Πολιτισμός

Φινάλε στο διαγωνιστικό του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Πάνω από 10.000 μαθητές είδαν τις ταινίες

Φινάλε στο διαγωνιστικό του 25ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους - Πάνω από 10.000 μαθητές είδαν τις ταινίες

Mε μια κεφάτη γιορτή στο κατάμεστο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, έριξε αυλαία το 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και η 22η Camera Zizanio –και η αθρόα συμμετοχή του κόσμου, έδειξε πόσο μεγάλη ανάγκη, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, είχαν μικροί και μεγάλοι αυτήν την φυσικη επαφή.

Οι νεαρές παρουσιάστριες Μαρία Ασμή και Ειρήνη Ζέζα, δύο πρώην “Ζιζάνια” του Φεστιβάλ, έκαναν ένα μικρό αλλά πολύ αισιόδοξο απολογισμό του φεστιβάλ: πάνω από 10.000 παιδιά μπήκαν στις αίθουσες στη φετινή διοργάνωση. Το επετειακό, 25ο Φεστιβάλ Ολυμπίας, πρόβαλε συνολικά 79 ταινίες από 51 χώρες σε 12 πόλεις. Στη συνέχεια κάλεσαν στην σκηνή τους βραβευμένους δημιουργούς που ήταν παρόντες, όπως ο τυνήσιος σκηνοθέτης Ανίς Λασουέντ, ο οποίος απέσπασε 4 βραβεία για την ταινία του Μια δεύτερη ζωή (ανάμεσά τους και το βραβείο καλύτερου σεναρίου). Ο μεγάλος νικητής ήταν ο Γιοχαν Μανκά από την Γαλλία: Η Τραβιάτα, τα αδέρφια μου κι εγώ απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής, με πρόεδρο τον σπουδαίο Αλέν Μπεργκαλά. Ο σκηνοθέτης, την Πέμπτη, ήταν παρών στην προβολή της ταινίας του και συνομίλησε με το κοινό.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός πως «μπαίνει ένα λιθαράκι για να αποκτήσει το φεστιβάλ το νέο του σπίτι», ενώ την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη: «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διατηρεί τη νεανική του ορμή, αλλά έχει και την αυτοπεποίθηση ενός θεσμού αναγνωρισμένου διεθνώς. Συνέβαλε σημαντικά στην δημιουργία των μελλοντικών σινεφίλ στη χώρα μας, συνεχίζει να μυεί τους νεότερους θεατές στη σκοτεινή αίθουσα, ενώ δίνει την δυνατότητα και σε παιδιά απομακρυσμένων περιοχών να παρακολουθήσουν σημαντικές ταινίες. Το Υπουργείο Πολιτισμού αναγνωρίζει την αξία του θεσμού γι’ αυτό συνεχίζει να τον υποστηρίζει έμπρακτα: τα τελευταία χρόνια υπογράφτηκαν τρεις προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του Φεστιβάλ, της Περιφέρειας και του ΥΠΠΟΑ, με το πόσο να φτάνει συνολικά τα 800.000 ευρώ».

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα βραβεία στους δύο νικητές του 5ου Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab: Ο Γιώργος Αγγελόπουλος από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου απένειμε το βραβείο του ΕΚΚ στην ιδέα του Ευάγγελου Βροχίδη «Χιλή Καναδάς», ενώ ο Ηλίας Δημητρίου έδωσε το βραβείο της ΕΡΤ στο «Good Friday» της Λουκίας Τζωρτζοπούλου. To Pitching Lab του Φεστιβάλ Ολυμπίας, στόχο έχει να ενθαρρύνει τους δημιουργούς να συνεχίσουν να γράφουν σενάρια για ταινίες που ανήκουν στο είδος του “κινηματογράφου για παιδιά και νέους”.

Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές βέβαια της τελετής λήξης ήταν τα παιδιά και οι έφηβοι που πρωταγωνίστησαν και στην εβδομάδα που πέρασε. Μια σειρά από βιντεάκια κατέγραψαν τη ζωντάνια και το κέφι των παιδιών που συμμετείχαν στις προβολές, στα πολυεθνικά εργαστήρια και βέβαια στο highlight του Φεστιβάλ: τα απολαυστικά Daily News από τα Ζιζάνια, που έκαναν την αίθουσα «Απόλλων» στον Πύργο να σείεται από τα γέλια. Και όχι μόνο... Το βιντεάκι που δημιούργησαν, με μια νεαρή χορεύτρια να εκφράζει με το σώμα της τη βία και τον πόνο της γυναικείας κακοποίησης, συγκίνησε το κοινό. «Καμία μόνη, κανένας μόνος»...

Οπως και ένα ακόμα εμπνευσμένο βίντεο που γυρίστηκε στο πλαίσιο της Camera Zizanio στον Πύργο, με πρωταγωνίστριες γυναίκες μεγάλης και μικρής ηλικίας.

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δημήτρης Σπύρου, «ψυχή» του Φεστιβάλ Ολυμπίας, ευχαρίστησε τους δημιουργούς των ταινιών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του που για πρώτη φορά φέτος υπήρχαν σε όλα τα διαγωνιστικά τμήματα (εκτός από τις μεγάλου μήκους ταινίες) ελληνικές συμμετοχές, «και μάλιστα εξαιρετικές υποψηφιότητες. Ξεκινώντας αυτό το Φεστιβάλ το 1997, μια από τις βασικές παραμέτρους που θέσαμε ήταν η ανάπτυξη της παραγωγής και της διανομής ελληνικών παιδικών ταινιών. Την πρώτη χρονιά είχαμε μια ελληνική ταινία του Μένου Δελιοτζάκη, την ταινία του “Στο δάσος”, αλλά ακολούθησαν χρονιές που δεν είχαμε καμία. Αγαπάμε το ελληνικό σινεμά, αλλά το επίπεδό των ταινιών που παίζει ένα διεθνές φεστιβάλ πρέπει να είναι αυτό που πρέπει. Σήμερα, υπάρχει μια σαφής στροφή, και σε αυτό συνετέλεσε και το ΕΚΚ που καθιέρωσε ένα ειδικό μπόνους γι’ αυτές τις ταινίες. Για πρώτη φορά φέτος είδαμε να βραβεύεται μία ελληνική ταινία μεγάλου μήκους: το ντοκιμαντέρ Τέλος Χρόνου του Λουκά Παλαιοκρασσά. Μια ταινία που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ξένες».

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που δούλεψαν σκληρά τους τελευταίους μήνες, ενώ αναφέρθηκε και στις 18 ταινίες που παράχθηκαν τις τελευταίες μέρες στο Νομό Ηλείας. Μιλώντας για το νέο χώρο που θα στεγάσει το Φεστιβάλ στον ΑΣΟ του Πύργου, είπε πως «θα ανεβάσει σε κλίμακα το Φεστιβάλ και θα τονώσει την ανάπτυξη της περιοχής μας. Παρά την πολιτική βούληση, αντιμετωπίσαμε εμπόδια στην πορεία, όμως το όραμα αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και πρόεδρο του Φεστιβάλ, ζήσαμε διάφορες αγωνίες, όμως χάρη στην επιμονή του είναι που φτάσαμε εδώ».

Κλείνοντας τη βραδιά, ο Βασίλης Γιαννόπουλος ευχαρίστησε τον Δ.Σπύρου για τα θερμά του λόγια: «Δεν έκανα παρά αυτό που έπρεπε. Όταν έχεις στον τόπο σου έναν τέτοιο θεσμό δεν μπορείς παρά να τον αναπτύξεις. Αυτή η όμορφη βραδιά συνέπεσε την ίδια μέρα με την επίσημη παρουσίαση της μακέτας του νεου χώρου στον ΑΣΟ. Το Φεστιβάλ μεγαλώνει ως θεσμός, μεγαλώνει σε ηλικία, και οι άνθρωποί του μεγαλώνουν κι αυτοί, αλλά υπάρχει και μια νέα γενιά που το ενδυναμώνει, κι εδώ πρέπει να αναφέρω τον αναπληρωτή καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, τον Παντελή Παντελόγλου». «Η δύναμη του φεστιβάλ δεν είναι άλλη από την ανιδιοτελή προσφορά των ανθρώπων του», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ.Γιαννόπουλος.

Από τις 10 έως τις 18 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα online.olympiafestival.gr προκειμένου να συμμετάσχουν παιδιά και νέοι από όλη την Ελλάδα.

Το Φεστιβάλ Ολυμπίας διοργανώνεται στη βάση προγραμματικής σύμβασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, με τη συνεργασία του Νεανικού Πλάνου.

Fest Liksi 2

Fest Liksi 3

Fest Liksi 4

Fest Liksi 5

Fest Liksi 6

Fest Liksi 7

Fest Liksi 8

Fest Liksi 9

Fest Liksi 10

Fest Liksi 11

Fest Liksi 12

Fest Liksi 13

Fest Liksi 14

Fest Liksi 15

Fest Liksi 16

Fest Liksi 17

Fest Liksi 18

Fest Liksi 19

Fest Liksi 20

Fest Liksi 21

Fest Liksi 22

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα