Παν. Αντωνακόπουλος: «Τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες με συναισθήματα ευγνωμοσύνης»
Με κάθε επισημότητα γιορτάστηκε για μια ακόμα φορά από τον Δήμο Πύργου την Κυριακή (6/8) η ιστορική στιγμή της “Ναυμαχίας του Κατακόλου”, παρουσία αρχών του τόπου και πολλών πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων που έδωσαν ενδυματολογικά την ιδιαίτερη σημειολογία της εκδήλωσης, καθώς και πλήθους κόσμου που την παρακολούθησε.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Δήμο Πύργου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κατακόλου «Ο Φάρος» (όπου η πρόεδρος Ελένη Τερζοπούλου είχε επιμεληθεί το πρόγραμμα) και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, στο πλαίσιο εορτασμού συμπλήρωσης των 202 χρόνων από τη Ναυμαχία του Κατακόλου. Συμμετείχαν ακόμα, Τμήμα της Στρατιωτικής Μπάντας του Στρατού Ξηράς που έδωσε το δικό του ξεχωριστό «ηχητικό χρώμα» στα δρώμενα και το τελετουργικό τους, ο Σύλλογος Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης», ο Εκπολιτιστικός σύλλογος Ελαιώνα, ο Λαογραφικός σύλλογος Αμαλιάδας «Οι Ρίζες», ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός σύλλογος «Εσθήτα», ο Πολιτιστικός και Αιμοδοτικός σύλλογος Αμπελώνα «Αγία Παρασκευή». Την καλλιτεχνική επιμέλεια υπέγραψε η Αιμιλία Γιαννοπούλου ενώ στην εκδήλωση υπήρχε υγειονομική-ναυαγοσωστική παρουσία από εθελοντές της πολιτικής προστασία του Δήμου Ήλιδας.
- Η πραγματικά εντυπωσιακή στιγμή της βραδιάς ήταν η παρέλαση όλων των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων που συμμετείχαν με παραδοσιακές στολές στον κεντρικό και παραλιακό δρόμο του Κατακόλου, η οποία «ντύθηκε» μουσικά υπό τους ήχους του Τμήματος της μπάντας του Στρατού Ξηράς.
* * * Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος στον χαιρετισμό του επεσήμανε μεταξύ άλλων:
- « Συμπληρώνονται 202 χρόνια από ένα γεγονός με τη δική του αξία και συμβολή στη διεξαγωγή και την έκβαση του αγώνα για την ελευθερία.
Τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τους αγωνιστές και τους ήρωες με συναισθήματα ευγνωμοσύνης. Η δική μας Δημοτική Αρχή έχει ως βασική της προτεραιότητα την ανάδειξη του πολιτισμού και της τοπικής ιστορίας, κι αυτό το αποδεικνύει εμπράκτως με τέτοιες ποιοτικές εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες. Τόσο ο τόπος μας, όσο κι ολόκληρη η Ελλάδα είναι μια ιστορία, που τα γεγονότα της πρέπει να τιμούνται και να μην ξεχνιούνται.
Δίνοντας σε όλους διαχρονικά παραδείγματα και για τις σύγχρονες εποχές, καθώς και προς όλους όσους συνεχίζουν να επιβουλεύονται την πατρίδα μας. Δυστυχώς, η Ελλάδα λόγω γειτονικών χωρών της και λόγω παρουσίας της σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, δεν μπορεί να είναι ποτέ ήσυχη και ειδικά οι στρατιωτικές υπηρεσίες της πρέπει πάντα να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας.
Το μήνυμα είναι διαχρονικό: η τόλμη, το θάρρος, η αποφασιστικότητα, η ανδρεία, μπορούν και στη σημερινή εποχή να αποτελούν το εφαλτήριο για νέους αγώνες».
- Ο ειδικός συνεργάτης του Δήμου Πύργου-ιστορικός Θεόδωρος Λάμπρος, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση, ανέφερε: «Ο Δήμος Πύργου πιστός στο ραντεβού με την ιστορία διοργάνωσε φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την εκδήλωση μνήμης για τα 202 χρόνια από το ναυτικό επεισόδιο που έλαβε χώρα στον κόλπο του Κατακόλου τον Σεπτέμβριο του 1821.
Ο Δήμος μας πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις μνήμης για το 1821 και αναδεικνύει – προβάλει την ιστορία του τόπου του. Ο σκοπός αυτών των εκδηλώσεων πέρα από τις ομιλίες, τα παραδοσιακά χορευτικά και τους πολιτιστικούς συλλόγους που τιμούν τις εκδηλώσεις, είναι να αναδείξει την τοπική ιστορία. Σε συνδυασμό με τις ιστορικές εκδόσεις που έχει προχωρήσει στη μέχρι τώρα τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης για το 1821, αναδεικνύουμε την τοπική μας ιστορία που δεν είχε αναδειχθεί και προβληθεί τα προηγούμενα χρόνια.».
- Ο εκπαιδευτικός- φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας σε ρόλο αφηγητή αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της «Ναυμαχίας του Κατακόλου», περιγράφοντας τα περιστατικά όπου συνοπτικά: Στα τέλη Σεπτεμβρίου 1821 ελληνική ναυτική μοίρα υπό τον Α. Μιαούλη αντιμετώπισε στον κόλπο του Κατακόλου τα βαριά εξοπλισμένα πλοία του Καρά-Αλή. Εξαιτίας της σφοδρής επίθεσης που οι Έλληνες ναυτικοί δέχθηκαν, περιήλθαν σε δυσμενή θέση. Την κρίσιμη στιγμή της ναυμαχίας τη λύση έδωσε ο Σπετσιώτης Π. Μπότασης, ο οποίος κατευθύνθηκε με το πλοιάριό του προς στο μέσο του εχθρικού στόλου. Η ενέργεια αυτή του Μπόταση προκάλεσε πανικό στους Οθωμανούς, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη ναυμαχία, καθώς θεώρησαν το συγκεκριμένο πλοιάριο ως πυρπολικό.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης τα τμήματα των πολιτιστικών και λαογραφικών συλλόγων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Ενώ νωρίτερα παραδόθηκε στους υπευθύνους τους η νέα ιστορική έκδοση του Δήμου Πύργου «Φράγκοι και Βυζαντινοί στην Ηλεία».
(Δελτίο Τύπου)