Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021 18:54

Το πρόγραμμα εορτασμού της 200ης επετείου της μάχης στο Πούσι

Γράφτηκε από την

Την Κυριακή 27 Ιουνίου 2021 στην ιστορική τοποθεσία «Πούσι» της Κοινότητας Αχλαδινής του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας θα πραγματοποιηθούν εορταστικές εκδηλώσεις για τις νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων, που έγιναν από τη 12η Μαΐου έως την 23η Ιουνίου 1821 με αποτέλεσμα τη συντριβή και την απώθηση των Τούρκων από το Λάλα.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για την προστασία από την covid-19. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

- 08:00: Έπαρση σημαίας στο Πούσι.

- 10:00: Πέρας προσέλευσης κοινού.

- 10:25: Πέρας προσέλευσης αρχών.

- 10:28: Προσέλευση Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειου Γιαννόπουλου

- 10:29: Προσέλευση Εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκου.

- 10:30: Τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Πουσίου, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Γερμανού και ακολούθως:

-Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Ηρώων.

-Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης καθώς και από τις αρχές του τόπου.

-Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων πεσόντων - Εθνικός ύμνος.

pousi1 small

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο κ. Γ. Κουρής, Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες της Αχλαδινής. Στις εκδηλώσεις θα παραστούν ο Πατριωτικός Όμιλος Απογόνων Αγωνιστών και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας με τον πρόεδρό του κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα, εκπρόσωποι συλλόγων από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, προς τιμήν των Επτανήσιων αγωνιστών που είχαν πάρει μέρος στις μάχες, καθώς επίσης σύλλογοι και φορείς από την Ηλεία και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Διοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας / Π.Ε. Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 09:13

Σχετικά Άρθρα

  • Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα
    Τιμήθηκε η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα

    Ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ηλεία και την Πελοπόννησο, η 201η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα, γιορτάστηκε με λαμπρότητα την Κυριακή 26 Ιουνίου.

    Οι φετινές γιορταστικές εκδηλώσεις, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν με μεγάλη συμμετοχή κόσμου αλλά και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής του τόπου.

    Το πρωί, εψάλη Δοξολογία στον ιερό ναό Ανάληψης στο Πούσι, χοροστατούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης κ. Αθανασίου. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο από την εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κα Χριστιάνα Καλογήρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ν. Ηλείας, Σμήναρχο (Ι) κ. Ματθαίο Κανουπάκη, τον εντεταλμένο Περιφ. Σύμβουλο Παιδείας Περιφέρειας Αττικής, κ. Χαράλαμπο Αλεξανδράτο, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Ηλείας κ. Δημήτριο Λόλα, τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών κ. Ανάστο Δημητρόπουλο, τον απόγονο των απανταχού Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Φωκάτων Κεφαλονιάς κ. Νικόλαο Φωκά, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ. Νίκο Παναγιωτακόπουλο, τον εκπρόσωπο της οικογένειας των Μαρκοπουλαίων αγωνιστών κ. Άγγελο Μαρκόπουλο, τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο και εκπροσώπους συλλόγων - φορέων.

    «Να θυμόμαστε τις νίκες…»

    Τον κύκλο των ομιλιών άνοιξε ο Επίσκοπος κ. Αθανάσιος, τονίζοντας μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ότι οι ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη στο Πούσι πότισαν με το αίμα τους το δέντρο της Ελευθερίας, καθορίζοντας τη μετέπειτα εξέλιξη του αγώνα.

    Ακολούθως ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ρόλο της Πελοποννήσου στην Επανάσταση που, όπως ανέφερε, υπήρξε «ναυαρχίδα» του αγώνα και «άναψε» τη φωτιά, με τις περισσότερες μάχες να δίδονται στα πεδία του Μοριά όπου έγιναν και οι τρεις μεγάλες εθνοσυνελεύσεις. «Ως Πελοποννήσιοι πρέπει να καμαρώνουμε, γιατί δώσαμε έναν μεγάλο, άνισο αγώνα που στέφθηκε με επιτυχία μετά από δεκαετείς μάχες. Μία απ’ αυτές είναι η μάχη στο Πούσι και προσκυνώντας τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, τους τιμούμε και θεωρούμε ότι η δόξα τους θα είναι αιώνια», κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καταγόμενος από την περιοχή Διεθνολόγος κ. Ανάστος Δημητρόπουλος, ο οποίος έκανε ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη μάχη στο Πούσι: «Έχουμε ως σύνθημα “να θυμόμαστε τις νίκες” και είναι πολύ σημαντικό γιατί οι νίκες μας δίνουν αυτοπεποίθηση, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Και θεωρώ ότι με πνεύμα εθνικής ενότητας θα πρέπει, στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, να ανταποκριθούμε στην οικονομική κρίση και ενώ είμαστε εθνικά ανεξάρτητοι, το αιτούμενο είναι η οικονομική μας απελευθέρωση αλλά και η αντοχή μας στις σύγχρονες προκλήσεις που δέχεται η χώρα μας».

    Τέλος, η κα Καλογήρου, αφού μετέφερε χαιρετισμό του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, τόνισε ότι από τις νίκες σαν αυτή στο Πούσι πρέπει να αντλούμε δύναμη για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις.

    Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν οι απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδινής. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς που παρουσίασαν διαδοχικά τα χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου «Φωκάτα» Κεφαλονιάς, του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελοπίου και του Πολιτιστικού Σύλλογου «Άγιος Κωνσταντίνος» Λάλα. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μετά το τέλος της εκδήλωσης, παρέθεσε γεύμα προς τους καλεσμένους κάτω από τις βελανιδιές, στον ειδυλλιακό χώρο του Πουσίου.

    Εκτός των προαναφερόμενων, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι Βουλευτές Ηλείας κα Διονυσία Αυγερινοπούλου και κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Πύργου & Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Νώντας Κυριαζής και Σωτήρης Παπαηλιού αντίστοιχα, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Γιώργος Γεωργακόπουλος, αναπληρωτής Δημάρχου, Δημήτρης Κωσταριάς, που είχε και την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης Βασίλης Αρβανίτης, Πέτρος Γιαννακόπουλος και Φώτης Κωσταριάς, η πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κα Ρόη Αντωνοπούλου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο Διοικητής Π.Υ. Ηλείας κ. Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Φολόης κ. Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος, πρώην Αντιδήμαρχος, Άρης Παναγιωτόπουλος και Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κ.α.

    pousi 2

    pousi 3

    pousi 4

    pousi 5

    pousi 6

    pousi 7

    pousi 8

    pousi 9

    pousi 10

  • Επετειακή εσπερίδα στην Ολυμπία: Το Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά
    Επετειακή εσπερίδα στην Ολυμπία: Το Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά

    «Από την Άλωση του Λάλα στην Άλωση της Τριπολιτσάς. Το Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά» είναι το θέμα της Επετειακής Εσπερίδας που διοργανώνουν από κοινού το Διεθνές Ίδρυμα «Κοινόν Πελοποννησίων» και η Τοπική Κοινότητα Αρχαίας Ολυμπίας, την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022, στις 6:30 το απόγεμα, στην Ολυμπία.

    Την εσπερίδα, που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων (ισόγειο) του Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, θα ανοίξουν ο Πρόεδρος της Τ.Κ Παναγιώτης Μαντάς με χαιρετισμό και ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος «Κοινόν Πελοποννησίων», Δικηγόρος Ανάστος Δημητρόπουλος, με χαιρετισμό και ομιλία, με θέμα «Η Νίκη στο Πούσι ως ορόσημο της Εθνεγερσίας στο Μωριά».

    Οι εισηγήσεις

    Τις εισηγήσεις τους θα αναπτύξουν, ο Πανεπιστημιακός – Ιστορικός Αθανάσιος Φωτόπουλος, με θέμα «Καταγωγή και ιστορική πορεία Λαλιωτών, από την εμφάνιση στου Λάλα μέχρι την έναρξη της Εθνεγερσίας – Το τέλος των Λαλαίων», ο Φιλόλογος – Συγγραφέας Γεώργιος Κουρκούτας με θέμα «Οι ηγετικές φυσιογνωμίες των Ελλήνων στην Πολιορκία του Λάλα και η πορεία τους στην Εθνεγερσία», ο Διευθυντής του Δημ. Σχολείου Λάλα Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, με θέμα «Το 1821 και η Πολιορκία και η άλωση του Λάλα μέσα από τα μάτια των μαθητών», ο Ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος με θέμα «Τα πολεμικά γεγονότα στην Ηλεία κατά την Εθνεγερσία του 1821, ο Εκπαιδευτικός Αθανάσιος Κατσίμπελης με θέμα «Η διάσωση και η διάδοση της ιστορικής μνήμης μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας» και ο Εκπαιδευτικός Νίκος Αγγελόπουλος με θέμα «Θυμόμαστε τις νίκες, επιμένουμε στις αξίες της Ελευθερίας και της ανεξαρτησίας».

    Τον συντονισμό της εσπερίδας θα κάνει ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ανδρέας Νικολόπουλος.

    Στον χώρο θα λειτουργήσει Έκθεση Πινάκων και Φωτογραφιών με θέμα την Πολιορκία του Λάλα, τη Νικηφόρο Μάχη στο Πούσι και την Άλωση του Λάλα.

    pousi olumpia 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από τη μάχη στο Πούσι για την άλωση του Λάλα
    Γιορτάστηκαν τα 200 χρόνια από τη μάχη στο Πούσι για την άλωση του Λάλα

    Με τη λαμπρότητα και την επισημότητα που αρμόζει σ’ ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για όλη την Ηλεία και την Πελοπόννησο, γιορτάστηκε την Κυριακή 27 Ιουνίου η 200η επέτειος της μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα.

    Οι φετινές γιορταστικές εκδηλώσεις, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έγιναν με ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου, σύμφωνα πάντα με τα πρωτόκολλα για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών από την πανδημία.

    Το πρωί, εψάλη Δοξολογία στον ιερό ναό Ανάληψης στο Πούσι, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Εμμανουήλ Γραφάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλο, τον διοικητή της ΣΕΤΤΗΛ κ. Ιωάννη Μπλούνα, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Ιονίων Νήσων κ. Σωτήριο Κουρή, τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Ηλείας κ. Αθανάσιο Μακρή, τον εκπρόσωπο της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού Ηλείας κ. Αθανάσιο Τσιγκρέλη, τον εκπρόσωπο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αχαΐας κ. Σωτήρη Γαλάνη, τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών, Ανάστο Δημητρόπουλο, τον εκπρόσωπο του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Αποδήμων κ. Δημήτριο Καυκά, τον πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενεών της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα, τον πρόεδρο των απανταχού Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση, τον πρόεδρο της Κοινότητας Φωκάτων Κεφαλονιάς κ. Νικόλαο Φωκά, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ηλείας κ. Νίκο Παναγιωτακόπουλο, τον εκπρόσωπο της οικογένειας των Μαρκοπουλαίων αγωνιστών κ. Άγγελο Μαρκόπουλο, τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας κ. Κων/νο Βαγγελάκο, τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Φώτη Βερβίτα και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο.

    «Είμαστε λαός με τεράστια ιστορία»

    Εν συνεχεία, στον χώρο της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος κ. Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τους παριστάμενους με σύντομο χαιρετισμό. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ένα πρωτοπόρο γεγονός για την Ευρώπη του 19ου αιώνα και ήταν η πρώτη που δημιούργησε ένα ανεξάρτητο κράτος. Αυτό, όπως είπε, επετεύχθη από ένα λαό με τεράστια ιστορία, που την κουβαλά πάνω σε δύο βασικά «οχήματα», τη γλώσσα και τη ναυτοσύνη (εμπόριο). Σημείωσε ότι η γλώσσα και το εμπόριο, η αξιοποίηση της παιδείας και η υπεροχή στις θαλάσσιες μεταφορές, συνέβαλαν καθοριστικά στην απελευθέρωση του γένους, καθώς, μέσα από την παιδεία και την ανερχόμενη αστική τάξη μετεφέρθησαν στην ελληνική κοινωνία οι ιδέες του φιλελευθερισμού από τον Δυτικό κόσμο. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μόνο προτερήματα αλλά και ελαττώματα, καθώς η Ελλάδα είναι ίσως το μόνο κράτος στον δυτικό κόσμο που πέρασε τέσσερις εμφυλίους πολέμους σε 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Κάλεσε τέλος τις νέες γενιές να επικεντρώσουν το ενδιαφέρον μόνο στα προτερήματα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε σαν έθνος.

    Ακολούθησε η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης από τον πρόεδρο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Γεώργιο Κουρή, ο οποίος επικέντρωσε τον λόγο του στη συμβολή των Κεφαλλήνιων αγωνιστών στη μάχη για την άλωση του Λάλα στο Πούσι. Με ιδιαίτερη συγκίνηση υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι για την Κεφαλονιά η μάχη στο Πούσι είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός το οποίο τιμούν οι κάτοικοί της εδώ και 31 χρόνια, με παρουσία στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης.

    Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον κ. Γεωργιόπουλο προς τον απόγονο του Γιωργάκη Πλαπούτα κ. Κων/νο Πλαπούτα για να ακολουθήσει απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αχλαδινής. Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση έδωσαν τόσο ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κωνσταντίνος» Λάλα, με τα μέλη τους ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμό. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, μετά το τέλος της εκδήλωσης, παρέθεσε γεύμα με παραδοσιακά εδέσματα προς τους καλεσμένους στον ειδυλλιακό χώρο του Πουσίου, κάτω από τις βελανιδιές.

    Εκτός των προαναφερόμενων, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι Βουλευτές Ηλείας κ.κ. Ανδρέας Νικολακόπουλος και Διονύσης Καλαματιανός, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλείας κ. Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Σωτήρης Παπαηλιού, οι Αντιδήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ. Χάρης Σπηλιόπουλος που είχε και την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης, Ρόη Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Φλέσσας, Βασίλης Αρβανίτης και Γιάννης Αλεξανδρόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Πύργου κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ κ. Νίκος Μαρούντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΟ κ. Δημήτρης Κωσταριάς, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λασιώνος κ. Λύσανδρος Παναγόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος κ. Θύμιος Κοτζάς, ο Δασάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Λάττας, Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι απόγονοι αγωνιστών του ’21, Νικήτας Στέφανος Σταματελόπουλος, Αντώνης Πετμεζάς Πέτρος Οικονόμου και Γιάννης Γκρίντζαλης, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, όπως ο Σύλλογος «Φωκάτα» Κεφαλονιάς, το Εργαστήρι παραδοσιακών φορεσιών Αιμιλίας Γιαννοπούλου κ.α.
    Φωτογραφίες: Δ. Παπαϊωάννου

    pousi 2021 1

    pousi 2021 3

    pousi 2021 4

  • Εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την Παλιγγενεσία το Σάββατο 26 Ιουνίου στο Λάλα
    Εκδήλωση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας για την Παλιγγενεσία το Σάββατο 26 Ιουνίου στο Λάλα

    Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τη Μάχη στο Πούσι για την Άλωση του Λάλα και μια έκθεση με θέμα «Τα όπλα των αγωνιστών του '21» θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας στην Κοινότητα Λάλα, το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021.

    Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 18:45 στο Δημοτικό Σχολείο Λάλα όπου θα γίνει απονομή αναμνηστικής πλακέτας στον κ. Κωνσταντίνο Πλαπούτα, πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών και Ιστορικών Γενών της Ελλάδας, απόγονο του αγωνιστή του 1821 Γιωργάκη Πλαπούτα, του οποίου το όνομα φέρει το προαναφερόμενο σχολείο.

    Στη συνέχεια το πρόγραμμα θα εξελιχθεί στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου Λάλα ως εξής:

    -19:30 Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Λάλα.
    -19:35 Έλευση ένστολων με παραδοσιακές φορεσιές του ’21.
    -19:30 Χαιρετισμοί: Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεωργίου Γεωργιόπουλου, αντιπροέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου «Άγιος Κωνσταντίνου» Λάλα κας Βασιλικής Τσαπάρα και προέδρου Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του ’21 κ. Κων/νου Πλαπούτα.
    -20:00 Αρχή ημερίδας – Αναφορά στη μάχη από τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών κα Αικατερίνη Καλέρη και κ. Αλέξη Καράμπελα.
    -20:45 Παρουσίαση όπλων των αγωνιστών του 1821 από τον πρόεδρο του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας κ. Κων/νο Βαγγελάκο.
    -21:15 Περιήγηση στην έκθεση – Πέρας εκδήλωσης.

    Στην εκδήλωση θα παραστούν απόγονοι των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης και μέλη του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του ’21, ο Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κωνσταντίνος» Λάλα, το Δημοτικό Σχολείο «Γιωργάκης Πλαπούτας» Λάλα και η Τοπική Κοινότητα Λάλα.

  • Επετειακό τετράδιο για το 1821 από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας
    Επετειακό τετράδιο για το 1821 από τον Δήμο Αρχ. Ολυμπίας

    Μοιράστηκε σε μαθητές σε εκδήλωση στο Πούσι

    Με ένα επετειακό τετράδιο, το οποίο περιέχει αναφορά στις ηρωικές μάχες που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 σε περιοχές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας άρχισαν συμβολικά οι δράσεις του Δήμου για τα 200 χρόνια από την Παλιγγενεσία.

    Το τετράδιο θα προσφερθεί σε όλους τους μαθητές του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και η αρχή έγινε την Παρασκευή 28 Μαΐου, με αφορμή ειδική επετειακή εκδήλωση του Δημοτικού Σχολείου Λάλα στον ιστορικό χώρο της ομώνυμης μάχης στο Πούσι για την άλωση του Λάλα. Στις πρώτες του σελίδες αναφέρεται στις ιστορικές μάχες στο Πούσι, στα στενά του Κατσαρού και στη συμβολή προσωπικοτήτων της περιοχής στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

    Η εκδήλωση είχε ως θέμα της την παρουσίαση στους μαθητές των αρματωσιών και των φορεσιών του 1821. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα όπλα των αγωνιστών του ’21 και μερικές από τις βασικές φορεσιές της εποχής, αυθεντικά μουσειακά κομμάτια που έφερε από την Αχαϊκή πρωτεύουσα ο Σκοπευτικός όμιλος παραδοσιακών όπλων Πάτρας.

    pousi maios 2

    Ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση τόνισε ότι η επιλογή του χώρου για την παρουσίαση του υλικού ήταν ιδανική, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του χώρου, με έργα και παρεμβάσεις που θα ολοκληρωθούν σύντομα. Στάθηκε επίσης στη διδακτική σημασία του τετραδίου που δημιούργησε ο Δήμος, σημειώνοντας ότι αυτό το έντυπο μπορεί να μυήσει με τον τρόπο του τα παιδιά στην τοπική μας ιστορία.

    Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Χάρης Σπηλιόπουλος που είχε την επιμέλεια της έκδοσης του τετραδίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος έχει προγραμματίσει δέκα δράσεις για να τιμήσει την εθνική Παλιγγενεσία, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς. Τέλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας κα Ρόη Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στη συμβολή του τετραδίου στην ενίσχυση του ενδιαφέροντος αλλά και της αγάπης των μαθητών στην τοπική ιστορία.

    pousi maios 3

    Η εκδήλωση έγινε με την συμμετοχή και του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», τον οποίο εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος, κ. Φώτης Βερβίτας και ο γ. γραμματέας, κ. Γιώργος Κουρκούτας. Στην εκδήλωση χαιρετισμό έκανε ο Διευθυντής του Δ.Σ. Λάλα και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου «Χαράλαμπος Βιλαέτης», κ. Χρυσοβαλάντης Δημητρόπουλος, ενώ ο πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Πάτρας, κ. Κώστας Βαγγελάκος, παρουσίασε τα όπλα και τη χρήση του καθενός στον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. Το «παρών» έδωσε επίσης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέας Ανδρικόπουλος.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Τιμήθηκε η 199η επέτειος της μάχης στο Πούσι
    Τιμήθηκε η 199η επέτειος της μάχης στο Πούσι

    «Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα της Επανάστασης»

    Με λαμπρότητα, παρά τις περιοριστικές συνθήκες και τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό, γιορτάστηκε στο Πούσι της Αχλαδινής η 199η επέτειος για την ομώνυμη ιστορική μάχη του Ιουνίου του 1821, που άνοιξε το δρόμο για τις επακόλουθες νίκες των Ελλήνων κατά των Τούρκων.

    Οι εκδηλώσεις, τη διοργάνωση των οποίων είχαν αναλάβει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - Π.Ε. Ηλείας και ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας, ξεκίνησαν με Δοξολογία στον ιερό ναό Αναλήψεως στο Πούσι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού, συνεπικουρούμενου από πλειάδα κληρικών. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο, από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Στρατάκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον απόγονο της οικογένειας Πισιμισαίων κ. Βασίλειο Πισιμίση και τον πρόεδρο της Κοινότητας Αχλαδινής κ. Ανδρέα Ανδρικόπουλο.

    Εν συνεχεία, ο κ. Γεωργιόπουλος καλωσόρισε τους παριστάμενους, τονίζοντας ότι «τιμούμε μια μεγάλη μάχη με έναν τρόπο που δεν της αναλογεί φέτος, καθότι η πανδημία που πλήττει τον πλανήτη τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ανάσχεσή της δεν μας το επιτρέπουν». Δεσμεύθηκε ωστόσο να γιορταστεί του χρόνου αυτό το μεγάλο γεγονός με τη λαμπρότητα και τη μεγαλειότητα που του αναλογεί.

    Τα μεγάλα μηνύματα…

    «Σήμερα –τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος- σε μια εποχή μεγάλων δοκιμασιών για το έθνος και τον τόπο, με την οικονομική κρίση να σοβεί δέκα χρόνια τώρα, την πανδημία να δοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική μας ζωή και τα νέφη πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο να πυκνώνουν από τον ίδιο όπως πάντα γείτονα –δε θα πω εχθρό- πρέπει να αναστοχαστούμε πάνω στο μεγάλο αφήγημα και στα μεγάλα μηνύματα, στα θετικά και αρνητικά παραδείγματα της Επανάστασης του ’21. Να κρατήσουμε την ενότητα και τη φλόγα των πρώτων χρόνων της Επανάστασης. Το μήνυμα της συνάντησης με τη νεοτερικότητα που εξέπεμψε η Φιλική Εταιρία. Την ομόθυμη και αυθόρμητη προσχώρηση στο μήνυμα της Επανάστασης του ανώτερου και κατώτερου Κλήρου ειδικότερα στον Μοριά. Την αυταπάρνηση, τον ηρωισμό και τη θυσία των στρατιωτικών ηγετών και των στρατιωτών της Επανάστασης, την παραχώρηση των περιουσιών των προυχόντων και των προεστών της Πελοποννήσου και των νήσων στις ανάγκες του Αγώνα. Την μεγάλη προσφορά των Ελλήνων της διασποράς, εμπόρων, διανοουμένων, δημοσιογράφων, με το εκπαιδευτικό προεπαναστατικό τους έργο και με το κίνημα του φιλελληνισμού που δημιούργησαν σε όλη την Ευρώπη τα επαναστατικά χρόνια. Τη συνεισφορά της πολιτικής ηγεσίας της Επανάστασης στη δημοκρατική και κοινοβουλευτική προοπτική του πολιτεύματος που ολοκληρώθηκε με τα συντάγματα της Επανάστασης και το Σύνταγμα του 1843.

    Να αποφύγουμε όμως τις κακές στιγμές του αγώνα, τους εμφύλιους σπαραγμούς που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική προσπάθεια, τους τοπικούς και παραταξιακούς φατριασμούς που χώρισαν τους Έλληνες σε αντίπαλα στρατόπεδα. Οι πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες αποτελούν κομμάτι αναγκαίο και αναπόσπαστο της συλλογικής ζωής των οργανωμένων κοινωνιών και πηγή της ιστορίας και της εξέλιξης του ανθρώπου. Όμως, υπάρχουν στιγμές στην ιστορία των λαών που η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή, που απαιτείται ομόθυμη ενότητα, συστράτευση και προσπάθεια. Από τέτοια παραδείγματα βρίθει η Ελληνική Ιστορία. Αυτό το παράδειγμα μας προσέφερε και αυτή η μάχη. Οι Κεφαλλήνες και οι Ζακυνθινοί δεν είχαν τον ίδιο δυνάστη, παρόλα αυτά βρέθηκαν εδώ, για να βοηθήσουν σε μια κοινή, εθνική προσπάθεια. Το φωτεινό τους παράδειγμα πρέπει να είναι παράδειγμα για το παρόν και το μέλλον του τόπου».

    Το ιστορικό της μάχης

    Βασικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Φιλολογίας κ. Γεώργιος Κουρκούτας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Κάθε Ιούνιο η επέτειος μνήμης στο Πούσι του οροπεδίου της Φολόης μας θυμίζει πόσα κατορθώνουν οι Έλληνες ενωμένοι. Όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση τον Μάρτιο του 1821 στην Ηλεία, η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπιζε ήταν αυτή των Τουρκαλβανών του Λάλα. Αυτοί οι έμπειροι πολεμιστές των Οθωμανών απείλησαν τον Αγώνα με επιθέσεις σε Χλεμούτσι, Πύργο, Αγουλινίτσα και Λαντζόι και κρίθηκε αναγκαίο να συγκροτηθεί μία σωστά σχεδιασμένη εκστρατεία εναντίον τους…

    Για τον σκοπό αυτόν κινητοποιήθηκαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από πολλά μέρη της Πελοποννήσου : από Αχαΐα, Καλάβρυτα, Γορτυνία, Τριφυλία, Ολυμπία και Ηλεία. Στο προσκλητήριο αυτό έδωσαν το «παρών» και οι Έλληνες των Επτανήσων, από Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, που μπορεί να μην βίωναν συνθήκες τουρκοκρατίας, αλλά τους ένωνε ο κοινός πόθος για Ελευθερία του Ελληνισμού.

    Στα τέλη Μαΐου ξεκίνησε η πολιορκία του Λάλα, που κρίθηκε σε 3 συγκρούσεις: σε Μποτίνη μνήμα, σε Μπαστηρά και στο Πούσι. Παρότι οι Τούρκοι των Πατρών έσπευσαν προς βοήθεια των Λαλαίων ομοθρήσκων τους, είδαν ότι η ελληνική αποφασιστικότητα δεν τους έδινε άλλο περιθώριο παρά την φυγή προς την Πάτρα. Αυτό έγινε και το Λάλα έπεσε στα χέρια των Ελλήνων. Εξοντώθηκε τον Ιούνιο του 1821 αυτή η επικίνδυνη βάση των Οθωμανών στην Πελοπόννησο και άνοιξε πιο πλατιά ο δρόμος για την πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς, που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες».

    Κλείνοντας ο ομιλητής τόνισε : «Την επόμενη χρονιά θα εορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πολλοί ηγέτες μας επαναλαμβάνουν την ανάγκη «Εθνικής Ενότητας», καθώς απειλές η Ελλάς δέχεται και σήμερα, κυρίως εξ Ανατολών. Δεν ξεχνάμε ότι απειλείται και αλλού ο Ελληνισμός, σε Κύπρο και Βόρειο Ήπειρο, συνεχίζεται η πλαστογράφηση των Ελληνικών Δικαίων σε Αιγαίο και Μακεδονία, ενώ κάποιοι πνευματικοί μας ταγοί αδιαφορούν και κάποιοι άλλοι γίνονται συνήγοροι ανθελληνικών σχεδίων (εντός ακόμη και των Ελληνικών Πανεπιστημίων). Τα όσα όμως έγιναν εδώ στις μάχες περί το Λάλα μας διδάσκουν πολλά.

    Ερχόμαστε να τιμήσουμε τους ήρωες, αλλά και να διδαχθούμε από αυτούς. Και έχουμε πολλά να διδαχθούμε για το θάρρος, την πίστη, την φιλοπατρία. Αυτό είναι το πιο μεγάλο κέρδος από αυτές τις σεμνές και ουσιώδεις εκδηλώσεις μνήμης».

    Απαγγέλθηκαν κατόπιν ποιήματα από μαθητές της Αχλαδινής και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με γεύμα του Δήμου Αρχ. Ολυμπίας προς τους καλεσμένους. Εκτός των προαναφερθέντων, στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης, ο βοηθός Περιφερειάρχη κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Χάρης Σπηλιόπουλος, Ρόη Αντωνοπούλου, Παναγιώτης Φλέσσας, Σπύρος Βασιλείου (εκπρ. Δήμου Πηνειού) οι εντεταλμένοι δημ. σύμβουλοι – θεματικοί Αντιδήμαρχοι Γιάννης Αλεξανδρόπουλος (Φολόης) που είχε και την επιμέλεια της εκδήλωσης και Λύσσανδρος Παναγόπουλος (Λασιώνος), οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Πέτρος Γιαννακόπουλος και Δημήτρης Δημητρόπουλος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας κ. Παναγιώτης Μάνδαλος, ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος κ. Βασίλειος Σολδάτος, ο Δασάρχης Πύργου κ. Παναγιώτης Λάττας, δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι Κοινοτήτων της ευρύτερης περιοχής, εκπρόσωποι φορέων κ.α.

    pousi 1

    pousi 3

    pousi 4

    pousi 5

    pousi 6

    pousi 7

    pousi 8

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο