Η Αμαλιάδα στο επιστημονικό επίκεντρο των εορτασμών για την επανάσταση του 1821 - Δυο καθηγητές πανεπιστημίων της χώρας και ο πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821 μιλούν για το Συνέδριο
Στο επιστημονικό επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον εορτασμών των 200 ετών από την Ελληνική επανάσταση του 1821 βρέθηκε το τριήμερο 17 με 19 Δεκεμβρίου η Αμαλιάδα.
Το επιστημονικό συνέδριο «Ο Εθνικός Αγώνας του 1821» που διοργάνωσαν ο Δήμος Ήλιδας με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στον Πολυχώρο Πολιτισμού, κατάφερε όχι μόνο να συγκεντρώσει καθηγητές Πανεπιστημίων της Χώρας και ιστορικούς αλλά και ανθρώπους που για χρόνια μελετούν την Ελληνική Επανάσταση. Μέσα από τις ομιλίες τους έγιναν γνωστές, πτυχές εκείνης της εποχής στην οποία οι Έλληνες, απέναντι σε όλες τις πιθανότητες, πήραν στα χέρια τους τα όπλα και κατάφεραν να απελευθερωθούν από τον Τουρκικό ζυγό.
Το συνέδριο – μοναδικό στην Ελλάδα – στέφθηκε με επιτυχία κάτι που αναγνωρίζουν όχι μόνο οι οργανωτές αλλά και οι συμμετέχοντες.
«Εύχομαι το Συνέδριο της Αμαλιάδας να είναι η αρχή πολλών ακόμα»
Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησε και τοποθετήθηκε και ο Κωνσταντίνος Πλαπούτας πρόεδρος του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821. Ο κ. Πλαπούτας έλκει καταγωγή από τον Κόλια Πλαπούτα, γεννάρχη της οικογένειας Πλαπούτα και πατέρα του Γιωργάκη και του Δημητράκη Πλαπούτα. Γεννήθηκε στο Παλούμπα Αρκαδίας και όπως είπε : «Είναι ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω σε αυτό το συνέδριο. Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Αμαλιάδα ήταν κάτι το ανέλπιστο για μένα αφού πιστεύω πως παρόμοιες εκδηλώσεις θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τις τρεις μέρες που διήρκησαν οι εργασίες του καταγράφηκαν ιστορικές απόψεις που αντικατοπτρίζουν στο έπακρο τα γεγονότα του 1821. Συγχαίρω τον Δήμο Ήλιδας για την όλη διοργάνωση και βέβαια όλους τους συμμετέχοντες. Εμείς ως απόγονοι - έχω την τιμή να είναι πρόεδρος του Ομίλου των Απογόνων που ιδρύθηκε το 1938- προσπαθούμε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία του τόπου μας και να διατηρηθεί ο ομφάλιος λώρος που θα μας θυμίζει πως οι πρόγονοί μας έδωσαν την ίδια τους τη ζωή για την Ελευθερία της Ελλάδας. Να μας θυμίζει πως η Ελευθερία δεν είναι κάτι δεδομένο αλλά ένα συνεχές δρώμενο που και θα πρέπει να παλεύουμε να αποκτήσουμε και βέβαια να διαφυλάξουμε.
Εύχομαι το Συνέδριο της Αμαλιάδας να είναι η αρχή πολλών ακόμα που θα γίνουν σε όλη τη Χώρα προκειμένου να διατηρηθεί «ζωντανή» η ιστορία μας»
«Το συνέδριο της Αμαλιάδας, ήταν μια ευφορία»
Μιλώντας για το συνέδριο της Αμαλιάδας, ο κ. Νίκος Φ. Τόμπρος, Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ανέφερε : ««Είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο τόσο από άποψη συνέδρων όσο και όλων αυτών που ειπώθηκαν. Στη διάρκειά του λύσαμε πολλές ιστοριογραφικές απόρροιες. Συγχαρητήρια στο Δήμο Ήλιδας για τη διοργάνωση αλλά και στην Αμαλιάδα που διαθέτει ένα τόσο όμορφο και λειτουργικό κτίριο»
Επίσης η κυρία Μαρία Μαντουβάλου, δ. Αναπλ. Καθηγ. του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ επεσήμανε «Έχω τη χαρά και την τιμή να βρίσκομαι στην Αμαλιάδα, προσκεκλημένη σε ένα καταπληκτικό συνέδριο που ευτυχώς έγινε τώρα που τελειώνει η επέτειος των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, γιατί δυστυχώς δεν είχαμε δει άλλη τέτοια ανάλογη εκδήλωση. Ευτυχώς όμως ο Δήμος Ήλιδας κατάφερε να διοργανώσει τη συνέδριο και στη διάρκειά του να αναπτυχθούν ιστορικές απόψεις από εξαίρετους ομιλητές. Να κατατεθούν απόψεις που όχι μόνο αφορούν την Ελληνική Επανάσταση αλλά και φυλετικά – θρησκευτικά ζητήματα εκείνης της εποχής. Πραγματικά το συνέδριο της Αμαλιάδας, ήταν μια ευφορία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε απερίγραπτες στιγμές τις τελευταίες 3 μέρες.
(Δελτίο Τύπου)