Τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον εμβληματικό ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας είχαν αρκετοί Σουηδοί αλλά και ομογενείς της Στοκχόλμης, που έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της Σουηδικής Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα με γενικό τίτλο “Αναζητήσεις: Ίχνη του Παρθενώνα στη λογοτεχνία, την τέχνη, την αρχιτεκτονική”.
Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεσογειακού Μουσείου της Στοκχόλμης, διακεκριμένοι καθηγητές και ερευνητές παρουσίασαν ομιλίες με θέμα τον Παρθενώνα και τη σημασία του για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ελένης Ζυμή με θέμα τον Επικούριο Απόλλωνα, έναν αρχαιολογικό χώρο όχι και τόσο γνωστό μέχρι εκείνη τη στιγμή στο κοινό της Σκανδιναβίας. Η ομιλία έγινε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, όπως ήταν φυσικό, στην κοινή κατά κάποιο τρόπο πορεία των γλυπτών του Παρθενώνα και του Επικούριου Απόλλωνα, που ένα σημαντικό τους μέρος εξακολουθεί να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Όπως είναι γνωστό τα γλυπτά του ναού του Επικούριου Απόλλωνα το 1812 μεταφέρθηκαν από αρχαιοκάπηλους στη Ζάκυνθο υπό την ανοχή του Βέλη Πασά και στη συνέχεια δύο χρόνια αργότερα μέσω δημοπρασίας πέρασαν στους Βρετανούς και μεταφέρθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο. Εκεί βρίσκονται σε κλειστή για το ευρύ κοινό αίθουσα δίπλα στα γλυπτά του Παρθενώνα και μπορεί κάποιος να τα δει μόνο κατόπιν ειδικής άδειας από το μουσείο.
Ετσι ουσιαστικά μέσα από την ειδική ενότητα για τον Επικούριο Απόλλωνα στην εκδήλωση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη επιστροφής των σημαντικών τμημάτων και των δύο εμβληματικών ναών της Αρχαίας Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κίνημα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα έχει σημαντική δράση στη Σκανδιναβία.
Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν ο Έλληνας πρέσβης στη Στοκχόλμη Ανδρέας Φρυγανάς, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα Ingemar Lindahl και η αντιπρόεδρος και πρώην διευθύντρια των Πολεμικών Μουσείων της Σουηδίας Christina von Arbin.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η παγκοσμίως γνωστή από τη συμμετοχή της σε ταινίες του Ingmar Bergman, ηθοποιός Kristina Adolphson ανέγνωσε ποιήματα Σουηδών ποιητών με αναφορές στον Παρθενώνα.
Για την εκδήλωση συνεργάστηκαν η πρώην μορφωτική σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη Μαργαρίτα Μέλμπεργκ, που διατηρεί δεσμούς με τη Μεσσηνία και ο συμπατριώτης μας Θανάσης Ψαρούλης.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Λίγες ημέρες νωρίτερα πάντως στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη Στοκχόλμης έλαβε χώρα ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης με τίτλο «Βουλή των Ελλήνων: Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν 200 ετών» με μέριμνα τόσο της ελληνικής πρεσβείας όσο και της Ελληνικής Κοινότητας Στοκχόλμης.
Την ξενάγηση στην έκθεση ανέλαβε η επικεφαλής του πολιτιστικού τμήματος της πρεσβείας Δέσποινα Πούλου, ενώ για τη σημασία του σουηδικού φιλελληνισμού και τη διασύνδεση με το ιδεώδες της δημοκρατίας μίλησε ο Έλληνας πρέσβης Ανδρέας Φρυγανάς.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν στο κοινό εκδόσεις σχετιζόμενες με την Ελληνική Επανάσταση, ανάμεσά τους και το βιβλίο που κυκλοφόρησε από την «Ε» για την πρώτη ελληνική εφημερίδα «Σάλπιγξ Ελληνική» με έδρα την Καλαμάτα.
Πηγή: eleftheriaonline.gr