Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 13:05

Δ. Σπύρου και Ν. Θεοδοσίου παρέδωσαν τη σκυτάλη στους νεότερους!

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Συγκίνηση στην τελετή λήξης για την αποχώρηση του Δ. Σπύρου από το “τιμόνι” του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και του Ν. Θεοδοσίου από την Camera Zizanio

Σε μια βραδιά που επιφύλασσε εκπλήξεις και έντονη συγκίνηση, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τη διοργάνωση, απονεμήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου τα βραβεία και έπεσε η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον Πύργο.

Ο Δημήτρης Σπύρου, η ψυχή του φεστιβάλ Ολυμπίας που σήμερα θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το φεστιβάλ πριν από 26 χρόνια, σε μια εποχή που όροι όπως «κινηματογράφος για παιδιά» και «κινηματογραφική εκπαίδευση» ήταν άγνωστοι στην Ελλάδα, δήλωσε πως αποχωρεί και δίνει το τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ στον Παντελή Παντελόγλου, έμπειρο στέλεχος του φεστιβάλ και στενό συνεργάτη του τα τελευταία δέκα χρόνια.

Ταυτόχρονα, την αποχώρησή του από καλλιτεχνικός διευθυντής της Camera Zizanio ανακοίνωσε και ο Νίκος Θεοδοσίου, συνοδοιπόρος του Δημήτρη Σπύρου εδώ και μια 25ετία, ο οποίος παρέδωσε τα σκήπτρα στον Μανώλη Μελισσουργό, από τα νεαρότερα και πιο δραστήρια στελέχη του φεστιβάλ Ολυμπίας.

Fest end 2

Fest end 3

Fest end 5

Fest end 6

Fest end 8

Fest end 9

Fest end 10

Fest end 11

Fest end 13

Fest end 14

Fest end 16

Fest end 17

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με τα βραβεία:

*Το βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, αλλά και το βραβείο σκηνοθεσίας απέσπασε η ταινία Ξύπνησα με ένα όνειρο του Pablo Solarz (Αργεντινή-Ουρουγουάη)με ήρωα έναν έφηβο παθιασμένο με το θέατρο, που κάνει μαθήματα υποκριτικής κρυφά από τη μητέρα του και το σκάει στην πρωτεύουσα για να περάσει από μία οντισιόν. Εκεί θα μάθει ποιος πραγματικά ήταν ο νεκρός πατέρας του και θα επιβεβαιώσει ποιος πραγματικά θέλει να είναι ο ίδιος.

*Το βραβείο σεναρίου κέρδισε η ταινία Μακάρι να ‘πεφτα σε χειμερία νάρκη της Zoljargal Purevdash (Μογγολία) με ήρωα ένα πάμφτωχο παιδί, ιδιοφυΐα στη φυσική, που ζει σε καταυλισμό και αναγκάζεται να βάλει στην άκρη το απίστευτο ταλέντο του για να φροντίσει τα αδέρφια του.

*Το βραβείο ερμηνείας παιδιού σε ταινία μεγάλου μήκους πήγε στην HalaZein για την ταινία Nezouh, O ξεριζωμός (Ηνωμένο Βασίλειο-Συρία-Γαλλία-Κατάρ) στην οποία ερμηνεύει μια 14χρονη κοπελίτσα που βιώνει τον πόλεμο στη Δαμασκό,όταν μια βόμβα ανοίγει μια τεράστια τρύπα στο σπίτι της εκθέτοντάς την οικογένεια στον έξω κόσμο.

*Το βραβείο καλύτερης ταινίας ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους απέσπασαν οι Νεοσσοίτης Lidia Duda (Πολωνία) για τη βαθιά συγκινητική απεικόνιση της ζωής των παιδιών με προβλήματα όρασης.

*Η Ευρωπαϊκή Ένωση Παιδικού Κινηματογράφου έδωσε το δικό της βραβείο σταΠιτσιρίκια του HugoThomas (Γαλλία) με ήρωες δύο εφήβους που επικαλούνται ένα δήθεαν σοβαρό πρόβλημα υγείας για να μεζέψουν λεφτά για νέο playstation, αλλά το ψέμα τους βγαίνει εκτός ελέγχου.

Την πλήρη λίστα των βραβείων θα βρείτε σύντομα στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ.

Η βραδιά άνοιξε με την καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας videodance Gongon που παράχθηκε ως δημιουργικό επιστέγασμα του συμπεριληπτικού εργαστηρίου κίνησης και μουσικής «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα με τη συμμετοχή εφήβων με και χωρίς οπτικές και ακουστικές αναπηρίες.

Fest end 4

Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος είπε πως ψυχή του φεστιβάλ είναι τα ίδια τα παιδιά ενώ αναφέρθηκε στα 10.000 παιδιά-θύματα στον πόλεμο στη Γάζα,«παιδιά που καθημερινά ανασύρονται από τα χαλάσματα. Δεν μας τιμά καθόλου αυτή η κατάσταση»,υπογράμμισε. «Στο δίλημμα “πολιτισμός ή βαρβαρότητα” η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι “πολιτισμός με ειρήνη”.

Fest end 7

Ο Βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, απηύθυνε το δικό του χαιρετισμό, και δήλωσε αισιόδοξος πως η μετεγκατάσταση του φεστιβάλ στον υπερσύγχρονο νέο του χώρο, στο Σταφιδεργοστάσο του ΑΣΟ, θα γίνει σύντομα.

Τις εντυπώσεις έκλεψαν τα αποσπάσματα από τα βιντάκια DailyNews των Ζιζάνιων του φεστιβάλ, για το διεισδυτικό χιούμορ τους, τα επίκαιρα σχόλιά τους αλλά και το αφιέρωμα τους για τα 15 χρόνια από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. «Κάντε ησυχία όταν τα παιδιά κοιμούνται, όχι όταν τα σκοτώνουν», ήταν ένα από τα σλόγκαν που πλημμύρισαν τις εγκαταστάσεις του φεστιβάλ.

Fest end 12

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, προέδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ, ο οποίος δήλωσε τη στήριξή του στο φεστιβάλ όπου, όπως είπε, «δημιουργούνται οι υποδομές του ελληνικού κινηματογράφου».

Στη σκηνή, για την απονομή των βραβείων του 6ου Creative Ideas Pitching Lab,ανέβηκεεπίσης ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ Μένος Δελιοτζάκης,ενώ εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου το βραβείο έδωσε το μέλος της επιτροπής Γρηγόρης Βαρδαρινός.

Fest end 15

«Φτάσε όπου δεν μπορείς» ήταν τα λόγια που ενέπνευσαν το φετινό εργαστήριο MythosProject και το κοινό είχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία από τις ταινίες που δημιουγήθηκαν αυτές τις μέρες από τους διαγωνιζόμενους στην Camera Zizanio. O σπουδαίος διευθυντης φωτογραφίας Νίκος Καβουκίδης, απονέμοντας,όπως κάθε χρόνο, το δικό του βραβείο στα παιδιά, ευχήθηκε «να μην περιμένουμε πολλά χρόνια ακόμα για τη μετεγκατάσταση του φεστιβάλ, ενώ προέτρεψε το ΕΚΟΜΕ να διαθέσει κάποια εκατομμύρια ευρώ ώστε το Φεστιβάλ Ολυμπίας να γίνει η Ακαδημία Τεχνών που τόσο έχουμε ανάγκη. Για τα παιδιά μας τα πάντα!», είπε κλείνοντας, καταχειροκροτούμενος,

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Ο Χρήστος Κωνσταντόπουλος, πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ Φεστιβάλ Ολυμπίας, ο άνθρωπος που μαζί με τον Δημήτρη Σπύρου και τον Νίκο Θεοδοσίου ίδρυσαν το Φεστιβάλ, κάλεσε τους στενούς συνεργάτες του στη σκηνή, όπου, μέσα σε κλίμα κλιμακούμενης συγκίνησης, το κοινό πληροφορήθηκε τις αλλαγές στην ηγεσία του φεστιβάλ.

Fest end 18

Ο Δημήτρης Σπύρου, έκανε μια αναδρομή στην πορεία του, μια πορεία ζωής που υπήρξε ταυτόσημη με αυτήν του φεστιβάλ, ενός, όπως είπε «συλλογικού δημιουργήματος. Το φεστιβάλ δεν είναι δημιούργημα κανενός συγκεκριμένου προσώπου, αλλά όλοι μας έχουμε μια σχέση πάθους μαζι του. Για πρώτη φορά εξομολογούμαι δημόσια το πάθος μου για αυτόν τον θεσμό» είπε, και μοιράστηκε τις σκέψεις και τα συναισθήματα του, όταν η ταινία του Ο Ψύλλος, που διέγραψε μια μεγάλη διεθνή πορεία, τον μύησε στον παιδικό κινηματογράφο και του γέννησε την ιδέα για τη δημιουργία του πρώτου παιδικού και νεανικού φεστιβάλ κινηματογράφου στην χώρα μας. «Ήταν μια τρελή ιδέα, που συμμερίστηκε αμέσως ο Νίκος και ο Χρήστος.Στην αρχή θέλησα να δω πώς μπορεί να συνδεθεί ο κινηματογράφος με τα σχολεία και να μιλήσω με τους εκπαιδευτικούς. Πάντα πίστευα οτι οι αλλαγές πρέπει να ξεκινούν από κάτω, κι όχι από πάνω. Κατάλαβα πως τα παιδιά μαγεύονταν από τον κινηματογράφο, οι εκπαιδευτικοί ενθουσιάζονταν. Ένιωσα πως υπήρχε η κοινωνική αναγκαιότητα να γίνει στην Ελλάδα αυτό. Αλλά με ενδιέφερε το φεστιβάλ να γίνει στην επαρχία, και όχι στην Αθήνα. Το φεστιβάλ Ολυμπίας δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη και την τρέλα. Με πείσμα, σχέδιο και όραμα».
Η επιτυχία του φεστιβάλ ήταν μεγάλη από την αρχή.

«Στην πορεία, όπως την εποχή της οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, όμως τις αντιμετωπίσαμε μαζί, σαν μια γροθιά. Και σήμερα ο Πύργος είναι πια τοπόσημο του παιδικού κινηματογράφου. Εδώ γεννήθηκε ο κινηματογράφος για παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Εδώ ξεκίνησε η κινηματογραφική παιδεία. Όμως σήμερα το Φεστιβάλ περνά στην δεύτερη 25ετία του. Και λένε πως κάθε γενιά διαρκεί γύρω στα 25 χρόνια. Σήμερα λοιπόν, το Φεστιβάλ περνά σε μία νέα γενιά. Και σας διαβεβαιώ πως βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή του, στελεχωμένο από άτομα με υψηλή εξειδίκευση. Έχουμε την στήριξη της ελληνικής πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του ΥΠΠΟ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τους οποίους έχουμε υπογράψει προγραμματική σύμβαση. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς με την τοπική κοινωνία, με την εκπαιδευτική κοινότητα και φυσικά με τα ίδια τα παιδιά και τους νέους.Και βέβαια, το μεγάλο μας όραμα, η δημιουργία ενός Κέντρου Ευρωπαϊκής Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας στον ΑΣΟ, έχει δρομολογηθεί – στις αρχές του νέου έτους το έργο δημοπρατείται».

«Είμαι ευτυχής λοιπόν, που σε αυτήν την κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ, μπορώ να δώσω το τιμόνι στην επόμενη γενιά. Αν δεν το κάνω αυτό, θα είμαι ασυνεπής με τις αρχές μας: Όλα για τους νέους! Θα ήταν υποκρισία να κρατήσω για μένα τον τίτλο του επίτιμου καλλιτεχνικού διευθυντή και να κινώ τα νήματα. Εμπιστεύομαι τη νέα γενιά για τη νέα 25ετία του Φεστιβάλ. Μπορούν καλύτερα από μένα, αυτή τη στιγμή, να αναπτύξουν το φεστιβάλ. Από 1/1/24 θα είναι αυτοί υπεύθυνοι. Όμως υπόσχομαι ότι δεν θα φύγω από το Φεστιβάλ. Γιατί είμαι «άρρωστος» με το Φεστιβάλ. Και θα το υπηρετώ πάντα με όλη μου την ψυχή», είπε.

Η αποχώρηση του Δημήτρη Σπύρου από την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ και από την αίθουσα ήταν τελετουργική όσο και συγκινητική: όλοι οι παριστάμενοι σηκώθηκαν όρθιοι και τον χειροκρότησαν. Δεν το βλέπεις αυτό κάθε μέρα...

Παίρνοντας το λόγο, ο Νίκος Θεοδοσίου, είπε: «Η Camera Zizanio ξεκίνησε ως μια δράση του Φεστιβάλ Ολυμπίας για να προωθήσει τη νεανική δημιουργία, τρία χρόνια μετά την ίδρυση του Φεστιβάλ. Με μεγάλη επιτυχία. Χρόνο με το χρόνο έκανε άλματα, σε έναν κόσμο ταχύτατα μεταβαλλόμενο. Η Camera Zizanio δεν είναι ένα απλό φεστιβάλ. Είναι μια παιδαγωγική, πολιτιστική, αλλά και μια πολιτική δράση. Διοτι είναι ανοιχτή σε όλους, χωρίς διακρίσεις, ενάντια στη βία. Και αναπτύσσεται μαζί με το Φεστιβάλ. Έχει ανοιξει πλέον τα φτερά της με αποστολές στο εξωτερικό, με εργαστήρια και συνέργειες. Σήμερα πια χρειάζεται μια ανασύνταξη των δυνάμεων –χωρίς καμία αποστράτευση. Χρειάζεται να ακονίσουμε την αιχμή του δόρατος και αυτό θα γίνει απο ένα άτομο με ξεχωριστές ικανότητες, γνώσεις και πείρα: τον Μανώλη Μελισσουργό που είναι μαζί μας χρόνια».

Fest end 19

Ανεβαίνοντας στη σκηνή, ο Μανώλης Μελισσουργός ευχαρίστησε το Νίκο Θεοδοσίου, τον Δημήτρη Σπύρου και τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο«για την εμπιστοσύνη και την τεράστια τιμή. Η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά για να κλείσουμε και με Καζαντζάκη, όπως άνοιξε η φετινή Camera Zizanio, ακολουθούμε τη ρήση του: «Να αγαπάς την ευθύνη».

Ευχαριστώ την ομάδα του γραφείου, από τον Παντελή μέχρι τους εθελοντές μας, για όλα όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα και όλα όσα θα κάνουμε. Ευχαριστώ τα παιδιά μας, τα ζιζάνια, για όλες τις υπέροχες στιγμές, που κάνουν κάθε δυσκολία να αξίζει.
Ξεχωριστά, ευχαριστώ την Λητώ Θεοδοσίου, την καρδιά και την ψυχή της Camera Ζizanio, με την οποία μαζί θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς την επόμενη μέρα, επιστρέφοντας στο πολλαπλάσιο στα παιδιά και στον τόπο που μας φιλοξενεί όλη την αγάπη που έχουμε εισπράξει.

Όλοι εμείς που είμαστε σε αυτόν τον χώρο, πάνω, κάτω και πίσω από τη σκηνή, είναι γιατί αγαπήσαμε τα μαγικά σκοτάδια του κινηματογράφου.

Είμαστε πολύ τυχεροί, που σε αυτήν την πορεία της ζωής μας, έχουμε φωτεινούς φάρους αυτούς τους ανθρώπους, να φωτίζουν την καθημερινότητα μας σε ανθρώπινο, εργασιακό και ηθικό επίπεδο.».

O Μανώλης Μελισσουργός είναι πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία.
Από το 2004 εργάζεται στην διοργάνωση κινηματογραφικών φεστιβάλ, έχοντας συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας. Από το 2011 συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Ολυμπίας ενώ από το 2021 ήταν ο γενικός συντονιστής της Camera Zizanio.

Ο ΣΠΟΡΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝΤΡΟ

Λίγο πριν καλέσει στη σκηνή τον διάδοχό του, τον Παντελή Παντελόγλου, ο Δημήτρης Σπύρου, αναφέρθηκε ονομαστικά στους ανθρώπους που συνεισέφεραν από την πρώτη στιγμή στο θεσμό, όπως ο Χρήστος Σοφιανόπουλος, η Κατερίνα Ζαμπέλη, η Μάντη Αργυροπούλου, ο Κώστας Πασχαλίδης και ο Φέλιξ Βανγκιντερχόιζεν. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά στη σύζυγό του Κατερίνα, για την πολύχρονη και καθημερινή ανιδιοτελή προσφορά της στο φεστιβάλ και την υπόθεση του ελληνικού παιδικού κινηματογράφου.

Fest end 20

Αμέσως μετά ανακοίνωσε το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ολυμπίας: τον Παντελή Παντελόγλου, ο οποίος, κλείνοντας τη βραδιά, είπε:

«Ήρθα για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ Ολυμπίας το 2011, στη 14η διοργάνωση, ως ένας ταπεινός υποτιτλιστής και συνάντησα αυτό που περιέγραψε νωρίτερα ο Δημήτρης Σπύρου: Μια ζωηρή κυψέλη δημιουργικότητας όπου τον πρώτο λόγο δεν είχε η τυπική θεματική, αν θέλετε, της διοργάνωσης, δηλαδή το σινεμά, η εκπαίδευση και η σχέση μεταξύ τους, αλλά κυρίως η ανθρωπιά. Μια ανθρωπιά που εκδηλωνόταν σε όλες τις εκφάνσεις του φεστιβάλ, φυσικά χάρη στους εμπνευστές και διοργανωτές του – πρώτα στον Δημήτρη Σπύρου και βέβαια στον Νίκο Θεοδοσίου, τον Χρήστο Κωνσταντόπουλο και όλη την ομάδα που δούλευε με αυταπάρνηση για το πολύπλοκο έργο του να συμβούν όσα είχαν σχεδιαστεί.

Ήρθα κι έμεινα, χάρη στην εμπιστοσύνη του Δημήτρη απ’ την πρώτη στιγμή, αλλά και την πειθώ του. Κι έρχεται μια στιγμή σαν τη σημερινή, στην οποία συμπυκνώνονται πολλά πράγματα και τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα».

Fest end 21

Όπως υπογράμμισε, «είναι αδύνατο και δεν είναι και ο στόχος μας εγώ να γίνω Δημήτρης στη θέση του Δημήτρη. Όπως είπε και ο ίδιος, είμαστε πια ένα μεγαλύτερο φεστιβάλ μέσα σε ένα διαφορετικό τοπίο. Έχουμε μια διεθνή αναγνώριση, η οποία φαίνεται και στο γεγονός ότι απ’ τον περασμένο Φεβρουάριο έχω αναλάβει τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου ECFA για την επόμενη πενταετία, που κι αυτό θεωρώ συλλογική μας επιτυχία.

Αν θέλουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, πρέπει να δουλεύουμε συλλογικά. Συλλογικά μέσα στην κοινωνία, συλλογικά μέσα στον ειδικό μας κλάδο και συλλογικά μέσα στη στενότερη ομάδα του φεστιβάλ. Αυτό προσπαθούμε ήδη να κάνουμε κατά τη μακρά περίοδο προετοιμασίας της μετάβασης που εσείς μαθαίνετε απόψε. Οπότε αν και εγώ προσωπικά λαμβάνω έναν τίτλο που φέρει και σημαντικές ευθύνες, είναι σαφές ότι όλη η ομάδα μας μοιράζεται τελικά την ευθύνη να μετασχηματίσουμε τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις του φεστιβάλ σε δραστηριότητες μακροπρόθεσμα ωφέλιμες για τα παιδιά του Πύργου και όχι μόνο. Γύρω απ’ αυτή την ομάδα εκατοντάδες άλλες άνθρωποι συμβάλλουν για να τα καταφέρουμε. Αυτό συμβαίνει απ’ το 1997 και δεν πρόκειται να αλλάξει».
«Το 1997 έπεσε ένας σπόρος. Σήμερα έχουμε στα χέρια μας ένα δέντρο. Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε συζήτηση και προτάσεις, ώστε το φεστιβάλ να βαθύνει κι άλλο τις ρίζες του, να καρποφορεί, να επιδρά πάνω στις κοινωνικές συνθήκες αλλά και στις ασκούμενες πολιτικές. Δημήτρη, ευχαριστώ…».

Fest end 22

Fest end 23

Fest end 24

Ο Παντελής Παντελόγλου σπούδασε κοινωνική ανθρωπολογία στην Αθήνα και έκανε μεταπτυχιακό σε ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού και μειονοτήτων. Έχει εργαστεί στον οπτικοακουστικό τομέα, τον κινηματογράφο και το θέατρο απ' το 2003 σε διάφορες δημιουργικές και οργανωτικές θέσεις. Από το 2011 έχει εργαστεί στο Φεστιβάλ Ολυμπίας για την επιλογή ταινιών, το έντυπο υλικό, τις διεθνείς σχέσεις και ανταλλαγές και τις μεταφράσεις. Από το 2018 ήταν αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Τον Φεβρουάριο του 2022 εκλέχτηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου και από τον Φεβρουάριο του 2023 ανέλαβε τη θέση του προέδρου.

Θυμίζουμε πως στις 9-17 Δεκεμβρίου 2023, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ online.olympiafestival.gr θα φιλοξενήσει ένα συναρπαστικό πρόγραμμα με ταινίες μικρού μήκους απ’ τα διαγωνιστικά προγράμματα, που απευθύνεται στα παιδιά και τους νέους όλης της χώρας.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027
CREATIVE EUROPE / MEDIA
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
CREATIVE EUROPE MEDIA DESK GREECE
ΔΗΜΟΣΠΥΡΓΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
BUNDESVERBAND JUGEND UND FILM
ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΤΣΕΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / MEDIA SPONSORS
ΕΡΤ
Αθήνα 9.84- Η Εφημερίδα των Συντακτών -Happy Kids Radio.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Κινηματογραφικοί φορείς
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
YOUTH CINEMA NETWORK
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
ANIMASYROS INTERNATIONAL ANIMATION FESTIVAL
ΦΕΣΤΙΒΑΛΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΙΓΙΟΥ “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ”
BARNEFILMFESTIVALEN KRISTIANSAND INTL CHILDREN’S FILM FESTIVAL - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
CINEKID - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ZLÍN FESTIVAL / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH - ΤΣΕΧΙΑ
SCHLINGEL INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG AUDIENCE - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
JEF - ΒΕΛΓΙΟ
YOUNG HORIZONS FESTIVAL - ΠΟΛΩΝΙΑ
CINEMIRA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Εκπαιδευτικοί φορείς
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ.
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ
ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ»
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε
ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

Άλλοι
AUTHORWAVE
MASSIVE PRODUCTIONS
STEFILM
ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΕΔΗΠ - ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΥΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
KUDU

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023 16:09

Σχετικά Άρθρα

  • Ολοκληρώνεται την Παρασκευή το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου
    Ολοκληρώνεται την Παρασκευή το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

    Με την προβολή των τελευταίων ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους στο θέατρο Απόλλων, ολοκληρώνεται το βράδυ της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου το διαγωνιστικό μέρος του 26ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας στον Πύργο, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας πέφτει η αυλαία για τις ταινίες του Τμήματος Ντοκιμαντέρ στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα καθώς και για τις ταινίες της 23ης Camera Zizanio στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας στον Πύργο.

    Το πρόγραμμα της Παρασκευής στο θέατρο Απόλλων

    17:15: Ταινίες μικρού μήκους: “Μια όμορφη κοκκινωπή τριχούλα, λεπτή σαν ίνα” (Κωνσταντίνος Μπακούρης, Ελλάδα, 6’), “Τα μελλούμενα»” (Santiago Rafaleς, Ισπανία, 20’), “Τέλη Αυγούστου” (Αγγέλικα Κατσα, Ελλάδα, 18΄) “Θερμοκήπιο” (Γιώργος Γεωργακόπουλος, Ελλάδα, 18΄).

    18:45: Περιπέτειες στη γη της Άσα (Sophie Farkas Bolla, Καναδάς, 89’)

    Μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα του 1940, ο Ζιλ και η οικογένειά του μετακομίζουν για να ζήσουν με τον θείο του, δήμαρχο ενός χωριού εποίκων στο βόρειο Κεμπέκ. Σύντομα, ο Ζιλ θα αποβληθεί από το σχολείο, εξαιτίας μιας σπάνιας δερματικής νόσου από την οποία πάσχει. Από εκείνη τη στιγμή, η μοναδική του επιθυμία του είναι να θεραπευτεί. Όταν ο σκύλος του, ο Σπαρκ, χάνεται στο άγριο δάσος, ο Ζιλ δεν μπορεί παρά να τον αναζητήσει. Στον δρόμο του συναντά την Άσα, μια μυστηριώδη νεαρή αυτόχθονη κοπέλα. Μαζί, εξορμούν στα βάθη του δάσους, όπου η φύση τούς αποκαλύπτεται γεμάτη ζωή και μυστήριο.

    20:45: Πιτσιρίκια (Hogo Tomas, Γαλλία 95’)

    Ο Ζορντάν και ο Πατρίκ είναι 14 ετών και βαριούνται θανάσιμα στο μικρό χωριό τους, στη γαλλική ύπαιθρο. Όταν χαλάει και το Playstation 4 πρέπει να βρουν έναν δημιουργικό τρόπο να περνούν την ώρα τους: προσποιούνται, λοιπόν, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας και οργανώνουν διαδικτυακό έρανο για να αγοράσουν καινούργια παιχνιδομηχανή. Το χρήμα αρχίζει να ρέει και οι δύο φίλοι μετατρέπονται σε τοπικούς ήρωες. Το ψέμα, όμως, έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους και απειλείται ακόμη και η ίδια η φιλία τους.

    22:15: Προσεγγίσεις. Προβολή τεσσάρων ταινιών μικρού μήκους του ετήσιου αφιερώματος «Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στο σύγχρονο κινηματογράφο»: “Η παρέλαση” (Μιχάλης Γαλανόπουλος, 24’), “Good Girls Club: A Virginity Odyssey” (Λήδα Βαρτζιώτη & Δημήτρης Τσακαλέας, 17’), “Κακά Παιδιά με Ονόματα Αγίων” (Βίκυ Αθανασιάδου, 13’), “Θυμωμένο ψάρι” (Κώστας Χαλιάσας, 15’).

    Ειδικές προβολές

    Τέλος, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Κινηματογράφος και Ιστορία», θα προβληθούν, παρουσία των σκηνοθετών τους, οι ταινίες Μαρτυρίες 1967-1974” του Νίκου Καβουκίδη και “Εδώ Πολυτεχνείο” του Δημήτρη Μακρή. Οι ταινίες προβάλλονται για μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων, που θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους σκηνοθέτες, η πρώτη στον Ορφέα για το 4ο Γυμνάσιο Πύργου και η δεύτερη στο Σινέ Άστρον των Λεχαινών για το Γυμνάσιο της πόλης.

    olumpia fest olokl diag 2

    (Δελτίο Τύπου)

  • Περισσεύουν η φαντασία, η δημιουργικότητα  και ο ενθουσιασμός στο 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας
    Περισσεύουν η φαντασία, η δημιουργικότητα  και ο ενθουσιασμός στο 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας

    Εικόνες από τον Πύργο και την Ηλεία φτάνουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα μέσα από τις δεκάδες κάμερες των μικρών και μεγάλων επισκεπτών του

    Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, ταξιδεύει πλέον το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, αφού εκατοντάδες κάμερες μικρών και μεγάλων επισκεπτών του, δημοσιογράφων, ανταποκριτών κ.ά. μεταδίδουν εικόνες από τη διοργάνωση, αποτυπώνοντας το διάχυτο κλίμα δημιουργικότητας και ενθουσιασμού. Την ίδια στιγμή εικόνες από την πόλη του Πύργου και της Ηλείας φτάνουν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, προβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μέσα από την ξεχωριστή ματιά και τον φακό του κάθε επισκέπτη.

    Αυτή την εβδομάδα κορυφώνονται οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ και της Camera Zizanio με έναν οργασμό προγραμμάτων, εργαστηρίων, σεμιναρίων και βέβαια προβολών με ταινίες που μεταφέρουν το θεατή από τις πολύβουες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και της Ασίας, μέχρι τα ήσυχα ψαροχώρια της Καραϊβικής και τις αχανείς ερήμους της Αυστραλίας και της Νότιας Αμερικής.

    Την Δευτέρα και την Τρίτη κινηματογραφικά συνεργεία της ΕΡΤ και του EURONEWS βρέθηκαν στον Πύργο για να καλύψουν με ρεπορτάζ και συνεντεύξεις τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ, ενώ ήδη έχουν φτάσει και οι πρώτοι δημοσιογράφοι των εθνικών μέσων ενημέρωσης για τον ίδιο λόγο. Ταυτόχρονα βρίσκονται σε πλήρη δράση η εφηβική ομάδα του Zizanio News, που καλύπτει τα δρώμενα του Φεστιβάλ με δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο και σε τοπικές εφημερίδες, το εργαστήριο του Daily news, που δημιουργεί καθημερινά ένα χιουμοριστικό και ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ γύρω από τα όσα συμβαίνουν εμπρός και πίσω από τα φώτα της διοργάνωσης καθώς και το γνωστό πολυεθνικό εργαστήριο Mythos Project, που λειτουργεί με τη σειρά του ως πρεσβευτής του Φεστιβάλ στο εξωτερικό.

    festival olumpia kam 2

    festival olumpia kam 3

    festival olumpia kam 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Η δεύτερη καρδιά του Φεστιβάλ Ολυμπίας χτυπά στην Αμαλιάδα
    Η δεύτερη καρδιά του Φεστιβάλ Ολυμπίας χτυπά στην Αμαλιάδα

    Οι προβολές του Kids & Docs και οι παράλληλες εκδηλώσεις

    Στην πόλη της Αμαλιάδας χτυπά παράλληλα με τον Πύργο, η καρδιά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: την Κυριακή το βράδυ ο καλλιτεχνικός διευθυντής Δημήτρης Σπύρου, κήρυξε την έναρξη των προβολών του Τμήματος Ντοκιμαντέρ Kids & Docs καθώς και των παράλληλων εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα στο Cine Cinema, τονίζοντας την παιδοκεντρική του ματιά και την εκπαιδευτική διάσταση του θεσμού. Αναφερόμενος αποκλειστικά στο Τμήμα Kids & Docs, επανέλαβε ότι λειτουργεί ως αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ στην Αμαλιάδα με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ.

    Πέρα από τις καθημερινές προβολές στο Cine Cinema , διοργανώνονται αυτήν την εβδομάδα στην πόλη και μια σειρά από εκδηλώσεις και αφιερώματα.

    Κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης, προβλήθηκε η γαλλική ταινία «Έχουμε ένα όνειρο / We Have a Dream Pascal Plisson», παραγωγής 2023, μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του κινηματογράφου με πρωταγωνιστές ΑμεΑ. Την ταινία υπογράφει ο διάσημος γάλλος ντοκιμαντερίστας Πασκάλ Πλισόν. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12) H προβολή καθολικά προσβάσιμη προβολή της ταινίας για άτομα με ακουστική και οπτική αναπηρία προβολή.

    Οι παράλληλες εκδηλώσεις στην Αμαλιάδα

    Τρίτη 5 Δεκεμβρίου, ώρα 20.00 Cine Cinema

    Ώρα 20:00: Πολυχώρος Πολιτισμού: Επίσημα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Πολυτεχνείο 1973» του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 08/12/2023 και θα λειτουργεί τις ώρες: 11:00–13:00 & 18:00–20:00

    Ώρα 20.15: Cine Cinema: Εκδήλωση με θέμα «Κινηματογράφος και Ιστορία». Προηγείται η προβολή της μικρού μήκους ταινίας «Ερμηνεία» του Δημήτρη Σπύρου και ακολουθεί στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο παίρνουν μέρος: οι Δημήτρης Σπύρου και Νίκος Θεοδοσίου, οι σκηνοθέτες Νίκος Καβουκίδης και Τάκης Παπαγιαννίδης, ο μουσικός, δημοσιογράφος και επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας Θανάσης Αλατάς και η καθηγήτρια Έλλη Λεμονίδου, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, Cine Cinema ώρα 20.00

    CLIMA 2023 - H εποχή των πλημμυρών: Εκδήλωση - συζήτηση για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και τον Φυσιολατρικό - Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας. Θα προηγηθεί η προβολή της ταινίας «Mighty Afrin: In the time of floods» του Άγγελου Ράλλη. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος ο σκηνοθέτης και η παραγωγός της ταινίας, Άγγελος Ράλλης και Maria del Mar Rodriguez Yebra, ο πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ Μάκης Αράπης και το στέλεχος του οργανισμού Ράνια Σπυροπούλου και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ηλείας.

    Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, Cine Cinema ώρα 20.00

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τιμά τον Τάκη Παπαγιαννίδη,. Εκδήλωση προς τιμήν του σκηνοθέτη ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σειρών με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Τάκη Παπαγιαννίδη και προβολή της βραβευμένης ταινίας του «Η ηλικία της θάλασσας (1978).

    festival olumpias amaliada krd 2

    festival olumpias amaliada krd 3

    festival olumpias amaliada krd 4

    festival olumpias amaliada krd 5

    (Δελτίο Τύπου)

  • Έναρξη για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: .".. Φτάσε όπου δεν μπορείς"
    Έναρξη για το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: .

    Το Φεστιβάλ Ολυμπίας και η Camera Zizanio επιστρέφουν στις αίθουσεςτου Πύργου, της Αμαλιάδας και άλλων δέκα πόλεων,και γιορτάζουν τα 26 χρόνια της μεγαλύτερης και πιο κεφάτης νεανικής κινηματογραφικής γιορτής. Η έναρξη του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στον κατάμεστο «Απόλλωνα» στον Πύργο, την καρδιά της διοργάνωσης, με παρουσιάστριες δύο πρώην “Ζιζάνια”, που σήμερα είναι φοιτήτριες: την Μαρία Ασμή και την Ειρήνη Ζέζα: μία επιλογή αντιπροσωπευτική της φιλοσοφίας του Φεστιβάλ να εμπλέκει ενεργά τα παιδιά -που ξεκινούν ως θεατές και στην πορεία γίνονται «κομμάτι» του. Αξίζει να αναφέρουμε πως η παρουσίαση έγινε και στη νοηματική, ενώ το σποτάκι της CameraZizanioδημιουργήθηκε από μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα.

    Η τελετή άνοιξε με ένα ξεχωριστό ταινιάκι που καταχειροκροτήθηκε: την μουσική ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Και αντί να μιλήσει τραγουδάει» που προέκυψε από τη συνεργασία του Φεστιβάλ Ολυμπίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λυρικοί Μικρομηκάδες». Στο πρόγραμμα αυτό, μια ομάδα παιδιών από τον Πύργο δούλεψε με τις εκπαιδεύτριες της ΕΛΣ Δήμητρα Τρυπάνη και Ηρώ Μπέζου στον Πύργο και στην Εθνική Λυρική Σκηνή και δημιούργησαν μια υβριδική μίνι όπερα που ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Βούλγαρης (TheBoy) «μετασχημάτισε» σε ταινία μικρού μήκους εν είδει videoclip.

    Το φετινό Φεστιβάλ τιμά τα 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και εμπνέεται από τα λόγια του: «Φτάσε όπου δεν μπορείς». Το πνεύμα αυτό διαπνέει όλη τη φετινή CameraZizanio, το δημοφιλές τμήμα του φεστιβάλ όπου παιδιά και έφηβοι δημιουργούν τις δικές τους ταινίες παρουσιάζοντας τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά. Παίρνοντας τον λόγο, ο Νίκος Θεοδοσίου, καλλιτεχνικός διευθυντής της CameraZizanio, είπε πως φέτος θα παρουσιαστούν 208 ταινίες από 55 χώρες. «Κάθε χρόνο στέλνουμε ταινίες παιδιών στο εξωτερικό. Φέτος στείλαμε παιδιά σε 10 χώρες», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε σε μία φετινή καινοτομία: «Κάθε μέρα τις ταινίες θα προλογίζουν παλιά και νέα Ζιζάνια».
    Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών.

    Παίρνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος καλωσόρισε τους επισκέπτες στον Πύργο, θυμίζοντάς πως πριν λίγο καιρό, η πόλη, και μάλιστα στον ίδιο χώρο, το θέατρο «Απόλλων», υποδέχτηκε την Αντζελίνα Τζολί για τις ανάγκες του νέου ρόλου της ως Μαρία Κάλλας. «Υπάρχει και ο άλλος Πύργος» είπε, και αναφερόμενος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας τόνισε πως ο Δήμος ανέκαθεν το στήριζε και ελπίζει πως θα αυτό θα συνεχιστεί. Κλείνοντας αφιέρωσε το φετινό φεστιβάλ στα παιδιά από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ που υποφέρουν. «Γιατί τα παιδιά, είναι παιδιά όπου κι αν ανήκουν. Όποια χώρα, φυλή, θρησκεία και χρώμα κι αν έχουν».

    Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι κριτικές επιτροπές και τα τέσσερα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ Ολυμπίας: Ταινίες Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Ταινίες Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Ταινίες Animation Μικρού Μήκους, “KIDS&DOCS” (ντοκιμαντέρ για παιδιά).
    Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει δεκάδες κινηματογραφικά εργαστήρια σε διάφορες πόλεις της Ηλείας και βέβαια στον Πύργο,καθώς και το 6οOlympiaCreativeIdeasPitchingLabγια επαγγελματίες του κινηματογράφου που σχεδιάζουν μια ταινία μικρού μήκους για παιδιά και νέους.
    Για πρώτη φορά φέτος διοργανώνεται Διήμερη Διεθνής Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση η οποία ξεκίνησε χθες με μεγάλη επιτυχία, και στόχος είναι να γίνει ένα ετήσιο ραντεβού.

    Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και «ψυχή» του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Δημήτρης Σπύρου, διηγήθηκε μια μικρή ιστορία: «Τις προάλλες ,καθώς περπατούσα, συνάντησα έναν παλιό εκπαιδευτικό της περιοχής, που δίδασκε εδώ πριν από 15 χρόνια. Μου λέει: «Την Κυριακή είδα στο Κανάλι της Βουλής μια ωραία ταινία και θυμήθηκα το φεστιβάλ». Μεγαλύτερη χαρά δεν υπάρχει για μένα από το να θεωρείται ο «Απόλλων» και ο Πύργος τοπόσημο του παιδικού κινηματογράφου. Είναι η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσα να νοιώσω. Σήμερα που ξεκινά η Συνάντηση για την Κινηματογραφική Παιδεία, θυμήθηκα πως στο πρώτο μας φεστιβάλ, 26 χρόνια πριν, το 1997, διοργανώσαμε και τότε μια ημερίδα για τον κινηματογράφο και την εκπαίδευση, με εισηγητή μάλιστα τον αγαπητό και πιο παλιό φίλο του φεστιβάλ, τον ΦελιξΒανγκίντερχόιζεν. Τότε, δεν μπορούσαμε να βρούμε έλληνες εισηγητές. Σήμερα, 26 χρόνια μετά, όλη η μέρα ήταν αφιερωμένη στους Έλληνες. Αυτήν την απόσταση διανύσαμε όλα αυτά τα χρόνια..».
    .
    Κλείνοντας, ο Βασίλης Γιαννόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, κήρυξε και επίσημα την έναρξη του Φεστιβάλ. «Η 26η διοργάνωση του φεστιβάλ σηματοδοτεί την επόμενη 25ετία, κι εγώ εύχομαι αυτή να είναι ακόμα πιο δυνατή από την πρώτη. Το τι σημαίνει αυτό το Φεστιβάλ για την Ηλεία, το γνωρίζουμε πια όλοι –ή θα έπρεπε να το γνωρίζουμε. Είμαστε πάρα πολύ τυχεροί που έχουμε ανθρώπους σαν κι αυτούς τους τέσσερις: τονΔημήτρη Σπύρου, τονΝίκο Θεοδοσίουτον Χρήστο Κωνσταντόπουλο, τον Παντελή Παντελόγλου. Αυτό που έχουν πετύχει όλα αυτά τα χρόνια δεν το χωρά ανθρώπου νους.

    Το 2019, που βρισκόμουν μόλις λίγους μήνες σε αυτή τη θέση, είχα αναφερθεί στο θέμα της αξιοποίησης των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΑΣΟ ως Πολυχώρου Πολιτισμού και Εκπαίδευσης, με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, που θα στεγάσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Δεν ξέρω πόσοι με πιστεψαν τότε. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, το έργο δεν αποτελεί πια ευχή. Έχει μπει σε μια τροχιά υλοποίησης. Πέρυσι παρουσιάσαμε την αρχιτεκτονική μελέτη με βάση τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Αυτήν τη στιγμή έχουν τελειώσει τα πάντα: λάβαμε όλες τις αδειοδοτήσεις και τις εγκρίσεις, ολοκληρώθηκε η μελέτη εφαρμογής και προχωράμε πια στη δημοπράτηση. Θεωρούμε πως στις αρχές του 2024, στο πρώτο τετράμηνο, θα έχουμε δημοπρατήσει το έργο».

    Κλείνοντας, ο κ.Γιαννόπουλος υπογράμμισε: «Το Φεστιβάλ Ολυμπίας έχει ξεπεράσει τον εαυτό του. Και, πράγματι, εδώ ισχύουν απόλυτα τα λόγια του Καζαντζάκη: «Φτάσε όπου δεν μπορείς»...

    Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με την προβολη της ταινίαςPerlimps, το νέο αριστούργημα του Αλέ Αμπρέου (Το αγόρι κι ο κόσμος).

    Σήμερα Κυριακή (8 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί η Εναρκτήρια Εκδήλωση του Kids & Docs στο Cine Cinema στην Αμαλιάδα. Θα προβληθεί η ταινία Wehaveadream(Γαλλία), μια από τις σπουδαιότερες ταινίες του κινηματογράφου με πρωταγωνιστές ΑμεΑ.Την ταινία υπογράφει ο διάσημος γάλλος ντοκιμαντερίστας Πασκάλ Πλισόν.
    H (καθολικά προσβάσιμη)προβολή της ταινίας θα συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3/12).

    Η συμμετοχή στις προβολές και τις δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio είναι δωρεάν.

    Fest start 2

    Fest start 3

    Fest start 4

    Fest start 5

    Fest start 6

    Fest start 7

    Fest start 8

    Fest start 9

    Fest start 10

    Fest start 11

    Fest start 12

    Fest start 13

    Fest start 14

    Fest start 15

    Fest start 16

    Fest start 17

    Fest start 18

    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
    ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

    ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ
    ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2021-2027
    CREATIVE EUROPE / MEDIA
    ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
    ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
    CREATIVE EUROPE MEDIA DESK GREECE
    ΔΗΜΟΣΠΥΡΓΟΥ
    ΕΛΛΗΝΙΚΗΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    BUNDESVERBAND JUGEND UND FILM
    ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΤΣΕΧΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ

    ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ / MEDIA SPONSORS
    ΕΡΤ
    Αθήνα 9.84- Η Εφημερίδα των Συντακτών -Happy Kids Radio.gr

    ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
    Κινηματογραφικοί φορείς
    ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
    ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ
    YOUTH CINEMA NETWORK
    ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
    ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
    ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ
    ANIMASYROS INTERNATIONAL ANIMATION FESTIVAL
    ΦΕΣΤΙΒΑΛΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
    ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΑΙΓΙΟΥ “ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ”
    BARNEFILMFESTIVALEN KRISTIANSAND INTL CHILDREN’S FILM FESTIVAL - ΝΟΡΒΗΓΙΑ
    CINEKID - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
    ZLÍN FESTIVAL / INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUTH - ΤΣΕΧΙΑ
    SCHLINGEL INTERNATIONAL FILM FESTIVAL FOR CHILDREN AND YOUNG AUDIENCE - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
    JEF - ΒΕΛΓΙΟ
    YOUNG HORIZONS FESTIVAL - ΠΟΛΩΝΙΑ
    CINEMIRA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL - ΟΥΓΓΑΡΙΑ
    NATIONAL FILM FESTIVAL FOR STUDENTS - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΛΕΣΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

    Εκπαιδευτικοί φορείς
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
    ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ.
    ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
    ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
    ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΚΜΗ
    ΣΧΟΛΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ & ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑΥΡΑΚΟΥ
    ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ «ΣΚΑΣΙΑΡΧΕΙΟ»
    ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΚΙ.ΝΕ.Τ.Ε
    ΣΥΛΛΟΓΟΙΓΟΝΕΩΝ&ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

    Άλλοι
    AUTHORWAVE
    MASSIVE PRODUCTIONS
    STEFILM
    ΒΟΥΛΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
    ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ/ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
    ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΟΜΙΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
    ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
    ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
    ΚΕΔΗΠ- ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ
    ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΠΥΡΓΟΥ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΥΡΓΟΥ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
    ΔΗΜΟΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ
    ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ
    ΟΜΙΛΟΣ UNESCO ΝΟΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΗΛΕΙΑΣ
    ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΠΥΡΓΟΥ "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
    KUDU

  • 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Ανοίγει η αυλαία της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής
    26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους: Ανοίγει η αυλαία της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής

    Αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 20:00, στο Θέατρο «Απόλλων» η τελετή έναρξης

    *Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας Β. Γιαννόπουλος,

    ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού-Τουρισμού Ν. Κοροβέσης

    ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δ. Σπύρου,

    ο αναπλ. Καλλιτεχνικός Διευθυντής Π. Παντελόγλου

    και η εκπρόσωπος της Διαχειριστικής Αρχής ΠΔΕ Στ. Αδαμοπούλου,

    μιλούν για τη σημασία, τα οφέλη, τις νέες συνεργασίες

    26o fest olimpia avlaia 2

    «Η Περιφερειακή Αρχή σταθερά και αταλάντευτα στηρίζει και ενισχύει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, μέσα από την Προγραμματική Σύμβαση που έχουμε υπογράψει. Πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο που οφείλουμε να κάνουμε το κάτι παραπάνω, το οποίο αφορά στην ευρύτερη ενίσχυση του σημαντικού αυτού θεσμού με τον διεθνή χαρακτήρα και τα πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες, τους θεατές και συνολικά την Ηλεία και τη Δυτική Ελλάδα». Μ’ αυτή τη δέσμευση, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Βασίλης Γιαννόπουλος, προανήγγειλε τις σημαντικές εξελίξεις για το μεγάλο έργο ανάπλασης του ΑΣΟ, τις οποίες και θα ανακοινώσει στην τελετή έναρξης του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 23ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας «Camera Zizanio», αύριο Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στις 8:00 το βράδυ, στο Θέατρο «Απόλλων» του Πύργου.

    Στην συνέντευξη τύπου, ενόψει της έναρξης του Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου 2023 στην Ηλεία, που δόθηκε στο Γραφείο του κ.Γιαννόπουλου, συμμετείχαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δημήτρης Σπύρου και ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής Παντελής Παντελόγλου, η Υπεύθυνη δημοσιότητας και επικοινωνίας της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης του προγράμματος Δυτική Ελλάδα Σταυρούλα Αδαμοπούλου και ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Φεστιβάλ Χρήστος Κωνσταντόπουλος. Στις τοποθετήσεις τους, αναφέρθηκαν στο πλούσιο πρόγραμμα ταινιών, δράσεων και εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης, στα πολλαπλά οφέλη για τους συμμετέχοντες και την περιοχή, στις καινοτομίες αλλά και στην καινούργια συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή (ΕΥΔ-ΔΕ), η οποία ουσιαστικά έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εξακτίνωση των δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

    Θεσμός με πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα

    Ο κ.Γιαννόπουλος, αναφερόμενος στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό του ρόλο, σημείωσε πως «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ο σημαντικός θεσμός της Ηλείας με την 26χρονη πορεία και το ισχυρό αποτύπωμα, είναι έτοιμο να φιλοξενήσει παιδιά, εφήβους και νέους από την Ηλεία, την Ελλάδα και το εξωτερικό, και να μοιραστεί με όλους μας το πλούσιο πρόγραμμά του.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και η Camera Zizanio, δίνουν “τροφή” για σκέψη και προβληματισμό, καθώς καταπιάνονται με θέματα που απασχολούν τους νέους και συνολικά την κοινωνία, με παγκόσμιο χαρακτήρα και αντίκτυπο, όπως είναι ο πόλεμος, η βία, η συμπερίληψη, οι κρίσεις κάθε είδους κ.α. Κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για όσους συμμετέχουν ενεργά, αλλά και για όσους έχουμε την τύχη να παρακολουθούμε τις ταινίες τους». Παράλληλα, ανακοίνωσε την ενίσχυση των δράσεων από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της συνεργασίας με την Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ. «Είναι μια συνεργασία που ξεκινά σήμερα, και μπορεί να αποτελέσει την ισχυρή βάση για μια ευρύτερη συνεργασία στο μέλλον», σχολίασε ο κ.Αντιπεριφερειάρχης, εκφράζοντας και δημόσια τις ευχαριστίες του προς την προϊσταμένη κα Φαναριώτου και την υπεύθυνη επικοινωνίας κα Αδαμοπούλου, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του Φεστιβάλ.

    Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτιστικού & Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, συμπλήρωσε πως, «πέραν της κουλτούρας που δημιουργεί και της σημαντικής πολιτιστικής διάστασης που έχει, το Φεστιβάλ ενισχύει σημαντικά τον τομέα του τουρισμού (επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, ευκαιρίες απασχόλησης και εργασίας για τους νέους κ.α) συμβάλλοντας έτσι και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου». Διαβεβαίωσε μάλιστα πως, η στήριξη του Φεστιβάλ από την παρούσα Περιφερειακή Αρχή είναι δεδομένη - και έμπρακτη κάθε χρόνο – καθώς και ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί, για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού στο μέλλον.

    Για μια Ευρώπη χωρίς σύνορα

    Στην έναρξη της συνεργασίας του Φεστιβάλ με την Διαχειριστική Αρχή (ΕΥΔ – ΠΔΕ) αναφέρθηκε η εκπρόσωπός της, Σταυρούλα Αδαμοπούλου, εξηγώντας πως το κινηματογραφικό αφιέρωμα που στόχο έχει την άμβλυνση των ανισοτήτων και την ευαισθητοποίηση των θεσμών γύρω από την ύπαρξη τους, συνάδει απόλυτα με έναν από τους κύριους στόχους της πολιτικής συνοχής 2021-2027 και του ΕΣΠΑ, που είναι μια πιο κοινωνική και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη, μέσα από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. «Τα παιδιά και οι νέοι ήταν, είναι και θα είναι πάντα πρωταγωνιστές σε δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του ΕΣΠΑ στη Δ.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα, θέλοντας να αναδείξει παρεμβάσεις όπως οι περιφερειακές ανισότητες, η στέρηση πρόσβασης σε υποδομές, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η κοινωνική ένταξη, στηρίζει αυτό το εγχείρημα», κατέληξε η κα Αδαμοπούλου, ευχόμενη καλή επιτυχία στο Φεστιβάλ.

    Το Φεστιβάλ στη νέα 25ετία του

    Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Δημήτρης Σπύρου τόνισε ότι το 26ο Φεστιβάλ οδεύει πλέον στην είσοδό του στη νέα 25ετία, «αφού έκλεισε 25 χρόνια ζωής μέσα στα οποία διαμορφώθηκε στην Ελλάδα μια νέα κατάσταση σε δυο ξεχωριστά αντικείμενα, τα οποία, το 1977 που ξεκινήσαμε ήταν άγνωστα. Ο Κινηματογράφος για παιδιά και νέους και η είσοδος του στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αφού ως τώρα ότι γινόταν πάνω σ’ αυτό το αντικείμενο, αφορούσε μόνο την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτός ο δρόμος ήταν γοητευτικός, ένα δημιουργικό ταξίδι, ένας δρόμος που ανοίγαμε εμείς, βρήκαμε πολλού μιμητές στην Ελλάδα και συνεργάτες, γιατί αυτά τα ζητήματα δεν είναι ανταγωνιστικά . Πάνω σε τέτοια οράματα πρέπει να δουλεύουμε συλλογικά. Πάνω σε αυτή την φιλοσοφία το ζήτημα της Κινηματογραφικής εκπαίδευσης τέθηκε στη σωστή του βάση».

    Ο κ.Σπύρου επισήμανε ακόμα ότι είναι σπουδαία η φυσική παρουσία επαγγελματιών του κινηματογράφου αλλά και εν προκειμένω, είναι το μόνο φεστιβάλ στον κόσμο που έχει και τη φυσική παρουσία εφήβων - 80 φέτος- από όλη την Ευρώπη όπου η Ηλεία θα μετατραπεί σε ένα τεράστιο κινηματογραφικό πλατό. Με αφορμή το έτος Νίκου Καζαντζάκη για το πρόγραμμα «Mythos Project» που στηρίζεται στην ιδέα «Φτάσε όπου μπορείς», θα γυριστούν 10-12 ταινίες από τα ίδια τα παιδιά. Αυτό το υλικό θα διακινηθεί μέσω των κοινωνικών δικτύων (social media) και θα αποτελέσει μια επί της ουσίας δωρεάν προβολή της περιοχής σε όλη την Ευρώπη. Καταλήγοντας, έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα” μέσω της Διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να έχουμε αυτή την στήριξη για να υπάρχει παρουσία και εξακτίνωση του Φεστιβάλ πέραν της Ηλείας - που βρίσκεται σε προνομιούχα θέση - και στους άλλους δύο νομούς, ενώ θα πρέπει να πω ότι άλλωστε συμφωνούμε με την φιλοσοφία του προγράμματος. Σχεδιάζουμε και για του χρόνου να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο, ο ενθουσιασμός είναι ήδη μεγάλος από το ξεκίνημα. Καλή αρχή, το Φεστιβάλ θα είναι πλέον πιο ώριμο, πιο έμπειρο, πιο φρέσκο με τις νέες δυνατότητες που θα έχει τα επόμενα χρόνια»

    Οι πυλώνες του Φεστιβάλ και το πρόγραμμα

    Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Παντελόγλου εξηγώντας πως το 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, έχει 4 διαγωνιστικά προγράμματα, με 73 ταινίες από 40 χώρες που δίνουν μια γκάμα της φετινής παραγωγής ταινιών για παιδιά από όλον τον κόσμο.«Έχουμε ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα που δεν μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος πουθενά αλλού στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

    « Σε ότι αφορά την 23η Camera Zizanio θα προβληθούν 208 ταινίες από 55 χώρες, εκ των οποίων περίπου 90 παράχθηκαν από σχολεία είτε μεμονωμένα από μαθητές. Επίσης ένα σωρό εκπαιδευτικές δραστηριότητες και το Mythos project, 80 εργαστήρια συνολικά ενώ σύμφωνα με τις προσωρινές μας λίστες θα πραγματοποιηθούν 160 προβολές στο νομό, έχουμε δραστηριότητες για επαγγελματίες της εκπαίδευσης με το 6ο Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab, αλλά και την Διεθνή Συνάντηση Κινηματογραφικής Εκπαίδευσης που ξεκινά το Σάββατο στο Επαρχείον με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δ. Ελλάδας και τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε Ηλεία». Τέλος ο κ. Παντελόγλου έκανε ειδική αναφορά στο αφιέρωμα ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ που υλοποιείται μέσω του προγράμματος της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας τονίζοντας ότι «είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με στόχο να εξακτινώσουμε δράσεις συμπερίληψης αλλά και μικρότερες ακόμα. Να σημειώσω ότι το Φεστιβάλ δεν είναι εδώ για μια βδομάδα, αλλά για όλο το χρόνο, με την στήριξη του Υπ.ΠΟ, της Περιφέρειας, του ΕΣΠΑ και των άλλων χρηματοδοτών μας, καθώς προσπαθούμε να αναδομούμε αυτές τις χρηματοδοτήσεις για χρήσιμα πράγματα για τους ανθρώπους της περιοχής».

    Το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του 26ου Φεστιβάλ και ο κατάλογος ταινιών της 23ης Camera Zizanio, είναι αναρτημένα στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, στο https://olympiafestival.gr/ , απ’ όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί επίσης να προχωρήσει και στην ΔΩΡΕΑΝ έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου για την παρακολούθηση ταινιών που θα προβληθούν από αύριο 2 έως και το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023, οπότε και πέφτει η αυλαία της φετινής διοργάνωσης.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μήνυμα Δ. Αυγερινοπούλου για την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
    Μήνυμα Δ. Αυγερινοπούλου για την έναρξη του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

    Για 26η χρονιά, υποδεχόμαστε στην Ηλεία το κορυφαίο γεγονός παγκόσμιας συνάντησης νέων δημιουργών, σε έναν τόπο με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παγκόσμια ακτινοβολία. Υποδεχόμαστε τους νεαρούς δημιουργούς και τους ενθαρρύνουμε να ξετυλίξουν το ταλέντο τους και να εμβαθύνουν τη σχέση τους με την κινηματογραφική Τέχνη.

    Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και η 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Ζizanio αποτελούν έναν πολυδιάστατο θεσμό που αποδεικνύουν συνεχώς την αξία και τη δυναμική τους, τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα των συντελεστών τους, την αυξανόμενη αναγνώριση και ακτινοβολία τους. Και αυτό γιατί δημιουργούν έναν κόσμο όπου τα παιδιά και οι νέοι πρωταγωνιστούν, εκφράζονται και συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που υπερασπίζεται αξίες μέσα από την τέχνη και δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης.

    Αποτελεί ένα ξεχωριστό καλλιτεχνικό γεγονός-θεσμό με πολυδιάστατο ρόλο ο οποίος αναγνωρίζεται από την Βουλή των Ελλήνων με την απονομή, κάθε χρόνο, του Βραβείου «Ανθρώπινες Αξίες της Βουλής», καθώς υπηρετεί με συνέπεια τις ευγενείς και φιλόδοξες επιδιώξεις του, στις οποίες περιλαμβάνονται η ανάδειξη σημαντικών ταινιών στο είδος του απ’ όλο τον κόσμο, η διεθνής απήχηση του έργου του, η συμμετοχή του νεανικού κοινού της χώρας μας στη δημιουργική διαδικασία, αλλά και η προσέγγιση παιδιών και νέων με περιορισμένη πρόσβαση στην τέχνη.

    Η επανάχρηση του πρώην εργοστασίου ΑΣΟ Πύργου σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης με τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας, δεν αποτελεί απλά ένα βήμα ώστε το Φεστιβάλ να αποκτήσει την δική του στέγη αλλά ανοίγει ορίζοντες για την έρευνα και αναζήτηση πειραματικών μεθόδων στη δημιουργική χρήση των οπτικοακουστικών μέσων. Η αξιοποίηση των κτιρίων του βιομηχανικού συγκροτήματος θα συνεισφέρει πολλαπλά στην εκπαιδευτική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης.

    Οι χώροι που θα δημιουργηθούν μπορούν να αξιοποιηθούν από μεγάλες παραγωγές του εξωτερικού. Αλλά και το αστικό τοπίο του νομού Ηλείας, το ποικιλόμορφο βουνού θάλασσας. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια η χώρας μας και ο νομός μας φιλοξενούν όλο και περισσότερες τέτοιες καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, και σε αυτό έχει συμβάλλει η πολιτική του ΕΚΟΜΕ. Νομίζω ότι η Ηλεία μπορεί να βρει την θέση της σε αυτόν τον τομέα. Όλοι ψάχνουν πια για νέες τοποθεσίες, και αυτό είναι μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας.

    Έτσι θα προωθήσουμε την Ηλεία ως προορισμό παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρόγραμμα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, η συστηματική αξιοποίηση του film office, του Γραφείου Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών, που απευθύνεται σε ένα πολύ μεγάλο μερίδιο αγοράς, τις διεθνείς παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών με στόχο την συντονισμένη και αποτελεσματική προσέλκυση τους για υλοποίηση παραγωγών στην Ελλάδα.

    Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία και για την φετινή διοργάνωση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ειδικά αφιερώματα και προβολές για μικρούς και μεγάλους
    26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Ειδικά αφιερώματα και προβολές για μικρούς και μεγάλους

    Μια σειρά ξεχωριστών αφιερωμάτων και εκδηλώσεων περιλαμβάνει το 26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που το χωρίζει μόλις μια ανάσα από την επίσημη έναρξή του το προσεχές Σάββατο. Πέρα από τις 73 εξαιρετικές ταινίες των διαγωνιστικών προγραμμάτων του, που φέτος προέρχονται από 40 χώρες, και τις οποίες θα δούμε στο θέατρο Απόλλων Πύργου (κάθε μέρα από τις 17:15 έως 22:30) και στο Cine Cinema της Αμαλιάδας και πέρα από τις 215 ταινίες της φετινής Camera Zizanio, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αφιερώματα, οι ειδικές προβολές και οι στοχευμένες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, που εστιάζουν πάνω σε ποικίλα ζητήματα.

    Απόλλων, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου (20:00)

    Τελετή έναρξης. Πρόγευση από τις ταινίες του 26ου Φεστιβάλ και προβολή της ταινίας που γυρίστηκε στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λυρικοί Μικρομηκάδες», που διοργάνωσαν το Φεστιβάλ και η Εθνική Λυρική Σκηνή.

    Ειδική προβολή: “Perlimps”. Μετά το θρυλικό “Το αγόρι και ο κόσμος”, ο βραβευμένος βραζιλιάνος σκηνοθέτης Αλέ Αμπρέου επιστρέφει με άλλη μια ταινία απαράμιλλης ομορφιάς και επινοητικότητας. Μην τη χάσετε!

    Επαρχείο, Σάββατο 2 (11:00-19:00) & Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (10:00-18:00)

    Διήμερη Διεθνής Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση με στόχο την γνωριμία με τις νέες τάσεις, τις αναζητήσεις, τις καλές πρακτικές και τις σημερινές προκλήσεις στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης.

    Cine Cinema, Κυριακή 3 Δεκεμβρίου (20:00)

    Εναρκτήρια εκδήλωση του Τμήματος Ντοκιμαντέρ και προβολή της ταινίας του διαγωνιστικού προγράμματος Έχουμε ένα όνειρο (Γαλλία, 96’, 2023) του Pascal Plisson.

    Cine Cinema, Τρίτη 5 Δεκεμβρίου (19:30)

    Κινηματογράφος και Ιστορία. Προβολή της ταινίας “Ερμηνεία” (1985) του Δημήτρη Σπύρου και στρογγυλό τραπέζι με τον ίδιο και τους Νίκο Θεοδοσίου, Νίκο Καβουκίδη και Τάκη Παπαγιαννίδη, Θανάση Αλατά Έλλη Λεμονίδου.

    Cine Cinema, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου (19:30)

    CLIMA 2023- H εποχή των πλημμυρών. Αφιέρωμα που στοχεύει στην οικοδόμηση οικολογικής συνείδησης και στην ευαισθητοποίηση, ειδικά των νέων ανθρώπων γύρω από θέματα περιβάλλοντος. Εκδήλωση-συζήτηση για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της και προβολή της ταινίας Mighty Afrin: In the time of floods του Άγγελου Ράλλη. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας και τον Φυσιολατρικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Αρχαίας Ολυμπίας.

    Απόλλων, Πέμπτη 7 & Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου (22:15)

    Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Επαναλαμβανόμενο αφιέρωμα σε πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που σχετίζονται με θέματα της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της πρώτης νεότητας, αλλά προορίζονται κυρίως για ενήλικο κοινό.

    Cine Cinema, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου (19:30)

    Τιμή στον Τάκη Παπαγιαννίδη. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας τιμά τον Τάκη Παπαγιαννίδη, σκηνοθέτη ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών σειρών με διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και προβάλλει τη βραβευμένη ταινία του “Η ηλικία της θάλασσας” (1978).

    Ορφέας, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου (11:00–13:00)

    Olympia “Creative Ideas” Pitching Lab. Παρουσίαση προτάσεων που έχει στόχο την παραγωγγή αξιόλογων ταινιών, οι οποίες θα καλύπτουν τα διεθνή κριτήρια των ταινιών για παιδιά και νέους, αποφεύγοντας τις παγίδες των απλοποιήσεων και της κακώς εννοούμενης εμπορικότητας, και θα μπορούν να προωθηθούν στο διεθνές κύκλωμα των φεστιβάλ ταινιών για παιδιά και νέους.

    Πολυχώρος Πολιτισμού Δήμου Ήλιδας, 29 Νοε. – 08 Δεκ. (11:00–13:00 & 18:00–20:00)

    «Πολυτεχνείο 1973». Έκθεση με τις φωτογραφίες του φωτορεπόρτερ Βασίλη Καραγεώργου, αυτόπτη μάρτυρα των γεγονότων.

    Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς

    Με στόχο την άμβλυνση των ανισοτήτων και την ευαισθητοποίησης του κοινού και των θεσμών γύρω από την ύπαρξή τους, το Φεστιβάλ οργανώνει ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα με ποικίλες δράσεις που θα υλοποιηθούν και στις τρεις ενότητες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Περιλαμβάνει βιωματικό σεμινάριο, ειδικές συμπεριληπτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς του αναπηρικού κινήματος, ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις και δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για σχολεία και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΕΣΠΑ 2021-2027.

    CINEMINI EUROPE

    Σειρά προβολών και εκπαιδευτικών δράσεων βασισμένων στο εκπαιδευτικό υλικό της πλατφόρμας Cinemini Europe, σε νηπιαγωγεία του δήμου Πύργου. Το Cinemini Europe υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Οι προβολές και οι εκπαιδευτικές δράσεις υλοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Πύργου.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Το μεθεπόμενο Σάββατο ξεκινά η μεγάλη γιορτή του σινεμά με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους νέους
    Το μεθεπόμενο Σάββατο ξεκινά η μεγάλη γιορτή του σινεμά με πρωταγωνιστές τα παιδιά και τους νέους

    26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας και 23η Camera Zizanio

    Για ένα ακόμη συναρπαστικό κινηματογραφικό ταξίδι που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά και τους νέους να ανακαλύψουν τη μαγεία του σινεμά, να έρθουν σε επαφή με συνομηλίκους τους από όλον τον πλανήτη, να διαπιστώσουν πώς ζουν, πώς σκέφτονται και τι ονειρεύονται και παράλληλα να αποπειραθούν να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, ετοιμάζεται και φέτος από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου, το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους και η 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio

    Υιοθετώντας μια διαφορετική ματιά και ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο, το Φεστιβάλ μέσα από την πολυπολιτισμικότητά του καταργεί τα σύνορα και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο παιδιών από όλον τον πλανήτη. Παιδιών που ασφυκτιούν κάτω από κοινωνικά στερεότυπα και ψάχνουν τρόπους να τα γκρεμίσουν, που ζουν κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες αλλά δεν σταματούν να ονειρεύονται. Τραγικά επίκαιρο με τον πόλεμο στη Γάζα και την τραγωδία που εξελίσσεται στην Παλαιστίνη με θύματα εκατοντάδες παιδιά, στέλνει μέσα από τις δράσεις του το δικό του αντιπολεμικό μήνυμα, υπερασπιζόμενο τα παιδικά δικαιώματα, τις αξίες της μη βίας και του ανθρωπισμού. Άλλωστε, κάθε χρόνο στις ταινίες του τολμά να δείξει και την βία στο σύγχρονο κόσμο, ακριβώς για να καταδειχτεί η απαξία της.

    Και φέτος, μέσα από την εκπαιδευτική του διάσταση, παρουσιάζει ένα πλήθος καινοτόμων προγραμμάτων και πρωτοποριακών κινηματογραφικών εργαστηρίων και αφιερωμάτων, με προβολές εξαιρετικών ταινιών εξακτινώνοντας τις δράσεις του σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, συνεργάζεται με δημόσιους φορείς, διεθνείς οργανισμούς, πανεπιστήμια και σχολεία, προωθεί προγράμματα για κοινωνικές ομάδες με περιορισμένη πρόσβαση την τέχνη, στοχεύοντας διαχρονικά να εντάξει την κινηματογραφική και οπτικοακουστική παιδεία στο δημόσιο σχολείο.

    Όλες οι ταινίες έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και διαπνέονται από τις αρχές που έχουν θεσπίσει η UNICEF, η UNESCO και άλλοι διεθνείς οργανισμοί για τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.

    Οι 3+1 πυλώνες της διοργάνωσης

    • 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
    • 23η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio
    • School Cinema – δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης
    • Δράσεις για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης

    Από τις 2 έως τις 9 Δεκεμβρίου, ταινίες απ’ όλο τον κόσμο θα προβληθούν φέτος σε τουλάχιστον 10 πόλεις, αφού εκτός από τις κλασικές κεντρικές δραστηριότητες στον Πύργο και την Αμαλιάδα, θα πραγματοποιηθούν προβολές και σε Λεχαινά, Γαστούνη, Ζαχάρω, Βαρθολομιό, αλλά και σε Πάτρα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Αίγιο, Ζάκυνθο και αλλού.

    Στη συνέχεια και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, η ψηφιακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει μέρος των διαγωνιστικών προγραμμάτων, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κοινού στην υπόλοιπη χώρα, και ειδικότερα των απομακρυσμένων σχολείων και των παιδιών και νέων που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στα πολιτιστικά προϊόντα.

    Το 26ο Φεστιβάλ

    Στα διαγωνιστικά προγράμματα θα προβληθούν 73 ταινίες από 39 χώρες σε τέσσερα τμήματα: Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους, Μυθοπλασίας Μικρού Μήκους, Animation Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ για παιδιά (Kids & Docs). Οι ταινίες που θα διαγωνιστούν είναι παραγωγής 2022 και 2023. Τα τρία πρώτα διαγωνιστικά προγράμματα προβάλλονται στον Πύργο, ενώ το Kids & Docs είναι αυτοτελές τμήμα του Φεστιβάλ με ξεχωριστή διεθνή κριτική επιτροπή και έχει έδρα την Αμαλιάδα.

    Βραβεία απονέμουν οι διεθνείς κριτικές επιτροπές, που αποτελούνται από αναγνωρισμένους επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης καθώς και οι επιτροπές της European Children’s Film Association (μάλιστα οι ταινίες που θα κερδίσουν τα πρώτα βραβεία γίνονται αυτομάτως υποψήφιες για τα Βραβεία Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας 2023), του Centre International du Film pour L'Enfance et la Jeunesse, η επιτροπή του καναλιού της Βουλής (που απονέμει το Βραβείο “Ανθρώπινες Αξίες” της Βουλής των Ελλήνων), της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ). Επίσης βραβεία απονέμουν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή Νέων και οι Ελληνικές Κριτικές Επιτροπές Παιδιών και Νέων, οι οποίες λειτουργούν παράλληλα και ως εργαστήρια κινηματογραφικής ανάλυσης για παιδιά.

    Εκτός από τις ταινίες του διαγωνιστικού προγράμματος θα προβληθούν ακόμη 60 περίπου ταινίες σε αφιερώματα και ειδικές προβολές:

    2023 - Προσεγγίσεις της παιδικής ηλικίας και της νεότητας στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο: Επαναλαμβανόμενο αφιέρωμα σε πρόσφατες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που σχετίζονται με θέματα της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και της πρώτης νεότητας, αλλά προορίζονται κυρίως για ενήλικο κοινό.

    The ECFA Shorts 2023: Ταινίες που κέρδισαν τις καρδιές των θεατών σε όλη την Ευρώπη. Οι ταινίες, αφού κέρδισαν επιμέρους βραβεία σε κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους από κριτικές επιτροπές επαγγελματιών, ήταν υποψήφιες για το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου (ECFA) του 2023.

    Zoom in European Children's Films: Επαναλαμβανόμενο αφιέρωμα που στοχεύει στη διάδοση ευρωπαϊκών ταινιών που είτε δεν κατάφεραν να επιλεγούν στα διαγωνιστικά τμήματα, είτε είναι πολυβραβευμένες συμμετοχές προηγούμενων διοργανώσεων.

    Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation: Επιλεγμένες ταινίες μικρού μήκους που δείχνουν το εύρος των δημιουργικών ανησυχιών εμπειρότερων και νεότερων animator της Ευρώπης.

    Ειδική εναρκτήρια προβολή, “Perlimps”, του Αλέ Αμπρέου: Μετά το θρυλικό “Το αγόρι και ο κόσμος”, ο Αλέ Αμπρέου επιστρέφει με άλλη μια ταινία μεγάλου μήκους απαράμιλλης ομορφιάς και επινοητικότητας.

    Η 23η CameraZizanio

    Στις προβολές της Camera Zizanio παρουσιάζονται δημιουργίες μικρού μήκους παιδιών και νέων από όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί είτε στο πλαίσιο σχολικών δραστηριοτήτων, είτε είναι αποτέλεσμα ατομικών πρωτοβουλιών. Οι ταινίες διακρίνονται σε τρία διαγωνιστικά τμήματα: Ελληνικό, Ευρωπαϊκό (στο οποίο συμμετέχουν και ελληνικές) και Διεθνές. Διαγωνίζονται σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: Α. ως 12 ετών, Β. από 13 ως 16 ετών και Γ. 17 ως 20 ετών. Στα τρία διαγωνιστικά τμήματα, Ελληνικό, Ευρωπαϊκό και Διεθνές θα παρουσιαστούν περί τις 215 ταινίες από 48 χώρες!

    Το School Cinema

    Τρίτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες κινηματογραφικής εκπαίδευσης με τον γενικό τίτλο School Cinema. Πρόκειται για τα εργαστήρια και τις άλλες δράσεις κινηματογραφικής εκπαίδευσης που απευθύνονται σε παιδιά και νέους. Στο πρόγραμμα του School Cinema περιλαμβάνονται φέτος περίπου 40 εργαστήρια κινηματογραφικής δημιουργίας και κινηματογραφικής κριτικής και ανάλυσης,

    Στο Πάρκο Ξυστρή θα λειτουργήσει και πάλι το “Media Lab”, με κεντρική δράση την εφαρμογή “A Trip Around Europe”, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος συνεργασίας του Φεστιβάλ Ολυμπίας με άλλα 5 ευρωπαϊκά φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου.

    Οι αμιγώς κινηματογραφικές εκπαιδευτικές δράσεις συμπληρώνονται από άλλα καλλιτεχνικά εργαστήρια, όπως θεάτρου και μουσικής (Θεατρικό Παιχνίδι με την “Πάροδο”, Εργαστήρι Πολυφωνίας κά).

    Οι δραστηριότητες για επαγγελματίες

    Τέταρτος πυλώνας του Φεστιβάλ είναι οι δραστηριότητες που οργανώνονται για επαγγελματίες του κινηματογράφου και της εκπαίδευσης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη του κινηματογράφου για παιδιά και νέους στην Ελλάδα, αλλά και στη βελτίωση του περιβάλλοντος της κινηματογραφικής εκπαίδευσης στη χώρα στις δυο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών περιλαμβάνονται:

    6thOlympia “CreativeIdeas” PitchingLab: Στη δράση αυτή, επαγγελματίες κινηματογραφιστές παρουσιάζουν τις ιδέες τους για τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους για παιδιά και νέους. Οι δύο καλύτερες ιδέες βραβεύονται με χρηματικά βραβεία από κριτικές επιτροπές της ΕΡΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ με χορηγίες σε είδος συμβάλλουν οι εταιρείες Authorwave, STEFILM, Massive Productions και Νεανικό Πλάνο.

    Διήμερη Διεθνής Συνάντηση για την Κινηματογραφική Εκπαίδευση, 2-3 Δεκεμβρίου 2023: Στόχος της Συνάντησης είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν τις τάσεις, τις αναζητήσεις, τις καλές πρακτικές και τις σημερινές προκλήσεις στον χώρο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Η συνάντηση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να εντάξουν με δημιουργικό τρόπο τον κινηματογράφο στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ειδικούς της κινηματογραφικής εκπαίδευσης αλλά και σε δημιουργούς του κινηματογράφου που αναζητούν τρόπους προσέγγισης του παιδικού και εφηβικού κοινού.

    Στη διάρκεια του διημέρου θα πραγματοποιηθούν πρακτικά βιωματικά εργαστήρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις. Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον Πύργο Ηλείας με την οικονομική υποστήριξη του Δήμου Πύργου, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ΠΕ Ηλείας.

    Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς

    Το 26ο Φεστιβάλ Ολυμπίας περιλαμβάνει και το μεγάλο αφιέρωμα “Για μια Ευρώπη χωρίς αποκλεισμούς”, με το οποίο το Φεστιβάλ εξακτινώνει τις δράσεις του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ 2021-2027 της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας).

    Το αφιέρωμα περιλαμβάνει:

    • Βιωματικό Workshop «Κινούμενο σώμα που ηχεί και συνδέει»: Συμπεριληπτικό εργαστήριο bodymusic και παράλληλη δημιουργία καθολικά προσβάσιμουvideodance για ομάδα έως 15 εφήβων [ή εφήβων με γονείς] με ή χωρίς οπτική ή ακουστική αναπηρία από την Γιώτα Πεκλάρη [χορογράφο] και την Χρυσάνθη Μπαδέκα [κινηματογραφίστρια].
    • “Όλοι μαζί στον κινηματογράφο”: Ειδικές συμπεριληπτικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς του αναπηρικού κινήματος στις περιφερειακές ενότητες της ΠΔΕ, βασισμένες σε κινηματογραφικές προβολές καθολικά προσβάσιμων ταινιών.
    • CinematicPsychoEDU: Ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις με εργαλείο τον κινηματογράφο. Ένα εργαστήριο με υπεύθυνη την συνεργάτιδά μας ψυχολόγο και εκπαιδευτικό Αδαμαντία Ζαφειροπούλου.
    • Δωρεάν κινηματογραφικές προβολές για σχολεία στους νομούς Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.

    Η συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτικών και άλλων ωφελούμενων στις προβολές και τις λοιπές δραστηριότητες του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της CameraZizanio είναι δωρεάν.

    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ΚΟΙΝΣΕΠ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΙΑΣ
    ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

    big dreams stills 2 870x570

    in between home stills 1 870x569

    the apple day stills 1 870x570

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο