Ολοκληρώνεται στον Δήμο Ήλιδας ο επετειακός κύκλος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τρεις σημαντικές εκδηλώσεις στον Πολυχώρο Πολιτισμού στην Αμαλιάδα
Ο Δήμος Ήλιδας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει τρεις σημαντικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θέλοντας ν’ αποτίσει φόρο τιμής στους ηρωικούς μας προγόνους που αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και Ανεξαρτησία.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με τη διεξαγωγή του επιστημονικού συνεδρίου 17-18-19 Δεκεμβρίου 2021 με θέμα: «Ο Εθνικός Αγώνας του 1821» με τη σημαντική συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Νίκου Κοροβέση, ο οποίος υποστήριξε το αίτημα του Δήμου Ήλιδας για τη διοργάνωση του συνεδρίου στην Αμαλιάδα. Πρόεδρος του επιστημονικού συνεδρίου είναι ο κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, πρ. καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και θα πραγματοποιηθούν σημαντικές ανακοινώσεις από 28 συνέδρους – καθηγητές, ιστορικούς και άλλους ερευνητές από διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας.
«ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ 21 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ»
Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021 με ώρα έναρξης 20:00
Θα προηγηθούν δύο, επίσης, πολύ σημαντικές εκδηλώσεις αρχής γενομένης με την παράσταση
ΑΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ 21 ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ στον Πολυχώρο Πολιτισμού του Δήμου Ήλιδας την Κυριακή 05 Δεκεμβρίου 2021.με ώρα έναρξης 20:00 και με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ για το κοινό. Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό έργο στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από τον σηκωμό του 1821. Αποτελείται από τρία θεατρικά μονόπρακτα, ανεξάρτητα μεταξύ τους που ζωντανεύουν μνήμες του Αγώνα στη Δυτική Ελλάδα και πλαισιώνονται από ποίηση και μουσική που γράφτηκαν για την Επανάσταση.
Συνεργάζονται 4 ερασιτεχνικές ομάδες με οργάνωση από το Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» και συμπαραγωγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα συμμετέχουν και παρουσιάζουν:
-
Θεατρική Σκηνή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ακράτας «Αναγέννησις» (έτος ίδρυσης 1924) Ο ιεραπόστολος, δάσκαλος και Φιλικός Νικηφόρος Παμπούκης, ο οπλαρχηγός και Φιλικός Νικόλαος Σολιώτης και η γυναίκα του Βασιλική, καθώς και η ανώνυμη ηρωίδα που επέζησε της Μάχης του Καστρακίου είναι οι πρωταγωνιστές του δρώμενου που θα μας μεταφέρει στην ιστορική Νωνάκριδα της Εθνεγερσίας.
-
Ερασιτεχνικό Σχήμα Πάτρας «Ρεφενέ» (1999) Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, φυλακισμένος στο Παλαμήδι τ’ Αναπλιού διηγείται στον δικαστή Γεώργιο Τερτσέτη, τα γεγονότα της πολιορκίας της Πάτρας.
-
Θεατρική Ομάδα Πάτρας «Θεατροσκόπιο» (2019) Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός μέλος και κατηχητής της Φιλικής Εταιρείας αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες να προστατέψει τη γέννηση της Επανάστασης από τα αδιάκριτα βλέμματα Τούρκων, ξένων προξένων στη Πάτρα, καθώς και της Αγγλικής Αρμοστείας στα Επτάνησα. Παρακάμπτει πρόσκληση-παγίδα του Καϊμακάμη της Τριπολιτσάς στους Προκρίτους της Αχαΐας και καταφεύγουν στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, όπου αποφασίζουν τον Σηκωμό .
-
Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης Πατρών «Παναγιώτης Καρατζάς» (ΚΟΙΝΣΕΠ/2018) Μέλη του σωματείου, ντυμένα με αυθεντικές στολές της Επανάστασης, σηματοδοτούν τα δρώμενα.
«200 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΩΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»
Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 ώρα έναρξης 20:00
Με τη Σοπράνο Λένα Σουρμελή και το Βαρύτονο Νικόλαο Καραγκιαούρη. Στο πιάνο η Olena Fedko
Ένα κονσέρτο που παρουσιάζει κείμενα, ποιήματα και μουσικές συνθέσεις οι οποίες άντλησαν την έμπνευσή τους από τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας .Η επιλογή των μελοποιημένων ποιημάτων της παράστασης αποτελεί μία ιστορική διαδρομή με αφορμές:
την προεπαναστατική δράση στα χρόνια του Ρήγα Φεραίου, τη Γαλλική επανάσταση, τους Έλληνες δημιουργούς τους διασποράς και τους φιλέλληνες ποιητές και μουσουργούς που αποτέλεσαν έμπνευση και για τους μετέπειτα δημιουργούς τους «Εθνικής μουσικής σχολής» και που διαμόρφωσαν το δικό τους ιστορικό και πολιτισμικό αποτύπωμα στην κουλτούρα της νεότερης Ελλάδας. Μοιρολόγια, προσευχές, τραγούδια ηρωισμού, απώλειες, ύμνοι στην Πατρίδα που αναδύεται μέσα από τους φλόγες έχοντας πληρώσει βαρύ φόρο αίματος. Όλα τους μετουσιώνονται σε ένα κοινό όνειρο: την Ελευθερία και την Ειρήνη. Περιλαμβάνονται έργα των Ποιητών και συνθετών: Σαπφώ, Φεραίου, Müller, Byron, Hugo, Rouget de Lisle, Gounod, Sor, Weber, Foscarina, Ν. Μάντζαρου-Χαλικιόπουλου, Seiller,Delacroix, Αρβανιτάκη, Καρρέρ, Ξένου, Kalafati κ.α
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Σύλληψη | Έρευνα | Ερμηνεία τραγουδιών: Λένα ΣΟΥΡΜΕΛΗ, Soprano
Έρευνα | Ερμηνεία τραγουδιών: Νικόλαος ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ, Baryton
Μουσική συνοδεία στο πιάνο:OlenaFEDKO
Έρευνα | Μεταφράσεις: Bernadette COUTSOUMARIS.
Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
(Δελτίο Τύπου)