Το Ελληνικό Ωδείο Πύργου περιλαμβάνει στο πρόγραμμα σπουδών του, πέρα από τις Αναγνωρισμένες από το κράτος Σχολές (κλασσικές σπουδές μουσικής) και τις Προβλεπόμενες για τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τους ρόλο Σχολές, στις οποίες εντάσσεται και η Σχολή Λαϊκής Μουσικής.
Η σύγχρονη Ελληνική Λαϊκή Μουσική αποτελεί την συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης, η αρχή της οποίας ανάγεται στους μυθολογικούς χρόνους (προϊστορία). Είναι η προσαρμογή των αρχαίων «τρόπων» και των Βυζαντινών «ήχων» στο σύγχρονο τονικό μουσικό σύστημα, το «καλώς συγκερασμένο» και την πολυφωνία που αυτό επέτρεψε.
Στην σχολή διδάσκονται τα παραδοσιακά όργανα:
1. Μπουζούκι (εξάχορδο – οκτάχορδο)
2. Τζουράς
3. Μπαγλαμάς
Η διδασκαλία γίνεται μελετώντας το έργο Ελλήνων λαϊκών συνθετών, παλαιότερων (Μ. Βαμβακάρης, Β. Τσιτσάνης, Γ. Παπαϊωάννου κ. ά) αλλά και νεώτερων (Μ. Θεοδωράκης, Στ. Ξαρχάκος, Μ. Χατζιδάκις κ. ά).
Μέσα από αυτήν την εμπειρία, εκτός από τις τεχνικές των οργάνων θα μάθουμε:
• Τους Λαϊκούς «Δρόμους», την αρμονία τους και τον χειρισμό τους.
• Λαϊκούς ρυθμούς
• Αυτοσχεδιασμό – σύνθεση
• Επίσης θα μάθουμε να συνδυάζουμε την οργανική μουσική με το τραγούδι και θα δημιουργήσουμε μαζί το ρεπερτόριο της αρεσκείας σας.
• Αξιοποιούμε την ψηφιακή τεχνολογία έτσι ώστε η πρακτική εξάσκηση και η μελέτη να διευκολύνονται σε τέτοιο βαθμό που να γίνονται παιχνίδι.
• Υπάρχει και η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης μέσω skype.
Υπεύθυνος καθηγητής της Σχολής είναι ο Αθανάσιος Ζερλεντές.
Γεννημένος το 1970, το μουσικό του ταξίδι ξεκίνησε στην ηλικία των επτά ετών , από το Ελληνικό Ωδείο Πύργου ως σπουδαστής του πιάνου και μαθητής της κ. Δώρας Ρόζη. Αργότερα, γοητευμένος από την Λαϊκή μας Μουσική, άρχισε να ασχολείται με τα παραδοσιακά έγχορδα και την μελέτη της μουσικής μας παράδοσης. Τελικά, η ενασχόληση αυτή, καθόρισε την μετέπειτα επαγγελματική του πορεία και αισίως πέρασαν ήδη πάνω από 30 χρόνια που εργάζεται ως εκτελεστής – ερμηνευτής.
Είναι μέλος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου από το 1989 και στα χρόνια που πέρασαν είχε την τύχη και την χαρά να συνεργαστεί με αρκετούς από τους παλιούς μουσικούς που έχουν γράψει ιστορία στην Λαϊκή μουσική όπως οι Θεόδωρος Πολυκανδριώτης, Σωτηρία Μπέλλου, Τάκης Μπίνης, Κούλης Σκαρπέλης, Λέλα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα κ. ά.
Με την διδασκαλία ασχολείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 . Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του είναι η συμμετοχή του στην εκπομπή του Κώστα Φέρρη, παραγωγής ΕΤ3, «Ονείρου Ελλάς».
Ήταν μια εξαιρετική δουλειά για το ρεμπέτικο τραγούδι που κάλυψε δύο τηλεοπτικές σεζόν και εξακολουθεί ακόμα και τώρα να προβάλλεται. Αυτή την περίοδο ασχολείται με την μεταγραφή των ρεμπέτικων και λαϊκών τραγουδιών σε ψηφιακές παρτιτούρες.
Ο δάσκαλος θα βρίσκεται στο χώρο του Ωδείου για γνωριμία και συζήτηση με τους ενδιαφερόμενους σπουδαστές μπουζουκιού, κάθε Τρίτη απόγευμα.
Οι εγγραφές συνεχίζονται καθημερινά.
Πληροφορίες-εγγραφές στη γραμματεία του Ωδείου κάθε απόγευμα 17:00 – 21:00 & Σάββατο 10:00 – 13:00, τηλ.: 26210-33179
(Δελτίο Τύπου)