Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:33

«Ακούγοντας» το Ιερό του Διός στο Όρος Λύκαιο της Αρκαδίας - Νέα έρευνα αξιοποιεί την ψυχοακουστική στην αρχαιολογία των αισθήσεων

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η όραση αποτελεί παραδοσιακά το κύριο αισθητήριο μέσο για την κατανόηση του παρελθόντος –οι αρχαιολόγοι «βλέπουν» τα μνημεία και προσπαθούν να βγάλουν συμπεράσματα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, νέες μέθοδοι και θεωρητικές προσεγγίσεις υπόσχονται να αποκαλύψουν ακόμα περισσότερα μέσα και από άλλες αισθήσεις, όπως η ακοή. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η έρευνα, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό περιοδικό Open Archaeology (https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/opar-2022-0329/html), με τίτλο «Χρησιμοποιώντας την Ψυχοακουστική στην Αρχαιολογία των Αισθήσεων: Εξελίξεις στο Αρχαίο Ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος» της Πάμελα Τζόρνταν, αρχιτέκτονα, υποψήφιας διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Τι σημαίνει, όμως, ψυχοακουστική; «Η ψυχοακουστική μελετά τον τρόπο που το ανθρώπινο αυτί αντιλαμβάνεται τον ήχο. Έρχεται σε αντίθεση με την ακουστική, που είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο ο ήχος κινείται σε ένα περιβάλλον, αλλά και με την ανθρώπινη ερμηνεία του ήχου, ό,τι δηλαδή κάνει ο εγκέφαλός μας στην αρχική λήψη ενός ήχου. Ένα καλό παράδειγμα θα μπορούσε να είναι το εξής: Φανταστείτε ότι περπατάτε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της πόλης και παράλληλα συνομιλείτε με έναν φίλο σας. Ενώ η ακουστική μελέτη θα μπορούσε να εστιάσει σε όλους τους ήχους και τα χαρακτηριστικά τους, η ψυχοακουστική θα μπορούσε να μελετήσει πώς εσείς ακούτε τον φίλο σας που μιλάει υπό τους ήχους ενός ηχηρού διερχόμενου λεωφορείου και η ερμηνεία του ήχου τον τρόπο που μπορεί να το βρίσκετε αυτό φυσιολογικό», απαντά στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Πάμελα Τζόρνταν.

Το Ιερό του Δία στο Λύκαιο Όρος, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αρκαδίας, ένα από τα σημαντικότερα ιερά της αρχαιότητας, αναπτυγμένο σε δύο διαφορετικές θέσεις, αλλά σε μικρή μεταξύ τους απόσταση, είναι το μέρος όπου κατά την παράδοση γεννήθηκε και ανατράφηκε ο Δίας, αλλά και ο τόπος όπου κάθε τέσσερα χρόνια διεξάγονταν τα Λύκαια, οι αθλητικοί αγώνες προς τιμήν του θεού. Είναι, επίσης, ένας αρχαιολογικός χώρος που γνωρίζει καλά η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Όταν ξεκίνησα την ανεξάρτητη έρευνά μου για τον ήχο στην αρχιτεκτονική κληρονομιά, σκεφτόμουν την προηγούμενη εμπειρία που είχα στο Ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος, όταν από το 2005 έως το 2008 μελετούσα την αρχιτεκτονική του. Εκείνη την εποχή είχα εντυπωσιαστεί από την ηχητική δυναμική της θέσης. Επιστρέφοντας ως αρχιτέκτονας με ειδίκευση στην ψυχοακουστική και τη μελέτη ηχοτοπίων, ήθελα να χρησιμοποιήσω ό,τι είχα τεκμηριώσει, βάσει δεδομένων, για την ηχητική αντίληψη ώστε να εξερευνήσω τη σχέση μεταξύ ήχου, αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού μιας θέσης μέσα στον χρόνο. Ήμουν πραγματικά περίεργη να πειραματιστώ με τον συνδυασμό μεταξύ ψυχοακουστικής και αρχαιολογικών προσεγγίσεων. Είναι τόσα πολλά που δεν γνωρίζουμε για την καθημερινή ζωή ενός ιερού στην αρχαιότητα, που ίσως ο ήχος αποκάλυπτε ένα μοτίβο που δεν μπορούσα να δω», συμπληρώνει η ερευνήτρια που μελετά τον ήχο σε ιστορικούς χώρους από το 2015.

«Δανείστηκα εξοπλισμό ψυχοακουστικής ηχογράφησης από την HEAD Acoustics και το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς έκανα το πρώτο ταξίδι στο Λύκαιο Όρος για να δοκιμάσω ένα πείραμα χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο εξοπλισμό, έναν ήχο κλήσης κινητού τηλεφώνου και ένα μικρό ηχείο. Επέστρεψα με συνεργάτες πεδίου και πιο ειδικές μεθόδους τα έτη 2017, 2019 και 2022 και με χρηματοδότηση από διάφορες επιχορηγήσεις. Το 2018 έκανα την έρευνα αντικείμενο της διδακτορικής μου έρευνας, την οποία ολοκληρώνω τώρα», επισημαίνει η Π. Τζόρνταν και συνεχίζει ως προς την επιλογή του χώρου: «Ήξερα ότι διατηρούνται ακόμα αρκετές από τις αρχαίες συνθήκες και πως θα μπορούσαν να γίνουν άνετα ακουστικές δοκιμές επειδή η τοποθεσία παραμένει απομονωμένη από τις περισσότερες σύγχρονες πηγές ήχου. Υπήρχαν μόνο δύο ήχοι που έπρεπε να αποφύγω όσο το δυνατόν περισσότερο: τα αεροπλάνα και τα κουδούνια των κατσικιών. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι ήταν μια καλή περίπτωση μελέτης ώστε να δοκιμάσω τη μεθοδολογία μου, ενώ πιθανώς απαντούσα και στο ερώτημά μου, εάν δηλαδή τα αποτελέσματα της ακουστικής έρευνας ευθυγραμμίζονταν με την αρχαία αρχιτεκτονική στην περιοχή ή όχι».

Όσο για τις απαντήσεις, η ίδια επισημαίνει: «Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η τοποθεσία δεν σχεδιάστηκε σύμφωνα με τις ηχητικές ιδιότητες του χώρου –δεν υπάρχει κάποια εμφανής γενική ‘ακουστική λογική’ που να σχετίζεται με το αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του ιερού. Ωστόσο, επιβεβαιώνεται πως οι ήχοι σε ορισμένες τοποθεσίες γίνονται αντιληπτοί πιο έντονα ή πιο αδύναμα από ό,τι ‘θα έπρεπε’, ιδιότητες που συνδέονται με ορισμένα αρχιτεκτονικά ή τοπικά χαρακτηριστικά. Το πιο καλό παράδειγμα είναι το ημικυκλικό εσωτερικό μιας κατασκευής, που ενισχύει σημαντικά την αίσθηση οποιουδήποτε ήχου για κάποιον που βρίσκεται στο εσωτερικό της. Καθώς ο λόγος της κατασκευής αυτής είναι ακόμα άγνωστος, αναρωτιέται κανείς ποιες δραστηριότητες θα είχαν ωφεληθεί από μια τέτοια ηχητική ενίσχυση».

Η ερευνήτρια αναφέρεται και σε ένα παράδειγμα ασθενέστερων ηχητικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με κατασκευές πιο μακρινές, όπως το λίθινο οικοδόμημα που έχει συνδεθεί με την πηγή Αγνώ, δίπλα στην οποία, σύμφωνα με Παυσανία, είχε λάβει χώρα τελετή για τον εξευγενισμό της νύμφης και την πρόκληση βροχής. «Οι κατασκευές αυτές βρέθηκαν, όχι απροσδόκητα, πιο ηχητικά απομονωμένες από τις υπόλοιπες. Αλλά και το άλλο κρηναίο οικοδόμημα, που βρίσκεται στη μέση της κύριας συστάδας των κτιρίων του ιερού, ήταν ηχητικά απομονωμένο από τις περισσότερες κατασκευές και ένα από τα λιγοστά μέρη στα οποία η ηχώ έπαιζε σημαντικό ρόλο.

Με άλλα λόγια, στη μέση της δραστηριότητας του ιερού υπήρχε ένα σημείο όπου ο ήχος ενίσχυε ένα ιδιωτικό τελετουργικό, μια αισθητηριακή αποστασιοποίηση. Τέλος, η μελέτη διερεύνησε ένα φαινόμενο τονισμού που εγώ και άλλοι αρχαιολόγοι είχαμε παρατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ του ιππόδρομου και ενός παρακείμενου λόφου. Εργάστηκα εκτενώς με την ομάδα μου το 2022 για να προσδιορίσω τις δυο θέσεις, στον λόφο και στον ιππόδρομο, όπου δύο άτομα μπορούν εύκολα να κάνουν μια προφορική συνομιλία –το εντυπωσιακό είναι ότι η απόσταση μεταξύ τους ξεπερνά τα 150 μέτρα! Κι όμως τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι η αντίληψη του ήχου είναι συχνά πιο αδύναμη από ό,τι προβλεπόταν. Ο συνδυασμός της ικανότητας αντίληψης και των προσδοκιών είναι σημαντικός σε αυτή τη θέση, ένα τέλειο παράδειγμα του πώς μια μελέτη που χρησιμοποιεί την ψυχοακουστική μπορεί να βοηθήσει στην περιγραφή των λεπτομερειών μιας κατά τα άλλα αδιαμφισβήτητης φαινομενολογικής παρατήρησης», εξηγεί η Π. Τζόρνταν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Άραγε μπορεί η ψυχοακουστική να εφαρμοστεί και σε περιοχές λιγότερο ήσυχες, όπως για παράδειγμα ένας χώρος μέσα σε μια πολύβουη πόλη; «Ο ήχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο έρευνας σε πολλές τοποθεσίες –ούτε οι ψυχοακουστικές ούτε οι αρχαιοακουστικές μελέτες απαιτούν σιωπή για να είναι αποτελεσματικές. Απλώς, σε ένα περιβάλλον όπως μια πολυσύχναστη πόλη, η μεθοδολογία θα πρέπει να αλλάξει για να κατανοηθούν ο ρόλος του ήχου και ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθούν οι μετρήσεις για να έχουν νόημα. Πρόθυμα μαντεύω ότι οι περισσότερες έρευνες ψυχοακουστικής, στην πραγματικότητα, διεξάγονται στις σύγχρονες πόλεις όπου διερευνούνται οι τρόποι με τους οποίους ανταποκρινόμαστε στις αστικές συνθήκες διαβίωσης, ώστε αυτές να βελτιωθούν στο μέλλον. Ωστόσο, όλες οι πόλεις έχουν ιστορία –είναι ιστορικές κατά κάποιον τρόπο– και αν ένας χώρος δεν είναι αρχαιολογικός σήμερα, πολύ πιθανόν να θεωρηθεί ως τέτοιος στο μέλλον. Συνεπώς δεν βρίσκω πολλούς περιορισμούς για τον ερευνητή που θέλει να μελετήσει συνθήκες και τρόπους ζωής του παρελθόντος μέσω του ήχου», σημειώνει.

Στην αρχαιότητα, τα αρχαία θέατρα επιλέγονταν να γίνουν συνήθως σε μέρη με καλή ακουστική. Άραγε μπορούμε να πούμε κάτι αντίστοιχο και για άλλες κατασκευές, όπως τα ιερά και τα στάδια; «Έχω μελετήσει με κάθε ηχητική λεπτομέρεια ένα ιερό, επομένως δεν είμαι σε θέση να πω αν στάδια ή ιερά επιλέγονταν λόγω των φυσικών ακουστικών ιδιοτήτων τους. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι τα ιερά συνδέονταν συχνά με ειδικά φυσικά στοιχεία ή ιδιότητες. Θεωρώ ότι ακουστικές ιδιότητες –όπως μια καθαρή ηχώ ή η ικανότητα ακρόασης από μια μακρινή τοποθεσία– μπορεί να διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στο να χαρακτηριστεί ένας τόπος ιδιαίτερος, ένας χώρος ‘συνάντησης’ με έναν θεό, που στη συνέχεια εξελίχθηκε σε ιερό. Θα ήταν όμως υπερβολικό να πούμε ότι μια ιερή τοποθεσία επιλέχθηκε αποκλειστικά με βάση την ακουστική, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα στάδια σχεδιάστηκαν με γνώμονα τον ήχο», απαντά στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ η Π. Τζόρνταν, που κλείνοντας θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της στους κατοίκους των Άνω Καρυών, του Καστανοχωρίου, της Νέδας και της ευρύτερης κοινότητας του Λυκαίου Όρους:
«Μου άνοιξαν το σπίτι τους όλα αυτά τα χρόνια. Από πολλές απόψεις έμαθα να ακούω εκεί. Ελπίζω να έρθουν κι άλλοι και να ακούσουν αυτήν την ιστορία και τους ανθρώπους που την διαφυλάττουν», καταλήγει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2024 10:33

Σχετικά Άρθρα

  • Αρκαδία: Εντοπίστηκε χασισοφυτεία-μαμούθ, μαζί με ένα τόνο κάνναβης
    Αρκαδία: Εντοπίστηκε χασισοφυτεία-μαμούθ, μαζί με ένα τόνο κάνναβης

    Υπολογίζεται πως οι καλλιεργητές θα αποκόμιζαν χρηματικά οφέλη, εκτιμώμενα στα 10.000.000 ευρώ

    Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, εντοπίσθηκε σε αγροτoδασική περιοχή στην Αγριακόνα δήμου Τρίπολης, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Τρίπολης, σε συνεργασία με αστυνομικούς των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Αρκαδίας και Λακωνίας, του αστυνομικού σκύλου Μεσσηνίας και των αστυνομικών του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, καθώς και με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.

    Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθη την 16.10.2024 το μεσημέρι, σε τοπική κοινότητα του δήμου Τρίπολης, 37χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, παράβαση των νομοθεσιών για ναρκωτικά και περί αλλοδαπών, η οποία περιλαμβάνει και άγνωστους συνεργούς του.

    Ειδικότερα, την 16.10.2024 το μεσημέρι, κατόπιν κατάλληλης αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση στην ανωτέρω περιοχή κατά την οποία εντοπίστηκε, οργανωμένη φυτεία κάνναβης, αποτελούμενη από 28 επίπεδα, σε δυσπρόσιτη δασική περιοχή με πυκνή βλάστηση και φυσική κάλυψη συνολικής έκτασης 35 στρεμμάτων, περίπου, στην οποία καλλιεργούνταν συνολικά 1.253 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3,5 μέτρων, περίπου, τα οποία εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν μαζί με τον αντίστοιχο αρδευτικό και καλλιεργητικό εξοπλισμό που βρέθηκε στο χώρο.

    Επιπλέον, στο χώρο της καλλιέργειας είχαν διαμορφώσει ειδικό αυτοσχέδιο χώρο αποξήρανσης δενδρυλλίων, καθώς και βοηθητικούς χώρους, που χρησιμοποιούσαν για διαμονή και κατόπτευση της φυτείας.

    Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, στο χώρο της φυτείας, συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    • 1.253 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 3,5 μέτρων, περίπου,
    • ποσότητα κάνναβης, συνολικού βάρους 1 τόνου, 398 κιλών και 934 γραμμαρίων,
    • 1 ζυγαριά ακριβείας,
    • εργαλεία σχετικά με την καλλιέργεια και συσκευασία των ναρκωτικών ουσιών,
    • σκηνές διαμονής,
    • αρδευτικός και καλλιεργητικός εξοπλισμός (λάστιχα, λιπάσματα κ.ά.).

    Επιπρόσθετα, λόγω της δύσβατης και δυσπρόσιτης περιοχής, της μορφολογίας του εδάφους και του μεγάλου όγκου τόσο των φυτών κάνναβης, των ποσοτήτων κάνναβης που ανευρέθηκαν στο χώρο της φυτείας καθώς και τον καλλιεργητικό εξοπλισμό που συσχετιζόταν με αυτή, χρησιμοποιήθηκε ελικόπτερο τύπου «SUPER PUMA», της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος, για τη μεταφορά τους.

    Περαιτέρω, όπως διαπιστώθηκε, ο 37χρονος συλληφθείς παρέμενε παράνομα στη χώρα και σε βάρος του θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής του.

    Τέλος, υπολογίζεται πως την εγκληματική τους δράση τα προσδοκώμενα κέρδη που θα αποκόμιζαν θα έφταναν τα 10.000.000 ευρώ.

    Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο, διενεργούνται από το Τμήμα Ασφαλείας Τρίπολης, για την ταυτοποίηση των άγνωστων συνεργών του.

    Πηγή: TharrosNews.gr

  • Αρκαδία: Άνδρας καταπλακώθηκε από τρακτέρ - Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του
    Αρκαδία: Άνδρας καταπλακώθηκε από τρακτέρ - Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του

    Χωρίς αισθήσεις του ανασύρθηκε άνδρας στην Καστάνιτσα Αρκαδίας, μετά από ατύχημα με το τρακτέρ του, το οποίο εξετράπη.

    Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής που έσπευσε στο σημείο με 6 άνδρες και 3 οχήματα προκειμένου ο χειριστής του γεωργικού ελκυστήρα να μεταφερθεί σε σημείο από όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Εναλλακτικές διακοπές για το φετινό καλοκαίρι και “κρυφοί” προορισμοί
    Εναλλακτικές διακοπές για το φετινό καλοκαίρι και “κρυφοί” προορισμοί

    Όσο η πλειονότητα του κόσμου συνωστίζεται σε κάποιους πολύ δημοφιλείς προορισμούς, η αναζήτηση για λίγες μέρες διακοπών και μάλιστα on budget φαντάζει ουτοπικό σενάριο.

    Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική ακόμη και για τον πιο “δύσκολο” μήνα στην Ελλάδα, δηλαδή τον Αύγουστο. Όπως αναφέρουν οι ξενοδόχοι, η χώρα μας διαθέτει πολλές δυνατότητες για να κάνει κάποιος τις διακοπές του και να απολαύσει τη φύση αλλά και τα μπάνια του, να χαλαρώσει και να ξεφύγει από την καθημερινότητα, χωρίς να χρειαστεί να δαπανήσει πάρα πολλά χρήματα σε μια περίοδο που λόγω της υψηλής ζήτησης οι τιμές είναι αυξημένες.

    Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος υπάρχουν προορισμοί, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα ή άλλες δραστηριότητες στη φύση και αποτελούν εξαιρετική επιλογή.
    Όπως υπογραμμίζει ο Άγγελος Καλλίας, Γενικός Γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «τα βουνά δίνουν την λύση για ξεκούραστες διακοπές και προσιτές τιμές που κυμαίνονται γύρω στα 50-100 ευρώ το δίκλινο. Υπάρχει η επιλογή της θάλασσας σε κοντινές αποστάσεις, τα ποτάμια και άλλου είδους εμπειρίες όπως η ποδηλασία, η γαστρονομία κτλ. Γενικότερα όμως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε περιοχές όπως η Θράκη, η Πελοπόννησος, η Πιερία και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου»

    Το γεγονός ότι ο Έλληνας επιλέγει ακόμα να πηγαίνει διακοπές κυρίως τον Αύγουστο δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ΓΓ της ΠΟΞ, γιατί οι πληρότητες είναι πολύ υψηλές και δυσκολεύεται. «Χρειάζεται να αλλάξουμε φιλοσοφία και γενικώς να εξετάζουν και άλλες λύσεις όπου μπορούμε να ξεκουραστούμε δροσερά και οικονομικά».
    Σύμφωνα με τον κ.Καλλία, υπήρχαν ορεινοί προορισμοί που το καλοκαίρι οι πληρότητες ξεπερνούσαν το 70%, όπως τα Ζαγόρια, το Πήλιο, η Αρκαδία, και η Πελοπόννησος γενικότερα, φέτος όμως η κίνηση είναι κατά τι μειωμένη.

    zagoroxoria

    Να σημειωθεί ότι από τα συγκεκριμένα ξενοδοχεία, μένουν ανοιχτά και τους θερινούς μήνες γύρω στο 40%, δηλαδή περίπου 800 μονάδες.
    «Φέτος, η κατάσταση δεν είναι τόσο καλή γενικότερα, γιατί ενώ έχουμε αύξηση των αφίξεων περίπου 14% συνολικά, τα ξενοδοχεία θα “κλείσουν” τη χρονιά με πτώση του τζίρου περίπου 7%, καθώς παρόλο που ανέβηκαν οι τιμές, τα λειτουργικά κόστη είναι πάρα πολύ υψηλά και δεν αφήνουν περιθώριο κέρδους. Να προσθέσουμε εδώ, ότι την τελευταία 8ετια έγιναν 50.000 ξενοδοχειακές κλίνες ενώ τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης υπολογίζονται σε 800.000 και αυτό δημιουργεί ένα ακόμη ζήτημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο», εξηγεί ο κ.Καλλίας.

    Στην Ήπειρο οι δυνατότητα να καταλήξει κάποιος σε μια επιλογή που θα τον “αποζημιώσει” είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος, καθώς όπως επισημαίνει ο Σπύρος Σουρέλης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Ιωαννίνων ορισμένες παραδοσιακές αγορές χάθηκαν ή μειώθηκαν, όπως το Ισραήλ και χώρες της κεντρικής Ευρώπης και έτσι οι πληρότητες κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 30% εκτός από ορισμένα Σαββατοκύριακα και φυσικά τον Δεκαπενταύγουστο που μέχρι στιγμής κυμαίνονται γύρω στο 60%. «Οι πιο τουριστικές περιοχές είναι το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, η Κόνιτσα και τα Ζαγοροχώρια όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει λίγες μέρες διακοπών σε τιμές που αρχίζουν από 50 ευρώ το δίκλινο. Είναι πολλοί επίσης εκείνοι που επιλέγουν τα Ιωάννινα και από εκεί κάνουν εξορμήσεις σε Σύβοτα, Πάργα, Πρέβεζα ενώ φυσικά υπάρχουν και τα last minute. Στο βουνό μπορεί να μην έχει θάλασσα αλλά έχει ποτάμια και δυνατότητες για rafting, πεζοπορίες κτλ που αποτελούν εξαιρετική επιλογή», σημειώνει ο κ.Σουρέλης.

    vikos

    Καταλύματα που ξεκινούν από 50 ευρώ και ξενοδοχεία από 80, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα μπορεί να βρει κανείς και στην περιοχή των Καλαβρύτων, όπως αναφέρει ο Κωνσταντίνος Δαφαλιάς Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων & Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων.
    «Σε εμάς οι πληρότητες δεν είναι υψηλές αυτήν την περίοδο, εκτός από τα Σαββατοκύριακα που φτάνουν γύρω στο 60% και με δεδομένο ότι μόνο το 40% των καταλυμάτων παραμένουν ανοιχτά αυτήν την περίοδο. Ωστόσο η περιοχή αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή καθώς ο επισκέπτης μπορεί να κάνει το μπάνιο του σε κοντινή απόσταση και να κοιμηθεί το βράδυ στη δροσιά, χωρίς κλιματισμό. Η θάλασσα απέχει περίπου 30 χλμ, καθώς έχουμε κοντά τις παραλίες της Αιγιάλειας, όπως η Πούντα, η Ακράτα κτλ αλλά και το Διακοπτό. Επίσης μπορεί κανείς να πάρει τον οδοντωτό και να κατέβει Διακοπτό σαν εκδρομή. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα για θρησκευτικό τουρισμό, όπου μπορεί κανείς να επισκεφθεί το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας και το Μέγα Σπήλαιο την παλαιότερη μονή στην Ελλάδα.

    Συνδυαστικά μπορεί να επισκεφθεί το Σπήλαιο των λιμνών και τους καταρράκτες στον Ταξιάρχη, την Άνω Βλασιά, την περιοχή της Κλειτοριάς, όπως και τις πηγές του Αροάνιου ποταμού που βρίσκονται στο χωριό Πλανητέρο μέσα σε πλατανόδασος. Η Ζαρούχλα και η κάτω Ζαχλωρού είναι επίσης πολύ όμορφα παραδοσιακά χωριά. Εκτός όμως από την περιοχή των Καλαβρύτων και τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι μια ενδιαφέρουσα επιλογή που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, καθώς σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι παραλίες του Ξυλόκαστρου».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Αρκαδία: Καλύτερη η εικόνα από την πυρκαγιά στα Κακουρέικα, κοντά στην Ανδρίτσαινα
    Αρκαδία: Μεγάλη φωτιά στα Κακουρέικα, κοντά στην Ανδρίτσαινα

    Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει κοντά στο χωριό Κακουρέικα Αρκαδίας βόρεια της Ανδρίτσαινας. Η φωτιά καίει σε δασική έκταση και έχουν κινητοποιηθεί 37 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 9ης ΕΜΟΔΕ, 13 οχήματα, πέτε αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ.

    Η φωτιά φαίνεται να κινείται ανατολικά.

    Έχουν σταλεί ενισχύσεις και από την Ηλεία.

    Η πυρκαγιά είναι ορατή από την πλευρά της Ανδρίτσαινας.

    Νεότερη ενημέρωση

    Καλύτερη είναι η εικόνα στην περιοχή της πυρκαγιάς καθώς φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά το μέτωπο, από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

    Δείτε ζωντανά από την κάμερα της Ανδρίτσαινας

    Εικόνες από την κάμερα του forecastweather.gr στην Ανδρίτσαινα με την αρχική εξέλιξη της πυρκαγιάς:

    Kakoureika 2

    Kakoureika 3

    Kakoureika 4

  • Αρκαδία: Μάρτυρας εμπλέκει άμεσα στον θάνατο του 64χρονου τη σύζυγο του δράστη - «Κλώτσησε κι αυτή το θύμα»
    Αρκαδία: Μάρτυρας εμπλέκει άμεσα στον θάνατο του 64χρονου τη σύζυγο του δράστη - «Κλώτσησε κι αυτή το θύμα»

    Προφυλακιστέος κρίθηκε αργά τη νύχτα ο 41χρονος που κατηγορείται για το φονικό ξυλοδαρμό του 64χρονου από τον Άγιο Πέτρο της Κυνουρίας μετά από μια μαραθώνια απολογία ενώπιον της Ανακρίτριας Τριπόλεως.

    Στην απολογία του ο κατηγορούμενος φέρεται να επανέλαβε όσα είχε καταθέσει στην Αστυνομία μετά το μοιραίο καβγά τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

    Ότι δηλαδή, τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του βρέθηκαν σε κατάσταση άμυνας απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά του θύματος το οποίο αρχικά επιτέθηκε ερωτικά στην 34χρονη και στη συνέχεια αποπειράθηκε να μπει στο αυτοκίνητό τους με τη βία με αποτέλεσμα να πιαστούν στα χέρια.

    Η 34χρονη αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της απλής συνέργειας σε Ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

    Αυτόπτης μάρτυρας εμπλέκει και τη σύζυγο

    Ωστόσο, μαρτυρίες από τη νύχτα της συμπλοκής την εμπλέκουν άμεσα στο φονικό καβγά παρόλο που το ζευγάρι υποστηρίζει πως μόνο ο 41χρονος κλώτσησε τον 64χρονο αφήνοντάς τον αναίσθητο στο έδαφος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση έχουν στα χέρια τους κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα του ξυλοδαρμού ο οποίος αναφέρει ότι το θύμα-πέρα από τον 41χρονο-δέχθηκε κλωτσιές και από την 34χρονη σύζυγό του.

    Ο μάρτυρας περιγράφει με λεπτομέρειες τα χτυπήματα που κατάφερε ο κατηγορούμενος στο κεφάλι του 64χρονου αλλά και τις κλωτσιές που έριξε η 34χρονη στο θύμα ενώ αυτός ήταν πεσμένος στο δρόμο.

    «Τότε άνοιξε η πόρτα του συνοδηγού, χωρίς να δω αν την άνοιξε ο Μ.(θύμα) ή ο άλλος άνδρας, και ο συνοδηγός βγήκε έξω και άρχισε να φωνάζει δυνατά: “τη γυναίκα μου ρε; Τη γυναίκα μου;”.

    Εκεί, άρχισαν να σπρώχνονται και πιάστηκαν στα χέρια και οι δύο με κεφαλοκλείδωμα ο ένας στον άλλον και πέσανε μαζί στο δρόμο, 2-3 μακριά από το αμάξι.

    Λίγο πριν φτάσουμε εκεί, ο άνδρας που μετά άκουσα ότι λέγεται Κ., σηκώθηκε και κλώτσησε σίγουρα τρεις φορές τον Μ.(θύμα) στο κεφάλι.

    «Κλώτσησε κι αυτή το θύμα»

    Ο Μ. (θύμα) ήταν πεσμένος κάτω και δεν κουνιόταν, δεν αντιδρούσε καθόλου. Εκείνη τη στιγμή είδα την Ν.(34χρονη), που είχε βγει και αυτή από το αμάξι, να κλωτσάει και αυτή τον Μ.(θύμα) δύο με τρεις φορές, χωρίς, όμως, να δω σε ποιο σημείο του σώματός του.

    Πάντως, ο άνδρας της τον κλώτσησε 100% στο κεφάλι του», περιγράφει ο αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος επισημαίνει ότι το θύμα έβγαζε αφρούς από το στόμα του την ώρα που το ζευγάρι έμπαινε στο αμάξι του και εξαφανιζόταν.

    Η συγκεκριμένη μαρτυρία εφόσον επιβεβαιωθεί και από άλλες καταθέσεις δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση της κατηγορίας σε βάρος της 34χρονης η οποία μέχρι στιγμής θεωρείται συνεργός του 41χρονου κατηγορούμενου.

    Πηγή: Protothema.gr

  • Αρκαδία: Απολογείται σήμερα το ζευγάρι για τη δολοφονία του 64χρονου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική
    Αρκαδία: Απολογείται σήμερα το ζευγάρι για τη δολοφονία του 64χρονου – Τι έδειξε η ιατροδικαστική

    Ο σύζυγος κατηγορείται για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και η σύζυγος για απλή συνέργεια – Για δολοφονία χαρακτήρα μιλά ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος

    Απροσδιόριστη παραμένει ακόμη η αιτία θανάτου του 64χρονου που πέθανε στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας μετά από ξυλοδαρμό σε γλέντι βάφτισης κι ενώ σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές το ζευγάρι που κατηγορείται για τον θάνατό του.
    Η ιατροδικαστική έκθεση κατέληξε χωρίς σαφές συμπέρασμα. Οι απαντήσεις αναμένεται πλέον να προκύψουν από τον συνδυασμό των ευρημάτων της ιατροδικαστικής με αυτά των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί.
    Σύμφωνα με πληροφορίες ο ιατροδικαστής εντόπισε χτυπήματα και τραύματα στο σώμα του 64χρονου χωρίς να μπορεί να πει ότι ήταν θανατηφόρα. Ο 64χρονος έφερε χτυπήματα στη δεξιά πλευρά του σώματος του και συγκεκριμένα στον λαιμό, το κεφάλι, πάνω από το μάτι, αλλά και στον ώμο.

    Στον ανακριτή το ζευγάρι

    Την ίδια ώρα, το ζευγάρι αναμένεται ότι θα οδηγηθεί στις αρμόδιες αρχές για να απολογηθεί.

    Σε βάρος του 41χρονου ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη, ψυχική κατάσταση ενώ σε βάρος της 34χρονης για συνεργεία στην ίδια πράξη.

    Από την πλευρά της, η οικογένεια του θύματος ζητά να τεθούν υπό έρευνα κι άλλα άτομα που παρακολουθούσαν τον ξυλοδαρμό. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι το ζευγάρι κλώτσησε τον 64χρονο τουλάχιστον 3 φορές, μετά από λεκτική παρενόχληση που δέχθηκε η 34χρονη από το θύμα, που προσπάθησε να την πιάσει από τη μέση και της ζήτησε τον αριθμό του τηλεφώνου της.

    Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Γεωργακόπουλος ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο 64χρονος ήταν ένας αγαπητός άνθρωπος και καταγγέλλει προσπάθεια δολοφονίας χαρακτήρα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι συμμέτοχοι στη δολοφονία είναι πολλοί, ανάμεσά τους και όσοι αδιαφόρησαν ενώ ο συγχωριανός τους δεχόταν χτυπήματα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Αρκαδία: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο στον 41χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 64χρονου
    Αρκαδία: Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο στον 41χρονο για τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 64χρονου

    «Μου επιτέθηκε ερωτικά και ήταν πολύ επίμονος», υποστήριξε η 34χρονη σύζυγος του 41χρονου που περιέγραψε πώς ξεκίνησε ο καβγάς που κατέληξε στον θάνατο του 64χρονου - Το θύμα, σε κατάσταση ακραίας μέθης, προσπάθησε να πιάσει τη γυναίκα από τη μέση λέγοντάς της χυδαίες εκφράσεις

    Ενώπιον της Ανακρίτριας Τριπόλεως οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί ο 41χρονος και η 34χρονη σύζυγός του οι οποίοι κατηγορούνται για το θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 64χρονου στο χωριό Άγιος Πέτρος της Αρκαδίας.
    Σε βάρος του 41χρονου ο Εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη, ψυχική κατάσταση ενώ σε βάρος της 34χρονης για συνεργεία στην ίδια πράξη.
    Το ζευγάρι έλαβε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, και οι δύο υποστηρίζουν πως βρίσκονταν σε άμυνα όταν βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με το θύμα.
    Ο μεν 41χρονος αναφέρει πως τον έπιασε από το λαιμό με πρόθεση να τον βγάλει από το αυτοκίνητό τους όπου ο 64χρονος είχε μπει με τη βία ενώ η 34χρονη κάνει λόγο για μια επιθετική, σεξουαλική επίθεση που δέχθηκε από τον ίδιο μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού τους.
    «Μου επιτέθηκε ερωτικά και ήταν πολύ επίμονος», φέρεται να δήλωσε στους Αστυνομικούς η 34χρονη η οποία περιέγραψε πως ξεκίνησε ο καβγάς που κατέληξε στο θάνατο του 64χρονου.
    Όπως υποστηρίζει η κατηγορούμενη, το θύμα καθόταν από νωρίς έξω από το μαγαζί που γινόταν το γλέντι και την κοιτούσε επίμονα ενώ δεν δίστασε να την πλησιάσει και να της κάνει κάποιες ερωτικές νύξεις.

    Μάλιστα, ο 64χρονος, σε κατάσταση ακραίας μέθης, προσπάθησε να την πιάσει από τη μέση λέγοντας της χυδαίες εκφράσεις.

    Γύρω στις 2.30 τη νύχτα, η 34χρονη κατευθύνθηκε προς το αυτοκίνητό της, άφησε το παιδί και το καρότσι στο πίσω κάθισμα και μπήκε στη θέση του οδηγού.

    Άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού για να μπει ο σύζυγός της, όμως, εκείνη την ώρα ο 64χρονος τον έσπρωξε και τον προσπάθησε να τον εμποδίσει να κάτσει δίπλα στην 34χρονη.

    Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν κάποιες κουβέντες με τον 64χρονο να σπρώχνει τον 41χρονο και να βρίζει την κοπέλα.
    Τότε, ο 41χρονος έπιασε με κεφαλοκλείδωμα το θύμα με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω και να παλέψουν για μερικά δευτερόλεπτα.

    Κατά τη διάρκεια του καβγά, ο 64χρονος άφησε τον δράστη και προσπάθησε να πιάσει την 34χρονη από το πόδι.

    Σε εκείνο το σημείο, όπως ομολόγησε ο 41χρονος, κλώτσησε το θύμα στο λαιμό και στο κεφάλι, μπήκε στο αμάξι και έφυγαν μαζί με τη σύζυγό του.

    Ο ίδιος ισχυρίστηκε στους Αστυνομικούς που τον συνέλαβαν πως αφού άφησε τη σύζυγο και το παιδί τους στο σπίτι επέστρεψε στην πλατεία του χωριού για να δει τι έχει συμβεί με τον 64χρονο.

    Αρχικά, δεν αντιλήφθηκε ότι ο ηλικιωμένος είναι νεκρός και φέρεται να του είπε: «κοίτα να δεις που παριστάνει τον ψόφιο κοριό».

    Μόλις, ωστόσο, κατάλαβε πως το θύμα δεν έχει σφυγμό πήρε τη σύζυγό του και κατευθύνθηκαν προς το Αστυνομικό Τμήμα.

    Οι Αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση έχουν στα χέρια τους μαρτυρίες κατοίκων του χωριού για το φονικό καβγά ενώ φως στις ακριβείς συνθήκες θανάτου του 64χρονου αναμένεται να ρίξει η νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την ιατροδικαστική εξέταση δείχνουν πως ο θάνατος του 64χρονου οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
    Πηγή: Protothema.gr - Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
  • Αρκαδία: «Ψέματα το κάνει, δεν είναι νεκρός» έλεγε ο άνδρας που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον 64χρονο
    Αρκαδία: «Ψέματα το κάνει, δεν είναι νεκρός» έλεγε ο άνδρας που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον 64χρονο

    Θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα με τη σύζυγό του - «Ήταν τύφλα στο μεθύσι» λέει φίλος του θύματος για τον δράστη

    Ενώπιον του εισαγγελέα αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα το ζευγάρι που συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του 64χρονου στο χωριό Άγιος Πέτρος της Αρκαδίας.
    Το περιστατικό συνέβη στην κεντρική πλατεία του χωριού τα ξημερώματα της Κυριακής με δράστες ένα ζευγάρι που ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου τον Νίκο Μαστραντώνη μετά το τέλος μιας βάφτισης όπου ήταν όλοι καλεσμένοι.
    Αφού, μάλιστα, ο 64χρονος είχε χάσει τις αισθήσεις του, ο άνδρας που τον ξυλοκόπησε φέρεται να είπε «ψέματα το κάνει, δεν είναι νεκρός» σε φίλο του θύματος όταν τον ρώτησε «πέθανε;».
    «Εγώ κατέβηκα το πρωί και βλέπω τον δράστη τύφλα, ήταν πολύ μεθυσμένος. Δεν καταλάβαινε τι του γινόταν», είπε στο MEGA ο φίλος του θύματος.
    Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με αυτόπτη μάρτυρα, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr όλα ξεκίνησαν όταν το θύμα είπε κάτι στη γυναίκα του δράστη με αποτέλεσμα αυτός σε κατάσταση μέθης να τον ξυλοκοπήσει μέχρι θανάτου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενώ οι δράστες αρχικά εγκατέλειψαν για λίγα λεπτά το θύμα αιμόφυρτο στην πλατεία, στη συνέχεια γύρισαν και τον αποτελείωσαν.
    «Χθες το μεσημέρι έγινε μια βάφτιση στο χωριό μας και το γλέντι κράτησε 12 ολόκληρες ώρες. Οι καλεσμένοι ξεκίνησαν να τρώνε και να πίνουν από το μεσημέρι και σηκώθηκαν να φύγουν από το τραπέζι στις 02.00 τη νύχτα. Ήταν αναμενόμενο ότι κάτι κακό θα συμβεί γιατί ήταν πολύς ο κόσμος,μεγάλο το γλέντι και οι περισσότεροι ήταν μεθυσμένοι.Κατά τις 02.00 τη νύχτα έφυγε μια παρέα από το γλέντι και πήγε προς το καφενείο της πλατείας για να πιουν καφέ και να συνέλθουν από το μεθύσι.Εκεί, λοιπόν, το θύμα προφανώς φλέρταρε με μια γυναίκα από την παρέα κι ο άντρας της ενοχλήθηκε κι άρχισε να τον γρονθοκοπεί . Εκτός από τον άντρα της γυναίκας , σηκώθηκε κι άλλος από την παρέα και τον χτυπούσε κι εκείνος . Κάποια στιγμή τον άφησαν τον άνθρωπο μισολιπόθυμο στην πλατεία ενώ το θύμα είχε τις αισθήσεις του ακόμα , γιατί κάτι ψέλιζε. Αφού τον παράτησαν για λίγα λεπτά γιατί η γυναίκα του δράστη ήταν φοβισμένη και του φώναζε να σταματήσει και του ζητούσε να φύγουν,στη συνέχεια ξαναγύρισαν και τον αποτελείωσαν. Μάλιστα, ο δράστης όταν είδε το θύμα χωρίς τις αισθήσεις του, κατάλαβε τι έχει κάνει κι άρχισε να του φωνάζει να σηκωθεί. Ο άνθρωπος βέβαια είχε ήδη πεθάνει. Από όσο γνωρίζω , η γυναίκα με τον άντρα της έχουν αναλάβει την ευθύνη για το θάνατο του Νίκου αλλά ήταν κι άλλος από την παρέα που τον χτύπησε…» είπε στο photothema.gr άνθρωπος που ήταν μπροστά στο τραγικό συμβάν.
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο