Πολιτισμός

Εγκαίνια στο "Smili" του Αλέξανδρου Παπαλάμπρου - Ένας μεγάλος καλλιτέχνης με προσφορά και αλληλεγγύη

Εγκαίνια στο "Smili" του Αλέξανδρου Παπαλάμπρου - Ένας μεγάλος καλλιτέχνης με προσφορά και αλληλεγγύη

Μόνο αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον γεννά το τόλμημα του γλύπτη Αλέξανδρου Παπαλάμπρου και της συζύγου του Κατερίνας Αηδόνη, να δημιουργήσουν έναν πολυχώρο πολιτισμού, έναν χώρο αντάξιο με το όνομα της περιοχής που το φιλοξενεί.

Το πρώτο σχολικό κτίριο της Αρχ. Ολυμπίας και παλαιότερο ελαιοτριβείο, στην οδό Πραξιτέλη και Κονδύλη με πολλή δουλειά, αγάπη και μεράκι αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου που μέτρα ήδη 101 χρόνια , μετατράπηκε σε έναν ξεχωριστό χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει το εργαστήρι του γλύπτη, ενώ στα φιλόδοξα σχέδια των ιδιοκτητών του, είναι να αποτελέσει και μια εναλλακτική πρόταση για μικρούς και μεγάλους με μαθήματα γλυπτικής, παραστάσεις, εκθέσεις κ.α.

Σημείο αναφοράς για τον καλλιτέχνη κατά την διάρκεια των εγκαινίων του “Smili” το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, ήταν ένα εξαιρετικό έργο, το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να δημοπρατηθεί, έτσι ώστε τα έσοδα να καλύψουν κάποιες ανάγκες πυρόπληκτων οικογενειών της Ολυμπίας. Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε από έναν καμένο κορμό δέντρου, τον οποίο φιλοτέχνησε με απόλυτη ακρίβεια στο μάρμαρο, δημιουργώντας ένα εντυπωσκακό έργο τέχνης. Μετατρέποντας το μαύρο, σε λευκό, την θλίψη σε ελπίδα, προχώρησε στην δική του προσπάθεια να επικοινωνήσει το μήνυμα της αλληλεγγύης όσο καλύτερα μπορούσε. Το ξεχωριστό αυτό γλυπτό τελικά κατοχυρώθηκε στον Σάββα Τσαμπατζόγλου, αν και πολλοί ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ίσως καταλήξει να κοσμεί κάποιον δημόσιο χώρο, αν φυσικά κάποιοι από τους αρμοδίους είχαν φροντίσει νωρίτερα γι αυτό.

smili 12

Ο κ. Παπαλάμπρος με την σεμνότητα που τον διακρίνει ως καλλιτέχνη, αναφερόμενος στην προσπάθεια αυτή ανέφερε ότι: «Έχουμε φτιάξει αυτό το εργαστήρι – πολυχώρο, ευελπιστούμε να το αγαπήσει ο κόσμος, να το γνωρίσει, να έρθει να δει τις δραστηριότητές μας όσον αφορά την γλυπτική που κάνω εγώ, έφτιαξα αυτό το έργο που θα δείτε έξω, το κλαρί από τα καμένα. Πιστεύω ότι ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα αυτή τη στιγμή να κάνω για την περιοχή μας και θα ήθελα να πω να μην ξεχνάμε, γιατί προφανώς ξεχάσαμε και το 2007 τι είχε γίνει. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι το τελευταίο όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά γενικότερα. Κανω μαθήματα γλυπτικής και σχεδίου σε μικρούς και μεγάλους, περισσότερο είναι δημιουργική απασχόληση, έρχονται να γνωρίσουν την τέχνη της γλυπτικής, της ξυλογλυπτικής που είναι κάτι πιο ιδιαίτερο και της μαρμαρογλυπτικής. Έρχονται και οργανωμένα γκρουπ από το εξωτερικό τα οποία δείχνουν ενδιαφέρον στην γλυπτική και στον χώρο μας».

smili 13

Από την πλευρά της η σύντροφος της ζωής του Κατερίνα Αηδόνη αναφέρθηκε στο όνειρο χρόνων που τελικά πήρε σάρκα και οστά σημειώνοντας πως: «Είναι ένα όνειρο χρονών το συγκεκριμένο κτίριο, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες, βέβαια καταφέραμε, το πήραμε, το ανακαινίσαμε και ο σκοπός πλέον ουσιαστικά είναι να παραχθεί πολιτισμός. Δηλαδή πέρα από τα μαθήματα και το εργαστήρι του Αλέξανδρου που είναι ο προσωπικός του χώρος, ο χώρος της δημιουργίας του, είναι ένας χώρος που είναι αρκετά μεγάλος, αρκετά όμορφος και ευελπιστούμε ότι θα τον μετατρέψουμε σε πολυχώρο πολιτισμού, με παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες διάφορα work shop και μία εναλλακτική διέξοδο για τα παιδιά κυρίως. Δηλαδή κάτι που έλειπε γενικότερα από την περιοχή μας.

Ο χώρος αυτός ήταν το πρώτο γυμνάσιο της Αρχαίας Ολυμπίας, είχε βεβηλωθεί σαν κτίριο, τώρα θεωρούμε ότι έχει πάρει την αρχική του μορφή και έχει γίνει κατά τη γνώμη μας πανέμορφο. Εμείς μπήκαμε σε ένα ερειπωμένο κτίριο, αρχίσαμε να το ανακαινίζουμε, μας βοήθησε μία φίλη από την Αθήνα διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων και ψάχνοντας βρήκαμε αυτό, κάποιοι παλιοί που είχαν ζήσει σε αυτό το κτήριο μας βοήθησαν και μας είπαν ότι ο τοίχος είναι πέτρινος, οπότε καλό είναι να κατέβει ο σοβάς, η σκεπή είναι ξύλινη, γιατί είχαν κόντρα πλακέ για ταβάνι και δεν έβλεπες. Η αλήθεια είναι ότι ήταν έκπληξη για μας όταν ανακαλύψαμε τι ήταν πίσω από αυτό και προσπαθήσαμε να κάνουμε τις μικρότερες ουσιαστικές παρεμβάσεις και αυτό είναι που ομορφαίνει το κτήριο».

Για το πάντρεμα ενός ιστορικού κτιρίου και ενός ευφυούς καλλιτέχνη έκανε λόγο με την σειρά της η Μάγδα Καρέλλη, προσωπική φίλη των ιδιοκτητών του “Smili” κατά την διάρκεια της παρουσίασης αυτού του νέου εγχειρήματος. «Δεν είμαι ντόπια και είναι μεγάλη μου τιμή που καλούμε να παρουσιάσω το πάντρεμα ενός ιστορικού κτιρίου και ενός ευφυούς καλλιτέχνη του γλύπτη Αλεξάνδρου Παπαλάμπρου που είναι πάνω απ’ όλα αγαπημένος μου φίλος πολλά χρόνια, όλα τα χρόνια που είμαι εδώ στην Ολυμπία. Βρισκόμαστε σε ένα παλιό ελαιοτριβείο που στέγασε το πρώτο σχολικό συγκρότημα της περιοχής μας, έναν χώρο που η Κατερίνα και ο Αλέξανδρος με ιδιωτική πρωτοβουλία, μεράκι και κόπο ανακαίνισαν και ανέδειξαν, έναν χώρο που στεγάζει το εργαστήριο του Αλέξανδρου, την έκθεσή του, είναι ένας πολυχώρος που στόχο έχει να προάγει πολιτισμό. Ένας χώρος που όλα τα εικαστικά δρώμενα που θα φιλοξενηθούν εδώ δεν θα έχουν γεωγραφικούς περιορισμούς. Θα αγκαλιάζουν όλες τις τέχνες, θα έχουν στοιχεία από όλες τις κουλτούρες, είναι πολύ βασικό αυτό και τα δύο παιδιά και η Κατερίνα και ο Αλέξανδρος φιλοδοξούν να γίνει αυτός ο πολυχώρος φάρος πολιτισμού και χώρος που θα γίνονται ζυμώσεις τέχνης και ανθρωπισμού. Τον τελευταίο καιρό βιώσαμε όλοι ένα δράμα, για μένα ήταν η πρώτη φορά, έπαθα ένα σοκ με τις πυρκαγιές. Η Τέχνη είναι καθρέφτης που αντικατοπτρίζει όχι αυτό που ζούμε αλλά αυτό που νιώθουμε. Ο Αλέξανδρος λοιπόν εμπνεύστηκε μέσα από αυτό που έγινε, είδε έναν καμένο κορμό και αποφάσισε αυτή την μορφή του καμένου κορμού να την σμιλέψει σε μάρμαρο. Το οποίο σήμερα θα δημοπρατηθεί και τα έσοδα από την δημοπρασία θα διατεθούν προκειμένου κάποιες πυρόπληκτες οικογένειες να εξυπηρετηθούν στις πρώτες τους βασικές ανάγκες. Ευελπιστούμε το παράδειγμα του Αλέξανδρου να το ακολουθήσουν και άλλοι καλλιτέχνες στην Ελληνική επικράτεια γιατί είναι κάτι σπουδαίο αυτό που κάνει».

Όλοι όσοι παρευρέθηκαν στα εγκαίνια του “Smili” είχαν την δυνατότητα να απολαύσουν μια ξεχωριστή βραδιά, αφού ο δημοφιλής στο εξωτερικό μουσικός IONAS, Ιωάννης Κουγιανός, με καταγωγή από την Ολυμπία παρέσυρε το κοινό με τους ήχους και τις αρμονίες από το Handpan του, ενώ παράλληλα τον πλαισίωνε η χορεύτρια Δήμητρα Μπέρτσου με τις χορευτικές της ικανότητες.

smili 2

smili 3

smili 4

smili 5

smili 6

smili 7

smili 8

smili 9

smili 10

smili 11

smili 14

smili 15

smili 16

smili 17

smili 18

smili 19

smili 20

smili 21

smili 22

smili 23

smili 24

smili 25

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup