Πολιτισμός

Τι είπαν Διδασκάλου - Κοροβέσης στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο

Τι είπαν Διδασκάλου - Κοροβέσης στο 8ο Αναπτυξιακό Συνέδριο
«Τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΠΟΑ αποδυθήκαμε σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου με επιτόπιες επισκέψεις σε όλες τις περιφέρειες προκειμένου να ενεργοποιηθούν πλήρως όλοι οι διαθέσιμοι πόροι της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου για τον τομέα του πολιτισμού». Αυτό σημείωσε χθες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, στη συνεδρία με τίτλο «Δρόμοι Πολιτισμού. Ο σχεδιασμός πολιτικών αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος στην ελληνική περιφέρεια» που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο πλαίσιο του 8ου Regional Growth Conference στην Αχάια Κλάους.
Οπως σημείωσε ο κ. Διδασκάλου τόνισε πως αποτέλεσμα αυτών των δράσεων ήταν η έκδοση 10 προσκλήσεων από τις ειδικές διαχειριστικές υπηρεσίες των περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας και φυσικά και της Δυτικής Ελλάδας με συνολικό προϋπολογισμό ύψους άνω των 63 εκατ. ευρώ για την υποβολή πράξεων πολιτισμού στα αντίστοιχα υπηρεσιακά προγράμματα.
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί επτά πράξεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 12 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται να υποβληθούν από τις υπηρεσίες του υπουργείου 16 νέες προτάσεις, προϋπολογισμού άνω των 11 εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ισχυρή πολιτική βούληση που υπάρχει πλέον για την ολοκλήρωσή τους ώστε να αποτελέσουν ένα διαβατήριο ανάπτυξης για την ΠΔΕ.
didaskalou
Ενδεικτικά ο κ. Διδασκάλου ανέφερε την αποκατάσταση του θεάτρου Απόλλων, έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023 και που θα φέρει πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο τουρισμού και πολιτισμού, ενώ τόνισε πως σε στάδιο ένταξης βρίσκεται και η συντήρηση και αποκατάσταση του Ρωμαϊκού Ωδείου, όπως και η στερέωση και αποκατάσταση του Οθωμανικού Προμαχώνα του Κάστρου της Πάτρας, αλλά και η συντήρηση των τοιχογραφιών της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου και η μετατροπή των πρώην καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο σε Μουσείο Πόλης.
Παράλληλα, ο κ. Διδασκάλου αναφέρθηκε στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που παραμένει προτεραιότητα του ΥΠΠΟΑ και επεσήμανε πως μέλημά τους είναι η στήριξη της αρχαιολογικής έρευνας και η ολοκλήρωση των εργασιών σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Νικόλαος Κοροβέσης τόνισε πως η περιφερειαρχή αρχή προάγει και αγκαλιάζει δράσεις με σκοπό την προστασία και ανάδειξη τόσο παραδόσεων και εθίμων όσο και σύγχρονου πολιτισμού. Για τον λόγο αυτό συνδιοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις με τοπικούς συλλόγους και φορείς και για πρώτη φορά εκδηλώσεις σε όλη την έκταση της περιφέρειας καλοκαίρι - φθινόπωρο 2020, με συναυλίες, θεατρικές, μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Επίσης, στον σχεδιασμό της Περιφέρειας περιλαμβάνεται η ένταξή της σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και σύνδεσής της με τον τουρισμό, ενώ δημιουργεί δίκτυο συνεργασίας για πρώτη φορά φορέων πολιτισμού με ανταλλαγή σε ήθη και έθιμα και παραδόσεις, με ανάδειξη του έργου των συλλόγων αλλά και δημιουργία μητρώου και αξιολόγησης του έργου των πολιτιστικών φορέων. Παράλληλα, βοηθά και στηρίζει τους καλλιτέχνες της περιοχής που επλήγησαν λόγω της πανδημίας. «Η Περιφέρεια ίσως για πρώτη φορά παράγει πολιτισμό» κατέληξε ο κ. Κοροβέσης.
Τρίτη ομιλήτρια ήταν η καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αντωνία Μοροπούλου που τόνισε πως στόχος είναι η δημιουργία πόλεων - πιλότων «που θα αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και θα λειτουργούν ως υποδείγματα για την Ευρώπη χρησιμοποιώντας μια τεχνογνωσία που είναι διεπιστημονική αλλά και νέα εργαλεία διοίκησης, αυτά που για την Ευρώπη σημαίνουν ότι είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες που δίνουν με τη συμμετοχή τους οι πολίτες το στίγμα του αύριο».
Οσον αφορά στην Πάτρα, η κ. Μοροπούλου επεσήμανε πως έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπλασης της πόλης και «με κέντρο τα μνημεία και τα ιστορικού ενδιαφέροντος τοπόσημα μπορεί να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική συνοχή, νέες θέσεις εργασίας, μπορεί όμως και αυτό είναι πολύ σημαντικό να δώσει ένα brand name που δεν έχει, το έχει χάσει μέσα από τη διασπορά, να δώσει δηλαδή τη συνολική ταυτότητα της πόλης με επενδύσεις με έμφαση στην Ανω Πόλη, ήδη έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Αυτή η κατανομή και διαχείριση των ιστορικών στοιχείων μέσα στην πόλη αλλά και έξω από τη πόλη με ολοκλήρωση στη γύρω περιοχή έως την Αχάια Κλάους, δημιουργούν έναν καμβά που δίνει και οικονομικό αποτέλεσμα και ροές των επισκεπτών».
Συντονίστρια της συνεδρίασης ήταν η δημοσιογράφος του Alpha, Μαρία Νικόλτσιου, ενώ λόγω υποχρεώσεων δεν παρευρέθησαν οι Νίκος Ξυδάκης, π. αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, π. βουλευτής Β΄ Αθηνών, Θάνος Αλέξανδρος, τομεάρχης Τουρισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διαδικτυακή Σύνδεση) και
Γεώργιος Γιωργιόπουλος, δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup