Πολιτισμός

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Απολογισμός Ενημερωτικού Εργαστηρίου στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Απολογισμός Ενημερωτικού Εργαστηρίου στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 στο κάστρο Χλεμούτσι ενημερωτικό εργαστήριο (workshop) στο πλαίσιο του έργου ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ (Coastal Heritage Network - CoHeN) που εντάσσεται στο διακρατικό πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα - Ιταλία 2014-2020. Το ενημερωτικό εργαστήριο διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, η οποία συμμετέχει στο ως άνω πρόγραμμα με το έργο ‘Στερέωση, Αποκατάσταση Και Ανάδειξη Αίθουσας Α3 Κάστρου Χλεμούτσι Ηλείας’ συνολικού προϋπολογισμού 427.190,00€.

Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η παρουσίαση και προβολή της Αδριατικής – Ιόνιας Παράκτιας Διαδρομής, η οποία συνδέει σημαντικά μνημεία της ιστορικής κληρονομιάς Ελλάδας και Ιταλίας μέσα από μία σειρά στοχευμένων παρεμβάσεων σε οχυρά, κάστρα, ιστορικούς πύργους και φάρους κατά μήκος των ακτών της θάλασσας του Ιονίου και της Αδριατικής (συνολικά 17 μνημεία, 11 στην Ελλάδα και 6 στην Ιταλία).

Το εργαστήριο, στο οποίο παρευρέθηκαν επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, τοπικοί φορείς και πολλοί εκπαιδευτικοί, προλόγισε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κα Ερωφίλη – Ίρις Κόλλια, η οποία παρουσίασε συνοπτικά το έργο ‘Δίκτυο Παράκτιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς’ και τα εμπλεκόμενα σε αυτό μνημεία Ελλάδας και Ιταλίας. Στη συνέχεια η κα Αθανασία Ράλλη, Προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Ηλείας προέβη σε μία σύντομη ιστορική και αρχαιολογική επισκόπηση του χώρου και μουσείου κάστρου Χλεμούτσι.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την παρουσίαση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού και του εκπαιδευτικού βιβλίου που επιμελήθηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας στο πλαίσιο των κοινών δράσεων του έργου, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους εταίρους του προγράμματος (Εφορείες Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας και Περιφέρεια Απουλίας).

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με βιωματική προσέγγιση του παιχνιδιού με την ενθουσιώδη συμμετοχή παιδιών ηλικίας 10-15 ετών, τα οποία εργάστηκαν ομαδικά, εξάσκησαν την κριτική τους σκέψη και με ευχάριστο τρόπο απέκτησαν γνώσεις για μνημεία της Ελλάδας και της Ιταλίας. Οι παρόντες εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν το παιχνίδι που θα διατίθεται ως μουσειοσκευή στην εκπαιδευτική κοινότητα από το σχολικό έτος 2023-2024, ενώ όλοι οι συμμετέχοντας παρέλαβαν το εκπαιδευτικό βιβλίο.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup