Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού γιορτάζεται εδώ και 41 χρόνια στις 29 Απριλίου και καθιερώθηκε από το διεθνές συμβούλιο χορού της UNESCO, δίνοντας την ευκαιρία σε μια ευρύτερη ματιά στον χώρο του χορού παγκοσμίως χωρίς πολιτικούς, πολιτισμικούς ή ακόμα και ηθικούς φραγμούς.
Εκπροσωπώντας την κατηγορία κλασικού και σύγχρονου χορού, που είναι και η ειδικότητα μου, πιστεύω ότι στη χώρα μας οι σπουδές του χορού είναι υποτιμημένες. Αυτός ο ισχυρισμός αποδείχθηκε πρόσφατα και από την παντελή άγνοια των υπευθύνων σχετικά με το ακαδημαϊκό «κενό» στο οποίο βρέθηκαν οι καλλιτεχνικές σπουδές μετά την κατάργηση των ΤΕΙ και την απορρόφηση τους από τα ΑΕΙ, πράγμα που οδήγησε τελικώς στην ακαδημαϊκή εξίσωση των πτυχίων Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών με τα απολυτήρια Λυκείου. Μετά από έντονες αντιδράσεις κατοχυρώθηκε η δημιουργία Σχολής Παραστατικών Τεχνών με πανεπιστημιακό επίπεδο, τοποθετώντας έτσι και την σπουδή του χορού ανάμεσα σε άλλες στο επίπεδο που της αξίζει.
Στην διαδρομή λοιπόν από την προετοιμασία μέχρι την στιγμή των εξετάσεων, μεγάλη ευθύνη αναλογεί στις ερασιτεχνικές σχολές, να διαφυλάξουν και να παραδώσουν την ύλη και το αντίστοιχο επίπεδο σε κάθε ηλικία. Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας δυστυχώς έχει κατά κάποιο τρόπο αποκλείσει τις τέχνες από το ωρολόγιο πρόγραμμα του. Έτσι η διδασκαλία οποιουδήποτε είδους χορού καταλήγει ουραγός στην μαθητική ατζέντα.
Η τέχνη του χορού, πίσω από την μαγεία και τα φώτα, κρύβει παθογένειες όπως θέματα σωματικής και ψυχικής υγείας, κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, μη κατοχυρωμένες ώρες προβών, συνεχή αναζήτηση εργασίας, ακατάλληλους και ελάχιστους χώρους θεαμάτων, κοστοβόρες σπουδές και φυσικά ηλικιακό ρατσισμό. Επιπλέον, η προστασία του καλλιτεχνικού προϊόντος από τον αυτοσκοπό της διαφημιστικής προώθησης της επιχείρησης, την αλόγιστη χρήση των social media και τον ναρκισσισμό που διακατέχει ένα αρκετά μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής κοινότητας, είναι ύψιστης σημασίας για να μοιραστεί η γνήσια χαρά του μαθήματος.
Όραμά μου είναι να συνδεθεί ο χορός και η συμμετοχή των ίδιων των παιδιών, με φορείς και παραστάσεις μεγαλύτερου βεληνεκούς από την μεμονωμένη ετήσια παρουσίαση της σχολής. Αυτό το έχουμε πετύχει με την συμμετοχή στο φεστιβάλ αρχαίας Φειάς με την συνεργασία της ορχήστρας της ΕΡΤ (η συνολική εκδήλωση προβλήθηκε από την ERT WORLD παγκοσμίως), τη συμμετοχή στο βραβευμένο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας και την προσεχή μας εκδήλωση στο Φεστιβάλ Κυλλήνης- Ανδραβίδας 2023, το πρόγραμμα του οποίου θα παρουσιαστεί στο Ζάππειο Μέγαρο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Αν μπορώ να κάνω μια ευχή για τον χορό στην πόλη μας, μιας και βρίσκομαι στον χώρο της διδασκαλίας για 30 χρόνια, είναι να αποκτήσουμε έναν χώρο πολιτισμού που τόσο μας αξίζει ώστε να χαιρόμαστε και να μοιραζόμαστε την τέχνη μας, μαζί με άλλες στον τόπο μας! Ας τοποθετήσουμε λοιπόν τον χορό εκεί που όλοι τον βλέπουμε, ψηλά και μπροστά στα φώτα.
Νατάσσα Ζουμή Αγγελακοπούλου - Καθηγήτρια κλασικού & σύγχρονου χορού / Χορογράφος
Facebook Page: Σχολή Χορού Νατάσσα Ζουμή-Αγγελακοπούλου