Ο θεός Διόνυσος φθάνει με ανθρώπινη μορφή στη Θήβα, πατρίδα της μητέρας του Σεμέλης, μαζί με τις Βάκχες που τον λατρεύουν για να επιβάλει τη λατρεία του. Ο εξάδελφός του Πενθέας, γιος της Αγαύης και ασκών την εξουσία στην πόλη, προσπαθεί να παρεμποδίσει τη νεόφερτη λατρεία, καταδιώκοντας τις μεταμορφωμένες από τον θεό σε μαινάδες γυναίκες της Θήβας και συλλαμβάνοντας τον «μυστηριώδη ξένο» ως λάγνο διαφθορέα τους.
Η απόφασή του να μεταμφιεστεί σε γυναίκα για να τις κατασκοπεύσει σε ώρα έκστασης στον Κιθαιρώνα αποβαίνει μοιραία, αφού τον αντιλαμβάνονται και τον διαμελίζουν. Στις φρικαλεότητες πρωταγωνιστεί η ίδια του η μητέρα, που επιστρέφει στη Θήβα κρατώντας το κεφάλι του και νομίζοντας ότι έχει σφάξει ένα λιοντάρι…
Οι «Βάκχες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη, βραβευμένου με «Κάρολος Κουν», αποκτούν μία άλλη διάσταση, ακόμη και χωροταξικά.
Μέσα σε μια παραμελημένη παιδική χαρά ζει και βασιλεύει ένα νεαρό αγόρι, ο Πενθέας. Εκεί καταφθάνει ο νέος θεός Διόνυσος με ομάδα πιστών με σκοπό να εδραιώσει τη λατρεία του στον παρηκμασμένο χώρο. Με την άφιξή του τα πάντα αποκτούν νέα υπερβατική και αχαλιναγώγητη πνοή…
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Χρήστος Σουγάρης, «Η παρηκμασμένη παιδική χαρά, κατεξοχήν χώρος της ανεμελιάς, της αφέλειας, της φαντασίας, του παιχνιδιού και πάνω απ’ όλα της χαράς, έχει καταντήσει μία μαύρη τρύπα που καταπίνει τη φαντασία τα χρώματα και την ευφορία. Έχουμε να κάνουμε με ένα καθρέφτισμα μιας σύγχρονης δυτικής κοινωνίας, μία ακραία εκδοχή της πόλης στην οποία ζούμε. Με αυτόν τον τρόπο η παράσταση αγγίζει μέσα από τις «Βάκχες» του Ευριπίδη τη συνάντηση «παλιού» – «νέου» και πραγματεύεται ζητήματα που μας αφορούν ως ενεργούς πολίτες: αυτοπροσδιορισμός, αυτοδιάθεση, αποδοχή, φόβος, ξενοφοβία, ιδεοληψία, επιβολή, Εθνική ψυχολογία, ενηλικίωση, συνειδητότητα».
Οι συντελεστές
Μετάφραση: Θεόδωρος Στεφανόπουλος. Σκηνοθεσία:
Παίζουν: Διόνυσος: Γιώργος Κοψιδάς, Τειρεσίας: Νίκος Καρδώνης, Κάδμος: Δημήτρης Ήμελλος, Πενθέας: Στάθης Κόικας, Θεράπων: Κρις Ραντάνοφ, Α΄ Άγγελος: Χριστόδουλος Στυλιανού, Β΄ Άγγελος: Μανώλης Μαυροματάκης, Αγαύη: Νίκη Σερέτη
Βάκχες: Μυρτώ Αλικάκη, Μαρίζα Τσάρη, Γωγώ Καρτσάνα, Ηλέκτρα Σαρρή, Ξένια Ντάνια, Δέσποινα-Μαρία Μαρτσέκη, Γυναίκα: Ρούλα Πατεράκη, Άνδρας: Κώστας Λάσκος, Τυμπανιστής: Άρης Καλλέργης
Τιμή εισιτηρίου: €15 κανονικό – €12 μειωμένο (ΑΜΕΑ, φοιτητικό, πολύτεκνο, ανέργων, παιδικό).
Προμηθευτείτε το εισιτήριό σας ΕΔΩ
Μέτρα προστασίας για τον COVID-19
Στις παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον COVID-19. Στην είσοδο θα γίνεται θερμομέτρηση, ενώ μπορείτε να βρείτε και αντισηπτικό.
Παρακαλείστε να προσέλθετε τουλάχιστον 30′ νωρίτερα από την έναρξη της παράστασης για αποφυγή συνωστισμού, να φοράτε τη μάσκα σας και να διατηρήσετε τις αποστάσεις ασφαλείας όπως έχουν οριοθετηθεί από τους διοργανωτές.
Θέατρο των Πολιτών - Ο λόγος στους θεατές
Ύστερα από την 1η Συνάντηση Θεάτρου των Πολιτών με τίτλο «Ένα Φάρμακο», οι δράσεις σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζονται. Ο λόγος λοιπόν στους θεατές! Θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με πολίτες, με θέμα τις παραστάσεις Βάκχες του Ευριπίδη στο θέατρο Φλόκα και Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στο θέατρο Φλόκα με συντονιστή τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Θοδωρή Αμπαζή, την Κυριακή 22 Αυγούστου στον περιβάλλοντα χώρο του εστιατορίου Δήμητρα, στις 19:00, στην Αρχαία Ολυμπία.
Είσοδος ελεύθερη.
(Δελτίο Τύπου)