Πολιτισμός

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Σύντομα η έναρξη των εργασιών στο αρχ. θέατρο Πλατιάνας

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων: Σύντομα η έναρξη των εργασιών στο αρχ. θέατρο Πλατιάνας

Συνεργασία δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ηλείας, για διευκόλυνση πρόσβασης των επισκεπτών - Σάκης Μαλιούκος: «Συνεχής η προσπάθειά μας για να ολοκληρωθεί αυτό το σημαντικό έργο στην ορεινή μας ζώνη»

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του έργου της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου (Αίπυ) στην περιοχή της Πλατιάνας, καθώς προχωρούν οι προετοιμασίες για την έναρξη των εργασιών, από την Αρχαιολογική Υπηρεσία Ηλείας.

Ήδη τις προηγούμενες ημέρες έγινε επιτόπια επίσκεψη της προϊσταμένης της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων κα. Ερωφίλης-΄Ιριδας Κόλια και του Δημάρχου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων κ. Σάκη Μπαλιούκου όπου εξετάστηκαν οι τρόποι για τη διευκόλυνση της πρόσβασης.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων δεσμεύτηκε να προσφέρει την βοήθειά του σε εργατοτεχνικό προσωπικό για καθαρισμό μονοπατιών και την διάθεση μηχανημάτων για διάφορες βοηθητικές εργασίες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Νομού μας έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα LEADER με το ποσό των 300.000,00 € για την αναστήλωση μέρους του Αρχαίου θεάτρου.

Σε αυτή την εξέλιξη ο Δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και προσωπικά ο Δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος είχε καθοριστικό ρόλο.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος ευχαρίστησε την προϊσταμένη και τα στελέχη της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, τον Διευθυντή και τα στελέχη της ΑΝΟΛ ΑΕ, τον σύλλογο ΔΙΑΖΩΜΑ και τον κ. Σταύρο Μπένο για την εκπόνηση της μελέτης.

AIPY mpalioukos

Η απόφαση του ΥΠΠΟ

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τα τέλη του 2019 εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού έγινε έγκριση εκτέλεσης εργασιών του έργου «αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου Πλατιάνας», απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Αναλυτικότερα στην απόφαση του υπουργείου, τα έργα που περιλαμβάνονται είναι τα εξής:

  • Καθαρισμός περιοχής σκηνικού οικοδομήματος και παρόδων.
  • Εργασίες αποχωματώσεων-επιχώσεων πρόσβασης.
  • Εργασίες καταγραφής υλικού ερειπιώνα.
  • Ειδικές κατασκευές για την έκθεση των αρχιτεκτονικών μελών.
  • Οργάνωση διάσπαρτου λίθινου υλικού-ανάσυρση λίθων προς ανάταξη.
  • Αναστήλωση αρχαίου υλικού ερειπιώνα.
  • Αποκατάσταση βόρειου τοίχου σκηνής.
  • Μερική αποκατάσταση σκηνικού οικοδομήματος.

Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών, η απόφαση προβλέπει την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και κάθε άλλη ενέργεια, στο πλαίσιο της αυτεπιστασίας μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Να τονιστεί ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών της αναστήλωσης του αρχαίου Αίπυ, οι οποίες ωστόσο θα υλοποιηθούν κανονικά το αμέσως προσεχές διάστημα.

AIPY 1

Στον 4ο αι. π.Χ.

Το θέατρο χρονολογείται σε δύο φάσεις. Tο κοίλο χρονολογείται στον 4ο αι. π.Χ, ενώ το σκηνικό οικοδόμημα χρονολογείται στο 245 π.Χ.

Όπως σώζεται σήμερα, το θέατρο παρουσιάζει την τριμερή χαρακτηριστική διάρθρωση των ελληνιστικών θεάτρων: κοίλο, ορχήστρα και σκηνικό οικοδόμημα.

Σήμερα διατηρείται μόνο τμήμα της σκηνής και του κοίλου, ενώ σε καλή κατάσταση σώζεται ο αρχαίος αναλημματικός τοίχος του θεάτρου και στην αρχική θέση του ένας θρόνος από τις προεδρείες. Το σωζόμενο κοίλο έχει διάμετρο 34,5μ.Το μνημείο παρουσιάζει σήμερα τη μορφή μεγάλου ερειπιώνα . Αποτελεί το δεύτερο σωζόμενο μνημείο της συγκεκριμένης κατηγορίας στο Νομό Ηλείας , μετά από το θέατρο της αρχαίας Ήλιδας.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα