Πολιτισμός

Φεστιβάλ Ολυμπίας: Στάσου ολόρθη Ελευθεριά

Φεστιβάλ Ολυμπίας: Στάσου ολόρθη Ελευθεριά

Ένα τρίπτυχο αφιέρωμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση - Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η Camera Zizanio υλοποιούν τρεις δράσεις για να τιμήσουν την ελληνική Επανάσταση του 1821 - “Ελεύθεροι να ζώμεν, αδέλφια εις την γη”

Μια μικρή ταινία για τη δράση και το θάνατο του Ρήγα Φεραίου με τίτλο “Ελεύθεροι να ζώμεν, αδέλφια εις την γη” υλοποιήθηκε στο Βελιγράδι από μια μικτή ομάδα νέων από την Ελλάδα και τη Σερβία , σε συνεργασία με το Media Education Center (MEC).

Με οδηγό την Ιστορία, όπως αυτή διαμορφώθηκε από τους επώνυμους και ανώνυμους πρωταγωνιστές της, οι δράσεις αυτές παροτρύνουν τα παιδιά να αντλήσουν από το παράδειγμα και τις πράξεις των ηρώων και τα ενθαρρύνει να αξιοποιήσουν τη δημιουργική τους φαντασία και ικανότητα ώστε να προσεγγίσουν, να αναπλάσουν και να αναπαραστήσουν μέσω της κινηματογραφικής γλώσσας επιλεγμένες στιγμές και γεγονότα της Ιστορίας. Τα γυρίσματα που έγιναν στο Βελιγράδι, συντόνισαν ο Κυριάκος Χαριτάκης και ο Διευθυντής του MEC Μiomir Racjevic και έλαβαν μέρος πέντε νεαροί κινηματογραφιστές από την Ελλάδα και τη Σερβία.

Μέσα από την ταινία τους αναδεικνύεται το πρόσωπο του Ρήγα Φεραίου που αναγνωρίζεται ως ο εμψυχωτής των επαναστάσεων των Βαλκανικών λαών ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Τόπος δράσης είναι το Βελιγράδι και o Πύργος καθώς στο Βελιγράδι βρίσκονται τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς στον Ρήγα Φεραίο. Είναι χαρακτηριστικό πως και στη Σερβία αναγνωρίζεται ως εθνικός ήρωας ενώ στο Βελιγράδι υπάρχουν σημαντικά σημεία αναφοράς σε αυτόν. Άλλωστε είναι ο τόπος του μαρτυρίου του, τελευταίος σταθμός της επαναστατικής πορείας του. Γι αυτό το λόγο το ντοκιμαντέρ επικεντρώνεται σε αυτόν το τόπο, αναζητά την κληρονομιά του Ρήγα στη σύγχρονη Σερβία και αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στους δυο λαούς.

1821 festival olumpias2

"Φερμένα εκ στόματος"

Το εργαστήριο «Φερμένα εκ στόματος: Αφηγήσεις για το 1821» για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων και λυκείων θα υλοποιηθεί από την αφηγήτρια παραμυθιών Αγνή Στρουμπούλη και τον βιολοντσελίστα Σταύρο Παργινό. Πρόκειται για αφηγήσεις από ημερολόγια, μαρτυρίες, αλληλογραφία, τοπικές αφηγήσεις, μνήμες που μας συγκινούν, φέρνουν τα πρόσωπα ζωντανά με τη λαχτάρα, την γενναιοψυχία, τη μιζέρια, την αδυναμία μεσ' τη δίνη της Επανάστασης. Μελοποιημένοι στίχοι του Κάλβου και του Βαλαωρίτη, παροιμιόμυθοι που αρέσκονταν να λέει ο Κολοκοτρώνης στα παλικάρια του, ολίγιστος Ηρωικός Καραγκιόζης, δημιουργούν το ρυθμό σ' αυτό το γλυκόπικρο Μνημόσυνο. Και η μουσική· γίνεται η ψυχή του λόγου.

Ζωγραφίζοντας το 1821

Ο ζωγράφος-σκηνογράφος Θανάσης Βαλαώρας υλοποιεί ένα εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου, εμπνευσμένο από πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης. Άλλωστε ο ίδιος την φετινή χρονιά εξέθεσε μια σειρά έργων του υπό τον τίτλο «… που με βία μετράει τη γη» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Αγρίνιο, αλλά και στην Αθήνα, ένα εξαιρετικό «αποτύπωμα» από τις παιδικές του μνήμες που συνδέονται με κειμήλια και εικόνες από την Επανάσταση.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup