Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 19:09

Οι άγνωστες ηρωίδες του 1821: Η Ταγματάρχης Σταυριάνα Σάββαινα, οι ηρωίδες της Μάνης, του Μεσολογγίου, της Μακεδονίας

Γράφτηκε από την

Ποια ήταν η Σπαρτιάτισσα Σταυριάνα Σάββαινα που διακρίθηκε στο Βαλτέτσι; - Οι Μανιάτισσες που κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ – Η Μεσολογγίτισσα Αλεφάντω και άλλες άγνωστες ηρωίδες του 1821

Το 1821 έχει περάσει στην εθνική συλλογική μνήμη ως «ανδρική υπόθεση». Ακόμα και εξαιρετικά μορφωμένοι Έλληνες, είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζουν μόνο δύο ηρωίδες του Αγώνα για την ελευθερία: την Μπουμπουλίνα και τη Μαντώ Μαυρογένους. Σε παλαιότερα άρθρα μας είχαμε αναφερθεί στη Δόμνα Βισβίζη (25/3/2016) και στις Μανιάτισσες που κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ και τους Αιγύπτιους (21/10/2017). Το σημερινό μας άρθρο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στις άγνωστες ηρωίδες του 1821 και τη σημαντική προσφορά τους στον Αγώνα. Βέβαια είναι αδύνατο να τις αναφέρουμε όλες, ωστόσο κάποιες από αυτές γίνονται γνωστές για πρώτη φορά στο διαδίκτυο.
Η Ταγματάρχης Σταυριάνα Σάββαινα

Μια από τις πολλές άγνωστες ηρωίδες του 1821 ήταν η Σταυριάνα Σάββαινα. Έτσι έμεινε στην ιστορία τουλάχιστον. Καταγόταν από τη Σπάρτη ή από κάποιο γειτονικό χωριό. Ο άντρας της που λεγόταν Σάββας κρεμάστηκε από τους Τούρκους στις αρχές της Επανάστασης. Αν και χήρα με ανήλικα παιδιά, η Σταυριάνα διακατεχόμενη από φιλοπατρία και ενθουσιασμό και θέλοντας να εκδικηθεί τον θάνατο του συζύγου της άφησε τα παιδιά της σε μία από τις αδελφές της και πήρε τα όπλα κατατασσόμενη στο σώμα του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη τον οποίο ακολούθησε σε πολλές εκστρατείες.
Στη μάχη του Βαλτετσίου (12-13 Μαΐου 1821) όπως γράφει η Σωτηρία Αλιμπέρτη, διέτρεχε «άφοβος τα μεταξύ των οχυρωμάτων διαστήματα» και μετέβαινε «από του ενός εις το άλλο, διανέμουσα εις τους μαχόμενους φυσίγγια και πυρίτιδα». Πολέμησε επίσης στα Τρίκορφα και στην Εύβοια. Οι τελευταίες της συμμετοχές σε μάχες ήταν στη Βέργα και τον Αλμυρό της Μάνης εναντίον του Ιμπραήμ τον Ιούνιο του 1826.
Μετά το τέλος της Επανάστασης, η Σάββαινα έλαβε τον βαθμό της Ταγματάρχου και τον Αύγουστο του 1829 της χορηγήθηκε τιμητική σύνταξη από την Πολιτεία. Ως το τέλος της ζωής της έζησε στο Ναύπλιο.
Οι Μανιάτισσες που κατατρόπωσαν τον Ιμπραήμ και τους άνδρες του (1826)
Τον Ιούνιο του 1826 ο Ιμπραήμ έκανε συνεχείς προσπάθειες να καταλάβει την Μάνη, δεν τα κατάφερε όμως χάρη στη γενναία αντίσταση των Μανιατών. Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού αποβίβασε 1.500 άντρες στον όρμο του Δηρού. Αυτοί έκαψαν τα χωριά Πύργο και Χαριά και κινήθηκαν προς την Τσίμοβα (Αρεόπολη). Εκεί βρίσκονταν λίγοι μόνο πολεμιστές που όταν είδαν τους εχθρούς κλείστηκαν στους πύργους της περιοχής και άρχισαν να αμύνονται. Ταυτόχρονα άρχισαν οι κωδωνοκρουσίες στα γειτονικά χωριά της Αρεόπολης.
Όσοι βρίσκονταν εκεί, ακόμα και αρχιερείς και ιερείς, έσπευσαν να αντιμετωπίσουν τους Αιγύπτιους. Ανάμεσά τους και ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης που περνούσε τυχαία από εκεί με τους άνδρες του κατευθυνόμενος στον Αλμυρό. Σημαντική ήταν η συμβολή των γυναικών που εκείνη την εποχή (ο Ιούνιος λέγεται και Θεριστής θυμίζουμε…) θέριζαν τη σοδειά στα χωράφια με τα δρεπάνια τους. Η Σωτηρία Αλιμπέρτη γράφει:
«Τοιαύτη ήτο η ορμητική επίθεσις του Μαυρομιχάλη και των δρεπανηφόρων γυναικών ώστε οι Αιγύπτιοι έσπευσαν να καταφύγουν εις τα πλοία των πολλοί δε εν τη βία (βιασύνη) των να σωθούν έπεσαν εις την θάλασσαν και επνίγησαν».
Οι γυναίκες της Μάνης πολέμησαν γενναία, όπως περιγράφει και το δημοτικό άσμα «Ο πόλεμος του Δηρού» που δημοσίευσε πρώτος ο Emile Legrand το 1874. Παραθέτουμε σχετικό απόσπασμα:

«Βλέπει (ενν. ο Κωνσταντίνος Μαυρομιχάλης) γυναίκες να χερούν
και τα δρεπάνια να κρατούν
τους Αραπάδες να χτυπούν.
Εύγε σας, μεταεύγε σας,
γυναίκες, άντρες γίνετε
σαν ανδρειωμένες μάχεσθε
σαν Αμαζόνες κρούετε».
Η Πανώρια Βοζίκη θέριζε σ’ ένα παραλιακό χωράφι με τον πατέρα της, τον οποίο δύο Αιγύπτιοι όρμησαν και συνέλαβαν. Ενώ επιχειρούσαν να τον δέσουν, η Πανώρια έκοψε με το δρεπάνι της τον λαιμό του ενός και με τη βοήθεια του πατέρα της σκότωσε και τον άλλον. Στη μάχη του Πολυάραβου (Αύγουστος 1821) πήρε μέρος η Κωνσταντίνα Ζαχαριά επικεφαλής 250 παλικαριών και λίγων Λακεδαιμονίων γυναικών. Ο Σπυρίδων Τρικούπης αναφέρει και το ανδραγάθημα της Μανιάτισσας Ελένης Αναϋπόνυφης που έγινε τότε. Αυτή, βρισκόταν σε μια πηγή με τα δύο βρέφη της, για να πάρει νερό με τη στάμνα της. Ένας Αιγύπτιος προσπάθησε να τη συλλάβει. Ενώ την τραβούσε προς το μέρος του, λύθηκε η ζώνη της Μανιάτισσας, ο Αιγύπτιος μπερδεύτηκε και έπεσε στο έδαφος. Η Αναϋπόνυφη τον σκότωσε με τη λόγχη του.
Αλεφάντω Ζανά και Τασούλα Κουρκουμέλη: δύο ηρωίδες του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού
Οι ηρωίδες του Μεσολογγίου είναι πολλές όμως τα ονόματα και τις ηρωικές πράξεις ελάχιστων διέσωσε η ιστορία. Η αυταπάρνηση, το θάρρος, η εγκαρτέρηση, το γενναίο φρόνημα και η εμψύχωση των πολεμιστών είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των ηρωίδων του Μεσολογγίου. Μία από αυτές που διακρίθηκαν κατά τη δεύτερη πολιορκία και την έξοδο του Μεσολογγίου ήταν η Γαλαξιδιώτισσα Αλεφάντω Ζανά. Ο σύζυγός της σκοτώθηκε τον Μάιο του 1821 πολεμώντας στην Κυλλήνη, ενώ τον Σεπτέμβριο του 1821 και το Γαλαξίδι κυριεύθηκε και πυρπολήθηκε από τους Τούρκους. Τα γυναικόπαιδα μόλις που πρόλαβαν να καταφύγουν στα γύρω βουνά και από εκεί στα, αγγλοκρατούμενα, τότε Επτάνησα.

Η Αλεφάντω Ζανά με την κόρη της πήγαν στο νησί Κάλαμος κοντά στη Λευκάδα. Να σημειώσουμε εδώ ότι το πανέμορφο και άγνωστο αυτό νησί του Ιονίου, υπήρξε πριν το 1821 ορμητήριο του Λάμπρου Κατσώνη ενώ κατά την Επανάσταση αποτελούσε καταφύγιο πολλών αγωνιστών. Κάποια στιγμή, άγνωστο πότε, η Αλεφάντω με την κόρη της πήγαν στο Μεσολόγγι. Ήταν όμως εκεί κατά τη δεύτερη πολιορκία της πόλης. «Ανδρεία ως αι πλείσται γυναίκες του Γαλαξιδίου, η Αλεφάντω με το καριοφίλι εις τας χείρας παρίστατο εις τας μάχας και επολέμει κατά των εχθρών αληθής αμαζών. Εις δε τα διαλείμματα των μαχών ενεθουσίαζε με πολεμικά και κλέφτικα άσματα τους πολεμιστάς ,«γράφει η Σωτηρία Αλιμπέρτη.

Μετά την Έξοδο η Αλεφάντω αιχμαλωτίστηκε μαζί με την κόρη της και πουλήθηκαν ως σκλάβες στις αγορές της Αιγύπτου. Η Αλεφάντω βίωσε για πολλά χρόνια τη μαρτυρική ζωή της δουλείας. Και δυστύχησε να δει την πανέμορφη κόρη της να γίνεται μουσουλμάνα. Γύρω στο 1870 κατάφερε τελικά να επιστρέψει στο ελεύθερο πλέον Γαλαξίδι όπου και πέθανε.

Μια άλλη ηρωίδα της Αιτωλοακαρνανίας ήταν η Τασούλα (ή Παπαδιά) Κουρκουμέλη από το Αιτωλικό. Ήταν κόρη του Ιωάννη Κουρκουμέλη και αδελφή του μετέπειτα βουλευτή Μεσολογγίου (1853 και 1856) Κωνσταντίνου Κουρκουμέλη, περίπου 20 ετών και αρραβωνιασμένη με κάποιον Τσερέπη. Όταν ο Ιμπραήμ πολιορκούσε το Μεσολόγγι στράφηκε και προς το Αιτωλικό οι κάτοικοι του οποίου αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν (1η Μαρτίου 1826) και να φύγουν «όλοι πλην ενός» από την πόλη. Οι Τούρκοι βρίσκονταν στην αποβάθρα της πόλης μετά τη συνθηκολόγηση για να ελέγξουν τους κατοίκους που αποχωρούσαν. Ενώ η αναχώρηση γινόταν ομαλά, ξαφνικά ένας Αλβανός δείχνοντας μια πανέμορφη κοπέλα είπε στον υπασπιστή του Ιμπραήμ: «Αυτή είναι!».

Αμέσως δύο Αιγύπτιοι άρπαξαν βίαια την κοπέλα και την πήγαν στη σκηνή του Ιμπραήμ. Κατά τον Σπυρίδωνα Τρικούπη ήταν: «ο εξαιρεθείς της συμφωνίας άνθρωπος». Επρόκειτο για την Τασούλα ή Παπαδιά Κουρκουμέλη. Όταν βρέθηκε μόνη με τον Ιμπραήμ στη σκηνή του, η ωραία νέα τον ρώτησε για ποιο λόγο βρίσκεται εκεί. Ο Ιμπραήμ χαμογέλασε και προσπάθησε να την αγκαλιάσει. Η γενναία Τασούλα άρπαξε το χαντζάρι του και του είπε: «Εάν με αγγίξεις το καρφώνω στο σώμα σου. Οι Ελληνίδες δεν παραδίδονται». Ο Ιμπραήμ της απάντησε ότι πλέον είναι στη διάθεσή του και πως ένα νεύμα του αρκεί για να την δέσουν. «Δεν θα προφθάσουν απεκρίθη η γενναία κόρη. Και βυθίσασα την μάχαιραν εις το στήθος της κατέπεσαν άπνους» (Σωτηρία Αλιμπέρτη, «Αι Ηρωίδες της Ελληνικής Επαναστάσεως). Υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η Τασούλα κρατήθηκε από τον Ιμπραήμ για το χαρέμι του στο Κάιρο. Η οικογένειά της την αναζήτησε μετά από λίγα χρόνια στο Κάιρο και δεν τη βρήκε. Έτσι φαίνεται πιο πιθανό το γεγονός η άτυχη νέα να αυτοκτόνησε.

Το τραγικό τέλος των συζύγων των Μακεδόνων οπλαρχηγών Καρατάσου και Ζαφειράκη

Μετά την άλωση της Νάουσας τον Απρίλιο του 1822 ο περιβόητος Αβδούλ Αμπούτ, Γεωργιανός στην καταγωγή που είχε αλλαξοπιστήσει μετέφερε θριαμβευτικά στη Θεσσαλονίκη αιχμαλώτους κυρίως γυναίκες και λάφυρα. Ανάμεσα στις αιχμάλωτες ήταν οι σύζυγοι των Μακεδόνων οπλαρχηγών Γάτσου, Ζαφειράκη και Καρατάσου. Τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν οι αιχμάλωτες Ελληνίδες έκαναν τον Πουκεβίλ να γράψει: «Εδίστασα επί πολύ εάν έπρεπε να αναφέρω τα γεγονότα. Αλλ’ η φωνή της αληθείας με υποχρεώνει να ομιλήσω… Αι δυστυχείς εκείναι γυναίκες εις τας οποίας επρότειναν να αρνηθούν την χριστιανικήν πίστην, υπεβλήθησαν εις τοιαύτα μαρτύρια τα οποία φρικιώ αναγράφων…».

Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Τρικούπη η σύζυγος του Γάτσου αλλαξοπίστησε μην αντέχοντας τα βασανίστηκαν, ενώ οι σύζυγοι των Καρατάσου και Ζαφειράκη βασανίστηκαν «πολυειδώς» και πέθαναν. Ο Πουκεβίλ όμως περιγράφει τα φριχτά μαρτύρια όσων γυναικών δεν δέχτηκαν ν’ αλλάξουν θρησκεία. Τις έσυραν σε μια μεγάλη μάντρα και τις έβαλαν μέσα σε σάκους. Σ’ αυτούς έκλειναν επίσης γάτες και ποντίκια που κατέτρωγαν τις σάρκες τους…

Τραγικότερο ήταν το τέλος της συζύγου του Καρατάσου. Την έβαλαν σ’ ένα σάκο γεμάτο οχιές! Ο αιμοδιψής Αβδούλ Αμπούτ πίστευε ότι θα πέθαινε μέσα σε φριχτούς πόνους και βάσανα. Όμως οι έχιδνες έχυσαν τόσο δηλητήριο στις φλέβες της που έπεσε σε ήπιο λήθαργο και πέθανε ανώδυνα…

Ελένη Λιαροπούλου και Τρισεύγενη Π. Δεληβοριά: οι «Σουλιώτισσες» της Αρκαδίας

Μετά τη νίκη του στο Μανιάκι επί τον Παπαφλέσσα ο Ιμπραήμ κινήθηκε προς την Αρκαδία. Αφού κατέλαβε την Τριπολιτσά εισέβαλε στη Γορτυνία. Έκαψε τη Βυτίνα κινήθηκε προς τα Μαγούλιανα, έκαψε τα Λαγκάδια (3 Ιουλίου 1825) ,λεηλάτησε τα πάντα και επέστρεψε στην Τριπολιτσά με πλήθος γυναικόπαιδων και λάφυρων. Ανάμεσα στις αιχμάλωτες νέες που συνέλαβαν οι Αιγύπτιοι στα μέρη της Βυτίνας και της Αλωνίσταινας ήταν οι κόρες της οικογένειας Αντωνοπούλου, τρία κορίτσια του Ταμπακόπουλου, οι κόρες του Παπαγιάννη από τη Βυτίνα, η κόρη του Σουφλέρη και η ωραιότατη κόρη του Τριαντάφυλλου. Επρόκειτο για τις κόρες των καλύτερων οικογενειών και τις ωραιότερες νέες του τόπου. Κρύφτηκαν στα δάση της περιοχής όπου όμως τις βρήκαν οι Αιγύπτιοι και τις παρέδωσαν στον Ιμπραήμ.

Υπήρξαν όμως και δύο Γορτύνιες που μην αντέχοντας τη σκλαβιά προτίμησαν να πεθάνουν με ηρωικό τρόπο θυμίζοντας τις Σουλιώτισσες και το Ζάλογγο. Η Τρισεύγενη Δεληβοριά του γένους Καζή, καταδιωκόμενη από τους Αιγύπτιους έριξε στον Λάδωνα τα δυο παιδιά της και στη συνέχεια έπεσε στο ποτάμι και πνίγηκε κι αυτή.

Η Ελένη Λιαροπούλου ήταν κόρη του Ματθαίου και της Μαρίας Ποταγού ή Πόταγα, μιας από τις σημαντικότερες οικογένειες της Βυτίνας. Θυμίζουμε και τον γιατρό και μέγα εξερευνητή Παναγιώτη Ποταγό (1839-1903) από τη Βυτίνα. Η Ελένη παντρεύτηκε τον εύπορο κτηματία Ανδρέα Π. Λιαρόπουλο, ήταν πανέμορφη και περίπου 30 ετών το 1825.

Κατά την είσοδο του Ιμπραήμ στην Αρκαδία ο Ανδρέας Π. Λιαρόπουλος βρισκόταν στο στρατόπεδο του Κολοκοτρώνη. Όταν οι Αιγύπτιοι κατέλαβαν τη Βυτίνα, η Ελένη με το βρέφος και όρμησε στον γκρεμό. Το φόρεμά της μπλέχτηκε σε κλαδιά δέντρου και πέθανε κρεμασμένη από αυτό. Οι Άραβες πήραν το μωρό και το πήγαν στο στρατόπεδο του Ιμπραήμ στη θέση Απιδαριά. Εκεί βρισκόταν αιχμάλωτη η συννυφάδα της Ελένης, σύζυγος του Σπύρου Λιαρόπουλου. Βλέποντας τυχαία το βρέφος η τουρκομαθής (καταγόταν από τη Σμύρνη) σύζυγος του Σπύρου Λιαρόπουλου ζήτησε και το πήρε. Κατόρθωσε να δραπετεύσει από το στρατόπεδο και έδωσε το μωρό στον πατέρα του. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, η Ελένη γκρεμίστηκε μαζί με το βρέφος το οποίο σώθηκε κατά την πτώση. Έλαβε το όνομα Δημήτριος, απέκτησε πέντε παιδιά και πέθανε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Γαλαξιδιώτισσα Μαρία Αθανασοπούλου και το τραγικό της τέλος

Η Μαρία Αθανασοπούλου καταγόταν από το Γαλαξίδι. Από μικρή ακολουθούσε τον πατέρα της, που ήταν ιδιοκτήτης ιστιοφόρου στα ταξίδια του και στις ναυμαχίες του με Αλγερινούς πειρατές. Με την έναρξη της Επανάστασης συμμετείχε στις συμπλοκές της Ανατολικής Στερεάς. Τον Ιούλιο του 1821 συνελήφθη από Τούρκους κοντά στην Άμπλιανη και αφού βασανίστηκε σκληρά κάηκε ζωντανή… (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια ΔΟΜΗ, Έκδοση 2005).

Ο γιος της Δόμνας Βισβίζη που έγινε… μοντέλο δελταρίου

Στη θρυλική καπετάνισσα του 1821 Δόμνα Βισβίζη αναφερθήκαμε εκτενώς στο άρθρο μας στις 25/3/2016. Ένα από τα 4 παιδιά της ο Δημήτριος ή Θεμιστοκλής γεννήθηκε το 1812 πάνω στο πλοίο του πατέρα του στη Χίο. Το 1826 ο Γάλλος στρατηγός Roche απεσταλμένος του φιλελληνικού κομιτάτου, πήρε μαζί του τους γιους του Κανάρη, του Παπανικολή, του Μπότσαρη, τον Δημήτριο Βισβίζη και τα παιδιά άλλων αγωνιστών για να μορφωθούν. Ο Δ. Βισβίζης φοίτησε στο Κολέγιο Saint Barbe. Ο νεαρός ήθελε να γίνει ναυτικός, αλλά ο Καποδίστριας (και εδώ παρών…), περαστικός από το Παρίσι διέκρινε την ευφυΐα του και τη φιλομάθειά του και του είπε: «Η Ελλάς έχει τώρα πολλούς ναυτικούς. Έχει ανάγκη ανθρώπων των γραμμάτων δια να μορφωθεί εις κράτος ελεύθερον και να διεκδικήσει κατ’ άλλον τρόπον τα δίκαιά της». Ο Δημήτριος άκουσε τη συμβουλή του Καποδίστρια και σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες.

Ο πανέμορφος νέος τράβηξε την προσοχή της περίφημης κυρίας Recamier και της δούκισσας D’ Abrantes γνωστής και από τα άρθρα μας για τον Μέγα Ναπολέοντα. Η Γαλλίδα ζωγράφος Adelaide Tardien φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του που εκτυπώθηκε το 1826 από το φιλελληνικό κομιτάτο σε δελτάρια που πουλιούνταν στη Γαλλία υπέρ του ελληνικού Αγώνα. Το κομιτάτο από τα έσοδα της πώλησης έστειλε στη Δόμνα Βισβίζη 50 τάλιρα, μια ενδυμασία και δυο δελτάρια. Είναι συγκλονιστικά τα λόγια που είπε η μητέρα του στον Δημήτριο πριν φύγει για το Παρίσι.

«Θα υιοθετηθείς και θα ανατραφείς από τη γαλλική γενναιοδωρία. Όταν θα μεγαλώσεις πιθανόν να μην ζω πλέον. Στόχος σου τότε ότι έχεις να εκδικηθείς τον θάνατο του πατέρα σου». Ο Δημήτριος επέστρεψε στην Ελλάδα το 1832. Αρχικά διορίστηκε Ακόλουθος του Υπουργείου Εξωτερικών. Το 1845 έγινε διοικητής Νάξου. Στη θέση αυτή παρέμεινε ως το 1876. Πέθανε το 1883.

Ένα άρθρο του 1930 για τις ηρωίδες του 1821

Στο «Ελεύθερον Βήμα» της 18ης Απριλίου 1930 δημοσιεύθηκε ένα εξαιρετικό άρθρο του Βασιλείου Ηλιάδη για τις ηρωίδες του 1821. Παραθέτουμε ένα απόσπασμά του:

«Ηρωίδες. Στήθη γυναικεία με ανδρίκεια παλικαρίσια καρδιά. Και καρδιές γυναικείες με παλμούς σφυρηλατημένους επάνω εις το αμόνι των εθνικών ιδανικών. Και άλλες Ελληνίδες γυναίκες που αν δεν επρόβαλαν στη φωτιά τα στήθη των με την ανδρίκεια καρδιά, εργάσθηκαν όμως ως μια ηρωική οπισθοφυλακή μητέρες και αδελφές και γυναίκες-πυργώνοντας εις τες ψυχές των ανδρών τα μεγάλα εθνικά ιδανικά και φωτίζοντας με την λαμπάδα του εσωτερικού του ελληνικού κόσμου το μεγάλο δρόμο. Πρόδρομοι της ελευθερίας και αυτές».

Επίλογος

Στη μνήμη όλων των γνωστών και άγνωστων ηρωίδων του 1821 αφιερώνουμε ένα απόσπασμα από το ποίημα της Λιλής Ιακωβίδη «Ελληνίδα».

«Σε είδα Μάνα, Αδελφή και Κόρη και Πατρίδα,
στην τρομερή ετούτη ανεμοζάλη-
με ξέπλεκα μαλλιά, χείλη σφιγμένα,
με το μωρό στη δυστυχή στην αγκάλη,
με τα χωριά στους ώμους σου καμένα-
περήφανη, στητή σαν την κολόνα
που χαιρετά η αυγή στον Παρθενώνα…

Βασική πηγή μας για το άρθρο ήταν το βιβλίο της Σωτήριας Ι. Αλιμπέρτη, «ΑΙ ΗΡΩΪΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ», Α’ Έκδοση 1931, Β’ Έκδοση «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝ», ΑΘΗΝΑ 2021
Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINSSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Μαρτίου 2023 10:57

Σχετικά Άρθρα

  • Έρευνα: Το 45% των γυναικών θα είναι μόνες μέχρι το 2030 – Τι έχει αλλάξει
    σε Plus +
    Έρευνα: Το 45% των γυναικών θα είναι μόνες μέχρι το 2030 – Τι έχει αλλάξει

    Νέα έρευνα δείχνει ότι το 45% των γυναικών θα είναι μόνες και χωρίς παιδιά μέχρι το 2030, καθώς πολλές είναι οι συνθήκες που φαίνεται να έχουν αλλάξει.

    Πολλά είναι τα πράγματα που έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια, ενώ μεγάλες θα είναι και οι μεταβολές στα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων παρατηρείται μία «στροφή» στις επιλογές που κάνει η κάθε γυναίκα και φέρνει νέα δεδομένα.

    Μελέτη δείχνει ότι περίπου το 45% των γυναικών θα είναι άτεκνες μέχρι το 2030, ενώ δίνονται λεπτομέρειες για τα πρότυπα που μεταβάλλονται.

    Η γυναίκα «αλλάζει» την οικονομία

    Το 2019, η Morgan Stanley, η πολυεθνική επενδυτική εταιρεία, δημοσίευσε ένα άρθρο που περιέγραφε πώς επηρεάζαν την αμερικανική οικονομία οι γυναίκες.

    Ο αριθμός των «γυναικών ηλικίας 25-44 στις ΗΠΑ αυξάνεται σταθερά, και οι περισσότερες από αυτές είναι ανύπαντρες και απόλυτα επικεντρωμένες στην καριέρα τους. Αυτές οι γυναίκες θα συνεχίσουν να έχουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο εργατικό δυναμικό, συμβάλλοντας στην αύξηση των μισθών», ανέφερε η έρευνα.

    Η οικονομολόγος Ellen Zentner εξήγησε: «Στο παρελθόν, η εκπαίδευση ή οι επαγγελματικές επιλογές με χαμηλότερες αποδοχές οδηγούσαν σε μεγάλο βαθμό το μισθολογικό χάσμα. Σήμερα, η μητρότητα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στο μισθολογικό χάσμα, καθώς οι γυναίκες που γίνονται μητέρες συχνά επιλέγουν ή αναγκάζονται να σταματήσουν να εργάζονται ή εργάζονται λιγότερες ώρες».

    Φαίνεται όμως ότι θα υπάρχουν όλο και λιγότερες μητέρες τις επόμενες δύο δεκαετίες, καθώς οι γυναίκες επιλέγουν να αφοσιωθούν στην εργασία αντί να κάνουν οικογένεια. Ο αριθμός των ανύπαντρων γυναικών στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξάνεται κατά 1,2% κάθε χρόνο από το 2018 έως το 2030, σε σύγκριση με την αύξηση 0,8% του συνολικού πληθυσμού.

    Αυτό πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα το 45% των γυναικών μεταξύ 25 και 44 ετών να είναι ανύπαντρες και άτεκνες μέχρι το 2030. Πρόκειται για αρκετά μεγάλη αύξηση από το 41% των γυναικών αυτής της ηλικιακής ομάδας που ήταν ανύπαντρες και άτεκνες το 2018.

    Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα

    «Τα μεταβαλλόμενα πρότυπα τρόπου ζωής επιτρέπουν σε περισσότερες γυναίκες, με ή χωρίς παιδιά, να εργάζονται με πλήρη απασχόληση, γεγονός που θα συνεχίσει να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ανύπαντρων γυναικών», λέει η Zentner.

    Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα, οι single γυναίκες ξοδεύουν περισσότερα από το μέσο οικογενειακό νοικοκυριό, ιδίως όταν πρόκειται για ταξίδια, νυχτερινή διασκέδαση, φαγητό, περιποίηση και ομορφιά, αγορές λιανικής κ.λπ.

    Πηγή: In.gr
  • ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023
    ΟΗΕ: Διπλασιάστηκε το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στους πολέμους το 2023

    Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις - Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των περιπτώσεων σεξουαλικής βίας

    Το ποσοστό των γυναικών οι οποίες έχασαν τη ζωή τους στις ένοπλες συρράξεις το 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ επικρίνοντας τις «πατριαρχικές» δομές οι οποίες καθιστούν «απρόσιτη» την ειρήνη.
    Στην ετήσια έκθεσή του για «τις γυναίκες και την ειρήνη και την ασφάλεια», που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τρίτης, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε πως τα δεδομένα χρωματίζουν «πίνακα με μελανά χρώματα».
    «Κατακτημένα με αγώνες ολόκληρων γενεών δικαιώματα των γυναικών απειλούνται σε όλο τον κόσμο, γεγονός που υπονομεύει τον κινητήριο ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ηγεσία και η συμμετοχή των γυναικών στην επιδίωξη της ειρήνης», τόνισε.
    «Η εξουσία και η λήψη αποφάσεων για την ειρήνη και την ασφάλεια παραμένουν σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο ανδρών, και η δράση για να τερματιστεί η ατιμωρησία των δραστών φρικαλεοτήτων που διαπράττονται εναντίον γυναικών και κοριτσιών έχει ανησυχητική βραδύτητα», πρόσθεσε.
    Το πιο τρομακτικό στοιχείο που τονίζεται στην έκθεση είναι πως το ποσοστό των γυναικών που σκοτώθηκαν στις ένοπλες συρράξεις του 2023 διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2022. Τα δεδομένα προέρχονται από άλλη έκθεση του ΟΗΕ, που ανέφερε ότι το 2023 καταγράφτηκαν τουλάχιστον 33.443 θάνατοι αμάχων από τις υπηρεσίες του στους πολέμους σε διεθνές επίπεδο (+72% σε σύγκριση με το 2022), εκ των οποίων τα 4 στα 10 θύματα ήταν γυναίκες και 3 στα 10 ήταν παιδιά.
    «Οι γυναίκες συνεχίζουν να πληρώνουν το τίμημα των πολέμων των ανδρών», στηλίτευσε σε χωριστό δελτίο Τύπου η επικεφαλής της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες Σίμα Μπαχούς, η οποία έκανε λόγο για «ευρύτερο πόλεμο εναντίον των γυναικών». «Η εσκεμμένη στοχοποίηση των δικαιωμάτων των γυναικών δεν περιορίζεται στις εμπόλεμες χώρες, αλλά είναι ακόμη πιο θανάσιμη σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε.

    «Ο κόσμος έχει βυθιστεί σε τρομακτική κλιμακούμενη αλληλουχία συρράξεων, αστάθειας και βίας. Το 2023, καταγράφτηκαν πάνω από 170 ένοπλες συρράξεις, και περίπου 612 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ζουν σε απόσταση μικρότερη από 50 χιλιόμετρα από αυτές τις συρράξεις, δηλαδή είναι 150% πάνω από ό,τι πριν από μόλις δέκα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα μελέτης της υπηρεσίας ΟΗΕ Γυναίκες, στις 50 ειρηνευτικές διαδικασίες που έλαβαν χώρα το 2023, οι γυναίκες αποτελούσαν μόλις το 9,6% των διαπραγματευτών, το 13,7% των μεσολαβητών και το 26,6% όσων υπέγραψαν συμφωνίες ειρήνης ή κατάπαυσης του πυρός — το ποσοστό αυτό κατακρημνίζεται στο 1,5% αν εξαιρεθεί η Κολομβία.
    «Όσο οι πατριαρχικές καταπιεστικές κοινωνικές δομές και οι προκαταλήψεις του φύλου κρατάνε πίσω τις κοινωνίες μας, η ειρήνη θα παραμένει απρόσιτη», κρίνει στο κείμενο ο κ. Γκουτέρες.

    Υπογραμμίζει επίσης την αύξηση κατά 50% του αριθμού των (επαληθευμένων από τον ΟΗΕ) περιπτώσεων σεξουαλικής βίας στο πλαίσιο ένοπλων συρράξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΕΡΑ/ SERGEY DOLZHENKO
  • Μελέτη: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από επιπλοκές σε καρδιοχειρουργική επέμβαση
    Μελέτη: Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν έπειτα από επιπλοκές σε καρδιοχειρουργική επέμβαση

    Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να πεθάνουν από μετεγχειρητικές επιπλοκές έπειτα από καρδιαγγειακή χειρουργική επέμβαση, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα μετεγχειρητικά.

    Αυτό διαπιστώνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «JAMA Surgery».

    Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 850.000 περιπτώσεις ανθρώπων στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν την περίοδο 2015-2020 σε καρδιοχειρουργική επέμβαση υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού bypass, της αποκατάστασης ανευρύσματος αορτής και της αποκατάστασης μιτροειδούς και αορτικής βαλβίδας. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοιο ποσοστό επιπλοκών έπειτα από την επέμβαση, περίπου 15%.

    Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

    Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες πέθαναν από αυτές τις επιπλοκές σε σημαντικά υψηλότερο ποσοστό: Στο 10,7% των περιπτώσεων, έναντι 8,6% για τους άνδρες ασθενείς. Η εξήγηση επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι μεγαλύτερες σε ηλικία όταν χειρουργούνται και έχουν περισσότερες συννοσηρότητες από ό,τι οι άνδρες. Οι γυναίκες έχουν, επίσης, μικρότερη ανατομία και μικρότερο μέγεθος αγγείων, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τη χειρουργική επέμβαση τεχνικά πιο δύσκολη. Εξάλλου, για χρόνια οι γυναίκες υποεκπροσωπούνταν στην ιατρική έρευνα.

    Οι πιο συχνές επιπλοκές και σε άνδρες και σε γυναίκες ήταν η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Η ποιότητα του νοσοκομείου, όπου πραγματοποιήθηκε η επέμβαση, δεν επηρέασε την ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, όσον αφορά στην αποτυχία διάσωσης.

    Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες ασθενείς είχαν χαμηλότερο ποσοστό δεύτερης επέμβασης, λίγες ημέρες μετά την πρώτη, και αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να είναι ένα μήνυμα ότι οι επιπλοκές τους δεν αντιμετωπίστηκαν κατάλληλα.

    Πηγή: Ιefimerida.gr

  • Δήμος Πύργου: Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των γυναικών
    Δήμος Πύργου: Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση των γυναικών

    Εγγραφές στο online πρόγραμμα της W.I.N. HELLAS με την ευγενική χορηγία της YSL Beauty.

    Aπό την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 στις 7.00 μ.μ αρχίζουν αντίστοιχα στο Δήμο Πύργου το 1ο και 2ο τμήμα του ψυχο-εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενδυνάμωση των γυναικών της W.I.N. HELLAS με την ευγενική Χορηγία της YSL Beauty.

    Το πρόγραμμα «Νέο ξεκίνημα. Μαθαίνω να φροντίζω τον εαυτό μου» αποτελείται από 15 εβδομαδιαία σεμινάρια, διάρκειας 1,5 ώρας, που στοχεύουν στην πρόληψη της βίας και στην ενδυνάμωση των γυναικών μέσα από θέματα που αγγίζουν τις προσωπικές σχέσεις, την οικογένεια, την επικοινωνία, τα συναισθήματα, τις αλλαγές, την ανάπτυξη προσωπικότητας και άλλα συναφή.

    Το πρώτο ημίωρο του διαδικτυακού σεμιναρίου θα υπάρχουν ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων , οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα σχετικά με την ενδυνάμωση των γυναικών ,παρέχοντας παραδείγματα και καλές πρακτικές που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τις συμμετέχουσες.

    To πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης της YSL Beauty, Abuse is Not Love, που στόχο έχει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της συντροφικής βίας και στην ενημέρωση του κοινού απέναντι στα 9 προειδοποιητικά σημάδια μιας κακοποιητικής σχέσης.

    Το Ψυχο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενδυνάμωση γυναικών αναλυτικά:

    Εβδομάδα 1η – Η βία στη ζωή μας

    Εβδομάδα 2η – Ο εαυτός μου μέσα στην κακοποίηση

    Εβδομάδα 3η -Ευθύνη

    Εβδομάδα 4η -Οικογένεια και Όρια

    Εβδομάδα 5η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Εβδομάδα 6η – Συναισθήματα

    Εβδομάδα 7η – Φόβος & Θυμός

    Εβδομάδα 8η – Στρες & Κατάθλιψη

    Εβδομάδα 9η – Από το πένθος στη χαρά, αλλάζοντας στάση ζωής

    Εβδομάδα 10η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Εβδομάδα 11η – Ανακαλύπτω τον εαυτό μου

    Εβδομάδα 12η – Επικοινωνία

    Εβδομάδα 13η – Αλλαγές – Ζωή χωρίς βία

    Εβδομάδα 14η – Γνωριμία με την ψυχοθεραπεία

    Εβδομάδα 15η – Εργαστήρι ενδυνάμωσης

    Για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε με το 210-8996636 (09:00-16:00), ή στο email: [email protected].

    * Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

    ** Παρέχεται δωρεάν και θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης με την ολοκλήρωσή του.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;
    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Και πως το σώμα μας αποφασίζει τι έχουμε όρεξη να φάμε για πρωινό;

    Έχετε αναρωτηθεί αν κάποιες τροφές μεταβολίζονται καλύτερα ή πιο εύκολα από το σώμα σας, όπως αυτές που επιλέγετε για το πρωινό σας; Μπορεί να έχετε, επίσης, νιώσει μια σχετική δυσφορία μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Όπως φαίνεται μπορεί πράγματι ο οργανισμός σας να μεταβολίζει καλύτερα κάποιες τροφές από κάποιες άλλες.

    Οι ερευνητές έχουν κατά καιρούς αποκαλύψει διάφορα στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που οι άνδρες και οι γυναίκες μεταβολίζουν τα τρόφιμα, ειδικά μετά από περιόδους νηστείας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σώμα των ανδρών φαίνεται να ανταποκρίνεται πιο ευνοϊκά σε γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μετά τη νηστεία ενώ το σώμα των γυναικών φαίνεται να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά γεύματα με υψηλότερα λιπαρά.

    Το βιολογικό φύλο και η διατροφή

    Άρα, το φύλο βιολογικά ενδεχομένως να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στη διατροφή.

    Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις μεταβολικές αποκρίσεις του οργανισμού, γιατί έτσι θα μπορούμε και να ρυθμίζουμε καλύτερα το βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικών διαταραχών.

    Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά χρησιμοποίησε προηγμένη μοντελοποίηση υπολογιστή για να προσομοιώσει τον τρόπο με τον οποίο το ανδρικό και το γυναικείο σώμα μεταβολίζει τα διαφορετικά γεύματα. Σε αυτή την παρακολούθηση λήφθηκε υπόψη η αλληλεπίδραση ορμονών, ενζύμων και θρεπτικών συστατικών.

    Το πιο εντυπωσιακό εύρημα είναι η διαφορά με την οποία οι άνδρες και γυναίκες αποθηκεύουν και καίνε λίπος. Συγκεκριμένα, το γυναικείο σώμα, παρόλο που έχει υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους –και μάλιστα αποθηκεύει περισσότερο λίπος αμέσως μετά το γεύμα-, φαίνεται ότι καίει πιο αποτελεσματικά το λίπος για να έχει ενέργεια τις περιόδους νηστείας. Ίσως, αυτό έχει άμεση σχέση με την προετοιμασία του σώματος για εγκυμοσύνη και γαλουχία.

    Από την άλλη, οι άνδρες χρειάζονται και καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες για ενέργεια. Αυτό, μπορεί να οφείλεται στο ιστορικό παρελθόν που έχει το ανδρικό φύλο σε σωματικές δραστηριότητες υψηλής έντασης.

    Το συκώτι πρωταγωνιστεί στη μεταβολική διαδικασία

    Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευρήματα αναδεικνύουν το συκώτι ως βασικό πρωταγωνιστή σε αυτές τις διαφορές. Το γυναικείο συκώτι φαίνεται να είναι λίγο πιο συντηρητικό με την παραγωγή γλυκόζης κατά τη διάρκεια της νηστείας. Εξαιτίας αυτού, οι γυναίκες διατηρούν συχνά πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

    Αντίθετα, το ανδρικό συκώτι φαίνεται να απελευθερώνει περισσότερη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί και πιθανός κίνδυνος για διαβήτη τύπου 2.

    Ποιο είναι το καλύτερο πρωινό για γυναίκες και άνδρες;

    Συμπερασματικά, αυτά τα δεδομένα συνεπάγονται ότι ένα απλό τόστ ή η βρώμη αποτελούν πιο συμβατές επιλογές πρωινού για τους άνδρες. Από την άλλη, οι γυναίκες είναι προτιμότερο να επιλέγουν πρωινά με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, όπως αβοκάντο ή αυγά.

    Ωστόσο, πρόκειται για δεδομένα που προέκυψαν μέσα από προσομοιώσεις υπολογιστή. Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό τρόπο ζωής, σωματικά χαρακτηριστικά και κατάσταση υγείας. Όλα αυτά επηρεάζουν ιδιαιτέρως τον μεταβολισμό του ατόμου. Επομένως, και οι διατροφικές επιλογές πρέπει κάθε φορά να είναι εξατομικευμένες.

    Ο τρόπος ζωής μας καθημερινά επηρεάζει και τη γενικότερη υγεία μας. Μέσα στην πολυάσχολη ζωή μας, ένα καλό πρωινό που μας βοηθάει να έχουμε ενέργεια όλη τη μέρα είναι πολύτιμο. Ακόμα και όταν θέλετε να χάσετε βάρος παίζει ρόλο. Ο μεταβολισμός είναι ο μηχανισμός που θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το σώμα σας να είναι πιο ισορροπημένο.

    Πηγή: Vita - In.gr

  • Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18 της
    Unicef: Μία στις οκτώ γυναίκες παγκοσμίως έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν τα 18 της

    Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή

    Περισσότερα από 370 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο, μία στις οκτώ, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών, ανέφερε χθες, Τετάρτη, η Unicef σε έκθεσή της, κάνοντας λόγο για «ανησυχητικού επιπέδου» βία.
    Ο αριθμός αυτός φτάνει τα 650 εκατομμύρια, μία στις πέντε, αν υπολογιστούν και οι μορφές σεξουαλικής βίας που δεν περιλαμβάνουν επαφή, όπως η διαδικτυακή ή λεκτική κακοποίηση, πρόσθεσε η Unicef στην ανακοίνωση που συνόδευε τη δημοσίευση της έκθεσής της.
    Για τη διευθύντρια της υπηρεσίας Κάθριν Ράσελ «η σεξουαλική βία εις βάρος των παιδιών αποτελεί αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση».
    «Προκαλεί βαθιά και διαρκή τραύματα, συχνά από κάποιον τον οποίο το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, σε μέρη όπου θα έπρεπε να είναι ασφαλές», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με την έκθεση, αν και οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται περισσότερο από τη σεξουαλική βία, 240 με 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες – περίπου ένας στους 11 παγκοσμίως-- έχουν επίσης πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης στην παιδική τους ηλικία.

    «Η κλίμακα αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι συγκλονιστική και είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς το μέγεθός της λόγω του στίγματος (που φέρουν τα θύματα), των προκλήσεων στην καταμέτρηση και των περιορισμένων πόρων για τη συγκέντρωση στοιχείων», τόνισε η Unicef.

    Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα ενόψει της αυριανής «Παγκόσμιας Ημέρας των Κοριτσιών», αλλά και της παγκόσμιας υπουργικής διάσκεψης που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στην Κολομβία με θέμα των τερματισμό της βίας εναντίον των παιδιών.

    Η Unicef επεσήμανε ότι τα ευρήματά της υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη να ληφθεί σοβαρή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως η αυστηροποίηση της νομοθεσίας και η παροχή βοήθειας στα παιδιά ώστε να αναγνωρίζουν και να καταγγέλλουν τη σεξουαλική βία.

    Αν και η σεξουαλική βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά, πολιτιστικά ή οικονομικά σύνορα, ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στην υποσαχάρια Αφρική με 79 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια – το 22% του πληθυσμού-- να επηρεάζεται. Στη ανατολική και νοτιοανατολική Ασία καταγράφηκαν 75 εκατομμύρια (8%), ενώ στην κεντρική και νότια Ασία 73 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια (9%).

    Στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική η Unicef ανέφερε ότι εντοπίστηκαν 68 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια ( 14%), στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική 45 εκατομμύρια (18%) και στη βόρεια Αφρική και τη δυτική Ασία 29 εκατομμύρια (15%).
    Η Ωκεανία με 6 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια να έχουν υποστεί σεξουαλική βία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάλογα με την πληθυσμό της, 34%.

    Οι συγκρούσεις καθώς και οι οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις ευνοούν τη βία κατά των κοριτσιών, σημείωσε η Ράσελ, κάνοντας λόγο για «φρικτή σεξουαλική βία σε ζώνες συγκρούσεων, όπου ο βιασμός και η σεξιστική βία χρησιμοποιούνται συχνά ως όπλο πολέμου».

    Η Unicef επεσήμανε ότι οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις σημειώνονται στην περίοδο της εφηβείας, κυρίως μεταξύ 14 και 17 ετών, με τα κορίτσια που τις υφίστανται να κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήση εθιστικών ουσιών και προβλήματα ψυχικής υγείας.

    «Οι επιπτώσεις οξύνονται ακόμη περισσότερο όταν τα παιδιά καθυστερούν να αποκαλύψουν τις εμπειρίες τους ή κρατούν εντελώς μυστική την κακοποίησή τους», σημείωσε η Unicef.
    Πηγή: Protothema.gr
  • H Ιντερπόλ ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες
    H Ιντερπόλ ανοίγει εκ νέου τον φάκελο για 46 ανεξιχνίαστες δολοφονίες γυναικών σε έξι ευρωπαϊκές χώρες

    «Θέλουμε να ... δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και δικαιοσύνη για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ

    Η αστυνομία σε έξι ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με την Ιντερπόλ ανοίγουν εκ νέου τον φάκελο με τις ανεξιχνίαστες δολοφονίες ή θανάτους 46 γυναικών κάτω από ύποπτες συνθήκες σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθούν τα λείψανά τους, ανακοίνωσε σήμερα ο αστυνοµικός οργανισµός παγκόσµιας εµβέλειας.
    «Θέλουμε να ... δώσουμε απαντήσεις στις οικογένειες και δικαιοσύνη για τα θύματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ Γιούργκεν Στοκ.
    Η πρωτοβουλία, με την κωδική ονομασία Operation Identify Me (Επιχείρηση Αναγνώρισέ Με) είναι ουσιαστικά η επέκταση πρωτοβουλίας του 2023 στην οποία συμμετείχαν το Βέλγιο, η Ολλανδία και η Γερμανία με την ένταξη, αυτή τη φορά, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.
    Η πρώτη φάση επιχείρησε να ρίξει φως στις ταυτότητες και στην τύχη 22 γυναικών, τα πτώματα των οποίων βρέθηκαν στη διάρκεια ετών.

    Η προσπάθεια αυτή συγκέντρωσε 1.800 πληροφορίες από το κοινό. Ετσι κατέστη δυνατή, για παράδειγμα, η ταυτοποίηση μιας Βρετανίδας ονόματι Ρίτα Ρόμπερτς από ένα τατουάζ λουλούδι που έφερε το πτώμα της, 31 χρόνια αφότου αυτό βρέθηκε στο Βέλγιο.

    Οπως είπε ο Στοκ, η βοήθεια του κοινού ήταν καθοριστική. "Δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας", σχολίασε ο ίδιος.

    Στη νέα έρευνα, που περιλαμβάνει 46 υποθέσεις, οι αστυνομικές δυνάμεις θα συνδυάσουν τις αναλυτικές με τις ιατροδικαστικές μεθόδους, όπως η εξέταση γενετικού υλικού και η αναδόμηση προσώπου.

    Η Ιντερπόλ έχει δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της αποσπάσματα της αποκαλούμενης "μαύρης ειδοποίησης" (black notice) σχετικά με αυτές τις υποθέσεις αναζητώντας από το κοινό πληροφορίες για τις γυναίκες αυτές, τα πτώματα των οποίων βρίσκονται στα αζήτητα.

    Αυτές μπορεί να είναι λεπτομέρειες για βιομετρικά δεδομένα μέχρι περιγραφή του σώματος ή του ρουχισμού του θύματος.
  • Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη
    Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη

    Η απόφαση έρχεται μετά την άρνηση παροχής ασύλου του δικαστηρίου της Αυστρίας σε δύο Αφγανές το 2015 και το 2020.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φύλο και η ιθαγένεια από μόνα τους είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε γυναίκες από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα τους.

    Οι αρχές της Αυστρίας αρνήθηκαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν αφού ζήτησαν άσυλο το 2015 και το 2020. Οι γυναίκες αμφισβήτησαν την άρνηση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του. «Αρκεί να ληφθούν υπόψη μόνο η εθνικότητα και το φύλο της», επισημαίνει.

    Οι Ταλιμπάν

    Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τη γενική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.

    Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κωδικοποίησαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Οι κανόνες εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής, το οποίο λέει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις.

    «Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»

    Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που, όπως είπε, επιχειρούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.

    Μια γυναίκα, που ονομάζεται ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, έφυγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν με τη μητέρα και τις αδελφές της όταν ήταν περίπου 13-14 ετών, αφού ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.

    Η άλλη γυναίκα, που προσδιορίζεται ως FN, η οποία γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ζήσει ποτέ στο Αφγανιστάν. Η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν στο γειτονικό Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και η ίδια δεν μπορούσε να λάβει εκπαίδευση. Έφυγε από το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.

    «Η ίδια (η FN) δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το σχολείο και ίσως να μην ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς την οικογένειά της εκεί», αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση.

    Πηγή: In.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ - EPA/GHULAMULLAH HABIBI
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο