Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 19:15

Το αιώνιο πρόβλημα που βασανίζει τους μελετητές της Mona Lisa

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Λένε ότι τα μάτια της Mona Lisa σε ακολουθούν σε ένα δωμάτιο. Το σεμνό χαμόγελο της ωραιότερης δημιουργίας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έχει γίνει αντικείμενο γοητείας του κοινού εδώ και αιώνες. Πίσω από τον πραγματικό πίνακα υπάρχουν διάφορα αντίγραφα, τα οποία αναδύονται τόσο συχνά που θέτει υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα του πραγματικού. Έχει κλαπεί και αναδημιουργηθεί σε όλη την ιστορία, και τώρα υπάρχει ένα ολόκληρο ίδρυμα αφιερωμένο στην απόδειξη της ύπαρξης μιας δεύτερης εκδοχής. Ενώ το Λούβρο διεκδίκησε το αδιαμφισβήτητο μοναδικό κομμάτι, το Ίδρυμα Mona Lisa ξεπέρασε κάθε κριτική στον κόσμο της τέχνης και επιμένει συνεχώς ότι η «Isleworth Mona Lisa» τους ήταν η πρώτη.

Η έκδοση του Isleworth είναι πιθανώς ένας παλαιότερος πίνακας, που πήρε το όνομά του από την τοποθεσία από την οποία τον αγόρασε ένας έμπορος έργων τέχνης το 1913. Μοιάζει εντυπωσιακά με την έκδοση του Λούβρου, με τη διαφορά ότι είναι νεότερη και στέκεται μπροστά σε διαφορετικό φόντο.

Ωστόσο, κατά την παραδοχή του ίδιου του ιδρύματος, είναι «επιφυλακτικοί» με τις συγκρίσεις μεταξύ των εκδόσεων Isleworth και Λούβρου. «Δεδομένου ότι το ίδρυμα υποστηρίζει ότι η προηγούμενη έκδοση είχε γίνει πριν», γράφουν στον ιστότοπο τους, «είναι λοιπόν λάθος να ληφθούν τα χαρακτηριστικά της έκδοσης του Λούβρου ως βάση για κρίση».

Πολλοί έχουν επισημάνει ότι το μέσο που προτιμούσε ο Ντα Βίντσι ήταν το ξύλο, αλλά αυτή η εκδοχή γίνεται σε καμβά.

Αυτό το ασήμαντο σημείο δεν ταίριαξε καλά με το ιταλικό υπουργείο πολιτισμού το οποίο έχει θέσει σοβαρές αμφιβολίες για την αυθεντικότητα της δεύτερης εκδοχής.

Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1950, ο Raymond Hekking αγόρασε έναν πίνακα από έναν έμπορο έργων τέχνης για 3£, έναν πίνακα που ισχυρίστηκε ότι ήταν η πραγματική Mona Lisa, λέγοντας ότι η έκδοση του Λούβρου ήταν ψεύτικη. Χάρη στη δική του επιδεξιότητα, το αντίγραφο που είχε μπήκε στη συζήτηση sτον κόσμο της τέχνης αφού βρέθηκε μια ταινία που αποδείκνυε ότι ήταν αληθινή την ίδια στιγμή που η ίδια η Jackie Kennedy μεσολάβησε σε μια συμφωνία για να δανειστεί τον πίνακα στην Αμερική για μια σύντομη περίοδο.

Το 2021, η επιβεβαιωμένη γνώση ότι η Hekking Mona Lisa ήταν τελικά αντίγραφο, πουλήθηκε για 3,4 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Christie's. Ήταν περίεργο, δεδομένου ότι το είχε διαφημίσει ο ίδιος ο οίκος δημοπρασιών ως αντίγραφο, αλλά η τελική τιμή πώλησής του ήταν περίπου 15 φορές υψηλότερη από ό,τι υπολόγιζαν. Παραμένει η πιο ακριβή ψεύτικη Mona Lisa που πουλήθηκε ποτέ.

Υπάρχουν πολλές περισσότερες τέτοιες περιπτώσεις, αν και καμία δεν είναι τόσο μεγάλης αξίας. Η Μόνα Λίζα παραμένει ένας έντονα συναρπαστικός πίνακας, ο οποίος αποδεικνύει κάθε χρόνο την αξία του σε σχέση με τα αντίγραφα του.

Πηγή: Cnn.gr - Photo by Zach Dyson on Unsplash

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27 Ιανουαρίου 2024 12:54

Σχετικά Άρθρα

  • Μουσείο Λούβρου: Πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα
    Μουσείο Λούβρου: Πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα

    Δύο νεαρές γυναίκες που αυτοχαρακτηρίζονται ως ακτιβίστριες πέταξαν ντοματόσουπα σε έναν από τους πιο διάσημους πίνακες στον κόσμο, τη Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

    «Τι είναι πιο σημαντικό; Η τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», φώναξαν δύο γυναίκες αφού πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο του Λούβρου.

    Αυτή η επίθεση είναι μια από τις δεκάδες που γίνονται από ακτιβιστές σε σημαντικά καλλιτεχνικά έργα ανά τον κόσμο.

    Πηγή: cnn.gr- Φωτογραφία από Foundry Co από το Pixabay

  • Χάος στο Λούβρο: Φόρεσε γυναικεία περούκα, σηκώθηκε από αναπηρικό καροτσάκι και πέταξε τούρτα στη Μόνα Λίζα
    Χάος στο Λούβρο: Φόρεσε γυναικεία περούκα, σηκώθηκε από αναπηρικό καροτσάκι και πέταξε τούρτα στη Μόνα Λίζα

    Στο στόχαστρο ενός νεαρού βρέθηκε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα τέχνης του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η Μόνα Λίζα. Ο άνδρας από τη Γαλλία μεταμφιέστηκε σε γυναίκα κάθισε σε αναπηρικό αμαξίδιο, για να μην κινήσει υποψίες, και επισκέφθηκε το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Ξαφνικά σηκώθηκε από το αμαξίδιο και πέταξε τούρτα στο πιο διάσημο έκθεμα του μουσείου.

    Εικόνες και βίντεο δείχνουν το προστατευτικό που περιβάλει τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα «λερωμένο» με λευκή κρέμα ή σαντιγί.
    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Marca, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης μπήκε στην αίθουσα όπου εκτίθεται το αριστούργημα του Ντα Βίντσι με αναπηρικό αμαξίδιο και φορώντας περούκα. Ξαφνικά σηκώθηκε όρθιος, πλησίασε τη «Τζιοκόντα» και εκτόξευσε εναντίον της την τούρτα.

    Ifeng News op Twitter: "#WATCH Footages show the #MonaLisa painting stained with cake cream after a man disguised as an elderly woman in a wheelchair jumped up and threw cake on the iconic painting at the #Louvre in #Paris. The pai…https://t.co/voEkoHENpt pic.twitter.com/91UddHadA2

    — Ibrahim Bulut (@IbrahimBulut22) May 30, 2022

    Σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα, το προσωπικό ασφαλείας του μουσείου έτρεξε αμέσως και απομάκρυνε τον άνδρα από την αίθουσα, ενώ ο κόσμος τριγύρω συνέχιζε να φωτογραφίζει και να τραβάει βίντεο από το παράξενο περιστατικό. Ευτυχώς, το συμβάν έληξε γρήγορα, και χωρίς την παραμικρή ζημιά για τον πίνακα, ο οποίος καθαρίστηκε άμεσα.

    Αναρτήσεις στα social media αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του δράστη είχε πιθανώς «ακτιβιστικά κίνητρα», και ότι ο στόχος του ήταν να διαμαρτυρηθεί για την καταστροφή του πλανήτη.

    Maybe this is just nuts to me💀but an man dressed as an old lady jumps out of a wheel chair and attempted to smash the bullet proof glass of the Mona Lisa. Then proceeds to smear cake on the glass, and throws roses everywhere all before being tackled by security. 😂??? pic.twitter.com/OFXdx9eWcM

    — Lukeee🧃 (@lukeXC2002) May 29, 2022

    Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το αριστούργημα του Ντα Βίντσι, το οποίο απεικονίζει τη Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο δέχεται επίθεση. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1956 ένας Βολιβιανός φοιτητής είχε πετάξει μια πέτρα στον πίνακα με τόση δύναμη, που έσπασε τη γυάλινη προθήκη και «χάλασε» λίγο από το χρώμα κοντά στον αριστερό αγκώνα. Από τότε τοποθετήθηκε αλεξίσφαιρο τζάμι για να προστατεύει την «Τζιοκόντα».

    Aquí el momento en que se llevan a quien le aventó un pastel a la Monalisa.pic.twitter.com/HBayMOdcKV

    — Alejandro Alemán (@elsalonrojo) May 29, 2022

    Αργότερα, στις 21 Απριλίου του 1974, ενώ ο πίνακας βρίσκονταν στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο για μια έκθεση, μια γυναίκα είχε ψεκάσει κόκκινο σπρέι διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη προσβασιμότητας για τα ΑμΕΑ στο μουσείο.

    Τέλος, στις 2 Αυγούστου του 2009, μια Ρωσίδα που της είχαν αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα ξέσπασε τα νεύρα της πετώντας μια κεραμική κούπα στο τζάμι του πίνακα.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς