAMÉRICA – The Colors of Life / SUDAMÉRICA -Τα Χίλια Χρώματα της Ζωής
Δήμητρα Ζήρου | 105’ | Ελλάδα 2018: Ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από ένα οδοιπορικό 17.135 χμ. της Ελληνικής ΜΚΟ Green Project, από την Κολομβία έως τη Γη του Πυρός. Από τις φυτείες του καφέ της Κολομβίας, στην Εκουαδοριανή Αμαζονία όπου η Chevron, πρώην Texaco, έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή, από τα υψίπεδα του Περού και της Βολιβίας, στο Παντανάλ της Βραζιλίας, τον μεγαλύτερο υγροβιότοπο στον πλανήτη, και από τα λασπωμένα νερά του Ρίο ντε λα Πλάτα, στις αλπικές λίμνες και τα παγόβουνα της νότιας Χιλής, για να καταλήξει στις αποικίες των θαλάσσιων λεόντων και των κορμοράνων στην Ουσουάια στη Γη του Πυρός, και ακόμη πιο μακριά, στη νοτιότερη άκρη, εκεί που ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός ενώνουν τα νερά τους.
Παράλληλες δράσεις- Σεμινάρια
Στις 25 Ιανουαρίου από τις 16.00 έως τις 18.00 θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας, θεωρητικό σεμινάριο σχετικά με τη τέχνη του stop motion (τεχνικές animation με φιγούρες από πλαστελίνη) και το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από την ματιά του σκηνοθέτη Thomas Kunstler. Θα παρουσιαστούν δύο έργα του το “Ρεμπέτικο” και το “Δεν λες κουβέντα”.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο [email protected]
Ο Thomas Kunstler είναι Ιταλός παραγωγός ντοκιμαντέρ με έδρα την Αθήνα. Από πολύ νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το stop motion animation, ενώ από το 2015 έχει κάνει τη παραγωγή και τη σκηνοθεσία στις δύο ταινίες μικρού μήκους «Ρεμπέτικο» και «Δεν λες κουβέντα», που ασχολούνται με την ελληνική μουσική και τον πολιτισμό. Σήμερα δουλεύει για τον «Μάρκο», μια ταινία stop motion animation για τη ζωή του ρεμπέτη μουσικού Μάρκου Βαμβακάρη.
Εν αιθρία 10
Στην Αμαλιάδα, όπως κάθε χρόνο, φιλοξενείται παράλληλα με το φεστιβάλ, μέρος της έκθεσης κόμικς «Εν Αιθρία», με την υποστήριξη της Comicdom Press. Στη δέκατη, επετειακή διοργάνωσή της, η «Εν Αιθρία 10» παρουσιάζει αδημοσίευτα έργα 76 Ελλήνων δημιουργών. Καλλιτεχνικός διευθυντής της έκθεσης είναι ο Γαβριήλ Τομπαλίδης και επιμελητές της οι Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου και Δημήτρης Σακαρίδης, με τη συμβολή του Μέλανδρου Γκανά. Η σειρά εκθέσεων “Εν Αιθρία”, μία πρωτοβουλία του ζωγράφου και δημιουργού comics Γαβριήλ Τομπαλίδη, συνδυάζει έργα γνωστών ονομάτων της εγχώριας σκηνής των comics και της εικονογράφησης, με εκείνα νέων, πρωτοεμφανιζόμενων ταλέντων. Πάντοτε με θέμα απόλυτα ελεύθερο, οι συμμετέχοντες εκπροσωπούν ευρύ φάσμα τεχνοτροπιών και «σχολών», στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η δημιουργικότητα των Ελλήνων καλλιτεχνών και όσα τούς κινητοποιούν στον παρόντα τόπο και χρόνο. Συμμετέχοντες: Σπύρος Ανδριανός, Σπύρος Ευάγγελος Αρμένης, Ευγενία Βερελή, Κορίννα Μέι Βεροπούλου, Παναγιώτης Βλάμης, Τόμεκ Γιοβάνης, Μέλανδρος Γκανάς & Φώτης Τσελεπατιώτης, Βασίλης Γκογκτζιλάς, Έλενα Γώγου, Διονυσία Δεδούση, Σπύρος Δερβενιώτης, Βασίλης Δημόπουλος, Άκης Δουβαράς, Τάσος Ζαφειριάδης, Γεωργία Ζάχαρη, Έφη Θεοδωροπούλου, Αποστόλης Ιωάννου, Γιώργος Καλτσούδας, Αυγή Κανάκη, Θανάσης Καραμπάλιος, Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου & Ευγενία Κουμάκη, Δάφνη Κεσκενίδου, Σταύρος Κιουτσιούκης, Θάνος Κόλλιας, Γιώργος Κομιώτης, Αρινέλα Κοτσίκο, Νικόλας Κούρτης, Δημήτρης Κοσκινάς, Μάνος Λαγουβάρδος, Άρης Λάμπος, Θεμιστοκλής Λιονέτης, Αλεξία Λουγιάκη, Βασίλης Λώλος, Γιώργος Μελισσαρόπουλος, Νίκος Μηλιώρης, Γιώργος Μικάλεφ, Λιλα Μπελιβανακη, Μάριος Μπόρας, Γιώργος Μπότσος, Κώστας Νικέλλης, Δήμητρα Νικολαΐδη, Γιάννης Νικολούζος, Ντοκ, Μάριος Ξυδώνας, Αλέξια Οθωναίου, Πανάγος, Δημήτρης Πανταζής, Κώστας Παντούλας, Κωστής Παπαθεοδώρου, Σιαδώρα Παπαθεοδώρου, Θανάσης Πετρόπουλος, Θανάσης Πέτρου, Δημήτρης Σαββαΐδης & Γιάννης Τεξής & Λευτέρης Φαιδάς, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Νίκος Σκαμάγκας, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Ειρήνη Σκούρα, Νικόλας Στεφαδούρος, Γαβριήλ Τομπαλίδης, Θανος Τσίλης, Ζάχος Τσιώνας, Διονύσης Φάκος, Κώστας Φραγκιαδάκης, Νεκτάριος Χιόνης, Αniro (Ντορινα Παναγιωτοπουλου), Malk, Miss Norzine, Orestix, Soloup, Dani Strips, Tasmar, Maggie Tsiopelaki, Heo Tsop.