Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 15:09

Ενημερωτικό εργαστήριο για επαγγελματίες του τουριστικού τομέα στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στο πλαίσιο συμμετοχής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στο έργο ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (Coastal Heritage Network – CoHeN), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα – Ιταλία 2014-2020, διοργανώνεται ενημερωτικό επιμορφωτικό εργαστήριο την Τρίτη 12 Απριλίου 2022 και ώρα 11:00 π.μ. στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Ολυμπίας (ΣΠΑΠ).

Κύριος στόχος του έργου CoHeN είναι η δημιουργία της Αδριατικής – Ιόνιας παράκτιας διαδρομής, η οποία θα συνδέει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς Ελλάδας και Ιταλίας μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε σημαντικά οχυρά, κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους κατά μήκος των ακτών της θάλασσας του Ιονίου και της Αδριατικής (συνολικά 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Ιταλία).

Το Κάστρο Χλεμούτσι, (γνωστό και ως Κάστρο Τορνέζε), στην Κυλλήνη της Ηλείας ιδρύθηκε το 1220-1223 από τον ηγεμόνα Γοδεφρείδο Α΄ Βιλλεαρδουίνο και αποτέλεσε το ισχυρότερο φρούριο του φράγκικου πριγκιπάτου της Αχαΐας.

Οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις θα βελτιώσουν σημαντικά την υφισταμένη κατάσταση διατήρησης των επιλεγμένων μνημείων και θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα εμβαθύνουν στην κατανόηση της ιστορίας και της αξίας τους για την πολιτιστική κληρονομιά εφαρμόζοντας καινοτόμα εργαλεία διαχείρισης με την ενεργό συμμετοχή τοπικών κοινοτήτων και φορέων σε αμφότερες τις περιοχές για να αυξηθεί η ελκυστικότητά τους με ταυτόχρονη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα με το έργο ‘Στερέωση, Αποκατάσταση Και Ανάδειξη Αίθουσας Α3 Κάστρου Χλεμούτσι Ηλείας’ συνολικού προϋπολογισμού 350.000,00.

To ενημερωτικό εργαστήριο (workshop), που απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, έχει ως στόχο να ανιχνεύσει τις δυνατότητες της τουριστικής ανάπτυξης του κάστρου Χλεμούτσι που θα προκύψουν μέσω του εποικοδομητικού διαλόγου με τον τουριστικό κλάδο και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Επιπλέον, μέσω της διάδρασης των συμμετεχόντων και της συμπλήρωσης ενός σύντομου ερωτηματολογίου, το ενημερωτικό εργαστήριο επιδιώκει τη συνδρομή τους στην ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών, στην αύξηση της ελκυστικότητας του μνημείου και στην καλύτερη τουριστική του προβολή. Απώτερος σκοπός όλων είναι η ένταξη του μνημείου στον τουριστικό χάρτη της περιοχής και η βελτίωση της σχέσης μεταξύ της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τουρισμού.

Η συνάντηση θα διοργανωθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης.

Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων. Πληροφορίες: Ράλλη Αθανασία – Αρχαιολόγος, Παλαιολόγου Νικολέττα – Αρχαιολόγος Μουσειολόγος, Ε-mail: [email protected], Τηλ. 2623095920 και 2624022529

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 18:34

Σχετικά Άρθρα

  • Εκδήλωση παράδοσης πυροσβεστικού οχήματος από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ελλάδας και Κύπρου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας
    Εκδήλωση παράδοσης πυροσβεστικού οχήματος από τους Δικηγορικούς Συλλόγους Ελλάδας και Κύπρου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας

    Μία εκδήλωση με ιδιαίτερη σημασία αλλά και έντονο συμβολισμό θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023 και ώρα 13.00 στον χώρο του πρώην ξενοδοχείου ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για την παράδοση ενός πυροσβεστικού οχήματος άμεσης επέμβασης το οποίο θα δωρίσουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδος και της Κύπρου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για την αντιπυρική προστασία του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας αλλά και οποιουδήποτε χώρου αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος κριθεί αναγκαίο από την οικεία Εφορεία. Η δωρεά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που αναλήφθηκε από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το 2021 κυρίως την Αττική, την Εύβοια και την Ηλεία. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής συγκεντρώθηκαν χρήματα από δωρεές μεμονωμένων δικηγόρων αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, ενώ καθοριστική υπήρξε η οικονομική συμβολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και του Συλλόγου συνταξιούχων δικηγόρων. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν για την αποκατάσταση πληγέντων στην Αττική, για την διενέργεια εργασιών αναδάσωσης στην Εύβοια, ενώ στην Ηλεία προκρίθηκε ως αναγκαία η προμήθεια ενός πυροσβεστικού οχήματος που θα βρίσκεται πλησίον του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας και θα έχει την δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής επέμβασης με σκοπό την κατάσβεση της πυρκαγιάς κατά τις πρώτες στιγμές μετά την εκδήλωσή της πριν αυτή λάβει μεγάλες διαστάσεις. Οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν με την συστηματική συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας εκ μέρους της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και ήδη από φέτος τον Ιούλιο το πυροσβεστικό όχημα έχει τεθεί στην διάθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και έχει ενταχθεί στον αντιπυρικό σχεδιασμό που προβλέπεται για τον αρχαιολογικό χώρο.

    Η πρωτοβουλία θα ολοκληρωθεί με την τυπική παράδοση του οχήματος που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη στο πλαίσιο σχετικής τελετής στο πρώην ξενοδοχείο ΣΠΑΠ της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και στην οποία θα παραβρεθούν εκ μέρους των δωρητών ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας και Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης και πολλοί πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων από όλη τη χώρα, οι οποίοι θα παραδώσουν το πυροσβεστικό όχημα στους εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    Ελπίδα όλων είναι ότι η δωρεά αυτή θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αντιπυρικής θωράκισης της Αρχαίας Ολυμπίας, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη των οδυνηρών καταστάσεων που εκδηλώθηκαν στο παρελθόν και παραμένουν ανεξίτηλες στην μνήμη όλων, κατά την διάρκεια των οποίων κάηκαν τμήματα του αρχαιολογικού χώρου, ο οποίος κινδύνεψε με ολοσχερή καταστροφή και αλλοιώθηκε το θαυμάσιο φυσικό τοπίο που περιβάλλει την Αρχαία Ολυμπία.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στήριξε για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία
    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στήριξε για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα Ολυμπιακή Εβδομάδα στα Σχολεία

    Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας ως συνεργαζόμενου φορέα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3η Ολυμπιακή εβδομάδα στα Σχολεία με τη συμμετοχή 3.251 Σχολείων/τμημάτων και 129.752 χιλιάδων μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια!!.

    Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συνέδραμε μέσω του επιστημονικού της προσωπικού την εθνικής εμβέλειας δράση «Ολυμπιακή εβδομάδα στα σχολεία» (08 – 12 Μαΐου) που φέτος είχε ως θέμα «Γνωρίζω τα Ολυμπιακά αθλήματα-μαθαίνω για τη βιωσιμότητα και τον υγιεινό τρόπο να ζεις».

    Την Δευτέρα 08 και την Τετάρτη 10 Μαΐου 2023, ο αρχαιολόγος της Εφ. Α. Ηλείας κύριος Κώστας Αντωνόπουλος παρουσίασε ζωντανά μέσω διαδικτύου το Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας σε δυο ξεχωριστές συνδέσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, εξηγώντας μέσα από τα εκθέματα πτυχές της λατρείας των θεών, του αθλητισμού και της καθημερινότητας των νέων στα γυμνάσια και τις παλαίστρες.

    Το απαιτητικό εγχείρημα έφερε εις πέρας ομάδα στελεχών της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας με συντονίστρια την κα Ντενίζ Παναγοπούλου και υλοποιήθηκε με την στήριξη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και τη συνεργασία πολλών φορέων, αθλητών και εκπαιδευτικών.

    Οι μαθητές και οι μαθήτριες, εκτός από το διαδικτυακό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, γνώρισαν σπουδαίους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, εντρύφησαν «…στις Ολυμπιακές Αξίες, τη φιλία, το σεβασμό, την αριστεία αλλά και τη σύνδεσή τους με τη βιωσιμότητα κυρίως στο πεδίο των σχέσεων τους με τους άλλους ανθρώπους αλλά και οτιδήποτε τα περιβάλλει…» όπως αναφέρει στον απολογισμό του προγράμματος η Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία.

    Την ολοκλήρωση της 3ης Ολυμπιακής εβδομάδας στα Σχολεία χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. Γιώργος Αλικάκος που έκλεισε τις εκδηλώσεις ευχαριστώντας μεταξύ των συντελεστών και συνεργαζόμενων φορέων την Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη Κόλλια και τον κ. Αντωνόπουλο, καθώς και όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που αγκάλιασαν το πρόγραμμα, δίνοντάς τους ραντεβού την επόμενη χρονιά.

    Στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος, έπειτα από διαδικτυακή κλήρωση αναδείχθηκαν 13 σχολεία, ένα από κάθε μία Περιφερειακή Διεύθυνση της Ελλάδας, 1 Σχολείο από την Κύπρο και 2 Σχολεία από την Ομογένεια που θα φιλοξενηθούν στην Αρχαία Ολυμπία από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2023

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνεργασία Π.Ε. και Ε.Φ.Α Ηλείας για τις ανασκαφικές έρευνες στο «Κλειδί» Σαμικού και το Ιερό του Ποσειδώνα
    Συνεργασία Π.Ε. και Ε.Φ.Α Ηλείας για τις ανασκαφικές έρευνες στο «Κλειδί» Σαμικού και το Ιερό του Ποσειδώνα

    Την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, στην Ολυμπία, επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου είχε συνεργασία με την Διευθύντρια Δρ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια, με σκοπό την υποστήριξη - εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - του ανασκαφικού έργου, στη θέση «Κλειδί» στο Σαμικό, όπου εντοπίστηκαν κτηριακά κατάλοιπα τα οποία μπορούν να αποδοθούν στο ιερό του Ποσειδώνα.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2022, στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, παρουσία του Αρχαιολόγου Χρήστου Λιάγκουρα και του πρόεδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού – Αλφειού Παναγιώτη Παρασκευόπουλου, καθώς πλησίον της περιοχής των ερευνών και ευρημάτων, αναπτύσσεται τμήμα του εγγειοβελτιωτικού δικτύου.

    Στις ανασκαφικές εργασίες, που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου – οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος, που υλοποιούν σε συνεργασία η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και η Αυστριακή Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα – αποκαλύφθηκε τμήμα θεμελίωσης μεγάλου κτηρίου, η γεωγραφική θέση του οποίου, τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά και η καταρχήν χρονολόγησή του, συντείνουν στο ότι πρόκειται για το ιερό του Ποσειδώνα.

    Άμεση η ανταπόκριση της Π.Ε. Ηλείας

    Μπροστά σ’ αυτή την σημαντική εξέλιξη, η ανταπόκριση της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου, ήταν άμεση, προκειμένου να διευκολυνθεί η συνέχιση των ανασκαφών στο σημείο, για την περαιτέρω διερεύνηση του ιερού του Ποσειδώνα και του ναού, που τοποθετείται στην Αρχαϊκή περίοδο.

    Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τρόποι με τους οποίους η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας θα μπορούσε να συνδράμει ώστε να διευθετηθούν τεχνικά ζητήματα, προκειμένου – στην παρούσα φάση – να συνεχιστεί απρόσκοπτα η έρευνα στις επόμενες ανασκαφικές περιόδους. Το πρόβλημα που εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα, αφορά στην συγκράτηση υδάτων - σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους - φαινόμενο το οποίο εξηγείται από το γεγονός ότι η περιοχή των ερευνών γειτνιάζει με την πρώην αποξηρανθείσα λίμνη Αγουλινίτσας. Και από τις δυο πλευρές κατατέθηκαν προτάσεις προς διερεύνηση, για την αποτελεσματική αποστράγγιση των υδάτων, όχι μόνο με παρεμβάσεις για την φυσική απορροή τους, αλλά και με τεχνικά μέσα απάντλησης, σε περίπτωση που αυτό κριθεί σκόπιμο.

    Επιπρόσθετα, στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στην περιοχή, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας, του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, προκειμένου να καταλήξουν στις ενδεδειγμένες λύσεις για την διευκόλυνση και υποστήριξη του ανασκαφικού έργου, το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα φέρει στο φως ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο στην Ηλεία. Είναι άλλωστε γνωστό ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραδίδει ο Στράβων, το ιερό του Ποσειδώνα αποτελούσε το κέντρο της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας της Αμφικτυονίας των τριφυλιακών πόλεων.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επιστημονική ομιλία στην Αρχ. Ολυμπία για την προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών
    Επιστημονική ομιλία στην Αρχ. Ολυμπία για την προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, διοργανώνει ομιλία με θέμα: «Προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών: Η σημασία της τεκμηρίωσης και της διατήρησης του φέροντος συστήματος» της κυρίας Ελισάβετ Βιντζηλαίου, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας.

    Μετά το πέρας της ομιλίας θα προσφερθούν κρασί και εδέσματα, ευγενική προσφορά των επιχειρηματιών κ. κ. Χαράλαμπου Σπηλιόπουλου (ΑΜΒΡΟΣΙΑ) και Γεώργιου Λιαρομμάτη (ΟΛΥΜΠΙΑ ΓΗ) τους οποίους ευχαριστούμε θερμά.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συμμετοχή της Εφ. Α. Ηλείας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022– «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά»
    Συμμετοχή της Εφ. Α. Ηλείας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) 2022– «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά»

    Με τρεις δράσεις συμμετέχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και φέτος στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ) που έχουν ως θέμα «Βιώσιμη Πολιτιστική Κληρονομιά – Διατηρώντας το παρελθόν για τις μελλοντικές γενιές» (European Heritage Days 2022: Sustainable Heritage – Preserving the past for future generations).

    Οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΗΠΚ), ένα από τα πιο σημαντικά συμμετοχικά πολιτιστικά γεγονότα της Ευρώπης υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1985 και με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1999, στοχεύει μεταξύ άλλων, στην ευαισθητοποίηση του κοινού και των αρχών για την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι νέων απειλών και προκλήσεων.

    eforia arx pol klir 2

    Το φετινό θέμα καλεί τους διοργανωτές να διερευνήσουν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την προστασία της πλούσιας και ποικιλόμορφης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής του περιβάλλοντος. Στόχος είναι να δοθεί έμφαση στον ενεργό ρόλο των κοινοτήτων σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς με μέσα που θα εξασφαλίσουν ένα πιο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον.

    Συγκεκριμένα, η Εφορεία μας επέλεξε να πλαισιώσει τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 με τις εξής δράσεις:

    α) Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με θέμα: Η διαχρονική παρουσία των λιθοξόων.

    Ἀθηναῖοι πολλὰ ἐν τῷ βίῳ ἐπιτηδεύουσι. Οὐκ ὀλίγοι τῶν πολιτῶν τέχνην τινὰ ἐξεμάνθανον, οἷον τὴν τῶν λιθοξόων………… καὶ πλεῖστα ἐπιτήδεια τῷ βίῳ ἐξειργάζοντο.

    Οι Αθηναίοι ασχολούνται με πολλά επαγγέλματα στη ζωή τους. Πολλοί πολίτες μάθαιναν καλά κάποια τέχνη, όπως αυτήν των μαρμαράδων…………κι (έτσι) εξασφάλιζαν πάρα πολλά αναγκαία για τη ζωή.

    Ξενοφῶν, Ἀπομνημονεύματα 2.7.6

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της Πέμπτης και έκτης τάξης Δημοτικού και σε μαθητές Γυμνασίου και έχει ως θέμα το διαχρονικό επάγγελμα του λιθοξόου. Αρχαιολόγοι και ειδικευμένοι λιθοξόοι της Εφορείας μας θα υποδεχτούν τους μαθητές στο εργαστήριο του αρχαιολογικού χώρου Ολυμπίας και θα τους γνωρίσουν από κοντά το επάγγελμα του λιθοξόου.

    Ώρες διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος 10:00-13:00, απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

    ( Τηλ. 2624022529 κ. Ρούλα Λεβεντούρη).

    β) Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας με θέμα “Πλαστικά σχήματα / οι ζωές μας” των καλλιτεχνών: P a n k a j G u r u, Eleni Stoelinga, -Tsiapara, Priyanka Gupta

    Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 17.30.

    Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί με την αρωγή του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Ολυμπίας.

    eforeia arx prosklisi plas

    γ) Ομιλία με θέμα: «Προστασία μνημείων και ιστορικών κατασκευών: Η Σημασία της τεκμηρίωσης και της διατήρησης του φέροντος συστήματος» της κυρίας Ελισάβετ Βιντζηλαίου, καθηγήτριας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 19.00 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας.

    Προσκαλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πολίτες να γιορτάσουν μαζί μας προσερχόμενοι στις ως άνω εκδηλώσεις.

    Το Σαββατοκύριακο 24 & 25 Σεπτεμβρίου 2022 η είσοδος στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος θα είναι ελεύθερη.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εκδήλωση ΓΔΑΠΚ - ΕΦΑΗΛ για προσφυγές σε Κάτω Παναγία Ηλείας
    Εκδήλωση ΓΔΑΠΚ - ΕΦΑΗΛ για προσφυγές σε Κάτω Παναγία Ηλείας

    Με αφορμή τη συμπλήρωση στο έτος που διανύουμε 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τους πρόσφυγες της Κάτω Παναγιάς Ηλείας και της Νέας Κίου Αργολίδας.

    Η εκδήλωση υπό τον τίτλο ‘Απ’ ελεύθεροι’ – ‘Μικρά μεγάλη Ασία - Πατρίδα αλησμόνητη’ θα πραγματοποιηθεί στο κτήριο του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς Ηλείας την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 στις 8.30μ.μ. και το Σάββατο 9 Απριλίου στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου Αργολίδας.

    Η τιμητική εκδήλωση θα περιλαμβάνει ημερίδα με ομιλίες/παρουσιάσεις αφιερωμένες στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής και ειδικότερα της Κάτω Παναγιάς και της Νέας Κίου, καθώς και θεατρικό αναλόγιο με συνοδεία προβολών και ζωντανής μουσικής και τραγουδιών.

    Η συνάντηση θα διοργανωθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την COVID-19. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

    Συντελεστές εκδήλωσης:

    Γενικός συντονισμός εκδήλωσης, επιλογή/συγγραφή κειμένων/μαρτυριών:

    Πολυξένη Βελένη, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και

    Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

    Σκηνοθετική επιμέλεια: Αστέριος Πελτέκης.

    Ηθοποιοί: Θάνος Κοντογιώργης, Τερέζα Καζιτόρι.

    Μουσικοί: Παντελής Πέτρου, Κυριάκος Πέτρου.

    Τραγούδια: Τερέζα Καζιτόρι (σύνθεση), Κυριάκος Πέτρου (σύνθεση), Πολυξένη Βελένη & Αστέριος Πελτέκης (στίχοι).

    Κινησιολογική επιμέλεια: Αναστασία Κελέση.

    Video art/φωτογραφίες/ηχητικά εφέ: Παντελής Πέτρου.

    Φωτισμοί: Χρήστος Μποζίκης

    Σε συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Αργολίδας και Ηλείας, με τον Επιμορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Παναγιάς, την Κοινωφελή Επιχείρηση Άργους Μυκηνών και την Επιτροπή Μνήμης του Δήμου Άργους-Μυκηνών.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    8.30-8.45 ‘Σμύρνη περίκαλλή μου κόρη’
    Δρ Πολυξένη Αδάμ -Βελένη
    Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
    8.45-9.00 “Σμύρνη: η αντίστροφη πορεία της Μεγάλης Ιδέας’
    Αστέριος Πελτέκης,
    Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ, Ηθοποιός, Σκηνοθέτης
    9.15-9.30 ‘Εικόνες και μνήμες από την Κάτω Παναγιά Μικράς Ασίας’
    Αθανασία Ράλλη,
    Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας / Τμήμα Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
    9.30-9.45 ‘Μιλώντας για τους Πρόσφυγες της Κάτω Παναγιάς’
    Αντώνης Σοφιανός,
    Δημοτικός Σύμβουλος, Εκπρόσωπος Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Παναγιάς Ηλείας
    9.45-10.30 Θεατρικό αναλόγιο με συνοδεία ζωντανής μουσικής και τραγουδιών
    Λήξη εκδήλωσης

    prosfuges ekdilosi 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Σε έκθεση στο Μουσείο Γκετύ αρχαίο έργο της Ολυμπίας
    Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Σε έκθεση στο Μουσείο Γκετύ αρχαίο έργο της Ολυμπίας

    Μέσω του πολύτιμου αποθέματός της, η Ολυμπία συμμετέχει σε μια ακόμη μεγάλη διεθνή αρχαιολογική έκθεση η οποία θα παρουσιασθεί από το Μουσείο Γκετύ (THE GETTY VILLA) στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής το διάστημα 6 Απριλίου - 8 Αυγούστου 2022.

    Η έκθεση έχει τίτλο "Περσία: Αρχαίο Ιράν και Κλασικός Κόσμος" (Persia: Ancient Iran and the Classical World) και διερευνά τις καλλιτεχνικές και πολιτιστικές συνδέσεις μεταξύ του αρχαίου Ιράν, ιστορικά γνωστού ως Περσία, κυρίαρχου έθνους της δυτικής Ασίας και των αντιπάλων του δυνάμεων, της Ελλάδας και της Ρώμης.

    Τα έργα που συμμετέχουν περιλαμβάνουν βασιλικά γλυπτά, εντυπωσιακά αντικείμενα πολυτελείας, θρησκευτικές εικόνες και ιστορικά έγγραφα που συγκεντρώθηκαν από μεγάλα μουσεία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

    eforia arx ilias ekthema

    Έπειτα από θετική εισήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε ο δανεισμός στην ως άνω έκθεση και πλέον μεταφέρεται στις Η.Π.Α. με ειδική αποστολή, το χάλκινο ενεπίγραφο περσικό κράνος (αρ. ευρ. Β5100) εύρημα της αρχαιολογικής έρευνας της Ιερής Άλτης, έργο το οποίο στην αρχαιότητα είχαν προσφέρει ως ανάθημα στο Ιερό του Διός της Ολυμπίας οι Αθηναίοι, αφού το πήραν λάφυρο μετά από νικηφόρα μάχη εναντίον των Μηδών, όπως αναφέρει και η σχετική επιγραφή που φέρει πάνω του "ΔΙΙ ΑΘΕΝΑΙΟΙ ΜΕΔΟΝ ΛΑΒΟΝΤΕΣ".

    Το κράνος συνοδεύουν η Προϊσταμένη της Εφ. Α. Ηλείας Δρ. Ερωφίλη Ίριδα Κόλλια και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Συντήρησης κ. Παναγιώτης Καλπάκος, οι οποίοι επιβλέπουν την τήρηση των όρων δανεισμού κατά τη διαδικασία της μεταφοράς του μέχρι και την ασφαλή εγκατάστασή του στην προθήκη του Μουσείου Γκετύ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Επιμορφωτικό Εργαστήριο (Workshop) στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’
    Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Επιμορφωτικό Εργαστήριο (Workshop) στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας διοργανώνει επιμορφωτικό βιωματικό εργαστήριο (workshop) στο πλαίσιο συμμετοχής της στο έργο ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (Coastal Heritage Network - CoHeN), που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020, την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022 και ώρα 16:00 μ.μ. στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Ολυμπίας (ΣΠΑΠ).

    To επιμορφωτικό εργαστήριο (workshop), που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Ηλείας, έχει ως στόχο να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί για την ιστορία, την τοπογραφία και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κάστρου Χλεμούτσι, ενός από τα πλέον σημαντικά μεσαιωνικά μνημεία της Ελλάδας, προκειμένου να το αξιοποιήσουν κατά τη διδασκαλία τους και να το συμπεριλάβουν στις σχολικές τους επισκέψεις και αφετέρου οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί με τις τοποθετήσεις τους και τη συμπλήρωση ενός σύντομου ερωτηματολογίου να συνδράμουν στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού προγράμματος που εκπονεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο του έργου CoHeN και το οποίο θα βοηθήσει στη δυναμική σύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με το σχολείο και στην επιλογή των κατάλληλων παιδαγωγικών εργαλείων προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται στις μαθησιακές ανάγκες των μαθητών.

    eforia arx ergast 2

    Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

    Η συνάντηση θα διοργανωθεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον COVID-19. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης.

    Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων.

    Πληροφορίες: Παλαιολόγου Νικολέττα, 26230 95920/95033 e-mail: [email protected]

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch