Πολιτισμός

Λεχαινά: Αναβίωσε μετά τον Covid19 ο Γενιτσαρίστικος Χορός (photos & video)

Λεχαινά: Αναβίωσε μετά τον Covid19 ο Γενιτσαρίστικος Χορός (photos & video)

Για πρώτη φορά στην μετά Covid19 εποχή, το απόγευμα του Σαββάτου στα Λεχαινά, πλήθος κόσμου απόλαυσε ξανά το Αντάμωμα των Γενίτσαρων, ένα δρώμενο εξαιρετικού λαογραφικού ενδιαφέροντος για όλη την Ελλάδα, με την συμμετοχή τεσσάρων γκοτσαριών, μικρών και μεγάλων χορευτών που κατέπληξαν με τις δεινές τους χορευτικές ικανότητες.

Συμμετείχαν η γκοτσαριά της Μυρσίνης των ενηλίκων και η γκοτσαριά Μυρσίνης των παιδιών, η γκοτσαριά των Λεχαινών των ενηλίκων και η γκοτσαριά Λεχαινών των παιδιών, ενώ φέτος δεν είχαμε την παρουσία της γκοτσαριάς του Στρουσίου.

Ο κόσμος με καλές καιρικές συνθήκες ήταν εκεί, χειροκρότησε τους γενίτσαρους και συμμετείχε ενεργά - χορεύοντας - στο λαϊκό αυτό δρώμενο το οποίο συγκεντρώνει θεατές από πολλές περιοχές της Ηλείας.

Τις γκοτσαριές συνόδευαν οι λαϊκοί αργανοπαίχτες οι οποίοι έδιναν και το ρυθμό.

Το έθιμο

Ο Γενιτσαρίστικος Χορός είναι ένα αποκριάτικο έθιμο του Ηλειακού κάμπου που οι ρίζες του χάνονται στα πολύ παλιά χρόνια.

Ο πρώτος που επιχείρησε να ερευνήσει και να εξηγήσει αυτό το έθιμο ,ήταν ο εκδότης του ιστορικού και λαογραφικού περιοδικού ΗΛΕΙΑΚΑ ερασιτέχνης λαογράφος Ντίνος Ψυχογιός (1915-1982). Με πρωτοβουλία του ίδιου μάλιστα οργανώθηκαν στα Λεχαινά το 1954 και το 1956 διαγωνισμοί για την καλύτερη χορευτική ομάδα (τσετιά) του Γενιτσαρίτικου Χορού, στους οποίους διαγωνισμούς πήραν μέρος τσετιές από τα γύρω χωριά, στην πρώτη από Λεχαινά, Βαρθολομιό, Στρούσι, Μυρσίνη, Τραγανό, στη δεύτερη μόνο από Λεχαινά και Τραγανό.

Κάθε ομάδα (τσετιά) αποτελείται από 11 φουστανελλοφόρους χορευτές, οργανωμένους σε τριάδες ,στο κέντρο των οποίων δεσπόζει ο αρχηγός, ο Γενίτσαρης που κρατά στο χέρι του το κιλούμι, ένα μέτριου πάχους κοντόξυλο που στο πάνω μέρος του έχει καρφωμένο ένα σίδερο σαν τσεκούρι τυλιγμένο με ένα μεταξωτό μαντήλι και ο οποίος διευθύνει την παρέα.



Αυτοί που τον περιστοιχίζουν ονομάζονται γκότσηδες και κρατούν στα χέρια τους ασημένια χαρμπιά , (πρωτόγκοτσης, δευτερόγκοτσης, γκοτσάδες) , αναμεσά τους περιφέρονται κρατώντας πορτοκάλι με μοσχοκάρφια και προκαλώντας τους χορευτές , οι μπούλες, άντρες ντυμένοι με στολή Αμαλίας, ενώ την ομάδα ακολουθούν, προστατευοντάς την ταυτόχρονα, ένας γέρος ντυμένος τσοπάνης με γκλίτσα και μια γριά (μεταμφιεσμένος άντρας κι αυτός).

Δείτε το video:

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup
tsoukalas popup