Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 20:57

Μνημόσυνο του Δημιουργού του «Φωτός της Ολυμπίας»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ζωντανά πάντα η μνήμη και το έργο του Ποιητή Τάκη Δόξα

Με την παρουσία της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας και πολλών πολιτών πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, στο Α’ Κοιμητήριο Αγίων Πάντων Πύργου, τρισάγιο στον τάφο του Ποιητή Τάκη Δόξα και της συζύγου του Ειρήνης, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 44 ετών από τον θάνατο του Ποιητή. Εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, με ευλογία του Μητροπολίτου Γερμανού, παρέστη και χοροστάτησε ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, συνοδευόμενος από τον π. Ηλία Παπαγγελή και τον π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου.

mnimosino doksa2

Τον Δήμο Πύργου εκπροσώπησε ο σύμβουλος του Δημάρχου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ενώ την όλη πρωτοβουλία του Μνημοσύνου είχε η Εταιρεία Ηλειακών Μελετών και η Αγωνιστική Πρωτοβουλία για το «Φως της Ολυμπίας». Μετά το πέρας του Μνημοσύνου ο Επίσκοπος κ. Αθανάσιος ανέφερε την διαχρονική αξία του έργου του Τάκη Δόξα, που αποτυπώνεται στο σπουδαίο δημιούργημα του «Φωτός της Ολυμπίας», που αποτελεί πλέον Παγκόσμια Πνευματική Κληρονομιά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020 19:58

Σχετικά Άρθρα

  • Δήμος Ήλιδας: Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση
    Δήμος Ήλιδας: Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση

    Την ερχόμενη Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 θα τελεστεί το Μνημόσυνο των 32 πεσόντων ανδρών του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου στην θέση Χαβαρόβρυση του Δήμου Ήλιδας. Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από το τραγικό αυτό γεγονός του Οκτωβρίου του 1947, που είχε συγκλονίσει την Κοινωνία της Ηλείας στα δύσκολα και δραματικά μεταπολεμικά χρόνια.

    Η εκδήλωση πραγματοποιείται από συγγενείς και φίλους των πεσόντων, αλλά και την συνδρομή πολλών πολιτών από όλην την Ηλεία. Το Θρησκευτικό Μνημόσυνο των πεσόντων στην Μάχη της Χαβαρόβρυσης (22 Οκτωβρίου 1947) θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής στις 11.00 πμ, στο Εικονοστάσι-Ηρώο που έχει δημιουργηθεί στην μνήμη τους επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου, στην θέση Χαβαρόβρυση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μνημόσυνο για του δωρητές του Δήμου Πηνειού: “Παραδείγματα μεγαλοψυχίας και γενναιοδωρίας”
    Μνημόσυνο για του δωρητές του Δήμου Πηνειού: “Παραδείγματα μεγαλοψυχίας και γενναιοδωρίας”

    Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαστούνης η ετήσια επιμνημόσυνος δέηση υπέρ των δωρητών του Δήμου Πηνειού. Στη συγκινισιακά φορτισμένη τελετή χοροστάτησε ο ιερέας π. Γεώργιος Χαρδαβέλας ενώ συμμετείχε πλήθος κόσμου.

    “Η ετήσια επιμνημόσυνος δέηση αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στους γενναιόδωρους συνδημότες μας που προσέφεραν τα μέγιστα στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του δήμου μας” επεσήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Πηνειού κ. Αλέξης Καστρινός και συνέχισε “πρόκειται για ανθρώπους μεγαλόψυχους που ευεργέτησαν τον τόπο μας και η δράση τους πρέπει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα μίμησης για όλους μας. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και να τιμούμε την προσφορά τους".

    pineios mnim dor 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Αμαλιάδα: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του μηχανοδηγού Γιώργου Κουτσούμπα
    Αμαλιάδα: Την Κυριακή το ετήσιο μνημόσυνο του μηχανοδηγού Γιώργου Κουτσούμπα

    Στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος στην Αμαλιάδα, θα τελεστεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου το ετήσιο μνημόσυνο του Γιώργου Κουτσούμπα.

    Του μηχανοδηγού της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας που συγκρούστηκε με αντιθέτως κινούμενο εμπορικό τρένο. Το τραγικό αυτό σιδηροδρομικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, επιβάτες και προσωπικό μεταξύ αυτών και του 59χρονου μηχανοδηγού από την Αμαλιάδα.

    Η οικογένειά του, η σύζυγός με τις τρεις κόρες του, τα αδέρφια, οι συγγενείς και οι φίλοι θα συγκεντρωθούν για να προσευχηθούν για την ανάπαυση της ψυχής του.

    Μια απώλεια που δεν ξεπερνιέται, που δεν ξεχνιέται και που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια, από μια τραγωδία που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη…

  • Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού
    Ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο του μακαριστού πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 21 Φεβρουαρίου, από την ημέρα που ο αείμνηστος σεπτός ποιμενάρχης Μητροπολίτης πρώην Ηλείας κυρός Γερμανός εκοιμήθη και την προσεχή Κυριακή πρόκειται να τελεστεί το ετήσιο αρχιερατικό μνημόσυνο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου στον Πύργο.

    Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης Αθανάσιος Β΄ και οι στενοί συγγενείς του Μακαριστού ποιμενάρχη με ανακοίνωσή τους, καλούν όλα τα πνευματικά τέκνα του, που επί 40 χρόνια δέχθηκαν τις ευχές και τις ευλογίες του, να παραβρεθούν στον Ιερό Ναό και να προσευχηθούν για την ανάπαυσή του.

    Σημειώνεται, ότι το τρισάγιο επί του τάφου του μακαριστού πρώην Ηλείας κυρού Γερμανού, θα τελεστεί το Σάββατο 17/2/2024 και ώρα 5.00 μ.μ. στο πρώτο Κοιμητήριο Πύργου (Αγ. Πάντες), ενώ στην συνέχεια στις 6.00 μ.μ. θα ακολουθήσει Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγ. Πάντων στον Πύργο.

  • Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων τελέστηκε την Κυριακή 5/11 
    Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων τελέστηκε την Κυριακή 5/11 

    Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Πύργου τελέστηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο στη μνήμη των μαρτυρησάντων Μικρασιατών Προσκόπων που διοργάνωσε για δωδέκατη χρονιά η Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας.

    Χοροστάτησε ο Σεβ,Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ.Αθανάσιος Β, ο οποίος στην εμπνευσμένη ομιλία του εξήρε τη θυσία των Προσκόπων για τη θρησκεία και την πατρίδα και τόνισε το φωτεινό παράδειγμά τους σαν το πρότυπο της σημερινής Νεολαίας,αλλα και για να μεταδοθεί η ιστορική μνήμη στις νεώτερες γενεές και να μην σβήσει η Ελληνοχριστιανική παράδοση και οι Αξίες της Θρησκείας της Πατρίδας και της Ελευθερίας, για τις οποίες οι ήρωες Πρόσκοποι θυσιάστηκαν ,την γενναία και αξιοθαύμαστη άρνηση των Προσκόπων να υποκύψουν στην απαίτηση των διωκτών τους να εξισλαμιστουν, όσο και την ιδιαίτερη μανία που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής οι Τσέτες απέναντι στο τμήμα αυτό της ελληνικής νεολαίας και κατέληξε με τα συμπεράσματα και τα διδάγματα που είναι άκρως επίκαιρα.

    Την επιμνημόσυνη δέηση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός ,ο Αντιπ/ρχης κ.Δημ.Νικολακόπουλος, ο πρόσφατα εκλεγμένος Δήμαρχος Πύργου κ.Στάθης Καννής,ο Διευθυντής ΕΛΛΑΣ κ.Ιωαννης Κανδρέβας ,ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγ.Λάττας ,η Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων κ.Κατερίνα Παρασκευοπούλου με την υπευθ.της Χορωδίας τους κα Κων/να Σακκα-Κυρίτση, ο εκπρ.του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου ΓΓ κ.Λεων.Λεοναρδόπουλος,η κα Αθηνά Μπούζα ΓΓ του Συνδ.Αποστράτων Αξ/κων,η κα Κατ,Δεσκερε ΓΓ του Συλλόγου ''Ολυμπιάδα''η κα Γ..Μανουσαρίδη Πρ,του Συλλόγου Ποντίων,πολλοί ,εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, Μικρασιάτες κλπ. ενω χαιρετισμό έστειλε ο βουλευτής κ. Δημ.Αβραμόπουλος...

    Επίσης τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας με επικεφαλής τον Αρχηγό τους κ.Κώστα Τριανταφυλλόπουλο και τους Υπαρ/γούς κκ Ανδρ.Γιατρά και Παναγ.Καλαμπρέζο καθώς και οι πρώην Έφοροι και Αρχηγοί κ.κ.Κων.Σκουλαρίκος,Γεωργ.Γεωργόπουλος[Πρόεδρος Ελληνικού Ωδείου]Κωνστ,Παναγιωτόπουλος,Αθαν.Δασκόπουλος [Πρόεδρος Φιλαρμονικής]Παύλος Μαλλιόπουλος,Αλεξ.Παπαδοπουλου,Α.Ρέβελου κα,

    Επίσης πολυμελής αντιπροσωπεία βαθμοφόρων και Προσκόπων Πύργου με τον Αρχηγό κ.Γεωργ.Καραμάνη ..

    mnimos mikras proskopoi 2

    mnimos mikras proskopoi 3

    mnimos mikras proskopoi 4

    mnimos mikras proskopoi 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αθανασίου τελέσθηκε το μνημόσυνο του Τάκη Δόξα την Τρίτη 31/10
    Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Αθανασίου τελέσθηκε το μνημόσυνο του Τάκη Δόξα την Τρίτη 31/10

    Προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Αθανασίου και με τη συμμετοχή των ιερέων π. Ηλία Παπαγγελή και π. Γρηγορίου Πάπαρη, τελέσθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 επιμνημόσυνη δέηση στο μνήμα του Τάκη Δόξα με τη συμπλήρωση 47 χρόνων από την εκδημία του, που οργάνωσαν η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου, η Εταιρία Ηλειακών Μελετών και Πολιτισμού “Τάκης Δόξας” και το φιλολογικό περιοδικό “Νουμάς”.

    Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Σεβασμιώτατος είπε μεταξύ άλλων:

    47 χρόνια πέρασαν
    Δεν είναι λίγα 47 χρόνια…
    Τον θυμόμαστε όμως, κι ερχόμαστε εδώ
    Ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος αγάπη για την πατρίδα, για τους συμπατριώτες του, για τον Πύργο μας.
    Πάνω από όλα είναι τα έργα που άφησε…
    Το ποίημά του «το φως της Ολυμπίας»…
    Ο Θεός να τον αναπαύσει και εμείς να εμπνεόμαστε από το έργο του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Την Κυριακή 5/11 στην Μονή Φραγκαπηδήματος το Θρησκευτικό Μνημόσυνο των Ηλείων Ηρώων του 1940
    Την Κυριακή 5/11 στην Μονή Φραγκαπηδήματος το Θρησκευτικό Μνημόσυνο των Ηλείων Ηρώων του 1940

    Θα τελεστεί και φέτος στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Φραγκαπηδήματος Ηλείας το Μνημόσυνο των 351 Ηλείων Ηρώων, Αξιωματικών και Οπλιτών, του Ελληνοϊταλικού και του Ελληνογερμανικού Πολέμου 1940-1941. Το φετινό Μνημόσυνο θα λάβει χώρα το πρωί της Κυριακής 5 Νοεμβρίου 2023.

    Η εκδήλωση μνήμης τελείται από το 1999, όταν με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και του τότε Προέδρου του Αθανασίου Τοπιντζή μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή λίγο χώμα από το Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του 1940 των Βουλιαράτων Βορείου Ηπείρου και έγινε η πρώτη εκδήλωση τιμής προς τους Ήρωες. Τότε δόθηκαν και αναμνηστικά Διπλώματα από τον Σύνδεσμο Οπλιτών σε όλες τις οικογένειες των πεσόντων Ηρώων της Ηλείας. Ήταν η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια να αναδειχθεί η θυσία των Ηλείων πολεμιστών στον πόλεμο του 1940-1941.

    Από τότε τελείται το Μνημόσυνο με οργανωτή τον Σύνδεσμο Τραυματιών, Πολεμιστών και Οπλιτών Νομού Ηλείας και συμπαραστάτη την Αδελφότητα της Ιεράς Μονής.

    moni fragop 40 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων, των ανδρών του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου - Το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση
    Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων, των ανδρών του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου - Το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση

    Για μία ακόμη χρονιά τιμήθηκε, με την παρουσία συγγενών των θυμάτων και δεκάδων πολιτών από όλην την Ηλεία, η μνήμη των ανδρών του Αποσπάσματος του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου, στην θέση Χαβαρόβρυση του Δήμου Ήλιδας. Το Μνημόσυνο, που τελείται από το 2000, τέλεσαν το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2023 οι εφημέριοι του Χαβαρίου π. Διονύσιος Ράλλης και π. Δημήτριος Αστερής. Τα ονόματα των πεσόντων διάβασε ο καθηγητής φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας.

    Στην δική του παρέμβαση εκ μέρους των διοργανωτών του Μνημόσυνου ο ιατρός και τ. Δημοτικός Σύμβουλος κ. Διονύσιος Δρακόπουλος ανέφερε την αξία της θυσίας των παλληκαριών που τους εμπιστεύεται η Πατρίδα την φύλαξή της, κάτι που καθιστά τις εκδηλώσεις μνήμης σαν αυτή εθνικά αναγκαίες. Αναφορά και στα γεγονότα της Χαβαρόβρυσης και της μάχης της Αμαλιάδος το 1947 έκανε σε σύντομη ομιλία του ο κ. Άγγελος Κούνας.

    xavarovrisi pesont mnimos 2

    Χαιρετισμοί και παρουσίες

    Μεταφέρθηκαν στους παρισταμένους χαιρετισμοί από την οικογένεια του Ανθυπολοχαγού Παπανικολόπουλου, από τον ανιψιό του Θεόδωρο, που δεν μπόρεσε να παραστεί, αλλά και από τον καθηγητή Ζαχ. Ζαχαρόπουλο. Η εκδήλωση έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου. Μάλιστα έγινε μνεία και στην συμπλήρωση των 200 από το 1823, οπότε εγράφη από τον Διονύσιο Σολωμό ο Εθνικός μας Ύμνος, αλλά και στην πρόσφατη απώλεια της 102 ετών Αθηνάς Τσιτσή-Παπαδοπούλου, μιας από τις τελευταίες γυναίκες της Εποποιίας του 1940 στην Πίνδο.

    Το παρών πέραν των άλλων έδωσαν και ο ιατρός και τ. Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης, ο τ. Δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Πυλαρινός, απόστρατος Αξιωματικός Αστυνομίας κ. Γ. Θεοδωρακόπουλος, ο τ. Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κων. Κατσαριώτης, ο απόστρατος της Αεροπορίας κ. Γ. Θανασάς, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αλεξιπτωτιστών κ. Κων. Τσιχλιάς, ο Πολ. Μηχανικός κ. Παύλος Καλφαγιάν, η εκπαιδευτικός κ. Κων. Κρήτικα κ.ά.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch