Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 22:00

Μαίρη Χρονοπούλου: Κλείνει σήμερα τα 87 και συνεχίζει να ανεβαίνει τον Γολγοθά της

Γράφτηκε από

Η μεγάλη σταρ του ελληνικού κινηματογράφου βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες καθηλωμένη στο κρεβάτι, λόγω πολλαπλών κινητικών προβλημάτων

Τα 87α γενέθλιά της έχει σήμερα η Μαίρη Χρονοπούλου η οποία μιλώντας στην εφημερίδα Espresso και τον Νίκο Νικόλιζα, δήλωσε: «Δεν με ενδιαφέρει να θυμάμαι τα γενέθλιά μου... Δεν έχει νόημα».

Η ίδια δεν δίνει πλέον συνεντεύξεις: «Δεν υπάρχει κάτι που να θέλει να μάθει ο κόσμος για εμένα πια. Ο κόσμος έχει άλλα καθημερινά προβλήματα. Όπως τον κορωνοϊό, που όλοι τον φοβούνται. Τον φοβάμαι και εγώ αυτόν να ξέρεις» ανέφερε. Λόγω της πανδημίας μάλιστα, δεν θα δεχτεί επισκέψεις: «Άλλωστε όλοι οι φίλοι μου έχουν πεθάνει. Ο Φαίδωνας, ο Αλέκος, ο Νίκος, όλοι…».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η ίδια έκανε δώρο στον εαυτό της μια τεράστια τηλεόραση, προκειμένου να βλέπει ενημερωτικές εκπομπές και ειδήσεις. «Όχι ταινίες. Μόνο ειδήσεις με ενδιαφέρουν και τι γίνεται εκεί στον έξω κόσμο» εξήγησε.

Πηγή: Protothema.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Ιουλίου 2020 20:19

Σχετικά Άρθρα

  • Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου: Την ηθοποιό με τη δυναμική παρουσία
    Ένας χρόνος χωρίς τη Μαίρη Χρονοπούλου: Την ηθοποιό με τη δυναμική παρουσία

    Ένας χρόνος συμπληρώθηκε πρόσφατα από το θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου που ξεχώρισε για τους ρόλους της δυναμικής γυναίκας.

    Θα μπορούσε να υποδυθεί μία φαμ φατάλ, με ιδιαίτερη πειστικότητα, αν ήταν Αμερικάνα, αλλά ακόμη και στον ελληνικό κινηματογράφο, η Μαίρη Χρονοπούλου κατάφερε να είναι μία από τις ελάχιστες πρωταγωνίστριες που ερμήνευσε με επιτυχία δυναμικές γυναίκες - πολλές φορές μοιραίες.

    Κατάφερε να γοητεύσει, χωρίς να διαθέτει την ξεχωριστή ομορφιά ή τις ελκυστικές καμπύλες, κάτι που πρέπει να της αναγνωριστεί, σε έναν χώρο που επικρατούσαν μονοδιάστατες έως και φαιδρές απόψεις για τις ελκυστικές πρωταγωνίστριες. Διέθετε, όμως, τη φινέτσα, το απαραίτητο ταμπεραμέντο και φυσικά το υποκριτικό ταλέντο, το οποίο δούλεψε, ακόμη περισσότερο στην ωριμότητά της, για να μην ξεμείνει με τις δάφνες ενός παρωχημένου σινεμά, όπως ήταν ο παλιός εμπορικός κινηματογράφος.

    Ήταν η ηθοποιός, που διέπρεψε ως ντάμα, δίπλα σε σχεδόν όλους τους σημαντικούς και ωραίους πρωταγωνιστές του ελληνικού σινεμά, η μοιραία γυναίκα, σε ρόλους σύνθετους, αλλά ακόμη και στην απαιτητική κωμωδία, στην οποία κυριαρχούσε η μεγάλη μεταπολεμική γενιά των ανδρών συναδέλφων της.

    Πριν μία εβδομάδα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τον θάνατό της κι ενώ ακόμη είναι «ζεστά» τα πληκτρολόγια, τα δημοσιεύματα και οι εικασίες, για τον τρόπο που έχασε τη ζωή της και άλλα δικαστικής υφής ζητήματα. Όμως, υπάρχει και η προσφορά της στον χώρο του θεάματος, η καλλιτεχνική της αξία και η γενναία στάση ζωής που κράτησε μέχρι τέλους. Η «γοργόνα» του ελληνικού σινεμά, έζησε μια ζωή γεμάτη, με θριάμβους, καλές και κακές στιγμές, γνώρισε τον έρωτα από την καλή και την ανάποδη, ενώ τα δύσκολα καταπιεστικά παιδικά της χρόνια δεν την εμπόδισαν να φτάσει ψηλά, να γνωρίσει την αποθέωση, παρότι στο τέλος έπρεπε να παλέψει με την αναπηρία, έπειτα από ένα τροχαίο ατύχημα.

    Η καταπιεστική μητέρα και η αγγελία του Ροντήρη

    Βέρα Αθηναία, η Χρονοπούλου θα γεννηθεί στο Κολωνάκι, στις 16 Ιουλίου του 1933, μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι γεμάτο γυναίκες και την καταπιεστική μητέρα της, καθώς ο πατέρας της τους εγκατέλειψε όταν εκείνη ήταν μόλις 8 χρόνων. Ασφυκτικά περιορισμένη από την αυστηρή και δεσποτική μητέρα της, αλλά και τη Γερμανίδα νταντά της, δεν θα καταφέρει να ακολουθήσει το όνειρό της, που ήταν να γίνει μπαλαρίνα. Θα βρει, όμως, την ευκαιρία να μπει στον χώρο του θεάματος, όταν θα ανακαλύψει μία αγγελία του Δημήτρη Ροντήρη, που ζητούσε ψηλά κορίτσια για τον χορό των αρχαίων τραγωδιών. Αυτή η μικρή αγγελία θα την οδηγήσει στη Δραματική Σχολή του Εθνικού, ενώ ταυτόχρονα συμμετείχε σε παραστάσεις δίπλα στην Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή.

    Ξεχωριστό ταλέντο

    Το 1953 θα κάνει το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, παίζοντας ένα ρολάκι στην μουσική κωμωδία του Ντίνου Δημόπουλου «Χαρούμενο Ξύπνημα», ενώ με προτροπή της Δέσπως Διαμαντίδου, θα βγει στο ελεύθερο θέατρο, αρχικά με έργα των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου, αφού προηγουμένως είχε πάρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, περνώντας από επιτροπή για να πάρει το δίπλωμά της ως ξεχωριστό ταλέντο.

    Ο αδελφός της Κούρκουλος

    Το 1958 θα συμμετάσχει στο εξαιρετικό δράμα του Μιχάλη Κακογιάννη «Το Τελευταίο Ψέμα», με την Έλλη Λαμπέτη, ενώ στη δεκαετία του '60 θα ανέβει γρήγορα και θα γίνει πρωταγωνίστρια της Φίνος Φιλμ, παίζοντας δίπλα σε όλους τους ζεν πρεμιέ της εποχής, με κυριότερο τον Νίκο Κούρκουλο, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη σχολή του Εθνικού και της στάθηκε ως πατέρας και ως αδελφός, κάτι που της έλλειπε από τη ζωή της.

    Κόκκινα Φανάρια

    Το 1963, θα κάνει την πρώτη της δυναμική εμφάνιση ως συμπρωταγωνίστρια στα «Κόκκινα Φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη, ένα φιλμ που θα φτάσει ως τις υποψηφιότητες για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, ενώ την ίδια χρονιά θα πρωταγωνιστήσει δίπλα στον Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην κομεντί «Το Τεμπελόσκυλο» και το 1965 στο ενδιαφέρον κοινωνικό δράμα του Ντίνου Κατσουρίδη «Οι Αδίστακτοι» στο πλευρό του Νίκου Κούρκουλου.

    Η χρονιά ορόσημο

    Το 1966 θα είναι χρονιά ορόσημο για την καριέρα της, καθώς θα πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις τεράστιες επιτυχίες. Στο ελληνικό δραματικό «γουέστερν» του Βασίλη Γεωργιάδη «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», ακόμη μία ταινία που ήταν υποψήφια για το ξενόγλωσσο Όσκαρ, έχοντας και πάλι δίπλα της τον Κούρκουλο, αλλά και τους Μάνο Κατράκη και Γιάννη Βόγλη. Στο τολμηρό δράμα «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» με την Ζωή Λάσκαρη και τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Στο στομφώδες κοινωνικό δράμα «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» και πάλι δίπλα στον Κούρκουλο, ενώ θα είναι εξαιρετική στο αξιοπρόσεκτο δράμα «Ο Φόβος» του Κώστα Μανουσάκη. Η επόμενη χρονιά θα συνεχιστεί με ακόμη δύο τεράστιες επιτυχίες που θα τη σημαδέψουν, δύο μουσικοχορευτικές κωμωδίες του Δαλιανίδη, τις «Θαλασσιές τις Χάντρες» και μια «Κυρία στα Μπουζούκια». Ειδικά στη δεύτερη ταινία, που θα στηριχθεί πάνω της όλο το στόρι, θα αφήσει εποχή κρατώντας «στο ένα χέρι το μπεγλέρι και στο άλλο το τσιγάρο» κι έχοντας δίπλα της σχεδόν όλους τους σταρ της εποχής - από Φαίδωνα Γεωργίτση και Κώστα Βουτσά μέχρι Ζωή Λάσκαρη και Μάρθα Καραγιάννη - και φυσικά όλο το επιτελείο του Φίνου.

    Από τον Αγγελόπουλο στον Βρετάκο

    Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '70, όταν θα έρθει και η πτώση του εμπορικού σινεμά και η πλήρης απαξίωσή του, η Χρονοπούλου θα έχει και άλλες αρκετές επιτυχίες, όπως «Ορατότης Μηδέν», «Εν Ονόματι του Νόμου», «Η Ζούγκλα των Πόλεων» κλπ. Ωστόσο, η Χρονοπούλου δεν επαναπαύτηκε, όπως πολλοί συνάδελφοί της, στις δάφνες της δεκαετίας του '60 και τόλμησε να προχωρήσει με θαρραλέα βήματα σε ερμηνευτικές προκλήσεις του «νέου ελληνικού σινεμά». Θα την επιλέξει ο Θόδωρος Αγγελόπουλος για να παίξει στους «Κυνηγούς» και στο «Ταξίδι στα Κύθηρα», ενώ ο Κώστας Βρετάκος θα της δώσει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο αρκετά καλό δράμα «Τα Παιδιά της Χελιδόνας», με το οποίο θα κερδίσει το Α Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1987.

    Ο άνδρας της ζωής της

    Αν και είχε δηλώσει ότι «ήμουν πάντα ο άντρας της ζωής μου» και μένοντας για χρόνια μόνη, θα έχει μία έντονη ερωτική ζωή. Η πρώτη της σχέση, που έγινε γνωστή, ήταν αυτή με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, με τον οποίο είχε αρραβωνιαστεί, αλλά δεν προχώρησε σε γάμο. Αντιθέτως, έπειτα από αρκετά χρόνια, το 1975, θα παντρευτεί τον τότε δήμαρχο Σπάτων Δημήτρη Μπότσαρη, αλλά θα χωρίσουν σύντομα. Θα ερωτευθεί και αρκετούς άλλους άνδρες, εντός και εκτός καλλιτεχνικού κυκλώματος, χωρίς ποτέ να υποκύψει σε σχέσεις συμφέροντος ή συμβιβασμού και πάντοτε ακολουθώντας τους χτύπους της καρδιάς της.

    Αλύγιστη

    Κατά τη διάρκεια της ζωής της η Χρονοπούλου θα έρθει αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις, ακόμη και με τον θάνατο. Το 1999, έπειτα από τροχαίο ατύχημα, θα αντιμετωπίσει σοβαρά κινητικά προβλήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ λίγα χρόνια αργότερα, όταν το σπίτι της θα αρπάξει φωτιά, θα βγει με πολλά εγκαύματα και θα περάσει ακόμη μία περιπέτεια υγείας. Όλα αυτά δεν τη λύγισαν και τρία χρόνια πριν τον μοιραίο τραυματισμό της, είχε αρχίσει να δείχνει ότι θέλει να επανέλθει στο καλλιτεχνικό προσκήνιο - παίζοντας και στην τηλεοπτική σειρά «Έτερος Εγώ», κάνοντας δημόσιες εμφανίσεις και σχέδια.

    Περήφανη μέχρι τέλους

    Η Μαίρη Χρονοπούλου, έπειτα από ένα ακόμη ατύχημα μέσα στο σπίτι της, θα αφήσει την τελευταία της πνοή στις 6 Οκτωβρίου του 2023, σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας όλη της την περιουσία στο «Χαμόγελο του Παιδιού», δείχνοντας την αγάπη της για τα παιδιά, που δεν κατάφερε να αποκτήσει. Απέκτησε όμως το σεβασμό και την εκτίμηση, μίας καλής ηθοποιού, που κατάφερε να επιβάλει ένα διαφορετικό μοντέλο πρωταγωνίστριας και μιας γυναίκας ανεξάρτητης, που περπάτησε τη ζωή της περήφανη και αντιμετώπισε τις αντιξοότητες με γενναιότητα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  • Μαίρη Χρονοπούλου: Βρέθηκε νέα διαθήκη - Περιπλέκονται τα πράγματα, λέει ο δικηγόρος της
    Μαίρη Χρονοπούλου: Βρέθηκε νέα διαθήκη - Περιπλέκονται τα πράγματα, λέει ο δικηγόρος της

    Η διαθήκη της ηθοποιού θα ανοίξει σύμφωνα με τον δικηγόρο της, την ερχόμενη εβδομάδα

    Η νέα διαθήκη της Μαίρης Χρονοπούλου ανοίγει την επόμενη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα», στην οποία μίλησε και ο δικηγόρος της ηθοποιού που έφυγε από τη ζωή, βρέθηκε μια νέα διαθήκη της.

    Η δημοσίευσή της καθυστέρησε, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της, Δημήτρης Χατζημιχάλης καθώς υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε αυτή.

    «Περιπλέκονται τα πράγματα, διότι χθες είχαμε μια δίκη στο ειρηνοδικείο του Κορωπίου, όπου ο κος Γιαννόπουλος εμφανίστηκε σαν μάρτυρας κι είπε ότι τα πράγματα είναι του "Χαμόγελου του παιδιού", ενώ δεν υπάρχουν τέτοια έγγραφα και στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

    Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Μόνο για τα ακίνητα είχε κάνει δωρεά η Μαίρη, σύμφωνα με έγγραφα που έχουμε στα χέρια μας».

    Αναφορικά με το μουσείο που έλεγε η ηθοποιός ότι θα φτιάξει, δήλωσε: «Είπε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Ότι δεν προτίθεται να κάνει ένα μουσείο, όπως είχε πει παλιά. Είπε ότι θα κάνει κάτι σαν μουσείο, αλλά αυτό δεν θα είναι μουσείο. Θα περιμένουμε να δούμε ποιος είναι ο κληρονόμος που ήθελε η Μαίρη να αφήσει την περιουσία που της απέμεινε».

    Πηγή: protothema.gr

  • Μαίρη Χρονοπούλου: Το τελευταίο αντίο - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα η σορός της
    Μαίρη Χρονοπούλου: Το τελευταίο αντίο - Αποτεφρώθηκε στη Ριτσώνα η σορός της

    Φίλοι και συνάδελφοι την αποχαιρέτησαν σε μία γιορτή, όπως είχε ζητήσει η ίδια, και στη συνέχεια η σορός της οδηγήθηκε προς αποτέφρωση

    Φίλοι και γνωστοί είπαν το τελευταίο αντίο στη Μαίρη Χρονοπούλου. Η σορός της ηθοποιού έφτασε στο σπίτι της στην Παιανία μετά τις 11:30, με τους φίλους της να είναι ντυμένοι στα λευκά, όπως ακριβώς επιθυμούσε η ίδια. Λευκό ήταν και το φέρετρό της, το οποίο είχε επιλέξει λίγο καιρό πριν.

    Η σορός παρέμεινε στο σπίτι μέχρι τις 14:00, προτού μεταφερθεί στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Στις 15:30 έγινε αποχαιρετισμός στην αίθουσα του αποτεφρωτηρίου και στις 16:25 παραλαβή της σορού προς αποτέφρωση. Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε με την αποτέφρωσή της.

    Το πλήθος έφτασε στο σπίτι της Μαίρης Χρονοπούλου κρατώντας ένα λευκό τριαντάφυλλο, για να τιμήσει τη μνήμη της. Ιδιαίτερα συγκινημένοι στην αποχαιρετιστήρια γιορτή για την ηθοποιό ήταν ο Σπύρος Μπιμπίλας και ο Μάκης Δελαπόρτας.

    Δείτε τα βίντεο

    Ο καλός φίλος της Μαίρης Χρονοπούλου, Μάκης Δελαπόρτας δήλωσε στις κάμερες: «Κάθε φορά που η Μαίρη ξεκινούσε να μου μιλάει για όλα αυτά, της άλλαζα κουβέντα, γιατί δεν αντέχουν όλοι οι άνθρωποι αυτές τις καταστάσεις. Εγώ προσωπικά, δεν αντέχω. Μου είναι και τώρα πάρα πολύ δύσκολο που έρχομαι εδώ τελευταία φορά».

    Με τη σειρά του δηλώσεις έκανε και ο Σπύρος Μπιμπίλας. «Μιλάμε για έναν πολύ σοβαρό άνθρωπο, έναν άνθρωπο που αφήνει ένα στίγμα για την ίδια την κοινωνία, έναν αγωνιστικό άνθρωπο. Θα ξαναπώ ότι εγώ τη Μαίρη τη γνώρισα σε μια διαδήλωση. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μία πρωταγωνίστρια είχε κατέβει στους δρόμους για να διεκδικήσει τα δικαιώματα των ηθοποιών. Και μου είχε πει ότι αν χρειαστεί θα ξανακατέβει στους δρόμους για να μπορέσετε να ζήσετε καλύτερα από εμάς. Αυτό κάτι δείχνει, τι σημαντικός χαρακτήρας ήταν», δήλωσε.

    Στο σπίτι της βρέθηκε και ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του «Χαμόγελου του παιδιού», καθώς η κατοικία της έγινε δωρεά στο ίδρυμα.


    Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εκπομπής «Πάμε Δανάη», αρχικά δόθηκε εντολή στους δημοσιογράφους να μη μπουν στο σπίτι της Μαίρης Χρονοπούλου, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε.

    Τελευταία επιθυμία της ηθοποιού ήταν να γίνει μια γιορτή στο σπίτι της με όλους τους φίλους της, όπως κι έγινε. Η Μαίρη Χρονοπούλου είχε προετοιμάσει την τελευταία αυτή τελετή, με κάθε λεπτομέρεια, εδώ και αρκετά χρόνια. Όπως είχε αποκαλύψει στο protothema.gr o κ. Αθανάσιος Πουλάκης, ιδιοκτήτης γραφείου τελετών στην περιοχή της Παιανίας, η ηθοποιός του είχε καταθέσει γραπτώς, από το 2019, την επιθυμία της να αναλάβει την τελετή της αποτέφρωσής της, όταν φύγει από τη ζωή. Είχε επίσης επιλέξει ένα λευκό φέρετρο το οποίο είχε πληρώσει.

    Μια ομάδα δικών της ανθρώπων, η οποία αποτελείται από άτομα που συνδέονταν με στενή σχέση φιλίας μαζί της, είχαν ετοιμάσει τις λεπτομέρειες της αποχαιρετιστήριας τελετής που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι της στην Παιανία, σύμφωνα πάντα με την επιθυμία της.

    Στον κήπο της Μαίρης Χρονοπούλου, γύρω από την πισίνα και κάτω από τις ελιές, είχε τοποθετηθεί κέτερινγκ, ενώ σερβιτόροι πρόσφεραν γαρίδες, άφθονο κρασί και γλυκίσματα.

    Δείτε φωτογραφίες

    Xronopoulou apox eur 2

    Xronopoulou apox eur 3

    Xronopoulou apox eur 4

    Xronopoulou apox eur 5

    Xronopoulou apox eur 6

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI

  • Mαίρη Χρονοπούλου: H Finos Film αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό - «Είναι κάποιοι αποχωρισμοί που γρατζουνάνε περισσότερο»
    Mαίρη Χρονοπούλου: H Finos Film αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό - «Είναι κάποιοι αποχωρισμοί που γρατζουνάνε περισσότερο»

    «Ήταν γυναίκα του γλεντιού και σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου» - Δείτε τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε για τη σπουδαία ηθοποιό

    Η Μαίρη Χρονοπούλου «έφυγε» από τη ζωή στα 90 της χρόνια, το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Οκτωβρίου. Το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκλήθηκε όταν έπεσε στο σπίτι της και χτύπησε το κεφάλι της σε σκαλοπάτι. Η Μαίρη Χρονοπούλου βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, όπως όμως είχαν αναφέρει γιατροί, η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη από την πρώτη στιγμή που νοσηλεύτηκε.

    H Finos Film αποχαιρέτησε την πρωταγωνίστρια των μεγάλων επιτυχιών με ένα βίντεο, το οποίο συνόδεψε με το εξής κείμενο:

    «Κάθε απώλεια από την οικογένεια της Φίνος μας στοιχίζει, όμως είναι κάποιοι αποχωρισμοί που γρατζουνάνε περισσότερο. Η Μαίρη ήταν ένα από τα «παιδιά» μας που με την λάμψη της, το ταλέντο και το ταπεραμέντο της σφράγισε κάθε ρόλο της επάξια.

    Οι ρόλοι της επιβλητικοί και δυναμικοί. Η ίδια συναισθηματική και αθεράπευτα ρομαντική. Πέρασε το κατώφλι της Φίνος Φιλμ σε ηλικία 20 ετών και μέχρι το 1970 κατάφερε να μαγέψει τον φακό σε κωμωδίες, δράματα και φαντασμαγορικά μιούζικαλ. Ερμήνευσε με πάθος κόντρα ρόλους, τραγούδησε εμβληματικά άσματα που έμειναν στην ιστορία και ξεπέρασε δύσκολες προκλήσεις που της έφερε η ζωή με αποφασιστικότητα και θέληση. Η Μαίρη δεν ήταν απλά μια γυναίκα. Ήταν «γυναίκα του γλεντιού» και σύμβολο του ελληνικού κινηματογράφου. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της. Αντίο αγαπημένη μας».

    Δείτε τη δημοσίευση της Finos Film

    Το 1963 η Μαίρη Χρονοπούλου ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε πολλές δραματικές ταινίες της "Φίνος Φιλμ", στο πλευρών σπουδαίων ηθοποιών της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης. Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών.

    Στο ενεργητικό της είχε σημαντικές ερμηνείες στον νέο ελληνικό κινηματογράφο και κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Τα παιδιά της χελιδόνας" του Κώστα Βρεττάκου, το 1987. Άλλες ταινίες στις οποίες ξεχώρισε ήταν τα "Τα κόκκινα φανάρια" (1963), "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" (1966), "Πολύ αργά για δάκρυα" (1968)," Η λεωφόρος του μίσους" (1968) και πολλές ακόμα.

    Η Μαίρη Χρονοπούλου εμφανίστηκε και σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής της Φίνος Φιλμ, στα οποία γοήτευσε το κοινό, τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνευτικά. Πρόκειται για τα φιλμ "Οι θαλασσιές οι χάντρες", "Μια κυρία στα μπουζούκια" και "Γοργόνες και μάγκες". Η ηθοποιός ερμήνευσε και δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου, τα τραγούδια "Είμαι γυναίκα του γλεντιού" και το "Του αγοριού απέναντι".

    Πηγή: Protothema.gr

  • ΣΥΡΙΖΑ για θάνατο Μαίρης Χρονοπούλου: Θα συνεχίσει να μας διασκεδάζει και να μας συγκινεί με τους μεστούς ρόλους της
    ΣΥΡΙΖΑ για θάνατο Μαίρης Χρονοπούλου: Θα συνεχίσει να μας διασκεδάζει και να μας συγκινεί με τους μεστούς ρόλους της

    Τη θλίψη της για τον θάνατο της σπουδαίας ηθοποιού Μαίρης Χρονοπούλου εξέφρασε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη.

    «Ο κινηματογράφος διασώζει μέσα από τις εικόνες του την ομορφιά, την αρχοντιά, τη λάμψη. Η Μαίρη Χρονοπούλου διέθετε αυτά τα χαρίσματα, τα οποία θα μείνουν ανεξίτηλα χάρη στο σινεμά», σημειώνει η κ. Αυγέρη και συνεχίζει:

    «Θα συνεχίσει να μας διασκεδάζει και να μας συγκινεί με τους μεστούς ρόλους της. Μεγαλύτερη απόδειξη όλων αυτών είναι η συνεργασία της με τον μεγάλο και ιδιαίτερα απαιτητικό Θόδωρο Αγγελόπουλο στο «Ταξίδι στα Κύθηρα». Γι’ αυτό το μεγάλο, άγνωστο ταξίδι, έφυγε η Μαίρη Χρονοπούλου και την ξεπροβοδίζουμε με τις ευχαριστίες για ό,τι μας χάρισε».

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μαίρη Χρονοπούλου: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία ηθοποιός
    Μαίρη Χρονοπούλου: Πέθανε σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία ηθοποιός

    Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση εξαιτίας πτώσης που είχε στο σπίτι της

    Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η σπουδαία ηθοποιός Μαίρη Χρονοπούλου.

    Το τελευταίο διάστημα, νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που προκλήθηκε όταν έπεσε στο σπίτι της και χτύπησε το κεφάλι της σε σκαλοπάτι. Η Μαίρη Χρονοπούλου βρισκόταν σε μηχανική υποστήριξη, όπως όμως είχαν αναφέρει γιατροί, η κατάσταση της υγείας της ήταν κρίσιμη από την πρώτη στιγμή που νοσηλεύτηκε.

    Το ιατρικό ανακοινωθέν του Ευαγγελισμού αναφέρει: «Σήμερα 06/10/2023, και ώρα 14:12 μμ κατέληξε η γνωστή ηθοποιός ΜΑΙΡΗ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, στην οποία νοσηλευόταν από 02/10/2023. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

    Γεννημένη στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου 1933, η Μαίρη Χρονοπούλου καθιερώθηκε κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, ως μία από τις πιο δημοφιλείς και σημαντικές Ελληνίδες ηθοποιούς, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία κατά τη διάρκεια της χρυσής εποχής του κινηματογράφου.

    xronopoulou-43432
    Η Μαίρη Χρονοπούλου στην ταινία «Μια Κυρία Στα Μπουζούκια» το 1968

    Σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1957 ξεκίνησε τη συνεργασία της με το ελεύθερο θέατρο. Στον χώρο του κινηματογράφου, ξεκίνησε ως κομπάρσος στην ταινία "Χαρούμενο Ξεκίνημα" του Ντίνου Δημόπουλου, ενώ το 1958 πήρε έναν μικρό ρόλο στο "Τελευταίο ψέμα" του Μιχάλη Κακογιάννη. Το 1963 η Μαίρη Χρονοπούλου ξεκίνησε να πρωταγωνιστεί σε πολλές δραματικές ταινίες της "Φίνος Φιλμ", στο πλευρών σπουδαίων ηθοποιών της εποχής, όπως οι Νίκος Κούρκουλος, Φαίδων Γεωργίτσης, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Γιώργος Φούντας και Αλέκος Αλεξανδράκης. Την περίοδο 1967-68 υπήρξε η καλύτερη πρωταγωνίστρια του κινηματογράφου και κέρδισε το βραβείο της ενώσεως κριτικών.

    xeonopoyloy
    Τα κόκκινα φανάρια (1963)

    Στο ενεργητικό της είχε σημαντικές ερμηνείες στον νέο ελληνικό κινηματογράφο και κέρδισε βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με την ταινία "Τα παιδιά της χελιδόνας" του Κώστα Βρεττάκου, το 1987. Άλλες ταινίες στις οποίες ξεχώρισε ήταν τα "Τα κόκκινα φανάρια" (1963), "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" (1966), "Πολύ αργά για δάκρυα" (1968)," Η λεωφόρος του μίσους" (1968) και πολλές ακόμα.

    Η Μαίρη Χρονοπούλου εμφανίστηκε και σε τρία μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη, παραγωγής της Φίνος Φιλμ, στα οποία γοήτευσε το κοινό, τόσο υποκριτικά όσο και ερμηνευτικά. Πρόκειται για τα φιλμ "Οι θαλασσιές οι χάντρες", "Μια κυρία στα μπουζούκια" και "Γοργόνες και μάγκες". Η ηθοποιός ερμήνευσε και δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου, τα τραγούδια "Είμαι γυναίκα του γλεντιού" και το "Του αγοριού απέναντι".

    Στις 16 Ιουνίου 2021 η Μαίρη Χρονοπούλου τιμήθηκε με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς στην Τελετή Απονομής των Βραβείων ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

  • Μαίρη Χρονοπούλου: «Έζησα τραγικές ιστορίες, 20 χρόνια παράλυτη και παχύσαρκη, ένα τέρας»
    Μαίρη Χρονοπούλου: «Έζησα τραγικές ιστορίες, 20 χρόνια παράλυτη και παχύσαρκη, ένα τέρας»

    «Μετά από αγώνα 2 χρόνων με τον φυσιοθεραπευτή μου κατόρθωσα και περπάτησα» πρόσθεσε

    Για την αξία της φιλίας στη ζωή της, αλλά και το πόσο της λείπει ο κινηματογράφος μίλησε η Μαίρη Χρονοπούλου σε πρόσφατες δηλώσεις της.

    Η ηθοποιός είπε ακόμη, στην κάμερα της εκπομπής «Χαμογέλα και Πάλι!», ότι για 20 χρόνια υπέφερε όσον αφορά την υγεία της. Αποκάλυψε ακόμη, μια ιστορία παρενόχλησής της.

    Για του φίλους της, η Μαίρη Χρονοπούλου είπε: «στο χρηματιστήριο της ζωής πόνταρα στην καλύτερη μετοχή, την φιλία».

    «Μου λείπει αφάνταστα ο κινηματογράφος, στο θέατρο έπληττα λίγο» απαντά σε σχετική ερώτηση ενώ αποκαλύπτει πως έχει δεχθεί και τηλεοπτικές προτάσεις, ωστόσο τις απέρριψε γιατί τις έκρινε "σαχλές". Είπα 10 φράσεις στο “Έτερος Εγώ” του Σωτήρη Τσαφούλια και ένιωσα ευτυχισμένη» τόνισε.

    Όσο για το κίνημα #MeToo και τις καταγγελίες για κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο του θεάματος, η ηθοποιός δήλωσε πως δεν δέχτηκε ποτέ παρενόχληση εντός του επαγγελματικού της χώρου παρά μόνο εκτός.

    Σχετικά με την κατάσταση της υγείας της ανέφερε ότι: «Έζησα τραγικές ιστορίες τα τελευταία 20 χρόνια, παράλυτη και παχύσαρκη, ένα τέρας. Μετά από αγώνα 2 χρόνων με τον φυσιοθεραπευτή μου κατόρθωσα και περπάτησα»

    Πηγή: Protothema.gr

  • Μαίρη Χρονοπούλου: Η σοβαρή περιπέτεια της υγείας της – που βρίσκεται σήμερα
     Μαίρη Χρονοπούλου: Η σοβαρή περιπέτεια της υγείας της – που βρίσκεται σήμερα
    Η Μαίρη Χρονοπούλου περιέγραψε τις δύσκολες στιγμές που έζησε στη Σάσα Σταμάτη.
    Οι θαυμαστές της Μαίρης Χρονοπούλου θορυβήθηκαν πριν από λίγες ημέρες με την είδηση ότι η αγαπημένη σταρ, που το όνομά της και η φωνή της είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ελληνικού σινεμά, εισήχθη εσπευσμένα σε νοσοκομείο.

    Μιλώντας στη δημοσιογράφο Σάσα Σταμάτη για την εφημερίδα ON Time, η Μαίρη Χρονοπούλου ήταν καθησυχαστική για την πορεία της υγείας της.

    «Είμαι μια χαρά. Δόξα τω Θεώ. Είχα ένα αναπνευστικό πρόβλημα. Έλειπε ο προσωπικός μου γιατρός, ο καθηγητής κ. Κούλουρης, αλλά τον αντικατέστησε επάξια ο κύριος Στρατάκος στο Σωτηρία. Με ξετινάξανε στις εξετάσεις, μαγνητικές, όλες τις εξετάσεις του κόσμου. Τις πανεπιστημιακές κλινικές δεν τις αλλάζω με τίποτα», είπε η Μαίρη Χρονοπούλου, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα προβλήματα με την υγεία της.

    Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, πλέον έχει πάρει εξιτήριο και αναρρώνει σπίτι της.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ