Δράση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στο πλαίσιο του κλειστού πολιτισμού - Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο λιμάνι Κυλλήνης.
Μία θεματική τοιχογραφία 300 μέτρων θα κοσμεί πλέον το λιμάνι της Κυλλήνης. Η δράση «το λιμάνι αλλάζει» που περιλαμβάνει θεματική τοιχογραφία στο λιμάνι της Κυλλήνης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων «κλειστού Πολιτισμού» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Δημιουργοί η ομάδα της Moral Tattoo Crew που άλλαξε την όψη στο λιμάνι με την εικαστική της παρέμβαση.
«Ο κλειστός πολιτισμός» όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Κοροβέσης, περιλαμβάνει έξυπνες δράσεις που αποσκοπούν στην μεγιστοποίηση του Πολιτιστικού αποτυπώματος της περιοχής καθώς και στην Τουριστική προβολή αυτής εν μέσω των δύσκολων συνθηκών της πανδημίας. Επιπλέον στηρίζονται καλλιτέχνες και συντελεστές που με τη δουλειά τους μας χαρίζουν αισιοδοξία και καλαισθησία. Η θεματική τοιχογραφία στο λιμάνι συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο, το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Το λιμάνι της Κυλλήνης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας και εξυπηρετεί ετησίως χιλιάδες ταξιδιώτες.
Στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της δράσης χθες παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού κ. Νίκο Κοροβέση, το Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ιωάννη Λέντζα, τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ιωάννη Βαρβαρέσο και τους δημιουργούς που παρουσίασαν το έργο.
Σε δήλωσή του ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης τόνισε πως «... Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης, Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, ενώνουμε δυνάμεις, ομορφαίνουμε τον τόπο. Μία δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Πάρ´ότι ο πολιτισμός είναι κλειστός, δεν φυλακίζεται, το αποδεικνύουμε στην πράξη. Με έξυπνες δράσεις, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει πολιτιστικό αποτύπωμα και να βοηθήσει και στην τουριστική προβολή του τόπου, σε ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια που έχουμε στην Δυτική Ελλάδα, στο λιμάνι της Κυλλήνης. Κάναμε πράξη ένα μεγάλο γκράφιτι, ένα γκράφιτι που συνδυάζει το παλιό με το καινούργιο, το μοντέρνο με το κλασσικό. Διαφημίζουμε τον τόπο, ήταν μία ισχυρή θέληση και επιθυμία του περιφερειάρχη μας Νεκτάριου Φαρμάκη, το κάνουμε πράξη, το εφαρμόζουμε πιλοτικά και σύντομα αυτό που βλέπετε εδώ θα το εφαρμόσουμε και σε άλλες πύλες εισόδου σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Η Ηλεία σήμερα έχει την τιμητική της, ο πολιτισμός δεν φυλακίζεται, η τουριστική προβολή της Ηλείας της Δυτικής Ελλάδας συνεχίζεται. Θέλω να ευχαριστήσω και τον Βασίλη Βαρβαρέσο τον καλλιτέχνη, φίλο, άνθρωπο που το σκέφτηκε και το υλοποίησε όλο αυτό και φυσικά χωρίς τη συνδρομή του δημάρχου Ανδραβίδα Κυλλήνης του κ. Λέντζα και του λιμενικού ταμείου που μας έδωσαν την άδεια να πραγματοποιήσουμε αυτή την ωραία τοιχογραφία δεν θα ήμασταν σήμερα εδώ. Ευχαριστώ και όλο τον κόσμο που αγκάλιασε αυτή την ωραία προσπάθεια. Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε".
Ο Δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας από την πλευρά του σημείωσε ότι «... βρισκόμαστε στο λιμάνι της Κυλλήνης, το τρίτο λιμάνι από πλευράς εμπορικής κίνησης της χώρας. Είναι ένα λιμάνι το οποίο αποτελεί την πύλη εξόδου του Δήμου μας τόσο προς το Ιόνιο όσο και σε αυτό που προσβλέπουμε στο μέλλον να συνδέσουμε την Ηλεία με την Ιταλία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμότατα τον αντιπεριφερειάρχη, τον κ. Κοροβέση πάνω στην ιδέα του οποίου, στηρίχθηκε αυτό το εγχείρημα να μπορέσουμε να ομορφύνουμε το λιμάνι της Κυλλήνης, να το κάνουμε ελκυστικό, να το κάνουμε ένα λιμάνι πρότυπο όπως είναι το όνειρο μας από την αρχή που αναλάβαμε την δημοτική αρχή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη για όλη αυτή την συνδρομή, καθώς και τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου και τον καλλιτέχνη. Όπως βλέπετε προσβλέπουμε και προσδοκούμε σε δράσεις, οι οποίες είναι δράσεις εξωστρέφειας, δημιουργούμε ένα σύγχρονο λιμάνι, το οποίο αυτό θα απογειώσει όχι μόνο την Κυλλήνη και το λιμάνι αλλά θα απογειώσει όλο τον Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης.».
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης Ιωάννης Βαρβαρέσος από την πλευρά του σημείωσε ότι «... θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά τον κ. Νίκο Κοροβέση, για την αγαστή συνεργασία που έχουμε με το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης. Επιπλέον θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλλιτέχνη μας, τον Βασίλη Βαρβαρέσο και όλη την ομάδα του για τη σκληρή δουλειά και το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Με τον κ. Κοροβέση είχαμε την ιδέα να υλοποιήσουμε κάτι ξεχωριστό και όμορφο στο λιμάνι της Κυλλήνης, κάτι που θα αναδείκνυε την περιοχή και θα άφηνε μία ξεχωριστή ανάμνηση τόσο στον επισκέπτη όσο και στο ντόπιο. Με όλη μας τη χαρά αυτό το εγχείρημα ολοκληρώθηκε και παρουσιάζεται σήμερα κάτω από αυτές τις δύσκολες για τις ημέρες συνθήκες χωρίς τον κόσμο που θα θέλαμε μαζί μας. Ήταν απαραίτητο να μπει μία νότα αισιοδοξίας στο λιμάνι της Κυλλήνης, μία πινελιά Ποιότητας που θα αποτελέσει καύσιμο για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε».
Εκ των δημιουργών των γκράφιτι ο Βασίλης Βαρβαρέσος με την ομάδα Moral Tattoo Crew ανέφερε ότι "... ένα απόγευμα δέχτηκα μία πρόταση από τον κ. Νάσο Καστελιώτη να δημιουργήσουμε στο λιμάνι της Κυλλήνης ένα μεγάλο γκράφιτι. Είπα ναι φυσικά για να ομορφύνουμε λίγο τον τόπο μας και να κάνουμε προσπάθειες όσο μπορούμε να είναι πιο όμορφα τα πράγματα στο λιμάνι αλλά και στο νομό μας. Μαζί με την ομάδα μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ τον κ. Κοροβέση, τον Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης και το λιμενικό ταμείο Κυλλήνης που μας έδωσε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε".
Εκ μέρους της Moral Tattoo Crew o Χαράλαμπος Παπαγιαννακόπουλος, δήλωσε πως "... είναι η ομάδα που δούλεψε για να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό. Αυτό που θέλω να θίξω εγώ και είναι σημαντικό κατά τη γνώμη μου από τη μεριά των καλλιτεχνών είναι ότι βλέπουμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης και γενικότερα οι κρατικοί φορείς, ενδιαφέρονται για την τέχνη, μας έδωσαν την ευκαιρία και είμαστε εδώ και κάναμε πραγματικότητα αυτό το έργο. Θέλω και εγώ να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κοροβέση που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία και πραγματικά εύχομαι στο μέλλον όχι μόνο στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αλλά σε όλη την χώρα να γίνουν παρόμοια έργα, γιατί είναι κάτι πολύ καλό για την τέχνη αυτό. Όσον αφορά την έμπνευση, κληθήκαμε να κάνουμε ένα θεματικό γκράφιτι, να έχει σχέση με τη θάλασσα, να προβάλουμε τον τόπο μας, να παντρέψουμε το παλιό με το σύγχρονο και αυτό κάναμε με την τέχνη του γκράφιτι, δουλέψαμε πολύ σκληρά, είμαστε εδώ αρκετό καιρό και πραγματικά είμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα. Τα μέλη της ομάδας μας είναι ο καλλιτέχνης μας ο Μόραλ Βασίλης Βαρβαρέσος, εγώ ακούω στο όνομα BSX, είναι ο Jimmy, ο Πέτρος ο Φειδίας, βοήθησαν και οι μικροί μας φίλοι ο Νίκος και η Μαλένα και όλοι μαζί έβαλαν το χέρι τους έτσι ώστε να γίνει το πράγμα αυτό όλο πραγματικότητα".