Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 12:27

School Cinema: Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 23ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

Γράφτηκε από την

Μπορεί το φετινό 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους να πραγματοποιείται με τελείως διαφορετικό τρόπο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, ωστόσο η συνθήκη αυτή δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάπτυξη πλούσιων εκπαιδευτικών δράσεων, οι οποίες θα ανοίξουν νέους ορίζοντες στα παιδιά και τους νέους που ανυπομονούν να εκφραστούν προσεγγίζοντας την τέχνη του κινηματογράφου. Με την βοήθεια της τεχνολογίας, το 23ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 20η Camera Zizanio δεν θα μείνουν χωρίς εργαστήρια, παρά τους υποχρεωτικούς περιορισμούς.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες της φετινής διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν με τέσσερις τρόπους: με διαδικτυακά Εργαστήρια που απευθύνονται σε μεμονωμένους μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα, με διαδικτυακά Εργαστήρια που απευθύνονται σε ομάδες μαθητών, τα οποία θα πραγματοποιηθούν είτε στη σχολική τάξη (δημοτικά σχολεία), είτε μέσω διαδικτυακής επικοινωνίας (γυμνάσια και λύκεια), με διαδικτυακές διαλέξεις-εργαστήρια που απευθύνονται σε μεμονωμένους εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων καθώς και με ανοιχτές παρουσιάσεις-εκδηλώσεις. Ήδη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από μαθητές αλλά και εκπαιδευτικούς είναι έντονο καθώς οι δηλώσεις συμμετοχής στην ανοιχτή πρόσκληση που έχει κάνει το Φεστιβάλ Ολυμπίας ξεπερνούν τις προσδοκίες των διοργανωτών.

Διαδικτυακά Εργαστήρια εξ αποστάσεως για μεμονωμένους μαθητές και μαθήτριες απ’ όλη την Ελλάδα

ZIZanimation

Εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, με εκπαιδευτή τον Κώστα Κατράκη, animator, το μακροβιότερο του Φεστιβάλ! Εδώ που μικρά λευκά χαρτάκια παίρνουν χρώμα μορφή, κινούνται και αφηγούνται ιστορίες! Οι μαθητές φτιάχνουν ιστορίες, κατασκευάζουν φιγούρες και τους δίνουν ζωή με την τεχνική του stop motion μέσα από software σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν μια ταινία μικρού μήκους. Το εργαστήριο υλοποιείται σε διαδικτυακό περιβάλλον μάθησης.

Ντοκιμαντέρ: Ιστορίες καραντίνας

Σε πείσμα όλων των ιών, η ζωή συνεχίζεται μέσα στο σπίτι και γύρω απ’ αυτό. Τι μας λείπει; Τι μας περισσεύει; Εργαστήριο κινηματογραφικής καταγραφής της τρέχουσας πραγματικότητας και της οπτικής μας γι’ αυτήν, με εκπαιδεύτρια την Διονυσία Κοπανά, κινηματογραφίστρια. Όλοι μαζί, αν και μακριά, οι συμμετέχοντες έρχονται κοντά και φτιάχνουν μια κοινή αφήγηση του μικρού μας δράματος. Ή μήπως δεν είναι και τόσο; Οι μαθητές εξοικειώνονται με την γλώσσα και τις τεχνικές του βιωματικού ντοκιμαντέρ και συμβάλλουν στο αποκεντρωμένο γύρισμα της ιστορίας που θα γεννήσουν οι ίδιοι.

Κινηματογραφικό εργαστήρι

Στόχος του προγράμματος, με εκπαιδευτή τον Νίκο Σταμπουλόπουλο, κινηματογραφιστή, είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τη γλώσσα της οπτικοακουστικής αφήγησης, παράγοντας μια σειρά από συλλογικά online βίντεο με πλάνα που θα τραβήξουν τα ίδια. Η διαδικασία περιλαμβάνει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και καθοδήγηση ομάδας μαθητών από τον υπεύθυνο του εργαστηρίου, έτσι ώστε να αναπτύξουν τα παιδιά μια ιστορία και να μπορέσουν να εκφράσουν δημιουργικά τις δικές τους σκέψεις και τα δικά τους συναισθήματα.

Stop Motion Animation με κινητό ή tablet

Το εργαστήριο με εκπαιδευτή τον Ηλία Φλωράκη – CineLike Lab, έχει ως στόχο την εκμάθηση των βασικών αρχών του stop motion animation και της χρήσης σχετικών εφαρμογών σε κινητά και τάμπλετ, αλλά και την εκμάθηση των βασικών αρχών του σεναρίου. Οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μικρές ατομικές βιντεοασκήσεις με χρήση υλικών και τεχνικών (ζωγραφική, πλαστελίνη, παιχνίδια κ.λπ), θα συμμετάσχουν σε brainstorming σεναρίου, θα δημιουργήσουν storyboard και τελικά θα δημιουργήσουν σε συνεργασία μια ενιαία, μικρού μήκους ταινία stop motion animation.

Από το κόμιξ στη σκηνοθεσία

Το ντεκουπάζ αποτελεί απαραίτητη διαδικασία της σκηνοθεσίας, ώστε να γίνει ο κατακερματισμός της δράσης σε επιμέρους πλάνα και να συνθέσουμε την τελική σκηνή μιας ταινίας. Όπως και τα κόμιξ: Κάθε καρέ μιας ιστορίας κόμιξ αποτελεί ένα πλάνο, με συγκεκριμένη σύνθεση, εμπεριέχει διάλογο ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία εξυπηρετεί την ιστορία και με τον τρόπο αυτό προωθείται η δράση. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα γίνει αναφορά στο πείραμα του Κουλέσωφ, θα εξεταστούν τα πρώτα κόμιξ που δεν είχαν διάλογο (Φλόυντ Γκοντφερσον, Αλ Ταλιαφέρρο, κ.ά.), όπου εστίαζαν σε αστεία γκαγκς (σε παρεμφερές μήκος κύματος με το βωβό κινηματογράφο) και στη συνέχεια σε σύνθετες ιστορίες κόμιξ με διαλόγους και με πιο ολοκληρωμένο τρόπο αφήγησης. Εκπαιδευτής θα είναι ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, κινηματογραφιστής.

Φτιάχνοντας παραμύθια και ιστορίες με την Τράπουλα του Ροντάρι

Αξιοποιώντας την «τράπουλα του Προπ» όπως την ονόμασε ο Τζιάνι Ροντάρι, ο Κώστας Στοφόρος δημιούργησε, μαζί με τη ζωγράφο Στεφανία Βελδεμίρη, τη «Μαγική Τράπουλα των Παραμυθιών». Απαρτίζεται από 21 κάρτες –με τις «λειτουργίες» των παραμυθιών– με τις οποίες γράφει και δραματοποιεί παραμύθια μαζί με τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τες, όπως τις νότες στη μουσική. Όπως έγραφε ο Ροντάρι: «μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε αναρίθμητες ιστορίες, όπως µε δώδεκα νότες μπορούμε να συνθέσουμε αναρίθμητες μελωδίες…». Αυτό θα δείξει εμπράκτως στο πλαίσιο του συγκεκριμένου εργαστηρίου, που απευθύνεται σε παιδιά ο Κώστας Στοφόρος, συγγραφέας.

Mythos Project

Με τον γενικό συντονισμό του Κυριάκου Χαριτάκη, κινηματογραφιστή και τον συντονισμό των ομάδων από εκπαιδευτικούς από την Ολλανδία θα εξελιχθεί το πρόγραμμα που έχει φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα παιδιά που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην Camera Zizanio, συγκροτούν πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Κάθε φορά πάνω σε ένα διαφορετικό θέμα, οπωσδήποτε ανθρωποκεντρικό, αφού στο κέντρο του βρίσκεται ο νέος απέναντι στο σημερινό κόσμο. Στα εννιά πρώτα χρόνια του εργαστηρίου έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής. Η δέκατη διοργάνωση γίνεται εξ αποστάσεως. Στο εργαστήριο γίνονται δεκτοί μόνο μαθητές με προηγούμενη κινηματογραφική εμπειρία.

Διαδικτυακά Εργαστήρια εξ αποστάσεως για ομάδες μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα

Griots: οι ραψωδοί της Αφρικής

Οι Griot (γκριό) είναι αφηγητές ιστοριών που υπάρχουν μέχρι και σήμερα στις υποσαχάριες χώρες της δυτικής Αφρικής. Οι γκριό εκφράζουν τη μνήμη της Παράδοσης της κοινωνίας τους (Ιστορία, Παραμύθια, Τραγούδια, Μουσική), η οποία είναι μια κοινωνία Προφορικότητας. Τα παιδιά παρακολουθούν αρχικά την κινηματογραφική ταινία “Λιάνα” των Aaron Kopp και Amanda Kopp. Στη συνέχεια, μέσα από διάλογο με τους μαθητές, θα επισημανθούν οι λειτουργίες που επιτελεί ένας Γκριό· το περιβάλλον του και η ζωή των παιδιών σ' αυτό. Επίσης, θα αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά του Πολιτισμού της Προφορικότητας, στον οποίο ανήκει και η δική μας Παράδοση. Εκπαιδεύτρια θα είναι η Αγνή Στρουμπούλη, Αφηγήτρια Παραμυθιών.

Εργαστήριο animation

Το εργαστήριο animation είναι δομημένο σε 7 δίωρες συναντήσεις σύγχρονης επικοινωνίας (online) στις οποίες αντιστοιχεί εκπαιδευτικό υλικό που περιλαμβάνει πέντε 3λεπτα βίντεο οδηγιών δημιουργίας animation από την ιδέα μέχρι την τελική υλοποίησή της σε μορφή animation. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο βίντεο αφορά στην δημιουργία σύνοψης και εικονογραφημένου σεναρίου με βάση μία κεντρική ιδέα. Αυτή η κεντρική ιδέα αφορά σε περιβαλλοντικό θέμα σωτηρίας της φύσης με ήρωες που έχουν δημιουργηθεί από υλικά της φύσης. Τα δύο επόμενα βίντεο αφορούν στην δημιουργία κούκλας και σκηνικών stop motion animation. Και τα δύο τελευταία βίντεο αφορούν στην λήψη κινούμενης εικόνας και στην σύνθεσή της με ήχο. Εκπαιδευτής θα είναι ο Σπύρος Σιάκας, animator, καθηγητής ΠαΔΑ

Ψηφιακοί οδηγοί μελέτης κινηματογραφικών ταινιών: “Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης”

Σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διαθέτει σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που σχηματίζουν ομάδες μαθητών τους την πολυβραβευμένη ταινία “Η Ορχήστρα της Ανακύκλωσης” για ψηφιακή προβολή. Η ταινία συνοδεύεται από καινοτόμο ψηφιακό οδηγό μελέτης που έχει δημιουργήσει το Νεανικό Πλάνο. Ο οδηγός περιλαμβάνει πολύμορφο πολυμεσικό εκπαιδευτικό υλικό (κείμενα, βίντεο, κουίζ, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πρόσθετο υλικό, κ.ά.), το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί μέσω πλατφόρμας σύγχρονης διδασκαλίας ή με ασύγχρονο τρόπο, ανάλογα με τις διαθέσιμες σε κάθε περίπτωση τεχνικές προϋποθέσεις. Η συνεργασία δίνει μια συνέχεια στο εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα “Ψυχαγωγία και Κινηματογραφική Εκπαίδευση εξ αποστάσεως” που υλοποιήθηκε στη διάρκεια του lockdown της άνοιξης 2020 σε περίπου 100 σχολεία όλης της επικράτειας.

Οι βουβές ταινίες... μιλάνε!

Tο εργαστήριο "Οι βουβές ταινίες...μιλάνε!", με εκπαιδεύτρια την Ελένη Γκολφινοπούλου, κινηματογραφίστρια, χωρίζεται σε δύο κομμάτια: το πρώτο έχει ως σκοπό την εξοικείωση των συμμετεχόντων με τον βουβό κινηματογράφο και τα είδη του, καθώς και με την παραγωγή ήχων από καθημερινά αντικείμενα (foley), ενώ το δεύτερο μέρος στοχεύει στην ηχητική επένδυση ενός μικρού αποσπάσματος βουβής ταινίας από τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες καλούνται να δημιουργήσουν όλους τους ήχους του αποσπάσματος (πχ βήματα, ανάσες, ήχους του περιβάλλοντος, τριξίματα) με το σώμα τους και διάφορα αντικείμενα/μικρά μουσικά όργανα με στόχο να δώσουν "φωνή" στη βουβή ταινία. Στόχος του εργαστηρίου είναι να εξοικειωθούν οι συμμετέχοντες με τον ηχητικό σχεδιασμό μιας ταινίας, καθώς και με τη διαδικασία του foley dubbing.

Διαδικτυακές διαλέξεις και εργαστήρια εξ αποστάσεως για μεμονωμένους εκπαιδευτικούς απ’ όλη την Ελλάδα

"Ο ποιητής στο έργο του Λευτέρη Ξανθόπουλου": Μια Διαθεματική προσέγγιση και η αξιοποίηση της στην εκπαίδευση (ποίηση-ντοκιμαντέρ)

Στόχος του εργαστηρίου που θα γίνει από την Λένα Μπενίση, Δρ. Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, είναι μέσα από τις δύο διαφορετικές μορφές τέχνης -κινηματογράφος και ποίηση- να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες τη σημασία της Διαθεματικότητας ως καινοτομίας στη διδασκαλία τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς τη μέθοδο εργασίας. Ότι η γνώση αντιμετωπίζεται ως ενιαία ολότητα και όχι αποσπασματικά. Με αφορμή το έργο του Λευτέρη Ξανθόπουλου να κατανοήσουν τρόπους που μπορεί ο κινηματογράφος να "επικοινωνήσει" με άλλες μορφές τέχνης, εδώ την ποίηση, και κατ' επέκταση με την ίδια τη ζωή.

Ζητήματα ταυτότητας φύλου και φεμινισμός στην εποχή του Netflix

Η πλατφόρμα του Netflix ως μια παγκόσμια κινηματογραφική και τηλεοπτική πλατφόρμα εντάσσει στο πρόγραμμα της πολλές τηλεοπτικές σειρές και αντιστοίχως κινηματογραφικές ταινίες, η πρωτοτυπία των οποίων έγκειται στο γεγονός ότι προωθούν μια άκρως φεμινιστική θεώρηση της πραγματικότητας. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και σε ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων και σεξουαλικού προσανατολισμού. Το γεγονός καθεαυτό είναι ενδιαφέρον και οι διαστάσεις του μεγεθύνονται αν η πολιτική του Netflix για την προώθηση μιας έμφυλης κουλτούρας ενταχθεί στο κοινωνικό πολιτικό συγκείμενο της μετα-Covid εποχής. Το εργαστήριο θα γίνει με ευθύνη της Εύας Σπαθάρα, Κοινωνιολόγου, ειδικής σε θέματα ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Δημιουργώντας animation με το Photoshop

Το σεμινάριο, με εκπαιδευτή τον Αλέξης Κομνάκος, animator, αποσκοπεί στην επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση του λογισμικού Photoshop για τη δημιουργία κινουμένων σχεδίων (animation). Το Photoshop είναι ένα δημοφιλές πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας με μεγάλη απήχηση στο ευρύ κοινό, το οποίο εκτός των άλλων παρέχει και τη δυνατότητα της κίνησης. Οι εκπαιδευτικοί που θα συμμετάσχουν θα μπορούν μετά το πέρας του εργαστηρίου να παράξουν βασικά animation.

Ανοιχτές διαδικτυακές εκδηλώσεις

Ημερίδα Ροντάρι

Εισαγωγή στην έμφυλη φιλμική ανάγνωση

Έχετε σκεφτεί σε ποιο βαθμό σχετίζονται οι αναπαραστάσεις του φύλου στην οθόνη με την πραγματικότητα; Οι μαθητές/τριες, με εκπαιδεύτρια την Ευαγγελία Θεμελή, εκπαιδευτικό,

θα εξοικειωθούν με σημαντικούς θεωρητικούς, όπως η Laura Mulvey, ο Richard Dyer και η Judith Butler, προκειμένου να κατανοήσουν το φύλο ως πολιτιστική και κοινωνική κατασκευή (διαφοροποιημένο από το βιολογικό φύλο) και θα ενημερωθούν για πολιτικά κινήματα όπως ο φεμινισμός. Στη συνέχεια μέσω μιας σειράς κινηματογραφικών αποσπασμάτων, θα συζητηθούν και θα διερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους έργα από το Χόλυγουντ, αλλά και από τον ανεξάρτητο αμερικανικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο αναπαριστούν τα φύλα.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παροτρυνθούν οι μαθητές/τριες να εξετάσουν εάν, πώς και σε ποιο βαθμό οι έννοιες του φύλου είναι πολιτιστικά καθορισμένες και συνδέονται με τις κοινωνικές και πολιτιστικές αναπαραστάσεις του φύλου στην οθόνη.

1ος Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού

Με την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και η Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών διοργανώνουν τον 1ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού Παιχνιδιού για τους/τις μαθητές/μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων της Πρωτοβάθμιας και όλων των τάξεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της χώρας και της Ομογένειας.

Επίκεντρο του διαγωνισμού είναι η σύνδεση ανάμεσα σε πρακτικές της παιχνιδοκεντρικής μάθησης με συγκεκριμένους στόχους, μέσα από την ενεργητική εμπλοκή των μαθητών με τα αντικείμενα διδασκαλίας, συνεισφέροντας συγχρόνως στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, της κριτικής σκέψης και της δημιουργικότητας των μαθητών, όπως και στην εξοικείωση των εκπαιδευτικών με παραγωγικούς τρόπους διδασκαλίας μέσα από τη χρήση των ψηφιακών μέσων. Σημαντικό όφελος θα αποτελέσει επίσης η καλλιέργεια κλίματος ομαδοσυνεργατικής μάθησης και συνεργασίας μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών, αλλά και των μαθητών μεταξύ τους, στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης δημιουργικής διαδικασίας.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 12:05

Σχετικά Άρθρα

  • School Cinema: Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας
    School Cinema: Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας

    Από το ξεκίνημά του, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα, ξεχώρισε από τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαιδευτική διάσταση αυτού του εγχειρήματος. Σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου, ειδικούς παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς, επεξεργάστηκε για πρώτη φορά προγράμματα για την κινηματογραφική παιδεία των νέων.

    Προγράμματα που χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονταν και πλούταιναν. Έτσι φτάσαμε στο σημείο η ενότητα SchoolCinema να αποτελεί σήμερα έναν από τους τέσσερεις πυλώνες της διοργάνωσης με μια εξαιρετική δυναμική και φανατικούς φίλους. Πρόκειται για ένα σύνολο 80 περίπου κινηματογραφικών και άλλων εργαστηρίων, επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκδηλώσεων που απευθύνονται τόσο σε παιδιά και νέους, όσο και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

    Επαγγελματίες του κινηματογράφου, σκηνοθέτες, διευθυντές φωτογραφίας, μοντέρ, ανιμέιτορς αλλά και καλλιτέχνες από άλλους κλάδους καθώς και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσφέρουν τις γνώσεις και την πείρα τους. Με την καθοδήγησή τους, τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο της εικόνας και δημιουργούν οπτικοακουστικά έργα.

    Μεταξύ αυτών των εργαστηρίων ξεχωρίζει το «Mythos Project», ένα πολυεθνικό εργαστήριο κινηματογραφικής δημιουργίας, το οποίο λειτουργεί φέτος για 11η συνεχόμενη χρονιά. Είναι το μακροβιότερο κινηματογραφικό εργαστήριο του είδους του στην Ευρώπη και αναμφισβήτητα το σημαντικότερο από άποψη συμμετοχών και παραγόμενου έργου, σύμφωνα με σχετική αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού Παρατηρητηρίου ήδη το 2017. Αναμένεται να συμμετάσχουν σ’ αυτό το εργαστήριο 100 παιδιά από 12 χώρες της Ευρώπης.

    Στο πρόγραμμα του School Cinema περιλαμβάνονται επίσης γι’ αυτή τη χρονιά ταχύρυθμα εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας σε σχολικό περιβάλλον «Εισαγωγή στη γλώσσα του κινηματογράφου» με υπεύθυνους τους κινηματογραφιστές Κυριάκο Χαριτάκη και Ηλία Φλωράκη, το πρωτότυπο κινηματογραφικό εργαστήρι «Πες την ιστορία σου με άμμο!» με την τεχνική Sand Art, με υπεύθυνη την κινηματογραφίστρια Ιρίνα Μπόικο καθώς και σεμινάριο σκηνοθεσίας «Handmade Cinema» για την εμβάθυνση στο video art με άξονα την ποίηση, με υπεύθυνο τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

    Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η εφηβική δημοσιογραφική ομάδα Zizanio News 365, το εργαστήρι δημοσιογραφίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας που απευθύνεται σε παιδιά 12-18 ετών απ’ όλη την Ελλάδα. Η λειτουργία του υποστηρίζεται από δημοσιογράφους, ραδιοφωνικούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, μοντέρ και άλλους ειδικούς επαγγελματίες – αλλά μόνο εσύ μπορείς να πεις αυτό που θέλεις! Υπεύθυνες εργαστηρίου είναι η Ευρυδίκη Γεωργοπούλου, η Ηρώ Ρήγα και η Νικολέτα Τζώρτζη.

    Παράλληλα θα λειτουργήσουν εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης στο πλαίσιο των παιδικών κριτικών επιτροπών του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio. Υπεύθυνοι εργαστηρίων είναι οι Λάζαρος Ασμής, Γκόλφυ Γαβριλιάδη, Ειρήνη Δελιδάκη, Λίζα Θεμελή, Ασπασία Καλησώρα, Διονυσία Κοπανά, Πέτρος Μούγιος, Δημήτρης Παπαδόπουλος, Στεφανία Χαρίτου.

    Για μια ακόμη χρονιά θα είναι κοντά μας η Ομάδα Τέχνης Πάροδος προωθώντας το θεατρικό Παιχνίδι για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Εξάλλου, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα πέντε κινηματογραφικά εργαστήρια στο πλαίσιο του εν εξελίξει προγράμματος «Ένα Μύθο θα σας πω - Από την αρχική ιδέα ως το τελικό μοντάζ». Υπεύθυνοι εργαστηρίων είναι οι Νίκος Αναγνωστόπουλος (ντοκιμαντέρ), Άρης Καπλανίδης (animation), Νίκος Σταμπουλόπουλος (μυθοπλασία, ντοκιμαντέρ), Αλέξης Τσάφας (ντοκιμαντέρ).

    mythos25

    Επίσης θα υλοποιηθεί το πενθήμερο εργαστήριο «Απ’ τη ζωγραφική στο animation» που αφορά στην δημιουργία μικρού μήκους ταινίας animation με θέμα Η Κατοχή, η Αντίσταση και η Απελευθέρωση, με αφορμή την εικαστική έκθεση στο πολεμικό καταφύγιο της Πάτρας. Υπεύθυνη εργαστηρίου είναι η Ganaёlle Bressoud, αρχιτεκτόνισσα και εικαστικός. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με την Δημοτική Βιβλιοθήκη-Πολιτιστικό Οργανισμό Δήμου Πατρέων και τον Παμμικρασιατικό Σύνδεσμο Πατρών και Περιχώρων στο πλαίσιο του Tριήμερου Eκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης για τους Εκτελεσμένους στο Μπλόκο των Προσφυγικών Πάτρας.

    Εξ αποστάσεως θα υλοποιηθούν τα κινηματογραφικά εργαστήρια, σε συνεργασία με επαγγελματίες κινηματογραφιστές και ειδικούς στον χώρο του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης «ΖΙΖanimation» Εργαστήριο κινουμένου σχεδίου, το μακροβιότερο του Φεστιβάλ με Υπεύθυνο εργαστηρίου τον Κώστα Κατράκη, animator καθώς και το «Εργαστήριο Ντοκιμαντέρ» με υπεύθυνη την Διονυσία Κοπανά.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Δια ζώσης το 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους
    Πύργος: Δια ζώσης το 24ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους

    24ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ -21η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ CAMERA ZIZANIO -Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio φέτος δίνουν ραντεβού στο… σπίτι τους, τον Πύργο και την Αμαλιάδα. Και αμέσως μετά ταξιδεύουν online σε όλη την Ελλάδα!

    SAVE THE DATES! - OIFF 24

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio φέτος διπλά! - Και στις αίθουσες (27/11-4/12) και στο διαδίκτυο (4-12/12)

    Το φεστιβάλ Ολυμπίας, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 4 Δεκεμβρίου, επιστρέφει με ανυπομονησία στον φυσικό του χώρο: στις αίθουσες του Πύργου και της Αμαλιάδας, μετά από την υποχρεωτική ανάπαυλα που επέβαλε η πανδημία. Αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ με φυσική παρουσία, οι δραστηριότητες του θα μεταφερθούν στο διαδίκτυο από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 12 Δεκεμβρίου προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα.

    Φέτος, στα διαγωνιστικά προγράμματα του 24ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 21ης Camera Zizanio, εκπροσωπούνται συνολικά 70 χώρες: 35 ευρωπαϊκές και 35 από τον υπόλοιπο κόσμο. Αριθμός ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού.

    Και η φετινή διοργάνωση αποτελείται από 3+1 πυλώνες:
    24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
    21η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio
    School Cinema - δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
    Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

    Στα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας θα προβληθούν 93 επαγγελματικές ταινίες από 53 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS & DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2020 και 2021.

    Mε μάσκες ή χωρίς, τα παιδιά, οι νέοι και οι νέες γέννησαν και φέτος ιδέες, σενάρια, έπιασαν κάμερες, τάμπλετ ή κινητά και δημιούργησαν ταινίες παρουσιάζοντας τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά. Έτσι, στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές της φετινής Camera Zizanio θα παρουσιαστούν 215 ταινίες που προέρχονται από 54 χώρες! Ταινίες για την πανδημία, την αναζήτηση ταυτότητας, την κλιματική αλλαγή, το σχολικό εκφοβισμό και όλα τα προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους νεαρούς κινηματογραφιστές.

    *Στον Πύργο παραδοσιακά θα παρακολουθήσουμε τα διαγωνιστικά προγράμματα μεγάλου και μικρού μήκους μυθοπλασίας και animation του 24ου Φεστιβάλ, καθώς και τις ταινίες της 21ης Camera Zizanio.

    *Στην Αμαλιάδα το διαγωνιστικό πρόγραμμα KIDS & DOCS μεγάλου, μεσαίου και μικρού μήκους.

    Ταινίες θα προβληθούν συνολικά σε 12 αίθουσες, αφού παράλληλα θα πραγματοποιηθούν προβολές και στην Πάτρα, το Αγρίνιο, τη Ζάκυνθο, την Καλαμάτα, τα Λεχαινά, τη Γαστούνη και τη Ζαχάρω.

    Και βέβαια από τις 04/12- 12/12 ολοταχώς για την ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr από την οποία παρακολούθησαν πέρσι το Φεστιβάλ 70.000 θεατές από όλη την Ελλάδα! Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη ανταπόκριση, δίνεται και φέτος τη δυνατότητα στα παιδιά και στους νέους από όλη τη χώρα να απολαύσουν τις ταινίες του Φεστιβάλ, τα αφιερώματα του αλλά και να συμμετάσχουν επίσης σε online κινηματογραφικά εργαστήρια.

    ΕΝΑΡΞΗ ΜΕ ΚΑΡΛΟΣ ΣΑΟΥΡΑ

    Στην τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα προβληθούν δύο ταινίες που δίνουν το στίγμα της φετινής διοργάνωσης:

    *Rosa, Rosae - La guera civil, του Κάρλος Σάουρα - Ένα αντιπολεμικό εξάλεπτο αριστούργημα του μεγάλου Ισπανού σκηνοθέτη, που θα καθηλώσει τους θεατές. Η ταινία ολοκληρώθηκε πρόσφατα κι έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν. Μεταφέρει στο θεατή τις παιδικές αναμνήσεις του 89χρονου σήμερα σκηνοθέτη που σημαδεύτηκαν έντονα από το θάνατο, την ερήμωση και τα βάσανα του ισπανικού εμφυλίου πολέμου. Έκανε την ταινία για να ξορκίσει αυτές τις μνήμες και να αφυπνίσει την κοινωνία, γιατί όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους “δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος ενός νέου εμφυλίου πολέμου σήμερα στην Ισπανία”. Οι συγκλονιστικές εικόνες της ταινίας, υποστηρίζονται από το τραγούδι του διάσημου Αραγονέζου τραγουδοποιού, ποιητή και πολιτικού ακτιβιστή Χοσέ Αντόνιο Λαμπορτέτα.

    *Wolfwalkers, των Tomm Moore & Ross Stewart - μια ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων με Ιρλανδικό χρώμα, που αποτελεί ωδή στο περιβάλλον και τα πλάσματά του, όπως και στη φιλία. Ήταν φιναλίστ στον θεσμό των Young Audience Awards της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2021, ενώ υπήρξε υποψήφια για τα Oscar και τα βραβεία BAFTA.

    Σε όλες τις φυσικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση του COVID-19.

    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
    ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

    ΧΟΡΗΓΟΣ και ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    ΕΡΤ

    ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ:
    o ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ
    o ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
    o ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    o CREATIVE EUROPE MEDIA DESK GREECE
    o ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
    o ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ
    o ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

    Συνεργασίες:
    Κινηματογραφικοί φορείς
    o ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
    o ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
    o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
    o INTERNATIONAL YOUNG AUDIENCE FILM FESTIVAL ALE KINO! - ΠΟΛΩΝΙΑ
    o BARNEFILMFESTIVALEN KRISTIANSAND INTL CHILDREN’S FILM FESTIVAL - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
    o BUFF - ΣΟΥΗΔΙΑ
    o CINEKID - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
    o ZLÍN FESTIVAL / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH - ΤΣΕΧΙΑ
    o SCHLINGEL INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG AUDIENCE - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    o JEF - ΒΕΛΓΙΟ
    o NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
    o ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ
    o ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
    o ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Εκπαιδευτικοί φορείς
    o ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    ̶ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    ̶ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    ̶ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
    o ΕΘΝΙΚΌ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΌ ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΘΗΝΏΝ
    o ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ
    o ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ
    o ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΉ ΟΜΆΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ»
    o ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Άλλοι
    o ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
    o ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
    o ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    o ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ

  • Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας: Η εκπαίδευση μέσα από τον κινηματογράφο σε «πρώτο πλάνο»!
    Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας: Η εκπαίδευση μέσα από τον κινηματογράφο σε «πρώτο πλάνο»!

    Masterclasses για φοιτητές και ενήλικες

    Το SCHOOL CINEMA είναι ο τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ Ολυμπίας, όπου επαγγελματίες κινηματογραφιστές και εκπαιδευτικοί οργανώνουν εφαρμοσμένα, βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και νέους. Αυτά τα εργαστήρια συμπληρώνονται με εργαστήρια για ενήλικες, κυρίως εκπαιδευτικούς, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές της γνώσης. Φέτος, οι φοιτητές του τμήματος Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια σειρά από υψηλότατου επιπέδου masterclasses, που παραδίδουν αναγνωρισμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου.

    Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών αύριο Τρίτη, η πολυβραβευμένη ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης και έμπειρη δασκάλα της δραματικής τέχνης Δήμητρα Χατούπη, θα μιλήσει στους συμμετέχοντες για τον επαγγελματία και τον ερασιτέχνη ηθοποιό στη θεατρική πράξη. Όπως σημειώνει η ίδια, «αν επαγγελματίας ηθοποιός σημαίνει ζω από το θέατρο και ερασιτέχνης είναι αυτός που ασχολείται με τη θεατρική πράξη σαν ιδιαίτερο και μοναδικό μέσο έκφρασης, το κοινό στοιχείο που ενώνει και τους δύο είναι το αενάως ζητούμενο στο θέατρο: Η λέξη «τώρα» –εδώ και «τώρα» –είμαι παρών, δρω, λειτουργώ στη σκηνή με όλη μου την ύπαρξη «τώρα». Ας ασχοληθούμε με αυτό το «τώρα»…». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από 15:00-18:00, στο Συνεδριακό Κέντρο της ΠΕ Ηλείας, στην κεντρική αίθουσα.

    Επίσης αύριο Τρίτη, ο Κώστας Μυλωνάς θα πραγματοποιήσει εργαστήριο για τις εφαρμογές του κινητού τηλεφώνου στην εκπαίδευση, από 11:00-15:00 στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών. Το εργαστήρι αποτελεί συνέργεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με την ΕΡΤ. O συνδυασμός της εικόνας με τον ήχο (βίντεο) είναι ο πιο φυσικός τρόπος να αφηγηθεί κάποιος μια ιστορία και ο πιο αποτελεσματικός για να την επικοινωνήσει. Μέσω της τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, tablets, υπολογιστές), όλοι πλέον έχουν πρόσβαση για να παρακολουθούν αλλά και να δημιουργούν βίντεο. Αυτή η δυνατότητα που μας προσφέρεται, είναι και μια αφορμή για να μάθουμε βασικές αρχές της γλώσσας του κινηματογράφου, ώστε να μπορούμε να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας με τον καλύτερο τρόπο μέσω των βίντεο. Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες ασχολούνται με την χρήση του κινητού ή ταμπλέτας ως εργαλείο για το σινεμά, και ποιες μπορεί να είναι οι εφαρμογές του στην εκπαίδευση.

    Την Τετάρτη, από τις 15:00-18:00, στο Συνεδριακό – κεντρική αίθουσα, θα πραγματοποιηθεί το εργαστήριο «Πόλη – σκηνικό», από τους Αντώνη Χαλκιά (σκηνογράφο) και Παύλο Κάβουρα (πανεπιστημιακό). Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τις εργασίες του Αντώνη Χαλκιά (το Νησί, Ποντοκώμη-Χώρος Μνήμης και Άγριες Μέλισσες), ο πανεπιστημιακός καθηγητής Παύλος Κάβουρας, συνομιλεί μαζί του για τη σχέση ανάμεσα στο κοινωνικό βίωμα και την καλλιτεχνική ερμηνεία. Βασικοί άξονες, ο σεβασμός στις «ζωές των Άλλων» και η ένταξη των σκηνικών της «πόλης» στη δημιουργική λογική της «υπαρκτής» πόλης ως πολιτισμικού δημιουργήματος της ιστορίας. Χρησιμοποιώντας φωτογραφίες και βίντεο από τις παραπάνω εργασίες του, που έχουν αξιολογηθεί ως υπέροχες, ο γνωστός σκηνογράφος αποκαλύπτει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του αλλά τις τεχνικές που ακολούθησε για να αποτυπωθούν τα παραπάνω στα καλλιτεχνικά του δημιουργήματα.

    Την Πέμπτη, Νίκος Καβουκίδης μιλά για τη φωτογραφία και τα μυστικά της, από τις 12:00-15:00 στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Την Παρασκευή, ο Θανάσης Ρεντζής θα πραγματοποιήσει διάλεξη για την Αρχαιολογική και Μουσειολογική διάσταση του Κινηματογράφου, από 12:00-15:00 στο κτίριο του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως περιγράφει ο θ. Ρεντζής, «ο Κινηματογράφος, εκτός των όποιων, αυτογενών, ή κι ετερογενών, ιδιοτήτων του, αποτελεί αυτόχρημα και το υπέρτατον έμβλημα και άρδην καύχημα της οψόμενης νεωτερικότητος. Τοιουτοτρόπως – είτε ως βάθρο, είτε κι ως πολύφερνο κάτοπτρο του καλπάζοντος νεωτερικού πνεύματος – η όποια θεώρησή του, στο πλαίσιο της αρχαιολογικής αναζήτησης, είτα και της μουσειολογικής ταξινομίας, φάνταζε πάντοτε απολύτως ασύμβατη, γι’ αυτό και το ξάφνιασμα ήταν ιδιαιτέρως έντονο όταν αντίκρυσα την αγγλική έκδοση, του κλασικού πλέον βιβλίου, του ευρυμαθέστατου ρέκτη της αρχαιολογίας, C. W. Ceram, Eine Archäologie des Kinos (Archaeology of the Cinema), που κυκλοφόρησε ταυτοχρόνως, σε Αμβούργο, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, την 1ην Ιανουαρίου του 1965. Η μεγάλη, εν προκειμένω, τομή δεν οφείλονταν τόσο στο γεγονός ότι υπήρξε εκτεταμένη αναδίφηση του παρελθόντος της 7ης Τέχνης, αλλά στο γεγονός ό,τι αυτή ονομάστηκε αρχαιολογία. Μία αρχαιολογία, του πρόσφατου, του τρέχοντος, του εν εξελίξει, του πάντα υποσχετικού, κι ενίοτε μεγαλουργού Κινηματογράφου. Απ’ την άλλη πλευρά, εκπτύχθηκε ταχέως και η μουσειολογική διάσταση, για την φιλοξενία και συστηματική μελέτη και έκθεση της Νέας Τέχνης, κι ένα νεόκοπο μουσείο, το Museum of Modern Art, της Νέας Υόρκης, κατέλαβεν τα πρωτεία, ενώ στο Παρίσι, η Ψυχή του Κινηματογράφου, ο πολύς Henri Langlois, στοίχειωνε τα όνειρα του κόσμου επί της οθόνης – στις μικρές και μεγάλες Ταινιοθήκες, τα Αρχεία, τα Μουσεία…».

    Και για ενήλικες…

    Την Τετάρτη, από 15:00-18:00 στην Βιβλιοθήκη Πύργου, με αφορμή την κινηματογραφική ταινία «Blanka», πραγματοποιείται από την εκπαιδευτικό θεάτρου Φλώρα Σπύρου ένα θεατρικό εργαστήριο με τίτλο «Σπίτι είναι…» κατά τη διάρκεια του οποίου μέσα από τεχνικές θεάτρου και δράματος προσεγγίζονται οι θεματικές ενότητες της ταινίας και δίνεται η δυνατότητα στην ομάδα συμμετεχόντων να μοιραστούν μεταξύ τους σκέψεις, ιδέες, συναισθήματα. Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του θεατρικού εργαστηρίου στηρίζεται στις αρχές και τη φιλοσοφία του Εκπαιδευτικού Δράματος (Drama in Education). Το Εκπαιδευτικό Δράμα ως μια σύγχρονη μορφή θεατρικής τέχνης με καθαρά παιδαγωγικό χαρακτήρα μπορεί να ενταχθεί σ’ ένα εργαστήρι θεατρικής αγωγής αλλά και στη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων.

    Την Πέμπτη, από 15:00-18:00, στο Συνεδριακό – κεντρική αίθουσα θα παρουσιαστεί ο Οδηγός μελέτης: Supa Modo από τους Κώστα Κορρέ, Παντελή Παντελόγλου, Γιώργο Σπύρου. Το επόμενο βήμα που κάνει το Νεανικό Πλάνο (ο ιδρυτικός φορέας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας) στην κατεύθυνση του διαρκούς εκσυγχρονισμού του προσφερόμενου εκπαιδευτικού υλικού είναι η παραγωγή Διαδικτυακών Οδηγών Μελέτης, που αξιοποιούν στο έπακρο τις παρεχόμενες από τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία δυνατότητες. Στόχος είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού πολυμεσικού εποπτικού μέσου για την ανάλυση μιας κινηματογραφικής ταινίας. Η ταινία και ο οδηγός μελέτης είναι εγκεκριμένα από το ΙΕΠ (Αρ. Πρωτ. 162790/2019 Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων).

    Παράλληλα, από αύριο 3 Δεκεμβρίου ως τις 6 του μήνα πραγματοποιείται το Εργαστήρι Πολυφωνίας από τους Αλέξανδρο Λαμπρίδη και Αλίκη Γκανά. Το Εργαστήρι Πολυφωνίας συνταξιδεύει φέτος για δέκατη χρονιά με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους! Ένας πυρήνας πολυφωνίας που διαρκώς ομορφαίνει, με πολυφωνικά τραγούδια από την Ήπειρο, το Ιόνιο, το Αιγαίο ως την Κάτω Ιταλία, χαρτογραφώντας τον Πύργο στο Πολυφωνικό Καραβάνι που, εδώ και λίγους μήνες, αποτελεί την πρώτη, διαχρονικά, πρόταση της Ελλάδας στον παγκόσμιο κατάλογο Καλών Πρακτικών ́Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO! Στο Εργαστήρι, όπου συμμετέχουν και παιδιά και “μεγάλοι”, θα γυριστεί και ταινιάκι, συνταιριάζοντας μουσική και σινεμά.

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο