Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 07:51

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας εκτέθηκεη πήλινη πλάκα με τους στίχους της Οδύσσειας που εντοπίστηκε το 2018

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας εκτέθηκε η πήλινη επιγραφή Π15632 που φέρει εγχάρακτους τους πρώτους 13 στίχους της ραψωδίας ξ της Οδύσσειας (συνάντηση του Οδυσσέα με τον Εύμαιο).

Πρόκειται για πρόσφατο εύρημα που προέρχεται από το ρωμαϊκό νεκροταφείο στο #Φραγκονήσι, σε απόσταση 1,5 χλμ. ανατολικά της Ολυμπίας και είχε χρησιμοποιηθεί σε β΄ χρήση ως οικοδομικό υλικό σε ταφικό μνημείο του 3ου αι. μ.Χ.

Βρέθηκε το 2018 και θεωρήθηκε ως μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις εκείνης της χρονιάς παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, η επιγραφή αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο απόσπασμα των συγκεκριμένων στίχων και συγχρόνως πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κείμενα των ομηρικών επών από τον ελληνικό χώρο (πλην οστράκων ή αγγείων με στίχους από τα #Ομηρικά Έπη).

Τα παραπάνω αναδεικνύουν την μεγάλη σημασία του ευρήματος, αλλά και την μοναδικότητά του ως αρχαιολογικό, επιγραφικό, φιλολογικό και ιστορικό τεκμήριο.

plaka2

plaka3

plaka4

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022 13:37

Σχετικά Άρθρα

  • ΕΦΑ Ηλείας: Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Δράσεις σε Χλεμούτσι - Αρχαία Ολυμπία - Ήλιδα
    ΕΦΑ Ηλείας: Εορτασμός των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Δράσεις σε Χλεμούτσι - Αρχαία Ολυμπία - Ήλιδα

    Με μια πλούσια γκάμα εκδηλώσεων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που για το έτος 2024 έχει τίτλο «Ανιχνεύοντας Διαδρομές, Δίκτυα και Δεσμούς στην Πολιτιστική Κληρονομιά» υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:

    «Έλληνες, Φράγκοι, Βενετοί και Οθωμανοί στο κάστρο Χλεμούτσι»

    Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 10.00 π.μ., Κάστρο Χλεμούτσι:
    Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι, η οποία εστιάζει στη συνάντηση Ελλήνων, Φράγκων, Βενετών και Οθωμανών και στον τρόπο που αυτή επηρέασε τόσο τη μορφή του μνημείου όσο και τον τρόπο ζωής σε αυτό. Η περιήγηση προβάλλει τις διαδρομές και τα δίκτυα επαφών ντόπιων και «κατακτητών», αλλά και τους δεσμούς που δημιουργούσε -και ενδεχομένως ακόμη δημιουργεί- η πολιτισμική όσμωση όλων, εύληπτα ορατή στη σημερινή εικόνα του χώρου. Η δράση αφορά σε κοινό ενηλίκων ή μαθητές. Η είσοδος για τους συμμετέχοντες στη δράση είναι ελεύθερη.
    Υπεύθυνος δράσης: Αθανασία Ράλλη.
    Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (26240 23753). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    «Ολυμπία και Ολυμπιακοί Αγώνες: συνεκτικός κρίκος των ανθρώπων όλης της γης από την αρχαιότητα έως σήμερα»

    Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, Αρχαία Ολυμπία

    Βιωματικό εργαστήριο στην Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηλείας.
    Υπεύθυνες δράσης: Ερωφίλη- Ίρις Κόλλια, Ρούλα Λεβεντούρη Σταυρούλα Γιαννούλη.

    «Ήλιδα, η πόλη των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας»

    Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 10.00π.μ., Αρχαιολογικός Χώρος Ήλιδας

    Θεματική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο Ήλιδας που εστιάζει στην παρουσίαση της σχέσης της πρωτεύουσας πόλης του ηλειακού κράτους με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων της αρχαιότητας για διάστημα μεγαλύτερο των χιλίων χρόνων και το αντίκτυπο που αυτή είχε στην ιστορική εξέλιξη και την μορφή της. Η δράση προβάλλει τον τρόπο που οι Αγώνες διαμόρφωναν διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς ανάμεσα στους ανθρώπους του γνωστού τότε κόσμου καθώς αυτοί συνέρρεαν στην πόλη των Αγώνων για να συμμετάσχουν σε αυτούς ως αθλητές, συνοδοί, έμποροι, θεατές ή προσκυνητές μεταβάλλοντάς την σε κοσμοπολίτικο κέντρο και χώρο συνάντησης πολιτισμών. Η δράση αφορά σε κοινό ενηλίκων.
    Υπεύθυνος δράσης: Τώνια Μουρτζίνη.

    Απαραίτητη η προκράτηση θέσεων (26240 23753). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

    days2

  • ΕΦΑ Ηλείας: Εκλογές Εφορευτικών Επιτροπών
    ΕΦΑ Ηλείας: Εκλογές Εφορευτικών Επιτροπών

    Την επόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:00 θα διενεργηθεί στα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία, δημόσια κλήρωση για την
ανάδειξη των δύο τριμελών Εφορευτικών Επιτροπών, μίας για τους μονίμους και
μίας για τους ΙΔΑΧ υπαλλήλους. Οι εφορευτικές επιτροπές θα διευθύνουν στην ΕΦΑ Ηλείας την ψηφοφορία για την εκλογή των εκπροσώπων των υπαλλήλων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟ.

    Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών θα κληρωθούν από τους εγγεγραμμένους στους
οριστικούς πίνακες Εκλογέων μονίμων και με σχέση ΙΔΑΧ υπαλλήλων, για τη διεξαγωγή
εκλογών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΥΠ.ΠΟ
εξαιρουμένων των υπαλλήλων της ΥΕ . Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που επιθυμούν να παραστούν στην κλήρωση, θα πρέπει να υποδείξουν τους εκπροσώπους τους έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

  • Αρχ. Ολυμπία: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με Σινεμά στο Μουσείο
    Αρχ. Ολυμπία: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με Σινεμά στο Μουσείο

    Η “Ηλέκτρα” του Μιχάλη Κακογιάννη την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 και ώρα 20:30 στο αίθριο του Μουσείου Ολυμπίας

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους προσκαλούν τους κατοίκους της Ηλείας και τους Έλληνες και ξένους και επισκέπτες της Ολυμπίας σε μία σπάνια εμπειρία κινηματογραφικής απόλαυσης: Την Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024 και ώρα 20:30, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού για τη βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, προβάλουν με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στο αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας την πολυβραβευμένη ταινία «Ηλέκτρα» (1962) του Μιχάλη Κακογιάννη.

    Η ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ειρήνη Παππά, Γιάννης Φέρτης, Αλέκα Κατσέλη, Μάνος Κατράκης, Νότης Περγιάλης, Τάκης Εμμανουήλ και η οποία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους, αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά της ομώνυμης τραγωδίας του Ευριπίδη και πρόκειται για μια από τις αρτιότερες μεταφορές αρχαίας ελληνικής τραγωδίας στον κινηματογράφο, που σάρωσε τα βραβεία σε παγκόσμια φεστιβάλ κινηματογράφου.

    Η φυσιογνωμία της Ειρήνης Παππά μεταμορφώνει μία κουρελιασμένη πριγκίπισσα, που μοιάζει με αγόρι, σε ένα εκδικητικό πλάσμα ζωώδους ενέργειας και ο Μίκης Θεοδωράκης υπογράφει ένα μουσικό μοτίβο που αντιλαλεί την απεγνωσμένη κραυγή της πρωταγωνίστριας.

    Ο θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ιονέσκο αποθέωσε την ταινία γράφοντας στη «Le Figaro» πως είναι η ωραιότερη ταινία που έχει δει ποτέ, το Φεστιβάλ Καννών θέσπισε το βραβείο Καλύτερης Κινηματογραφικής Μεταφοράς, για να την τιμήσει, ενώ τα 24 ακόμη Διεθνή Βραβεία και η υποψηφιότητα για Όσκαρ Ξενόγλωσσης ταινίας, σφραγίζουν αφοπλιστικά την ποιότητα μιας ταινίας που δεν αποτελεί το κινηματογραφικό ανέβασμα ενός θεατρικού έργου, αλλά μετουσιώνει την τραγωδία σε κινηματογραφική κάθαρση.

    Η Ηλέκτρα, παντρεμένη με το ζόρι με έναν ταπεινό χωρικό, περιμένει την ευκαιρία για να εκδικηθεί το θάνατο του πατέρα της Αγαμέμνονα, βασιλιά των Μυκηνών, που δολοφονήθηκε από τη μητέρα της Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο. Η ευκαιρία παρουσιάζεται όταν αναγνωρίζει τον αδερφό της Ορέστη πάνω από τον τάφο του πατέρα της. Και οι δυο μαζί σχεδιάζουν να σκοτώσουν τον Αίγισθο και την Κλυταιμνήστρα. Όμως οι τύψεις δεν θ’ αργήσουν να καταλάβουν το κέντρο της σκηνής, σε μια τραγωδία όπου ο Ευριπίδης αντιμετωπίζει τον κλασικό μύθο με πολύ πιο μοντέρνους όρους από τον Σοφοκλή ή και τον Αισχύλο: «Κι εγώ που ‘μαι θνητή, σας λέω τούτα: / Χαρείτε όπως χαίρονται / όσοι τη θλίψη δεν τη γνώρισαν ποτέ / και ζουν ευτυχισμένοι…».

    ilektra2

  • Αρχ. Ολυμπία: Κλειστός ο Αρχαιολογικός Χώρος και τα Μουσεία λόγω 4ωρης στάσης εργασίας
    Αρχ. Ολυμπία: Κλειστός ο Αρχαιολογικός Χώρος και τα Μουσεία λόγω 4ωρης στάσης εργασίας

    Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας κάνει γνωστό ότι την Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2024, ο Αρχαιολογικός Χώρος και τα Μουσεία της Ολυμπίας θα παραμείνουν κλειστά από 08.00 έως 12.00 για το κοινό λόγω της συμμετοχής του φυλακτικού προσωπικού στην 4ωρη Στάση Εργασίας που κύρηξε η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (Π.Ε.Υ.Φ.Α.).

    Με την λήξη της Στάσης Εργασίας, οι ανωτέρω χώροι θα λειτουργήσουν κανονικά, σύμφωνα με το σε ισχύ ωράριο, δηλαδή από 12.00 ως 20.00

  • Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις "Θερμοπύλες της Πελοποννήσου"
    Ηλεία: Θα γυριστεί το ιστορικό ντοκιμαντέρ για το Σαμικό, τις

    Για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel

    Κινηματογραφικά γυρίσματα των ανασκαφών στη θέση «Κλειδί» στο Κάτω Σαμικό, καθώς και σε πολλά ακόμη σημεία της Ηλείας ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για τη δημιουργία του ιστορικού-εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ «Thermopylae of the Peloponnese», θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο η εταιρεία παραγωγής Peter Prestel Film Production GmbH & Co KG για λογαριασμό του επιστημονικού ιδρύματος Gerda Henkel της Γερμανίας.

    Τα γυρίσματα πραγματοποιούνται στο πλαίσια του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας. Από το διάστημα 7-15/9 θα γίνουν επίσης κινηματογραφικές και αεροκινηματογραφικές λήψεις στους αρχαιολογικούς χώρους της Ολυμπίας, στην Ακρόπολη του Κ. Σαμικού, στην περιοχή του Καϊάφα, στους αρχαιολογικούς χώρους και θέσεις στο Λέπρεο και τη Μάκιστο, στο πλαίσιο σύνδεσης με την αρχαίο πόλη του Σαμικού.

    Το ντοκιμαντέρ, το οποίο έχει επιστημονικό, πολιτιστικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα έχει επτά επεισόδια και θα προβληθεί στην ιστοσελίδα του ιδρύματος Gerda Henkel.

  • Η Αρχ. Ολυμπία πρώτη σε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Δυτ. Ελλάδας
    Η Αρχ. Ολυμπία πρώτη σε επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Δυτ. Ελλάδας

    Αυξήθηκαν κατά 161.493 οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 2023, σε σύγκριση με το 2022, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

    Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία παρουσιάζει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Αχαΐας έφθασαν το 2023, τους 567.426, έναντι 416.051 το 2022.

    Όσον αφορά τους επισκέπτες των μουσείων της Δυτικής Ελλάδας, το 2023 ανήλθαν στους 147.941, έναντι 137.823 της προηγούμενης χρονιάς.

    Συνολικά, ο αριθμός των επισκεπτών έφθασε τους 715.367 το 2023, έναντι 553.874, το 2022.

    Ο μεγαλύτερος αριθμός των επισκεπτών καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο και στα μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου το 2023 έφθασαν συνολικά τους 584.452, έναντι 438.116, το 2022.

    Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός όσων επισκέφθηκαν τους αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, που έφθασαν το 2023 τους 36.358, έναντι 31.251 την προηγούμενη χρονιά.

    Η μοναδική μείωση που καταγράφηκε το 2023 έναντι του 2022, αφορούσε τους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων της Αχαΐας, όπου από 5.776 το 2022, μειώθηκαν σε 4.920, το 2023.

    Στην Ηλεία

    Όπως είναι αναμενόμενο, ο αρχαιολογικός χώρος και τα δύο μουσεία της Αρχαίας Ολυμπίας προσέλκυσαν τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.

    *Τον αρχαιολογικό χώρο επισκέφθηκαν πέρυσι 481.211 άτομα, έναντι 338.365 το 2022.

    *Το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας επισκέφθηκαν πέρυσι, 85.410 άτομα, έναντι 85.179 την προηγούμενη χρονιά.

    *Το μουσείο ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων επισκέφθηκαν πέρυσι, 17.831 άτομα, έναντι 14.572 το 2022.

    Εκτός όμως από την Αρχαία Ολυμπία, επισκέπτες προσέλκυσαν και άλλοι δύο σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι.

    *Τον Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα επισκέφθηκαν το 2023, 29.406 άτομα, έναντι 27.143, την προηγούμενη χρονιά.

    *Το Κάστρο Χλεμούτσι επισκέφθηκαν πέρυσι 15.131 άτομα, έναντι 13.615, το 2022.

    Όσον αφορά τα άλλα δύο μουσεία της Ηλείας, ο αριθμός των επισκεπτών διαμορφώθηκε ως εξής:

    *Το μουσείο Ήλιδας επισκέφθηκαν το 2023, 2.709 άτομα, έναντι 3.019 την προηγούμενη χρονιά.

    *Το μουσείο Πύργου επισκέφθηκαν πέρυσι 2.464 άτομα, έναντι 2.487 το 2022.

    Στην Αιτωλοακαρνανία

    Το κάστρο της Ναυπάκτου και το Ξενοκράτειο αρχαιολογικό μουσείο του Μεσολογγίου προσέλκυσαν τους περισσότερους επισκέπτες το 2023, ενώ αξιοσημείωτη επισκεψιμότητα κατέγραψαν το αρχαιολογικό μουσείο του Θέρμου, το αρχαιολογικό μουσείο του Αγρινίου και ο αρχαιολογικός χώρος των Οινιάδων.

    Ειδικότερα, η επισκεψιμότητα καταγράφηκε ως εξής.

    *Το κάστρο της Ναυπάκτου επισκέφθηκαν το 2023 31.226 άτομα, έναντι 25.578, το 2022.

    *Το Ξενοκράτειο μουσείο επισκέφθηκαν πέρυσι 7.733 άτομα, έναντι 5.413 την προηγούμενη χρονιά.

    *Το μουσείο Θέρμου επισκέφθηκαν το 2023, 2.878 άτομα έναντι 2.456, το 2022.

    *Το μουσείο του Αγρινίου επισκέφθηκαν πέρυσι 2.794 άτομα, έναντι 1.521 την προηγούμενη χρονιά.

    *Τον αρχαιολογικό χώρο των Οινιάδων επισκέφθηκαν το 2023, 1.379 άτομα, έναντι 1.149, το 2022.

    *Το κάστρο της Βόνιτσας επισκέφθηκαν το 2023, 1.286 άτομα, έναντι 1.502, το 2022.

    *Το κάστρο του Αντιρρίου επισκέφθηκαν πέρυσι 1.195 άτομα, έναντι 1.047 την προηγούμενη χρονιά.

    *Τον αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας επισκέφθηκαν το 2023, 779 άτομα, έναντι 1.024, το 2022.

    *Τον αρχαιολογικό χώρο της Καλυδώνας επισκέφθηκαν πέρυσι 277 άτομα, έναντι 414 την προηγούμενη χρονιά.

    *Τις Ρωμαϊκές Θέρμες του Αγίου Θωμά επισκέφθηκαν το 2023, 216 άτομα, έναντι 122, το 2022.

    *Το μουσείο Θυρρείου επισκέφθηκαν πέρυσι 179 άτομα, έναντι 668 την προηγούμενη χρονιά.

    Στην Αχαΐα

    Ο μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών καταγράφηκε στο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας, ενώ αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των επισκέψεων στο μουσείο του Αιγίου.

    Αντίθετα, μείωση επισκέψεων καταγράφηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης και στο Φρούριο του Ρίου.

    Ειδικότερα, η επισκεψιμότητα διαμορφώθηκε ως εξής:

    *Το αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας επισκέφθηκαν το 2023, 24.884 άτομα, έναντι 21.467,το 2022.

    *Το μουσείο του Αιγίου επισκέφθηκαν πέρυσι 1.059 άτομα, έναντι 861 την προηγούμενη χρονιά.

    *Τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης επισκέφθηκαν το 2023, 4.320 άτομα, έναντι 5.088, το 2022.

    *Το Φρούριο του Ρίου επισκέφθηκαν πέρυσι 600 άτομα, έναντι 688 την προηγούμενη χρονιά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Νέα εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας - Τρισδιάστατη μαγεία!
    Νέα εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας - Τρισδιάστατη μαγεία!

    Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και χρήσιμο ψηφιακό έργο ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, εστιασμένο και αφιερωμένο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας. Μια εφαρμογή εικονικής περιήγησης στο Αρχαιολογικό Μουσείο μέσω της πλατφόρμας Matterport, προσβάσιμη μέσω διαδικτύου από υπολογιστές, έξυπνα κινητά τηλέφωνα και μάσκες εικονικής πραγματικότητας. Η εφαρμογή, με την μοναδική τεχνολογία τρισδιάστατης καταγραφής, αντιγράφει τον φυσικό χώρο και τις αίθουσες του μουσείου και δημιουργεί το ακριβές ψηφιακό τους δίδυμο.

    Ο χρήστης της ψηφιακής εφαρμογής, περιηγείται κατά βούληση ως εικονικός επισκέπτης του μουσείου τις ψηφιοποιημένες αίθουσες, βλέπει τα εκθέματα όπως ακριβώς εκτίθενται στις προθήκες ή και εκτός αυτών, και γνωρίζει την ιστορία του πανελλήνιου ιερού της Ολυμπίας, από τα προϊστορικά ως τα υστερορρωμαϊκά χρόνια. Μπορεί να εστιάσει σε επιλεγμένα εκθέματα και να βρει πληροφορίες, εικόνες και κείμενα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα που θα του διεγείρουν συναισθήματα και θα τον βοηθήσουν να κατανοήσει το ρόλο που διαδραμάτισε η Ολυμπία σε όλη τη διάρκεια της αρχαιότητας.

    Το ψηφιακό έργο είναι μια Πολιτιστική χορηγία της εταιρείας PostScriptum προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, που επισφραγίζει τη αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών.

    Το εποπτικό υλικό και τα κείμενα είναι επιμέλειας και συγγραφής του επιστημονικού προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας.

    Το έργο υλοποιήθηκε έπειτα από θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την κατάρτιση σχετικής Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας (Ν. 3525/2007 – ΦΕΚ/16/Α/26-01-2007).

    Η εταιρεία PostScriptum εργάζεται από το 1991 θέτοντας την ψηφιακή τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολιτισμού σε όλες τις εκφάνσεις του και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και διάδοσής του.

    Η εφαρμογή είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη για άτομα με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα ακοής αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη και εν δυνάμει επισκέπτη από κάθε γωνιά του πλανήτη, ο οποίος ενδιαφέρεται για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, την αρχαία Ολυμπία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    H εικονική περιήγηση είναι διαθέσιμη στους διαδικτυακούς επισκέπτες που θα επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, χρησιμοποιώντας τον φυλλομετρητή (browser) του υπολογιστή τους.

    Η παράδοση στο κοινό της εφαρμογής εικονικής περιήγησης, συμπίπτει με τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Ολυμπίας, την 24 Μαρτίου 2004, παραμονή της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗΣ
    ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δρ Ερωφίλη Ίρις Κόλλια, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας
    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ – ΕΦΑΡΜΟΓΗ: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος, ΜΑ
    ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Διονύσιος Κλωνάρης, Αρχαιολόγος, ΜΑ
    ΠΑΡΑΓΩΓΗ: PostScriptum – https://www.postscriptum.gr/
    ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Κώστας Κωνσταντινίδης – Βασίλης Ζαϊρές
    ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ: Δημήτρης Αθανασιάδης

    mouseio 2

    mouseio 3

  • Αρχ. Ολυμπία: Εγκαίνια για την έκθεση "Αντηχήσεις" στο Αρχαιολογικό Μουσείο
    Αρχ. Ολυμπία: Εγκαίνια για την έκθεση
    Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στον προθάλαμο του αρχαιολογικού μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας η έκθεση «Αντηχήσεις», η οποία αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, Επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου.
    Η έκθεση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας ενδιαφέρον διάλογος ανάμεσα στα Αρχαία εκθέματα και στα έργα των σύγχρονων Ηλείων κυρίως καλλιτεχνών, που έχουν εμπνευστεί από αυτά και με τον τρόπο αυτό θέλουν να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους. Πρόκειται για οκτώ καταξιωμένους εικαστικούς καλλιτέχνες, με τους επτά να κατάγονται από την Ηλεία.
    Συγκεκριμένα στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος, Κώστας Βαρώτσος γλύπτης, Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφος, Νίκος Κασκούρας ζωγράφος & γλύπτης, Αγγέλικα Κοροβέση γλύπτρια, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ζωγράφος, Μαρίτσα Τραυλού γλύπτρια & κεραμίστρια, Νίκος Τουμαζάτος- ζωγράφος.
    Ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, μίλησε στο ilialive.gr για αυτή την πρωτοβουλία, της οποίας το σκεπτικό όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είναι, η σύγχρονη τέχνη να μην δρα αποκομμένη από την παράδοση της Ελλάδας αλλά να συνομιλεί και να αντλεί στοιχεία από αυτήν. "Η έκθεση αυτή ήταν μία πρωτοβουλία, ένας διάλογος υπό μία έννοια των καλλιτεχνών που δρουν και κατάγονται στην πλειοψηφία από την Ηλεία στο αρχαιολογικό μουσείο της Ολυμπίας σαν ένα είδος αντήχησης συνομιλίας με τα αρχαία τέχνεργα που φυλάσσονται σε αυτό το εξαιρετικό μουσείο. Η συνεργασία με την εφορία αρχαιοτήτων ήταν εξαιρετική και είμαστε ευγνώμονες για την φιλοξενία. Ευελπιστούμε ότι θα αγκαλιαστεί από το κοινό της Ηλείας γενικότερα. Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες μέχρι τις 31 Ιουλίου. Από το 2015 η δική μου πρακτική είναι να εκθέτω σε μουσεία, με το σκεπτικό να μην θεωρείται η σύγχρονη τέχνη αφενός ότι είναι κάτι αποκομμένο από την υπόλοιπη παράδοση της Ελλάδας αλλά να συνομιλεί με την παράδοση και να αντλεί από την παράδοση".

    Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια σε δήλωσή της τόνισε ότι "Θεωρούμε ότι είναι μία πολύ αξιόλογη έκθεση με πολύ όμορφα έργα που θα έρθουν με γόνιμη αντίστιξη με το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν και την κληρονομιά μας όπως εκτίθεται στις αίθουσες του μουσείου".

    Antixeiseisi 2

    Antixeiseisi 3

    Antixeiseisi 4

    Antixeiseisi 5

    Antixeiseisi 6

    Antixeiseisi 7

    Antixeiseisi 8

    Antixeiseisi 9

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο