Η αρχαία Φεία αποτελεί ένα γνωστό λιμάνι του αρχαίου κόσμου, στον Άγ. Ανδρέα Κατακόλου, όπου τελευταία ο δήμος Πύργου κάνει κινήσεις για την ανάδειξή του.
Πρόσφατα δύο δύτες ο Χάρης και ο Βασίλης Λόλας εντόπισαν στον πυθμένα της περιοχής τμήματα αμφορέων και αγγείων τα οποία χρονολογούνται κατά τον 1ο και 2ο αιώνα προ Χριστού και την ύστερη ρωμαϊκή - βυζαντινή εποχή.
Σε ανάρτησή του ο Χάρης Λόλας αναφέρθηκε στα ευρήματα τα οποία παραδόθηκαν στην Εφορία Αρχαιοτήτων Ηλείας και σημείωσε πως θα πρέπει ανάλογα ευρήματα να παραδίδονται και να γίνονται κτήμα όλων των Ηλείων.
Η ανάρτηση
Από τις υποθαλάσσιες δραστηριότητές μας με τον Vasilis Lolas (ο οποίος βρήκε και τα περισσότερα ), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ανδρέα, προέκυψαν πρόσφατα, πιθανά λόγω ανακίνησης από πρόσφατη θαλάσσια αναταρραχή (που τα απειλούσε και με καταστροφή- θραύση στα βράχια, για αυτό και τα ανασύραμε) κάποια αναπάντεχα για εμάς ευρήματα. Σύμφωνα με τον πρώτο χαρακτηρισμό από την εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία στην οποία τα παραδώσαμε , πρόκειται για:
1. Τμήμα αμφορέα
2. Τμήματα αμφορέων σε συσσωμάτωση με θαλάσσια ιζήματα
3. Αβαφή κούπα (διασωζόμενη μόνη αυτή ολόκληρη και όχι τμήμα)
4.Τμήμα αγγείου με εφυάλωση εξωτερικά
5. Τμήμα ανοικτού αγγείου με εφυάλωση πράσινου χρώματος και εγχάρακτη διακόσμηση εσωτερικά.
Τα 3,4,5 πιθανά χρονολογούνται στην ύστερη ρωμαϊκή - βυζαντινή περίοδο ενώ τα 1,2 ενδεχομένως να είναι και σε αιώνα προ Χριστού.
Έτσι , για να θυμόμαστε την ιστορική βαρύτητα του τόπου στον οποίο ζούμε, ενώ να σημειώσουμε ότι σε αυτήν την περιοχή, από τον Άγιο Ανδρέα ως πιθανά και τη Σκαφιδιά εντοπίζεται η καταποντισμένη από σεισμό Αρχαία Φειά . Εδώ διενεργήθηκε η πρώτη στην Ελλάδα ενάλια αρχαιολογική έρευνα από τον Νίκο Γιαλούρη το 1957. Σχετικά με αυτή παραθέτω την πολύ έγκυρη δουλειά από την ιστοσελίδα `Αριστομένης ο Μεσσήνιος`
https://aristomenismessinios.blogspot.com/.../blog-post...
Η παράδοση έγινε φυσικά αφιλοκερδώς με μόνη μας περιέργεια τον τελικό προσδιορισμό της ηλικίας και της πιθανής τους προέλευσης . Σαν προσωπικό σχόλιο, επειδή στα μέρη αυτά περιηγούμασταν και με τον πατέρα μας από μικρά παιδιά και γνωρίζουμε, είναι καλό ότι παρόμοιο εντοπίζεται είτε στη συγκεκριμένη περιοχή είτε οπουδήποτε να παραδίδεται και να γίνεται κοινό κτήμα των Ηλείων και όλου του κόσμου για να εμπλουτίζει τη συλλογική γνώση και την κατανόηση της ιστορίας και όχι να ξεπουλιέται ή να κρατιέται σε ιδιωτικές συλλογές ή, ακόμα χειρότερα , να `καταχωνιάζεται` για να μη `χαθεί ` (κατά τη λανθασμένη μας νοοτροπία) ένα κομμάτι γης που μας ανήκει.