Πολιτισμός

Στην Ολυμπία το ολόγραμμα του επάθλου του Σπύρου Λούη

Στην Ολυμπία το ολόγραμμα του επάθλου του Σπύρου Λούη

Η σύγχρονη τεχνολογία στην υπηρεσία του πολιτισμού

Η τοποθέτηση της συσκευής που παρουσιάζει το ολόγραμμά του ασημένιου κυπέλλου Μπρέαλ, επάθλου του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896, ολοκληρώνει την ειδική ενότητα που δημιουργήθηκε στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας στην Ολυμπία.

Η χορηγία του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” παραδόθηκε χθες το μεσημέρι στην ΕΦΑ Ηλείας και ήδη από την πρώτη στιγμή το νέο ψηφιακό απόκτημα του μουσείου, δίπλα στον αρχαίο σκύφο που αποτέλεσε και αυτός έπαθλο του Σπύρου Λούη, κερδίζει τις εντυπώσεις.

Πλέον η ενότητα αυτή του μουσείου, αποτελεί μια γέφυρα ανάμεσα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας και τους σύγχρονούς. Ο σκύφος το αριστοτεχνικό αυτό αρχαίο ελληνικό αγγείο επέστρεψε μετά από έναν αιώνα από τη Γερμανία τον περασμένο τον περασμένο Νοέμβριο και στις 12 Μαρτίου 2020 επέστρεψε στην Ολυμπία.

Η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ηλείας Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, σε δηλώσεις της χθες μετά την τοποθέτηση της συσκευής του ολογράμματος του ασημένιου κυπέλλου Μπρεάλ, δήλωσε στο ilialive.gr ότι “… είναι μία πολύ ιδιαίτερη μέρα για το μουσείο ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα καθώς παραλάβαμε από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την ολογραμματική απεικόνιση του ασημένιου κυπέλου Μπρεάλ το οποίο ήταν ένα από τα έπαθλα του Μαραθωνιονίκη Σπύρου Λούη. Το δεύτερο έπαθλο το έχουμε στο μουσείο ως μόνιμο έκθεμα και είναι αυτό το σημαντικό μελανόμορφο αγγείο που παρέλαβε η Ελλάδα από την Γερμανία και το Πανεπιστήμιο του Minster το Νοέμβριο και θα έχουμε τα δύο έπαθλα με το Μπρεάλ σε ολόγραμμα, μαζί. Έτσι δημιουργείται μία νέα ενότητα που συνδέει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αρχαιότητας με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες. Όλοι ξέρουμε ότι η θρυλική μορφή ο Σπύρος Λούης που έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες και κέρδισε τον 1ο Μαραθώνιο στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων, καθώς στην αρχαιότητα δεν υπήρχε Μαραθώνιος δρόμος άρα ήταν ο πρώτος δρομέας Μαραθωνίου σε Ολυμπιακούς αγώνες”.

ologramma 2

Ο κορωνοϊός “χάλασε” τη γιορτή

Η κα Κόλλια συνέχισε λέγοντας ότι “… είχαμε προγραμματίσει την έκθεση τον Μάρτιο με ευκαιρία την τελετή Αφής όπου παρουσιάζονταν τα δύο έπαθλα. Τότε το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μας είχε παραχωρήσει το πρωτότυπο ασημένιο κύπελλο, αλλά αυτή η έκθεση τελικά δεν μπόρεσε να ανοίξει για το κοινό λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κι επειδή έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του το κύπελλο, καθώς έπρεπε να εκτίθεται εκεί και γι αυτό το λόγο είχε αγοραστεί από τον Οίκο Christie’s, από το Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”. Το ίδρυμα δέχτηκε με μεγάλη προθυμία και μας έστειλε την ολογραμματική απεικόνιση και θα πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος”, που μας έχει πραγματικά βοηθήσει πάρα πολύ με τις ενέργειες του αυτές. Είναι σχεδόν σαν να έχουμε το πρωτότυπο, καθώς είναι 10% μικρότερο το κύπελλο το οποίο παρουσιάζεται. Όλο αυτό ξεκίνησε από την επανέκθεση η οποία έγινε και κάναμε μία μικρή ενότητα για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, έτσι ώστε να φαίνεται η συνέχεια. Είναι πολύ σημαντικό για την Ολυμπία και για την περιοχή να φανεί στον κόσμο, στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, αυτή η σύνδεση. Η σύνδεση αυτή φαίνεται με την τελετή Αφής κάθε 4 χρόνια, αλλά νομίζω ότι τονίζεται και με αυτή την ενότητα, καθώς ένα μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα, θα πρέπει να συνδεθεί με αυτό τον τρόπο. Είναι ίσως και ο καλύτερος τρόπος αυτός με τα έπαθλα του Λούη, καθώς το ένα είναι αρχαίο και δεν θα μπορούσε να δοθεί σε ένα σύγχρονο Μουσείο και η υπουργός μας κα Μενδώνη θέλησε - και την ευχαριστούμε πάρα πολύ και την ίδια - να έρθει εδώ και να ενισχυθεί το μουσείο και με την πράξη του χρόνιου δανεισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος του ολογράμματος, ενισχύεται όλο αυτό και γίνεται και πιο έντονος αυτός ο δεσμός”.

ologramma 3

Η συμβολή της τεχνολογίας στην ανάδειξη του σημαντικότερου αρχαίου Ιερού

Η Ολυμπία αποτελεί το σημαντικότερο Ιερό στον αρχαίο Ελληνικό κόσμο και η τεχνολογία συμβάλει σιγά - σιγά στην ανάδειξη του μεγαλείου της, που μπορεί να μην φαίνεται εύκολα στον επισκέπτη. Η αρχή έγινε - χωρίς ανάλογη συνέχεια - το 2008 με την ψηφιακή έκθεση στο υπόγειο του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας και πλέον δίδεται με το ψηφιακό ολόγραμμα, ενώ ακολουθεί το μεγάλο project της Microsoft . “Στο πρόγραμμα της Microsoft τρέχει πυρετωδώς και είναι το επόμενο στάδιο και πιστεύω ότι θα το έχουμε πολύ σύντομα και θα προσφέρει μια άλλη εμπειρία και θα αναβαθμίσει πολύ τον χώρο και τα μουσεία στα μάτια των επισκεπτών ελλήνων και ξένων. Το έχει ανάγκη ο χώρος αυτό. Ο χώρος είναι πάρα πολύ σημαντικός αλλά δυστυχώς έτσι έγινε στη διάρκεια των αιώνων και τα μνημεία έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Ο σύγχρονος επισκέπτης εκτός και εάν είναι πάρα πολύ καλά διαβασμένος δεν μπορεί να καταλάβει πως ήταν ο χώρος αυτός και την σημασία του. η εφαρμογή που θα γίνει θα τον βοηθάει να σχηματίσει μία εικόνα για το πόσο λαμπρός ήταν ο χώρος αυτός στην Αρχαιότητα καθώς ήταν το σημαντικότερο ιερό στην Ελλάδα” ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κόλλια.

ologramma 4

ologramma 5

ologramma 6

ologramma 7

ologramma 8

ologramma 9

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup